måndag 16 december 2024

Den viktigaste jultraditionen

Julotta, dopp i grytan och Svensson Svenssons julspecial i all ära. Den allra starkaste jultraditionen måste väl ändå vara tidningarnas årliga artiklar om att handla julklappar på kredit, i SVT:s version från i år handlar det om att skuldsättning är extra jobbigt för unga kvinnor. Visserligen är män fortfarande mer skuldsatta, men kvinnorna är på väg ikapp och på detta område är jämställdhet tydligen inte eftersträvansvärt.

Det håller jag i och för sig med om. Att unga människor, oavsett kön, är skuldsatta och trots det tänker tanken att köpa julklappar för pengar de inte har, är alltid tragiskt. En av kvinnorna i reportaget (långt äldre än gruppen 18-25 som artikeln handlar om) svarar följande på frågan om hon skulle kunna tänka sig att ta ett lån för att köpa julklappar:

Ja, det skulle jag kunna göra. Jag tycker att julklappar är så pass viktigt till nära och kära så... Och i och med att allt har blivit så dyrt är man ju tyvärr tvungen.

Va?! Har det kommit en tvingande julklappslag som jag inte känner till? Hon tycker alltså att det är viktigare att köpa julklappar till sina nära och kära än att inte rasera sin egen privatekonomi? Känner hennes anhöriga (och eventuellt hennes förmyndare) till det?

Men kanske ska man inte förvånas. Allt fler köper ju allt mer på kredit, så varför ska det inte också gälla julklappar? Snart blir jag k-märkt för att jag äger mina egna bilar och inte heller har jag sett nyttan med att hyrköpa min mobiltelefon, glasögon eller något annat som fram till alldeles nyss var självklart för alla att köpa för egna pengar.

I nästa julrusch kommer vi att läsa nya artiklar om kreditinköpta julklappar och höra en kronofogde eller kredit- och skuldrådgivare förklara vad man ska göra om man saboterat sin ekonomi genom att köpa en massa skit man inte behöver eller hade råd med. Lär sig ingen någonsin någonting?

45 kommentarer:

  1. Inte konstigt egentligen när staten/politiker som straffar "de rika" (alltså alla som har mer än noll kronor) med stadigt ökande skatter. Och de som spenderat mer än de har, belönas med en uppsjö av bidrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns garanterat ett samband där ja.

      Radera
  2. Tragiskt är det. Jag hoppas verkligen, för vår framtids skull, att det ändrar sig, och att man lyfter upp och hyllar de personer som faktiskt sparar till sina köp, och skambelägger de som tar lån för att köpa skit.

    Föräldrar måste ta ett större ansvar att lära sina ungar tidigt att hantera pengar. Skolan får gärna hjälpa till där, men tyvärr så är ju skolan redan förlorad på den fronten också, så i slutändan blir det föräldrarna. Men om inte ens föräldrarna själva kan grundläggande ekonomi så blir det svårt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skolan och samhället i stort verkar ha noll intresse av det.

      Radera
  3. Tror inte det är något kraftigt ökande fenomen. De flesta gör nog som du, köper glasögon, bil och telefon kontant. Artikeln säger bara att av de som hamnar hos Kronofogden ökar kvinnornas medianskuld. De i sin tur kan ju vara en minskande eller ökande del av befolkningen, det framgår inte.
    Moraliserar inte över de som lånar, men det måste vara extremt trist och ångestladdat att betala månadsfakturor efteråt, för saker som kanske inte var så viktiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske inte kraftigt ökande, men för ett par decennier sedan var det ju inte en människa som INTE köpte glasögon, bil eller möbler för egna pengar. Nu är det från socialt accepterat (glasögon) till självklart (bil) att man köper på avbetalning.

      Radera
    2. Numera är det ännu värre, man prenumererar på sina glasögon, och det tar 3 år att betala av dessa, då har du betalat 50-100% mer än vad det hade kostat att köpa kontakt.

      Vissa optiker utnyttjar folks oförmåga att ha lite pengar på kontot för att betala sina glasögon, då hyr man istället och slipper en större engångsutgift. Det kommer komma mer sådant här i samhället tyvärr, allt blir på prenumeration och du äger ingenting. De enda som tjänar på det är (ocker)-företagen.

      Host* "Synsam"

      Radera
    3. @Anonym

      "Tror inte det är något kraftigt ökande fenomen."

      Enligt Finansinspektionen har de små lånen har stigit från fyra miljarder år 2008 till nära 50 miljarder 2019.

      "Kartläggningen visar även att hushållens lån till konsumtion har växt.
      Blancolån på över 250 000 kronor har dessutom ökat mycket.
      Efterfrågan på stora blancolån kan ha ökat som en följd av stigande bostadspriser och låga räntor. Små konto- och kortkrediter samt fakturaköp, på belopp under 10 000 kronor, har ökat ännu mer än de stora blancolånen. De små lånen har stigit från fyra miljarder år 2008 till nära 50 miljarder 2019. Utvecklingen sammanfaller med en ökad e-handel och att konsumenterna ofta gör fakturaköp eller betalar med
      konto- och kortkrediter. De flesta konsumtionslånen i kartläggningen var små och hade en hög effektiv ränta. Det beror på att löptiden normalt var kort och att avgifterna var stora i förhållande till lånets storlek. Flera små lån kan även vara början på en större skuld om låntagaren ersätter eller utökar lånen i stället för att betala av dem. Det kan leda till att låntagaren får betalningsproblem. FI:s stresstester visar att många låntagare kan behöva betala mer än halva sin inkomst efter skatt i ränta och amorteringar om räntan ökar betydligt.
      Slutligen visar kartläggningen även att en femtedel av konsumtionslånetagarna fick betalningspåminnelser och 4,5 procent fick inkassokrav. Bland låntagare under 25 år var andelen som fick inkassokrav drygt åtta procent. Fakturaköp, där kreditprövning inte är ett lagkrav, och små blancolån hade högst andel låntagare med betalningspåminnelser och inkassokrav."
      https://www.fi.se/contentassets/43a41c2a3077468b875858c3e7d300e0/svenska-konsumtionslan-2020n.pdf

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. I mitt fall är tandvårdsförsäkring ett bra beslut. Jag betalar maxkostnad i min region, strax under 300 kr/månad, vilket blir ca 3400 kr/år. För det får jag ett årligt besök hos tandhygienist eller tandläkare (beroende på vad som är planerat att utföras), inkl 4-5 röntegnbilder. Tänderna behandlas, plack skrapas bort, ev lagning inbokas. Bara en röntegbild kostar ca 500 kr, och jag har kanske gjort 10 lagningar de senaste 10 åren, där en enskild lagning skulle kostat 3-4000 kr och då utöver ett vanligt besök. Så jag har under 10 år betalat kanske 32000 kr men haft besök och fått behandlingar för minste det dubbla. Dessutom skönt att veta att ett besök hos tandläkaren inte kommer att resultera i några extrakostnader förutom den månatliga fasta kostnaden Inte som vid bilservice). Dessutom blir man alltid kallad och slipper tänka på det.
      /Christoffer S,

      Radera
    5. Tom-Hjördis: Det där tror jag på. Hade varit kul att se hur trenden varit efter 2019. Blir inte förvånad om de senaste fem åren gett en större ökning än de fem åren dessförinnan.

      Christoffer: Oj! Jag har trott att tandvården är ungefär lika dyr i Sverige och Norge, men av dina siffror att döma kommer jag klart billigare undan här.

      Radera
    6. Jag har ocksa tandvardsförsäkring, kostar lite mindre men täcker ocksa mindre, men jag far i alla fall det mesta av tandhygienisträkningen tillbaka varje ar. Och när nagot större ingrepp behövs täcks en del. Det är det värt för mig att betala försäkringen.
      /Annika

      Radera
    7. Jag fick ett kostnadsförslag som gick ut på att jag skulle betala ungefär lika mycket per år som det mesta jag någonsin betalat. På ett sätt skönt att det inte var ett gränsfall, det krävde inte en sekunds betänketid.

      Radera
    8. Jag är tandläkare och vet priserna ,finns inte en röntgenbild som kostar 500kr! samt lagning 3-4000kr ,vilken planet befinner du dig på , du får nästan ta bort sista nollan iallfall på röntgen

      Radera
    9. Då låter det som Christoffers planet hamnar närmare min norska :-)

      Radera
    10. "Referenspriserna ska också göra det lättare för dig att jämföra priser på tandvård. Referenspriset talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive tandtekniskt arbete och material."
      https://www.tlv.se/privatperson/om-tandpriskollen/sa-fungerar-tandvardsstodet.html

      Referenspriser 2023.
      https://www.tlv.se/download/18.543d28e0181c7b9d624161ad/1671199178038/kommande_referenspriser_med_dentala_material_2023.pdf

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. @Sparo

      "Det där tror jag på. Hade varit kul att se hur trenden varit efter 2019. Blir inte förvånad om de senaste fem åren gett en större ökning än de fem åren dessförinnan."

      Jag vet inte men data från 2021 sa att konsumtionslånen växt snabbt de senaste åren. Men i konsumtionslånen ingår inte bara de små lånen till t ex julklappar utan även större blancolån för bilköp mm.

      "Svenska hushåll lånar i hög utsträckning till bostadsköp. Men lån finansierar även delar av deras konsumtion. Konsumtionslånen har vuxit snabbt de senaste åren."
      https://www.fi.se/sv/publicerat/rapporter/rapporter/2022/svenska-konsumtionslan/

      Tom-Hjördis

      Radera
    12. Och i "mm" antagligen också bolån eftersom människor kommit på att man kan täcka den kontanta handpenningen med blancolån så att man trots lagen kan låna ända upp till nocken.

      Radera
  4. Om någon undrar över var fenomenet kommer från rekommenderas studier i amerikanska kreditkortsskulder, länk nedan. Halva vuxna befolkningen delar på 1166 miljarder dollar i kreditkortsskuld, eller runt 6-7 000 dollar per person, till 21% ränta.
    För de som fortfarande inte tycker att det är märkligt finns steg 2 i seminariet, amerikanska studielån och billån. Det är så sjukt så man fattar inte hur det kunde gå så långt.

    https://www.lendingtree.com/credit-cards/study/credit-card-debt-statistics/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Och visst, det mesta möget kommer ju från USA så varför inte detta.

      Radera
  5. Hon hade ju kunnat pantsätta några av fiskdragen hon satt fast i ansiktet så har hon råd till julklappar även i år. Lägg inte pengar på skit så kanske du har har kvar pengar att lägga på sånt som betyder mycket för dig en annan dag. Tillex julklappar :)

    SvaraRadera
  6. Folk är idioter. Jag ska nog passa på att investera i Klarna när dom gör börsintroduktion senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill verkligen inte ha med Klarna att göra, men jag förstår hur du tänker.

      Radera
    2. Klarna kommer jag aldrig någonsin att befatta mig med. När vi skulle boka resa till Nya Zeeland i somras, och betalningen inte gick igenom pga fel på bokningssidan, så drog Klarna ändå 90.000 kr. Vi fick tillbaka dem efter 45 dagar fyllda av ångest och oro, otaliga chattar, mail och tfnsamtal, där deras helt befängt undermålig kundtjänst inte varken kunde ge besked om och när vi skulle få tillbaka pengarna och heller inte kunde hänvisa vidare till någon som kunde ge det beskedet. Inte förrän jag kontaktade Expressen och jag meddelade Klarna att Expressen skulle återkomma för ett reportage, blev det fart på dem, och vi fick pengarna inom 2 timmar.
      /Christoffer.

      Radera
    3. Företag man måste hota med media för att de ska bete sig anständigt känns verkligen bra att hålla sig undan. Det tråkiga är ju att det ibland är nästan omöjligt eftersom även direktbetalningar går via Klarna. De är som ett virus.

      Radera
  7. Problemet är bland annat att det numera är alldeles för lätt att skuldsätta sig eller lägga betalningarna i framtiden, man glömmer lätt bort att minnet inte alltid är med en och vips så är en betalning försenad. Därför betalar jag alltid kontant, vill inte ens ha saker på faktura om jag kan betala direkt, då har jag gjort rätt för mig på en gång och slipper fundera på det framöver.

    Nog för att folk får skärpa till sig och stå emot "pressen" att handla julklappar mer än de gör idag och ge fan i att skuldsätta sig för konsumtionsvaror, men samtidigt måste det till och bli striktare reglemente för hur lätt det är att skuldsätta sig, det ska inte vara några knapptryck på telefonen och vips så har man tagit ett lån, att ta lån ska vara en komplicerad process, då hade de som är impulsive inte hamnat i kläm lika lätt. Även de mest intelligensbefriade ska kunna leva fritt utan att råka ut får ocker och annat skit som kreditsamhället har gett oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på hur räntan dragit iväg (och att jag verkligen inte vill att en del av de jag betalar till ska få pengarna i förväg) tycker jag att det lönar sig att lägga in betalningar i förväg. Är det gränsfall lägger jag en bevakning i min kalender och går in och kollar på kontot att pengarna finns.

      Men då snackar jag om vanliga räkningar. Jag köper inte heller något på kredit, även om det så skulle vara nollränta och "inga avgifter" för det litar jag inte på.

      Radera
  8. Att åka i fängelse för att man inte kan betala sina skulder borde vara något, tycker man ska ändra lagstiftningen omedelbart. Funderar över skalan - vad sägs om 10tkr 6 mån fängelse, 50tkr 1 år, 100tkr 2 år, 1 miljon kronor 10 års fängelse, som lägsta på straffskalan.
    För de riktigt radikala tänkarna funderar även kring att kanske även de som ställer ut krediten/lånar ut, att även de med automatik även blir straffade - de kan få halva längden på utdömt straff, och det ska alltså vara personligt, inte att SHB eller SEB får sitta i fängelse eller att företaget får böter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter i och för sig som att Sverige inte har några problem att fylla upp sina fängelser även utan att ta in folk med skulder.

      Radera
    2. @Anonym

      "Att åka i fängelse för att man inte kan betala sina skulder borde vara något, tycker man ska ändra lagstiftningen omedelbart."

      Fram till slutet av 1800-talet sattes folk i gäldstuga för obetalda skulder. Personen släpptes när de anhöriga betalat skulden.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4ldstuga

      Vän av ordning undrar vad som hände med de som inte hade anhöriga ...

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. En annan vän av ordning tänker att 1800-talet är över ;-)

      Radera
  9. Glädjande i reportaget var ju att majoriteten av alla som intervjuades INTE kunde tänka sig att låna till Julklappar. Misstänker att de som bidrar till statistiken verkligen gör det med råge.
    Kan man tänka sig att låna till julklappar kan man nog tänka sig att låna till precis vad som helst.

    Och tänk vad konstigt det skulle kännas att ta emot en julklapp om man sen får reda på att personen som gett dig presenten behöver göra avbetalning.
    Att visa nära o kära att man bryr sig kan man göra med det kanske det finaste man kan ge, sin tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan vet man ju inte hur representativa de var. Två av dem hade samma efternamn och var troligtvis systrar. En tredje verkade vara kompis med den yngre systern, så då är det inte helt konstigt om de har samma värderingar. Kanske hade de lika gärna kunnat intervjua fem personer som alla varit rörande överens om att kreditjulklappar är standard.

      Ja, då hade jag skämts som mottagare.

      Radera
  10. Relaterat.

    "Emil ska låna massor till Fortnite."
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/luleaborna-om-sankta-rantan-ska-lana-massor-till-spel

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en fredlig man, men artonårige Emil skulle ha en smäll så kepsen flög av.

      Radera
  11. Snart kommer det att bli dyrare att låna när nuvarande regering tar bort ränteavdraget på den typen av krediter. Inte för att jag tror att särskilt många fler kommer betala kontant istället. Men det känns bra att mina skattepengar inte används till att subventionera längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det klart eller fortfarande under utredning? Jag har inte hört något om det sedan i oktober då det var ute på remiss. Min inställning är att det gamla skämtet "Är det sant eller stod det i [valfri tidning]?" skulle kunna utvecklas till "Kommer det att hända eller är det ett löfte från Tidöpartierna?".

      Radera
    2. Jag har inga såna lån så jag har väl inte så bra koll, men om jag förstått det rätt är det klubbat.
      Från skatteverket: "Riksdagen har beslutat om nya regler från inkomståret 2025, för lån som inte uppfyller särskilda förutsättningar vad gäller säkerhet och maximal belåningsgrad. Rätten till avdrag för ränteutgifter trappas av på två år.
      Avtrappat ränteavdrag för lån utan säkerhet (Regeringen) Länk till annan webbplats.
      De nya reglerna gäller inte när du deklarerar inkomstår 2024 i deklarationen år 2025."

      För övrigt tycker jag nog att du kan byta "Tidöpartierna" ovan, mot [valfritt parti]. I stort sett enda gången något parti håller vad de lovar är när de lovat högre skatt.

      Radera
    3. Ja, det där lät hoppfullt.

      Absolut, det är oberoende av parti. Just nu är jag bara så hjärtligt less på kommentarer av typen "Tidö levererar!!!" eftersom jag tycker att det är ohyggligt mycket snömos och snack på det gänget.

      Radera
  12. Och i januari kommer alla artiklar med rubriken ”så klarar du årets fattigaste månad”. Som vanligt. Med samma råd som alltid. Matlåda, slopa kaffet på stan, samt sälj saker du inte behöver. Undrar om de överhuvudtaget skriver om dem, eller bara kör samma texter i repris? Fast det är ju sparsamt förstås. Det får man ändå säga.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annat är det här, jag skriver ju den typen av texter hela året :-)

      Radera
  13. Det verkar som att allt fler firar jul med kreditkortet som bästa vän, och det sorgligaste är kanske att många gärna skjuter problemen framför sig. "Det löser sig efter nyår" tänker man trots att januari varje år är den månad där ekonomisk ångest når nya höjder.

    Sen blir det väl inte svårare med Klarna etc som gärna saluför att du just ska ta det på kredit....

    Divi
    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

    SvaraRadera
  14. Finns tyvärr en allt större grupp i samhället som inte förstår sitt eget bästa, så det blir allt mer lukrativt att utnyttja dem. Gränsen mellan bedrägeri och inte suddas ut. Även noterade storbolag ger sig in i matchen tyvärr.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att allt fler inte förstår sitt eget bästa håller jag med om, men bedrägeri tycker jag ändå är hyfsat klart definierat. Är man tydlig med vad en vara eller tjänst kostar och innebär ligger skulden hos kunden.

      Radera