fredag 6 december 2024

Inte alltid som man tänkt sig

Jag fick en oväntat klen honungsskörd i år, 220 kilo. Enda uppsidan med låg produktion är att det går snabbare att sälja. Men det verkar som förgjort i år. På en riktigt bra höstmarknad sålde jag över 30 kg på några timmar, och första julmarknaden gick bättre än tidigare år, men efter det har det gått trögt.

Snöblandat regn, dålig marknadsföring och arrangörer som jag på riktigt undrar om de vill ha utställare och besökare eller helst skulle se en helt tom marknad. Årets två sämsta marknader drivs av skattefinansierade verksamheter med kommunalt anställda arrangörer och jag tror inte att det är en slump.

Jag fattar att det är mycket att tänka på när man ska arrangera en marknad. Å ena sidan måste man få intäkter. Å andra sidan gäller det att få nöjda besökare och säljare. Nöjdheten hänger dessutom ihop. Kommer det inga kunder kommer säljarna att svika (och tvärtom) nästa år och när den spiralen väl är igång tror jag att det är svårt att vända trenden.

Samtidigt känner jag att hur svårt kan det vara egentligen?! Se till att ha aktiva konton i sociala medier, pusha för marknaden i Facebookgrupper med namn som ”Detta händer i Knäckebrödhult”, annonsera i lokalpressen, sätt upp skyltar på strategiska platser och underlätta så mycket som möjligt för oss som ska sälja, för utan oss har de faktiskt ingenting.

Förra helgen skulle jag på en marknad för tredje gången. Första gången gick det jättebra, jag har nästan aldrig sålt för lika mycket pengar en enskild helg. Nästa år hade hon som basat över marknaden slutat. Ersättaren hade varit med i organisationen, men han lyckades ändå förvandla marknaden till skit redan första året som chef. Marknadsståndens placering var under all kritik. T ex lyckades han placera fyra av fem honungsförsäljare inom en radio av femtio meter.

Av någon anledning bestämde jag mig ändå för att ge honom en chans till, det hade ju varit så bra året innan. Men i år frågade jag om antalet honungssäljare. Arrangören sa att det bara skulle bli jag och en till. Bra! Nej. Väl på plats insåg jag att det var fem i år igen. Dessutom var det märkbart färre säljare totalt, vilket gjorde att fem honungsstånd blev en ännu större andel av totalen. Det ihop med ytterligare några försämringar gjorde det till årets sämsta marknad och definitivt sista gången jag åker dit även om det så skulle vara gratis (vilket det verkligen inte är, det är en av de dyraste jag åkt på i år).

Så nu sitter jag här med mitt dryga honungslager som aldrig tycks försvinna. Egentligen hade jag tänkt ge mig för säsongen nu, men pga det bedrövliga resultatet blir det två nya marknader i helgen, på två för mig nya orter. Förhoppningsvis blir det bra test för framtida år, eller så får jag se prov på ännu fler arrangörsmissar och lära mig ännu fler norska svordomar.

45 kommentarer:

  1. Inför sommaren 2024 hade vi planer på att anordna en gårdsauktion. Vi skulle sälja grejer från vårt stall och vår loge. Vi skulle dock huvudsakligen låta grannar och bekanta lämna in sina saker till försäljning. De skulle själva sätta utropspriset. En viss procent av detta skulle gå till att betala en professionell auktionsutropare och ersättning till oss (dvs vår byaförening). Den person som lovat att ordna auktionsutropare, bord etc visade sig dock vara en ”Grossmaul”. Det blev inget av det hela.
    Kanske skulle en gammaldags gårdsauktion hos digmed honungsförsäljning vara något för dig att tänka på? Eller en bakluckeloppis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad synd! Lät som en bra idé annars.

      Jag har tänkt tanken, men i samråd med grannar kommit fram till att jag bor för avigt till för en gårdsförsäljning. Bakluckeloppis på andra ställen har jag testat några gånger och det har funkat hyfsat genom att jag både blivit av med billiga loppmarknadsgrejer och samtidigt lite honung.

      Radera
  2. Det låter drygt att spendera sin tid på förberedelser och så är arrangemanget kass.

    Litet tips för nästa vecka. Sossarna vill ha progressiv beskattning på sparande https://www.socialdemokraterna.se/download/18.4340ed5c19246a73c0f3113/1728023120837/Budgetmotion_2025_Ett%20rikare%20och%20ra%CC%88ttvisare%20Sverige.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vädret är svårt att veta långt i förväg och som regel är det då jag måste boka plats, men att arrangören är ostrukturerad eller riktigt dålig borde jag kanske veta eller åtminstone ana oftare än jag gjort.

      Och med tanke på att jag ska förbereda helgen och sedan vara borta hela helgen är en 66 sidor lång budgetmotion inte precis vad jag kan prioritera ;-). Försökte skumma sparande-bitarna nu, men känner inte att det är tillräckligt mycket nytt för att jag ska kunna skriva ett helt inlägg om det.

      Radera
    2. Om du är borta hela helgen, sover du da över nagonstans? Och hur gar det med katterna da? Far de vara inne eller sova i ladan?
      /Annika

      Radera
    3. Vanligtvis (och även denna helg) kommer jag hem på natten. Någon gång när jag varit borta från tidig lördag morgon till sen söndag kväll har katterna fått sova i ladan och så har grannen kommit hit med mat och vatten en gång. När jag är borta över dagen får de välja. Helst ser jag att de är ute, men vägrar de får de vara kvar inne. Jag har kattlåda på vintern.

      Radera
    4. 66 sidor budgetmotion är perfekt att köra igenom tex chatGPT, eller annan motsvarande. Eftersom fråga-svar är dynamiskt så kan du nog få ut det du vill, även på detaljnivå. Prova får du se. Även själva upplevelsen/hanteringen med AI kan ju bli en bra input till ett blogginlägg

      Radera
    5. Bra idé! För att läsa och för att AI kan förtjäna blogginlägg, men sossarna beskattning av sparande känns inte som ett nytt inlägg för mig just nu.

      Radera
  3. Det är jobbigt när alla andra är idioter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det ;-)!

      Alla andra är inte idioter, men om (som hände för några veckor sedan) arrangören på fredagen sprejar utställarnas namn i snön och sedan blir förvånad att det inte går att läsa ett dygn senare när folk gått omkring på området är man åtminstone inte helskärpt.

      Radera
    2. Eller om det börjar snöa. Eller regna.

      Radera
    3. I detta fall hade det nog både snöat och regnat och när jag kom dit på lördagsmorgonen gick det inte längre att se att det var namn som sprejats, det var mer som missfärgningar i snön. Då fick arrangörerna gå tillbaka till sin karta och berätta för oss försäljare vad som stått var, kan man tro. Nej då, de hade själva ingen aning utan började mer slumpvis dela ut nya platser. Och anledningen till att man inte berättat för oss redan tidigare var att året innan blev det så mycket ändringar från den karta de mejlat ut att kartan mer blev ett irritationsmoment än en hjälp.

      Radera
  4. Vill man som försäljare stå nära andra med samma produkt eller så långt bort och utspritt som möjligt? Jag kan tänka mig fördelen med att stå samlat, den som bara vill ha virkade juldukar slipper gå över hela området (och ta upp plats från andra besökare) och går bara dit den vill och har lätt att jämföra. Men samtidigt kan jag förstå att du inte vill stå precis bredvid din värsta konkurrent.

    Annars så är det ofta som om höst- och julmarknader placerar försäljarna i "yttre fyrkant" (tex inomhus längs väggarna) och så ska kunderna gå innanför. Då blir det väldigt trångt för besökarna och de försäljare som får "hörnen" får bara trängsel framför sig där ingen ser något och ännu mindre når fram till att köpa. Folk står still och ingen kommer fram.
    Smartare vore att ha försäljarna i en inre cirkel och besökarna går runt i en yttre. Men det kanske finns en fördel med trängseln som jag inte förstår. Upplys mig gärna!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga så långt bort som möjligt, och det säger jag trots att jag ofta är den som är billigast.

      Långt ute kan jag leva med. Värst är att stå i en återvändsgränd dit många köpare inte orkar gå.

      Trängsel kan vara både för- och nackdel. Det är bra om det samlas lite folk framför ens stånd, men det får inte bli trångt för då kan folk välja att gå runt för att inte fastna, och då missar de mig.

      Radera
    2. "Jag skulle säga så långt bort som möjligt, och det säger jag trots att jag ofta är den som är billigast."

      Det låter på dig som att lågt pris är ditt försäljningsargument. Du kanske står dig i priskonkurrensen men inte i den övriga konkurrensen.

      Eller också är det ingen honungsförsäljare som säljer bra på grund för stort utbud på marknaden. Då får du söka dig till andra marknader.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. När man är ny i branschen har man inte så mycket annat att komma med än priset och utseendet på glasen, men det sista du skriver är en viktig poäng. Hamnar på en marknad med fem honungsproducenter kvittar det nästan hur bra honung, attraktiva burkar eller lågt pris man har, det kommer ändå inte bli särskilt bra.

      Radera
  5. Hm. Kan du sälja honung till restauranger? Lokala livsmedelsbutiker? Ser att till och med att Livsmedelsverket i Sverige säger att det är OK om det handlar om små mängder. Prata med ditt fylke för att få koll? Vore ju smaskens att ha fasta kunder som återkommer, som komplement till knalleförsäljning.

    Sälja pollineringstjänster till lantbrukare i närområdet? Kränga pollen, vax och propolis? Prata ihop dig med någon som har gårdsförsäljning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ärligt vet jag inte riktigt. Egentligen tror jag att jag behöver ett tillstånd jag inte har, men jag tror ingen skulle efterfråga det.

      Jag har en del återkommande kunder som kommer hem till mig och köper årets konsumtion och det är trevligt.

      Vax kanske, pollen och propolis tror jag är för mycket jobb i förhållande till vad det ger. Kanske om jag hade fler kupor.

      Pollinering kommer nog mer och mer, men då gäller det att ha koll så att ingen i närheten sprutat med något jag inte vill att mina bin ska få i sig.

      Radera
    2. Varför inte ringa Bama? De köper ju morötter och jordgubbar och allt möjligt från lokala odlare. 220kg hade de prånglat ut på en förmiddag. Vet inte hur stor provision de tar iofs, men man kan ju alltid fråga.

      Radera
    3. Kul idé! Men de hade nog tagit en rejäl andel av det. Och det är inte värre än att jag säljer allt i vår eller sommar. Jag bara tänkte nu när jag hade så lite att en bra grej med det är att det borde ta slut före nyår.

      Radera
  6. Du ser, det är kanske trots allt bättre att ägna sig aktier? Aktiehandel kräver inga råvaror, inga jobbiga anställda och inga resor.
    Mvh Investeraren :)

    SvaraRadera
  7. Dock blir man ibland sittandes med lager av osäljbara grejer där med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i både det ena och det andra. Med honungen "vet" jag att det inte plötsligt är halva priset som gäller, det vet man aldrig på börsen. Men jag gillar att ha pengar på börsen också.

      Radera
  8. Du får väl förbättra ditt erbjudande om du inte står dig i konkurrensen med fyra andra honungsutställare?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. *så att du står dig

      Radera
    2. Äsch. Det stod ju rätt i första kommentaren.

      Radera
    3. Som jag skrev lite högre upp: "trots att jag ofta är den som är billigast"

      Någon kommer ändå köpa av en säljare vars honung de känner till sedan tidigare, som ser bra ut, som har "jättegulliga burkar" eller - antagligen vanligast - inte märker att jag har ett lägre pris.

      Halv sju, hög tid att göra sig klar för att åka och lyssna på Last Christmas med Wham under sex timmars aviserat skitväder. Verkar det som att jag tycker synd om mig själv så är det för att jag gör det :-(

      Radera
    4. Om du kan läsa det här, så är du hemma! Hoppas att försäljningen gått bra, och att du slipper lyssna mer på julmusik resten av året.

      Radera
    5. Ja, nu är jag hemma efter att ha hört Wham ytterligare 5-6 gånger. Ny marknad med ännu mer Wham i morgon.

      Radera
    6. "Någon kommer ändå köpa av en säljare vars honung de känner till sedan tidigare, som ser bra ut, som har "jättegulliga burkar" eller - antagligen vanligast - inte märker att jag har ett lägre pris."

      Det talar för att paketeringen är det viktigaste försäljningsargumentet. Dock svårt att göra någonting åt att andra varumärken är mer kända.

      Jag kan ingenting om honung och väldigt lite om försäljning men kommer man inte högre upp i "näringskedjan" om man förädlar produkten?
      https://milexe.com/products/sockerfri-choklad-med-honung-18st-135g
      https://ekorrensekologiska.se/p/honung-choklad-57-rabatt/

      Är det inte bättre att sälja på volym till hälsokostbutiker?

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Ibland tappar man en försäljning till förmån för en lokal producent. Det hände mig så sent som igår och de var mycket dyrare än jag, men det spelade ingen roll för den kund jag pratade med. Hon ville köpa så lokalt som möjligt och då var jag tvåa på bollen.

      Kanske förädling. Samtidigt är honung en naturprodukt och det är en stor del av försäljningsargumentet.

      Volym till hälsokostbutiker är klart utanför min räckvidd.

      Radera
    8. Det verkar busenkelt att göra chokladhonung. Ta några hundra gram honung mjuk, ett antal teskedar kakao, blanda ordentligt, häll upp på burk och låt stelna. Kan vara värt ett försök.

      Går det att sälja buteljerat vatten så går det nog att sälja chokladhonung.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Min första fundering är hur länge en sådan produkt håller, om den kanske klumpar sig, härsknar eller något annat. Ren honung förstår jag hur den funkar.

      Radera
    10. Bäst före-datum sägs vara samma som för honungen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Normalt sätter man två år på honung, men bara inte fukthalten är för hög och man inte värmer upp den eller utsätter den för sol ska den hålla hur länge som helst. Jag skulle vore rädd för att det inte är detsamma med chokladhonungsvarianten, även om det kanske är det.

      Radera
  9. Relax honey! Tycker din blogg är otroligt underhållande och du kämpar på med det mesta så även detta kommer du lösa. Självklart segt med oseriösa aktörer som gör livet tufft.

    Kan du sälja online och skicka?

    Mvh/Divi
    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Jodå, man lär så länge man lever. Årets honung kommer ta slut oavsett och förhoppningsvis lär jag mig att undvika några dåliga marknader nästa år och hittar några nya bättre.

      Det går, men i ärlighetens namn blir det rätt dyrt med frakten. Ta kontakt på mejl (se fliken "Kontakt") om du ändå skulle vara intresserad så tar vi det därifrån.

      Radera
    2. "Det går, men i ärlighetens namn blir det rätt dyrt med frakten. "

      Du får väl sälja minst 3, 5 eller 10 burkar per beställning så sänker du fraktprisets andel av priset. Honung har väl långt bäst före-datum så det är väl inga problem för kunden att ha en burk eller två i skafferiet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det är fullt möjligt, men ändå dyrare än att köpa lokalt.

      Radera
  10. Helt utanför bloggämnet men det här är för stort för att inte skrivas om. Nu kan en person vara flera personer. Tidigare har man kunnat kalla sig han eller hon eller möjligtvis hen. Nu kan en enda person vara de/dem.

    "Oppenheimer Actor Emma Dumont Comes Out as Trans-Masculine and Non-Binary, Uses They/Them Pronouns."
    https://people.com/oppenheimer-actor-emma-dumont-comes-out-as-trans-masculine-non-binary-8757855

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sag jag redan i serien 'Billions', men hur har det att göra med ekonomi?
      /Annika

      Radera
    2. @Annika

      "men hur har det att göra med ekonomi?"

      Inte alls.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Och du Tom-Hjördis hittade inte en annan blogg att kommentera pa?
      /Annika

      Radera
    4. @Annika

      Nej.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag tycker att det är sorgligt hur man jävlas med unga människors hjärnor, men håller med Annika att det inte har tillräckligt mycket med ekonomi att göra för att jag ska skriva om det.

      Radera