torsdag 12 december 2024

Günthers spartrappa

Jag fick ett tips i kommentarsfältet:

Sparo, kanske något du vill skriva om - här är det Günther M som tycker man ska ha 200.000:- i buffert, ja det är klart att det är ett klickbete, men som faktiskt verkar även ha både krok och lina.

Jag tycker att Günther Mårder ger ett sympatiskt intryck, men ibland får jag känslan av att han gör vad som helst för att komma i tidningen. Här var det mycket märkligheter, där han bl a uppmanar rika pensionärer att hjälpa sina barnbarn med bostadslånen. Om de inte samtidigt lär barnbarnen att tänka smart ekonomiskt och bygga upp en egen rikedom tror jag att det rådet enbart kommer leda till att de säljer sina bostäder, maxar lånen och köper dyrare. Vem ska hjälpa dem med det lånet, jultomten?

Över till ”Günthers spar-trappa”:

”Steg 1: Betala av konsumentlån, kreditköp och sms-lån.”

Ja, det är väl rimligt. Det steget borde varje vuxen människa begripa helt själv.

”Steg 2: Om så önskas kan du ta lån som billån, eller andra lite större lån. 'En snöscooter till exempel'.”

Är det jag som inte förstår hans humor eller är han full?


Ränta på ränta ...

”Steg 3: Här är det dags att bygga upp en trygghetsbuffert. Hur stor den ska vara beror på hur många oväntade kostnader du kan råka ut för. Ju mer saker som kan gå sönder eller kräva olika typer av investeringar, desto större buffert. Ett hushåll med villa och bil bör ha minst 200 000 kronor.”

Vaneläsare vet vad jag anser om exakta belopp, men han har såklart rätt i att större hushåll kräver större buffert.

”Steg 4: När trygghetsbufferten finns på plats kan du börja investera i sådant som på lång sikt kan leda till färre kostnader. 'Alla typer av underhållsarbeten, som att investera i ett mer värmeeffektivt hus.'”

Inte helt galet tänkt, även om investeringar i den riktningen också går att överdriva. Ärligt talat känns denna punkt mest som något han säger för att bygga upp sin image som ansvarstagande kille eller för att det är sånt journalister vill höra.

”Steg 5: Här är det dags att amortera bostadslånet. Viktigt att komma ihåg är att du var femte år har rätt att omvärdera din bostad, som kan möjliggöra en sänkt månadskostnaden för bostadslånet. Vid detta steg kan det också vara dags att börja investera i värdepapper.”

Så det kunde man inte ha gjort redan vid steg 3 (eller steg 2 som jag fortfarande inte begriper)? Eller innan det där luddet om investeringar för att minska kostnaderna. Ändå friskt att han till slut kom fram till amortering av bostadslånet. Sitt eget då, inte barnbarnens som han tog upp redan innan trappan.

Steg 6: “'Lyxa till det! Nu kan du köpa ostron och champagne. Bara fantasin sätter gränsen', säger sparprofilen.”


En portion snömos, tack!

Så tog han till flaskan igen. Nu kanske jag framstår som tråkig, men vad jag hör är: ”Skaffa ett förbannat tråkigt liv i punkt 1-5 så att du behöver regelbundna pauser i punkt 6 för att orka med.” Det är inget fel med att unna sig ostron och champagne om man har det intresset, men är det inte bättre att skapa ett liv man vill leva istället för ett man behöver pausa ifrån? Om vi snackar hållbara förändringar, liksom.

18 kommentarer:

  1. Jag läste ocksa det där och häpnade. Först göra sig av med lan och sedan ta nya? Som du säger, han hade nog tittat djupt i flaskan. Det är bl.a. därför jag inte litar pa radgivare, utan använder mitt eget huvud. Det har funkat bra hittills.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att det är fler som inte fattar hur han tänkte där. Jag tänkte att jag kanske missat något väsentligt.

      Inget fel med rådgivare, men man bör ta del av många olika och göra sin egen bedömning, man kan inte lita blint på någon annan.

      Radera
  2. Det skulle inte förvåna mig om detta är något journalisten har missuppfattat, vinklat eller förfalskat. Jag har svårt att tro att Gunther sagt detta i denna ordning, för det stämmer inte med hur han tidigare uttryckt sig...
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det i och för sig vara, men han borde både ha skickat spartrappan separat till journalisten (eftersom den var färdig på förhand) och krävt att få läsa det färdiga resultatet innan publicering, så det borde verkligen inte kunna bli fel.

      Radera
  3. Hur skulle din egen trappa se ut?

    /Bengt Andersson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, jag får återkomma till det. Generellt tror jag inte på universallösningar för alla människor, men några riktlinjer är nog ganska allmängiltiga.

      Radera
  4. Jag tycker att det saknas något. Eller har han nämnt själva huslånet (som ska betalas av i punkt 5) tidigare i artikeln? Dessutom tycker jag att det är märkligt att börja en spartrappa med att betala av diverse lån. Här låter det nästan som att det är en naturlag att ha sms-lån.

    Borde inte en spartrappa börja med att spara? Vare sig det är till en dyr hobby (ostron och champagne), skrytbilar (eller veterandito) att visa upp för omgivningen eller för att man älskar att shoppa doftljus och nya kläder.
    Nä, ändra namnet till Günters lånetrappa istället.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var nog först där han började titta på bolånet. Och visst, det hade inte gjort något om det påpekats att "är du en av dem som har blancolån..." för att det inte ska normaliseras.

      "Günthers lånetrappa" var inte dum :-)

      Radera
    2. Som ju alla vet är att amortera detsamma som att spara, och att spara med ränta 10-15-25-35 procent är svårslaget, vem säger nej till sådan avkastning, till mycket låg risk ska väl dessutom tilläggas?

      Radera
    3. Jag skulle inte kalla det sparande, men har man sms-lån tror jag absolut att det är smart att prioritera att betala tillbaka det.

      Radera
  5. Ha ha det där med snöscooter var ju kul. För visst var det ett skämt? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad det var. Känns inte som något man ska blanda in i en artikel om sparande, skämt eller ej.

      Radera
  6. Onödigt att lägga pengarna på champagne, när man får fyra flaskor bra Cava för samma pris som en flaska billig champagnen. Båda har dessutom liknande tillverkningsprocess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alla som ser Cava som ett acceptabelt alternativ:
      https://youtu.be/FXdD6QX5vj8?feature=shared&t=82

      Men med det sagt har jag för mig att Günther tidigare kört ett billigare vin i sin sodastream för att göra eget bubbel.

      Radera
  7. Han vill VÄLDIGT gärna bli citerad eller komma med på bild, även om budskapet är debilt. Allt från hans spartips till hur man ska bjuda högst på en lägenhet (vilket han misslyckades med 40 gånger enligt egen utsago) är på bäbisnivå, och inte en begåvad bäbis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du tar i lite, men nog anar även jag ett visst bekräftelsebehov :-)

      Radera
    2. Tar i?
      Hans första tips för egen del är att leva på styrelsearvodet så att hela lönen kan sparas. Det andra rådet, till oss, är typ att sälja barnens gamla rostiga rullskridskor som legat i förrådet i några år.
      Tyvärr, jag tar inte i, han är en total idiot.

      Radera
    3. Det första rådet är det inte så många som kan använda, men i övrigt ser jag inga problem med råden. Gamla rullskridskor i förrådet har man ingen användning av om de ligger i förrådet på heltid. Jag har själv sålt begagnade grejer för över hundratusen, varav säkert hälften hade avfärdats som skräp av de allra flesta.

      Radera