Matpakke var ett av de första norska orden jag lärde mig och i ett land utan skolbespisning och där nästan alla människor går på tur trodde jag att jag skulle se medhavd matsäck överallt. Men nej, när jag tar fram min matsäck ler norrmännen och säger något om snåla svenskar. Själva går de på kafé eller restaurang för att köpa allt från en kopp kaffe till en ordentlig lunch. Eller våfflor i någon form, i Norge funkar våffla som allt från kaffebröd till middagsmåltid.
Jag värjer mig för norska
utematspriser, men det gjorde jag redan för de svenska. Inte nog med
att det kostar pengar, det tar också tid att leta upp ett bra
vattenhål, om det ens finns. Genom att ta med egen matsäck gör jag
mig mer oberoende. Särskilt om det bara handlar om kaffe. En bra
termos håller värmen hela dagen, så då är jag aldrig mer än en
minut från gott och billigt kaffe.
Men inte heller en hel måltid är svår
att ta med sig. Jag tror att de flesta har för höga ambitioner och
så slutar det med att de tar med pengar istället. Synd! Bättre att
sänka kraven. Ska jag vara borta en dag eller kanske bara en måltid
är det inte svårt att ta med eget. Saft eller vatten eftersom kaffe
som enda dryck blir enformigt. Lite frukt eller bär. Bröd i alla
dess former är bra turmat som inte kräver tillagning –
kanelbullar, färdigbredda smörgåsar eller färska frallor som inte
ens kräver pålägg.
Vill jag ha något mer genomarbetat
satsar jag i första hand på mat som går att äta kall. En sallad
är lätt att tillaga och håller sig bra oavsett klimat. Jag gör
gärna någon form av pastasallad bestående av pasta, stekta och
färska grönsaker och möjligen ägghalvor, men alla varmrätter som
också funkar att äta rumstempererade går att ta med på resa.
Under årets julmarknader testade jag
något nytt, varm soppa i termos. Soppa kan se ut lite hur som helst,
bara att ta ett par buljongtärningar, vatten, krossad tomat och vad
man har hemma och vill bli av med. Eller en färdig pulversoppa om
man är riktigt lat. Det var faktiskt en höjdare att få i sig något
varmt under en heldag i kyla, och smidigt med mat som går att hälla
i en kopp och äta med kaffesked. Det kan jag gott tänka mig även
sommartid.
Någon form av matsäck är numera obligatoriskt när jag utmanar ödet och tar tåget. Smörgåsar, någon frukt, termos med varmt vatten + tepåsar. (Bokar alltid resor utan byten, då minskar man drastiskt risken för att SJ liksom gärna glömmer bort ett gäng resenärer på någon glesbygdsperrong där man självklart tar till väktare för att tvinga ut djupfrysta passagerare då stationen stänger för dagen.) Komplettera gärna med en rulle dasspapper.
SvaraRaderaNej, jag är inte bitter. Inte alls.
Det var länge sedan jag åkte tåg, men jag minns de fantastiska priserna i restaurangvagnen. Jag kunde möjligen köpa en kopp kaffe någon gång, men smörgåsar och bakverk var larvigt dyra.
RaderaJag tror inte att SJ "tar till väktare", det är nog ett avtal sedan tidigare att stationen ska vara tom, låst och larmad för att minska risken för skadegörelse och inbrott, att SJ sedan är tondöva vid tågstopp är en helt annan sak.
RaderaNär barnen var små så blev det mycket matsäckar av olika slag och kvalité. Pannkakor, smörgåsar och pastasallad var det vanligaste. En mamma hade ofta med sig en korvtermos och korvbröd, men av någon anledning fick jag alltid kväljningar när hon öppnade korken och började fiska upp korv.
SvaraRaderaJag hade en sådan termos som jag sålde för några år sedan, men jag kan inte minnas att den någonsin användes i min barndom (eller senare).
RaderaHar precis rest till och från Norge för lite mellandagschill på Hovden och jag fick bekräftat återigen att egen matsäck är det enda alternativet i det landet. Visst är priserna något extra (men hej, prova Danmark!) men utbudet är ju katastrofalt! Äter man inte kött är man förpassad till bullar på Circle K typ. Dessutom, OM du hittar en pizzeria längs vägen så öppnar de ju inte förrän 14 då det är då det är dags att börja tänka på middag. Passar inte min matklocka som gärna vill ha lunch vid 12 och då annat än socker för att inte bli helt koko. Så nu när jag satt där på Burger King, sockerstinn och vrålhungrig, och åt en överprisad snuskig hamburgare konstaterade jag att nästa gång slarvar jag inte med egen matsäck!
SvaraRaderaEtt tips till sommaren och salladen, om det är varmt ute och man inte har tillgång till kylbag så är frusna ärtor/majs perfekt att lägga på salladen när man lämnar hemmet på morgonen för att hålla den kyld under dagen.
Jag upplever som du att de inte har matpakke till vardags i Norge, däremot när de ska ut på en tur till fjells, ja då är pakken inte att leka med. Har bott på hotell och sett att de tar extra betalt på frukosten för de som vill göra matpakke och har tänkt att det var ju värst snålt att man ska betala en hundring till för ett par mackor. Men så har jag sett vad de packat ner och ja, det är nog värt en hundralapp i limpa och pålägg också.. För de som köper alltså, för en som bakar eget bröd och har höns är det så klart bara värt en tjuga ;-)
Mvh En som behöver återhämta sig från att ha lunchat på alldeles för många skoleboller.
Jag har inte funderat över när pizzeriorna öppnar eftersom jag aldrig gått på pizzeria i Norge, men kl 14 låter otroligt dumt. Det finns trots allt norrmän som vill äta varm mat till lunch.
RaderaEn kylväska är annars väldigt smidig. Jag fryser gärna en halv flaska saft och fyller på den andra halvan innan jag går hemifrån. Då har jag kall dryck hela dagen som dessutom hjälper till att hålla maten kall medan den tinar.
Kan stämma. De gånger jag gått på tur med norrmän har de haft matpakke. Jag förutsatte att det var för att de var genomtänkta människor, men det kanske är kulturellt, det med.
Skoleboller låter inget vidare, men du är välkommen tillbaka till Norge när du återhämtat dig :-)
Tack! Till Norge ska jag flera gånger under 2025, men med matpakke och/eller stormkök.
RaderaHemmagjord kall pizza är min favoritmatsäck, framförallt på sommaren. Då behövs lite fett och salt i värmen.
SvaraRaderaÄr det varmt ute låter det inte så dumt. Det ska jag testa.
RaderaHar alltid ett packe engångsbestick i bilen, toppen om man spontant åker iväg eller stannar längre än tänkt, så kan man alltid stanna på matvarubutik o köpa billig keso eller yoghurt eller liknande.
SvaraRaderaPå bilsemester o somras saknade vi en 12v kylbox. Vi hade sparat åtskilliga hundralappar om vi hade haft möjlighet att ha med mat 2 veckor i sträck. Kylväska med kylklampar är kanon över dagen men inte flera dagar
Jag har slutat med engångsbestick, blir så trött när de inte funkar. Så jag kör rostfritt stål som jag tar hem och diskar.
RaderaJag är sällan borta längre. Hade en 12 V-box som jag sålde.
Jag gillar att ha med mig en mattermos med det som populärt kallas overnight oats(kallgröt på svenska ;P). Fungerar när man är ut i skogen och gör något eller före skidtävlingar brukar den och en kaffetermos åka fram.
SvaraRaderaTa bara lika delar hafvregryn och mjölk. Tillsätt det du känner för. Man kan blanda i extra energi i form av russin, bananer eller sirap om man vill det eller något spännande för smaksättningen. Fast här kommer de styckfrysta blåbären till sin rätt. Bara att skopa i samma mängd som hafvregrynen. För jag hoppas du styckfryser dina blåbär!
Jag har aldrig hört talas om kallgröt, men ser nu att det är en grej.
RaderaJag styckfryser inte mina blåbär utan packar dem i enliterspåsar som jag knyter ihop och lägger i frysen. Men det är verkligen inget problem när det gäller blåbär. Bara att trycka med handflatan mot den frusna påsen och sedan hälla ut så många blåbär man önskar.
Det är väl inte snålt med matsäck. Det beror väl helt på sammanhanget. Det finns kanske 3 bra lunchrestauranger på 100, men rejält betalt ska de alla ha idag. Något som ofta får mig att avstå.
SvaraRaderaMvh Investeraren
Och det är skönt att slippa leta upp de där tre.
Radera