Jag fick en fråga i kommentarsfältet om jag inte kunde göra en replik på Göran Greider som tydligen vevat i vänsterpublikationen ETC:s nyhetsbrev om att ”högern” inte kommer att få till någon revolution eftersom de inte har kulturarbetarna med sig.
Jag började skriva ett svar att jag inte har tillräckligt mycket att säga för att det skulle bli ett helt blogginlägg. Men så blev kommentaren så lång att jag insåg att det har jag visst det. Så här kommer det. Vi börjar med Greider i ETC:
”Ett avgörande skäl till varför jag tror att högern i längden inte kan vinna och stöpa om samhället är att den aldrig haft de stora sångarna och diktarna med sig.
Till alla - och där räknar jag in mig själv - som nu känner en oerhörd pessimism över att det här landet är på väg att bli ett bottenlöst högerland, finns ett trösterikt budskap: De som gestaltat och formulerat såväl drömmarna som mardrömmarna om våra samhällen och dess människor, har nästan alltid varit människor med hjärtat någonstans till vänster.”
Jag
hade hållit med Greider om detta skrivits för tio år
sedan. Vänstern har alltid haft kulturarbetarna i sin ringhörna och
kunnat dra nytta av det. När Socialdemokraterna och Vänsterpartiet
hade nästan alla svenska artister på sin sida hade Moderaterna
Wille Crafoord, från saligen avsomnade (och helt värdelösa) Just
D. Och han var ändå den förste sedan Jokkmokks-Jokke turnerade med
partiet på 80-talet. Att Crafoords kampanjlåt för Moderaterna bara
finns att hitta på en Youtubekanal som heter Alliansfritt kanske
säger något om styrkan i den.
Men det var då. På senare år har det
börjat svänga. I det amerikanska presidentvalet såg vi att många kändisar ställde upp på Trump medan de som återfanns på Harris
sida inte var lika genuint entusiastiska som tidigare. T ex fick
Harris åka ner till Beyonce och hålla tal i hennes hemstad Houston
trots att Texas inte var en "swingstate”, istället för att
få med sig artisten till en stat där det kunde göra skillnad.
Harris presidentkampanj verkar ha kostat dubbelt så mycket som Trumps.
T ex la hon 2,5 miljoner dollar på ett event hos Oprah Winfrey medan
Trump istället var med i Joe Rogans podcast som fick 38 miljoner visningar på tre dagar,
reklam som inte kostade honom mer än en flygbiljett. Nu är jag inte
säker på att Greider räknar in poddar och andra populärkulturella
fenomen i sitt kulturbegrepp, men det säger faktiskt mer om Greider
än om samtiden.
I Sverige fick Peter Jezewski från
Boppers sympatier långt utanför det egna partiet när han fick
julshower avbokade efter att ha uttalat stöd för
Sverigedemokraterna och när Kjell Bergqvist gjorde en Facebookgrupp
för att förmå folk att ta avstånd från SD gjorde partiet en
skojig reklamkampanj på hans bekostnad:
”Kändisar, de vet ju saker som vi vanliga människor inte vet, saker som vi inte kan veta för att vi bara är vanliga människor och inte kända kändisar.”
Lite på samma tema gjorde komikern
Ricky Gervais en poäng med att skådespelare bör hålla sig till
film och utelämna politiken i sina tal:
Varken jag eller Göran Greider kan veta om Sverige ”är på väg att bli ett bottenlöst högerland” och faktiskt inte heller på vilken sida kulturarbetarna återfinns i nästa eller nästnästa val. Eller om väljarna bryr sig. När jag ser en duktig skådis, läser en välskriven roman eller hör ett genialt gitarrsolo är inte min första tanke: ”Undrar vad den här personen tycker att jag ska rösta på?” Och kanske är jag inte ensam om det.
Jag hajade till när jag första gången hörde begreppet högerintellektuell.
SvaraRaderaMen det kanske är något som blir allt vanligare framöver om det är så att kulturarbetarna verkligen håller på att göra en högersväng.
Vem vet, snart kanske ungmoderaterna ockuperar kårhuset. :-)
Jag ser inte epitetet intellektuell som särskilt vänster eller höger. Överhuvudtaget känns höger/vänster-skalan på väg ut.
RaderaJag tycker det bara vore trevligt om vi någonsin kunde lämna det bottenlösa vänsterträsket.
SvaraRaderaDet lär dröja så länge ingen i Sverige tänker dränera träsket.
RaderaNu fattar jag vad Återställ Våtmarkerna menar!
Radera:-)
RaderaJag kan inte nämna någon stor svensk författare som jag tror är höger nu när Lars Gustafsson har gått bort. Det finns knappt någon enda levande svensk författare kapabel till självständigt tänkande. Stig Larsson är väl undantaget, jag uppfattar honom som vänster men han tog till exempel ändå ställning för Israel efter 7 oktober, bara en sån sak. Nu har det väl gått 10 år sen Knausgård avfärdade hela den svenska författarkåren som räddhågsen, politiskt korrekt och benägen att prioritera politiska budskap över litterär kvalitet och han har lika rätt nu som han hade då.
SvaraRaderaJa, det är nog vanligare med uttalad vänsteretikett hos svenska författare. Jag får erkänna att jag aldrig läst varken Knausgård eller Larsson. Har ingen stark åsikt om någon av dem.
RaderaInnebär det automatiskt ett självständighet tänkande om man hyser högerinriktade åsikter?
RaderaAbsolut inte, om du frågar mig.
RaderaAnonym: Om drygt halva befolkningen betraktar sig själva som höger men man bland gruppen författare inte hittar någon finns åtminstone anledning att fundera över varför. Är det självständigt tänkande som ger 100 procent vänsteråsikter eller är det så att en person utan vänsteråsikter inte har någon chans att slå sig fram i kultursverige. Knausgård kunde avfärda hela den svenska författareliten som politisk och enögd (cykloper) eftersom han dels var norrman boende i Sverige och dels efter framgångarna med Min Kamp ekonomiskt oberoende. Men de flesta kulturarbetare i Sverige är inte ekonomiskt oberoende. De hankar sig fram som frilans på kultursidor, ansöker om stipendier och måste hålla sig väl med förlag för att få sina böcker utgivna. I en sådan miljö krävs det egentligen inte mer än en lättare kantring åt vänsterhållet bland de som bestämmer för att det skall vara rationellt för alla att utge sig för att vara vänster.
RaderaJag tänker att vi alla, oavsett politiska åsikter, inte tänker självständigt. Vi är alla fast i det som passar oss och gynnar oss på olika sätt. Tycker vi olika mot det som skulle gynna oss blir vi istället bittra och gnälliga och tycker att andra har fel.
RaderaJag tror att det finns självständigt tänkande på bägge sidor (och hos oss som inte tycker oss tillhöra någon av sidorna), liksom osjälvständigt. Jag är faktiskt inte ens säker på att det blivit mindre av den varan, bara mer polariserat.
RaderaPolarisering/fragmentisering beskriver utvecklingen på ett träffande sätt. Vi röstar, tränar, drogar, äter, arbetar, tjänar, konsumerar och inhämtar information allt mer olika.
RaderaTom-Hjördis
@Gustav
RaderaJag har inte heller läst någon av Stig Larssons böcker men jag har läst och hört intervjuer med honom. Jag tycker helt klart han är en intellektuell person. Med intellektuell menar jag en person som personer som analyserar och har åsikter om samhället och om tidens stora frågor.
Det finns en dokumentär om honom på youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=f-sffGeXi_E
Tom-Hjördis
När Ricky Gervais gisslar Hollywoodeliten På Golden Globe galan så överträffar han de flesta, en fantastisk komiker. Att kändisar utger sig för att veta bättre en vanligt folk och använder kändisskapet för uppfostra oss vanlig dödliga är verkligen löjeväckande. Ta bara Henrik Schyffert med sin pizza, fanta och netflix. Dessutom har väl Bergkvist bara en roll sig själv, tråkig så att klockorna stannar./ Eme
SvaraRaderaJag tycker nog att Kjell Bergqvist gjort en del bra skådespelarinsatser, men han borde absolut ta till sig Ricky Gervais råd, liksom Ulf Brunnberg, hans motsvarighet på andra sidan.
RaderaKjelle och Uffe kan ta varandra i hand, ungefär samma sort men från olika grenar/Eme
RaderaJa, det känns så. Även om Bergqvist verkar lite mer predikande.
Radera@Anonym
RaderaBergkvist har gjort många roliga roller. Som Kaj i Mäklarna till exempel. Men han är ingen karaktärsskådespelare som tolkar sammansatta och svåra, ofta psykologiskt komplicerade, karaktärer.
Ulf Brunnberg är ändå underbart liberal i den här intervjun.
https://www.youtube.com/watch?v=W2TBhC3bR9I
Tom-Hjördis
Jag följer inte slaviskt svensk politik, men mitt intryck är att det svänger fram och tillbaka. Och sa kollade jag upp hur mycket skatt man betalar i Sverige, och det verkar vara mindre än jag trodde. Lite över 20% om man tjänar upp till 40,000 kr i manaden. Om det stämmer vet jag inte, använde google. Isf tycker jag det är nagorlunda rimligt, förutom att skattepengarna inte används pa rätt sätt alltid.
SvaraRadera/Annika
Jag följer inte heller svensk politik, men uppfattar snarare att det inte svänger alls eftersom alla är överens om det mesta.
RaderaDå räknar du bara inkomstskatt, inte egenavgifterna som dras från lönen redan innan den kommer till den anställde, eller momsen som kommer på i stort sett allt man köper för den dubbelbeskattade inkomsten. Gör man det tror jag att alla ligger över 60 procent i skatt.
20%!? Den kommunala skattesatsen är vanligen i spannet 32-35%, samt på detta sociala avgifter på 31,42 % av bruttolönen.
Radera/Christoffer S.
Jag vet som sagt inte men egenavgifter och sociala avgifter är väl nagot som företaget betalar, inte den anställde. Moms, ja, de som konsumerar mycket bidrar mer än oss snalisar.
RaderaOch google säger att statlig skatt tas ut när man tjänar mer än 615K om aret, vilket maste betyda att kommunalskatt är det som dras fran lönen för en vanlig lönearbetare. Eller?
/Annika
"Egenavgifter och sociala avgifter är väl nagot som företaget betalar, inte den anställde".
RaderaJa, men vad är skillnaden? Om all skatt hade dragits av företaget innan löneutbetalning (så skulle det väl antagligen vara om man hade plattskatt) betyder ju inte det att arbete vore skattefritt. Och såväl egenavgift som arbetsgivaravgift är skatter även om de inte har ordet skatt i namnet.
Även den kommunala inkomstskatten betalas av arbetsgivaren direkt till Skatteverket, så då betyder det att skatten är noll?
Radera/Christoffer S.
Fast den dras ju ändå på lönen. Men som sagt tycker jag att alltihop bör räknas in i skattetrycket.
RaderaDet finns hemsidor där du själv kan se att staten drar in betydligt mer än den anställde av lönen i Sverige. Alltså fullkomligt orimligt!
RaderaOrimligt var ordet:
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=el7cmoUSDgc
@Annika
Radera"Lite över 20% om man tjänar upp till 40,000 kr i manaden."
Enligt organisationen Skattebetalarna betalar en medianinkomsttagaren 53 procent av sin lön i skatt om man räknar med skatt på arbete och moms. Det spelar mindre roll om skatten tas ut som skatt på lön eller skatt på konsumtion. Skatt som skatt liksom.
Tom-Hjördis
Det är möjligt att kulturarbetare i traditionell mening står till vänster. Problemet med Greiders argument är bara att de traditionella kulturarbetarna idag är ganska irrelevanta.
SvaraRaderaIdag skapas kultur i mångt och mycket online, av folk som står på alla möjliga sidor politiskt. Och det verkar dessutom, som om de flesta endast lyssnar på de som bekräftar ens egna idéer om saker och ting.
Greider är en relik från stenåldern, och har därmed ingen koll.
Exakt, jag kan exempelvis inte tänka mig att han ser poddare eller youtubers som en del av kulturen och jag tror att Pewdiepie har större genomslagskraft än random skulptris på Österlen.
RaderaDet var min reflektion också. Att det bara räknas som kultur om man är vänster. Övriga som håller på med diverse underhållning åt människor i allmänhet är påverkade av amerikansk imperialism. Minns vilket skri det var från de "riktiga" (enligt dem själva) musikerna och artisterna när Abba slog igenom. Det var minsann inte rätt sorts kultur.
RaderaSpargrisen
Det är lite som att det där landet som kraschat, det var inte "riktig kommunism" :-)
RaderaPewdiepie har typ gått i pension för ett tag sedan, men han har nog ändå större genomslagskraft än Greider.
RaderaPewdiepie är 35, så jag misstänker att han inte tänkt mata svanar resten av livet. Det borde däremot Greider göra.
Radera@Spargrisen
Radera"Minns vilket skri det var från de "riktiga" (enligt dem själva) musikerna och artisterna när Abba slog igenom."
Sverige ställde in sin medverkan i Melodifestivalen 1976 på grund av kritiken från vänstern mot den kommersiella musikindustrin.
"Låten tillkom med anledning av att Sverige 1975 för första gången arrangerade Eurovision Song Contest. Detta evenemang ansåg musikrörelsen vara ett kommersiellt jippo och som motreaktion anordnades Alternativfestivalen där flera artister framförde kritik mot tävlingen. En av dessa var Sillstryparn, ett slags göteborgsk kabaréfigur spelad av Ulf Dageby. Låten bidrog tillsammans med övriga vänsterprotester till att Sverige ställde in sin medverkan i Eurovision 1976."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Doin%27_the_omoralisk_schlagerfestival
Men Ulf Dageby fick allt till det i låten Doin' the omoralisk schlagerfestival.
"Det rasslar av juveler och glittrar av guld
De sjunger om den spanska solen
Men garotteringar och mord, det skiter de i
Och svänger på fascistkärringkjolen
Och här kommer ABBA i kläder av plast
Lika döda som sillkonserver
De skiter också i allt, vill göra snabba stål
Det pyr i mina franska nerver"
Tom-Hjördis
Ja tack, mer bidragsfinansierad kultur till människor som inte vill ha ett vanligt jobb, eller klarar av att få betalt på annat sätt för den kultur de producerar. Absolut. Bring it on.
SvaraRaderaEller inte.
RaderaEfter 25 år av kommunistiskt inriktat eu så kraschar nu det ena efter det andra. Frankrike har regeringskaos. Tyskland också. Bilindustrin avvecklas, eller annorlunda uttryckt så sker nu en avindustrialisering av eu. Det vore väl attans om inte folket vaknar upp då? Vi behöver en massiv avreglering, och kanske får vi se det. Se bara på Argentina, där Melei slaktat staten och allt blir så mycket bättre.
SvaraRaderaMvh Investeraren
Vi får se. Jag har vissa förhoppningar om Musk i USA också, om han får fria händer att skära lite i staten.
Radera@Investeraren
RaderaArgentina är ett tveksamt exempel.
"Under 1990-talet och början av 2000-talet har man dock haft problem med inflation, en ökad utlandsskuld, budgetunderskott och ett utflöde av valuta. Under 2003 vände ekonomin till det bättre tack vare årets rekordstora export.
Fattigdomen är utbredd och 2001 levde 37 % av hushållen i Argentina under fattigdomsgränsen."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Argentina#Ekonomi
Argentina är har hyperinflation precis som Sudan, Zimbabwe, Turkiet och Venezuela.
Tom-Hjördis
Det stora problemet är att vi inte har några kulturarbetare att tala om i Sverige. Jan Myrdal sa i en intervju att Sverige är långt framme inom vetenskap och teknik men när det gäller andra intellektuella områden är Sverige inte relevant.
SvaraRaderaTom-Hjördis
Jag vet inte jag... Sverige har ändå haft artister som toppat listor i hela världen, världsberömda författare och skådespelare i Hollywood. Inte så illa för att vara ett land med runt tio miljoner invånare. Just nu kanske det ser lite mörkare ut, men det är inte ett kulturellt u-land.
Radera"Sverige har ändå haft artister som toppat listor i hela världen"
RaderaDet har mer eller mindre alla västeuropeiska länder haft. Jag associerar inte Björn Skifts, Per Gessle och medlemmarna i Ace of Base med något politiskt parti. Benny Andersson sponsrade i och för sig Feministiskt initiativ så han är kanske en sådan persons om Göran Greider skriver om trots att vänstern avskydde att ABBA var ett kommersiellt musikprojekt.
Zara Larsson har haft några låtar bland topp 10 i flera europeiska länder och har pratat politik men att kalla henne intellektuell är att göra våld på ordet.
Göran Greider skrev att vänstern har de "stora sångarna och diktarna med sig". Jag undrar fortfarande vilka de är? Sean Banan?
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/zLxjmw/sean-banans-kupp-mot-sd--snor-deras-partiblomma
Listan över framgångsrika svenskar inom teknik är lång bl a Johan Petter Johansson (ställbara skiftnyckeln), Gustaf de Laval (separatorn), Alfred Nobel (dynamiten), Nils Bohlin (trepunktsbältet), Lars Leksell (gammaknivskirurgi), Ivan Östholm (magsårsmedicin). Dessa uppfinningar har förändrat världen.
Tom-Hjördis
Det finns faktiskt några författare som stöttat arbetarrörelsen t ex August Strindberg, Fredrika Bremer och Elin Wägner. Jag är osäker på Selma Lagerlöfs engagemang i kvinnosaksfrågor.
Raderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Historiens_100_viktigaste_svenskar
Dock tveksamt om man kan jämföra arbetarrörelsen med dagens vänster. T ex röstade bara tre av tio arbetare på Socialdemokraterna i valet 2022.
Astrid Lindgren kallade sig socialdemokrat på 1930-talet men kallade sig före detta socialdemokrat 1976. Även Vilhelm Moberg var öppet kritisk mot Socialdemokraternas politik.
Tom-Hjördis
"När Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade nästan alla svenska artister på sin sida hade Moderaterna Wille Crafoord, från saligen avsomnade (och helt värdelösa) Just D."
SvaraRaderaSverigedemokraterna hade Ultima Thule. Det går att dra paralleller mellan Ultima Thules, Hoola Bandoola Bands eller Ebba Gröns politiska påverkan på ungdomar.
"Gruppen har haft samröre med den högerextrema miljön och de tog emot ett ekonomiskt bidrag av den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt för att producera sin första skiva."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ultima_Thule_(musikgrupp)#Politisk_pr%C3%A4gel
"År 1988 bildades Sverigedemokraterna av tidigare BSS-medlemmar. Sverigedemokraterna har beskrivits som en ombildning av BSS till politiskt parti,[9] och partiet använde "Bevara Sverige Svenskt" som paroll fram till slutet av 1990-talet."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bevara_Sverige_Svenskt
Den största svenska artisten som bistått partier är nog Cornelis Vreeswijk som ställde upp för VPK och senare Socialdemokraterna. En rumlare som Cornelis hade dock varit omöjlig i dagens cancelkultur.
"De flesta känner till historien om när Cornelis raggade upp två kvinnor som visade sig vara transvestiter. Och hur han misshandla och hotade dem med en kniv. Enligt Wikipedia dömdes Cornelis 1975 till en månads fängelse för dådet."
https://herrtidning.com/2014/04/21/cornelis-vreeswijk-de-transsexuella-kvinnorna-talar-ut/
Tom-Hjördis