Den här tiden på året utses årets julklapp, årets nyord och årets [en massa annat]. Jag tänkte inte vara sämre utan härmed kora årets grönsak – grönkål.
Inte bara för att den är god och nyttig, rik på vitamin A, B, C och E. Den visade sig också vara ganska lättodlad. Jag var lite rädd för kålfjärilar, men odlade den utan nät utan större angrepp. Det bästa av allt är kanske den långa skördesäsongen. Det är nu andra halvan av december och jag går fortfarande ut till mina odlingslådor och skördar färsk grönkål. Ibland i minusgrader, ibland med snö på.
Väl inne sköljer jag kvistarna,
torkar i durkslag och förvarar i en påse i kylen. Om jag inte
tillagar den direkt. Jag använder allt utom stammen som jag lämnar
ute i lådan, och åtminstone fram till början av oktober började
det växa ut nya blad där de gamla skurits bort.
Jag har upptäckt att grönkål funkar till nästan allt. I grönkålssoppa eller andra soppor, kokt eller stekt som tillbehör istället för mer kolhydratrika alternativ som ris och potatis, men framför allt hackar jag ner grönkål i såser och annan mat. När jag steker potatis slänger jag med lite grönkål för färgens och den goda smakens skull och jag tror banne mig att grönkål skulle funka som en helt egen rätt, stekt och kryddad med citronpeppar, kanske med en klick smör till.
Av allt jag odlade i somras var grönkål
den roligaste överraskningen och tillsammans med potatis, morötter
och squash det jag redan nu är säker på att jag ska odla nästa
år.
När jag såg rubriken var nästan säker på att det var dags att fullständigt nedgöra årets sämsta makthavare. Men grönkål är ju också gott :)
SvaraRaderaHar du så låga tankar om mig? Eller om det är höga.
RaderaHöga förväntningar :)
RaderaHaha! Då är det bra.
RaderaPå tal om kål håller jag på med min första omgång surkål någonsin. Hur enkelt som helst, och med tio kronor kilot för vitkål i närlivsen blir det ordentligt mycket billigare än köpevarianten. Om drygt två veckor får jag se hur det smakar.
SvaraRaderaDet har jag aldrig försökt mig på och inte varit så imponerad av smaken på surkål, så jag undrar om jag någonsin kommer att försöka. Men kanske ändå, för rent teoretiskt gillar jag det.
RaderaVilken/vilka potatissorter odlar du?
SvaraRaderaI år (mitt första försök) blev det Princess. Den skulle vara lättodlad, tålig osv. Nästa år vill jag ha två eller tre sorter.
RaderaKan rekommendera Cherie
RaderaSpännande, den ska jag kolla upp!
RaderaJag har aldrig ätit grönkal, hur smakar det? Vitkal är jag förtjust i, knaprigt och gott och kan användas till mycket.
SvaraRaderaFör övrigt är det mycket jag aldrig ätit, främst importerat fran "främmande" länder, men som folk i Sverige verkar känna till. Asiatiska rätter, mat fran Mellanöstern, grönsaker med mystiska namn etc. Till skillnad fran SD:are tycker jag det är spännande med utländska influenser och prövar gärna om jag far tillfälle.
/Annika
Inte helt olikt brysselkål, men lite åt vitkålshållet.
RaderaHur du får in SD i detta fattade inte riktigt jag (måste ALLT bli politik?). Eftersom jag tycker de är skit gillar jag inte att försvara dem, men det här tycker jag blev för tramsigt. Huruvida SD:are gillar utländska influenser vet jag inte. De är väl en miljon, så gissningsvis finns det olika inställningar där. Chefsideologen Mattias Karlsson är väl gift med en kvinna från Indien, så han verkar åtminstone inte total motståndare till utländska influenser. Riksdagsledamöterna Rashid Farivar och Nima Gholam Ali Pour är kanske inte heller motståndare till allt som inte är svenskt. Är det kanske till att vara lite fördomsfull nu?
Sparo, du får tänka på att Annika ju bara läser gatekeeping-media. Som ju ägs eller är knutna till vänsterpartier eller liknande. Det ligger knappast i deras intresse att lyfta något annat än sådan som Annika torgför. Om det sedan stämmer överens med verkligheten eller inte, det är (helt) ointressant.
RaderaFienden måste bekämpas med alla medel, det finns ju bara 349 riksdagsplatser, om en kommer in måste en åka ut. Likadant runt om i landet i kommuner och regioner/landsting. Nu när lönegarantin i riksdagen är ändrad, från livstidspension efter i det närmaste endast behövt ha satt sin fot i riksdagen, till stramare regler så är det ju självklart ännu mer fight/intresse av att ha vara kvar och dia riksdagsspenen.
Och vad gäller SD: hur många gånger har det inte från media och liknande hörts tongångar om att SD hatar judar, om SD fick bestämma skulle det gasas, rensas osv när det i själva verket i SDs partiledningen satt judar, på framträdande positioner satt judar, att man var extremt israelvänligt osv.
Själv har jag svårt att förstå hur "breda-mitten" CP har blivit ett näste för de som dras till barn. Vad det nu har att göra med grönkål....
Oj, nu blev det drag i kommentarsfältet. Och ja Sparo, det var nog dumt att dra in politik i ett inlägg om en grönsak, det var bara en koppling jag gjorde när jag skrev om utländska influenser.
RaderaOch Anonym 11:18, det är första gangen jag har blivit förknippad med vänstern. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Men det är riktigt att jag inte är pa s.k. sociala medier, utan läser tidningar fran olika länder.
/Annika
Arrogant som få,
Raderamen tankarna, de är små.
Vad finns då kvar att se,
om inte Annikas hat mot SD.
Jimmy Åkesson gillar kebab pizza. Kan slå mig i betongen på att snöar det inte på julafton är SDs fel.
RaderaMvh Lars
FEL?! Jag ser ingenting positivt med snö, vare sig det är julafton eller september.
RaderaGrönkålschips som man enkelt gör i ugnen är riktigt gott. Och gärna halländsk grönkål till julbordet.
SvaraRaderaTror precis som du att grönkål kan passa till det mesta.q
Jag prövade grönkålschips 2-3 gånger, men tyckte aldrig att det blev så fantastiskt. Och julbord håller jag inte på med.
RaderaVa? Håller du inte på med julbord? Det var tråkigt att höra, det borde du väl unna dig? Borde finnas någon grönsaksvariant?
RaderaMvh Investeraren
Det som brukar vara vegetariskt på ett julbord är rödbetssallad och kokt potatis. Men jag firar egentligen inte jul alls. Jag brukar baka pizza på julafton, och koka risgrynsgröt. Inget egentligt pynt och ingen gran.
RaderaGrönkål är bra att ha i grytor, och i paj!
SvaraRadera/Christoffer S.
I paj har jag testat med lyckat resultat, och jag kan tänka mig att det funkar bra i grytor också, precis som vitkål, broccoli och andra kålsorter.
RaderaJag provade att odla både grön- o svartkål tidigare år. Förstår inte vad du menar med lättodlat, det larverna inte tog blev uppätet av rådjuren. O ändå höll jag på med kålnät osv.Bara att gratulerar till den fina skörden!
SvaraRaderaJag nätar in lådorna så att jag inte ger rådjuren chansen, för då skulle de försvinna fortare än kvickt. Men larverna har varit ganska ointresserade. Det de gick hårdast åt var majrovablast, vilket inte gjorde någonting. Nästa så att jag funderar på att odla det nästa år bara för att ge kålfjärilarna något att äta istället för grönkål.
RaderaRådjuren äter vår grönkål ochså, men de snälla och väntar tills vi skördat vår del.. Är det första året du odlar grönkål? Vi hade smekmånad första året för kålfjärilar, men andra året hade de förökat sig så nu är det växtduk hela säsongen
SvaraRaderaMina rådjur hade garanterat inte väntat. De går runt i trädgården för jämnan, äter allt de kommer åt och är rätt obrydda av att jag skriker eller klappar i händerna så länge jag inte springer emot dem.
RaderaJa, det var första året med grönkål för mig, så nästa år kan det bli något helt annat.
Dom kanske inte hade känt sig så hemma om du inte kallade dom "Mina rådjur" :)
RaderaDet gör jag inte så de hör. Jag brukar mest tilltala dem med: AAAAAÖHHHHHH!!!!!!!!!!!!
Radera6,5*55 hjälper för att hålla dom borta, har du inte själv så har du väl hjälpsamma grannar som jagar..
RaderaDen pangar i skogen hela hösten, men det blir alltid kvar rådjur så det räcker och blir över.
RaderaKommer från Halland och har följaktligen ätit grönkål till julmaten sedan jag var stor nog att gå över till fast föda ;-)
SvaraRaderaFör måånga år sedan bestämdes det en gång att jul skulle firas i stockholmstrakten. Väl framme där insåg jag att grönkål saknades på menyn. Katastrof, vad göra?
Jag gav mig ut i diverse butiker i närheten, på jakt efter grönkål. I Halland kan man köpa färdigkokt, som sedan bara steks och kryddas, men sånt fanns inte här. Fick tag i en ansenlig hög grönkålskvistar och begav mig mot kassan.
-Det var värst så mycket dekorationer du ska ha, sa kassörskan.
-Nä, han ska ÄTA det svarade mitt sällskap.
Kassörskan gjorde en grimas, slog in beloppet, jag gick hem till vännerna och tillagade grönkål som blev väldigt uppskattad.
Använder folk verkligen grönkål (eller andra ätliga grönsaker) som dekorationer?! Jag tycker att det är illa nog att pumpor går till spillo, och då är pumpa ändå inte särskilt gott.
RaderaAtt köpa färdigkokt skulle jag däremot inte vilja, det brukar alltid bli bättre att göra tillagningen själv.
Slänger folk innehållet i pumpan till halloween? Jag trodde man gjorde soppa eller paj av det. Och en gubbe av skalet.
RaderaKanske någon gör det, men misstänker att väldigt många i slutändan kastar allt.
RaderaJag nominerar vitkål. Vet jag talat mig varm för PakChoi men den är rätt dyr. Vitkål är billigt och tar åt sig smaker o blir riktigt god vid sidan om näringsriktig bara man kryddar o lagar till en smula.
SvaraRaderaFan, bara snabbskållad i lite ättika/vinäger och olivolja med kryddning så blir det pizzasallad som är det billigaste man kan äta som är smaskens och nyttigt, även om det såklart inte går att leva enbart på det.
Man får tänka bort barndomens råa vitkål med lingon bara.
/JB
Vitkål är också en höjdare, men grönkål känns som den lite roligare kusinen. Vitkål med lingon hade jag glömt, men du har helt rätt - det var hemskt!
RaderaAha! Har gått och funderat på just pizzasallad, en stor hög har alltid varit obligatoriskt när jag åt pizza. Numera lagar jag all mat från grunden, dags att testa att göra egen sallad. Hittar vitkål för en tia kilot på närlivsen.
SvaraRaderaI pizzasallad är nog vitkål att föredra framför grönkål. Men den är inte alltid jättebillig, tycker jag. Man vaskar rätt mycket vikt i roten, så priset på ett vitkålshuvud kan bli betydande.
RaderaApropå mat från grunden tycker jag att egen pizza blir minst lika bra, och väldigt mycket billigare.
Uppväxt med grönkål, så gott! Dock kunde jag bli less på grönkålssoppa med ett halv hårdkokt ägg i som guppade runt. :)
SvaraRaderaDet har jag aldrig provat. I spenatsoppa och nässelsoppa har jag upplevt det där ägget, men jag minns aldrig att jag blev less så det kan vara värt att ta upp igen.
Radera