fredag 10 januari 2025

Tidningar är bra grejer!

Jag tycker att tidningar har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det sägs att de är värdelösa och oanvändbara. Eftersom jag känner på mig att jag varit med i denna klagokör vill jag härmed slå ett slag för tidningar. Här är några användningsområden där tidningar är oslagbara.

Fönstertvätt

Det finns skrapor och dukar för att få bort vattnet från rutan efter fönsterputsning så att man slipper få fula märken av intorkat vatten. De fyller säkert sin funktion för industriell putsning, men när vi vanliga människor putsar fönsterna hemma max någon gång om året vill jag påstå att man får överlägset bäst resultat genom att först gnugga en blandning av diskmedel och vatten på rutan med exempelvis sämskskinn, och därefter knyckla ihop ett tidningspapper och torka fönstret torrt med det.

Eldning

Jag eldar med ved. Innan brasan är igång använder jag papp och takspån, men allra först är det tidningspapper som gäller. Ibland tittar jag på campingkanaler på Youtube. De späntar gärna upp ett vedträ till tändstickstjocka pinnar och tänder dessa och bitar av näver med ett tändstål och jag kan inte för mitt liv fatta varför. År 1025 kanske, men 2025 är det inget som slår tidningspapper och en vanlig tändare.

Maskering

Jag bygger och målar mycket hemma och behöver ofta täcka ytor för att slippa att i efterhand tvätta dem rena från färg, murbruk etc. Det finns golvskyddspapper på rulle, men det är långt ifrån gratis. Till skillnad från tidningspapper, som tack vare sin storlek dessutom är lättare att ta hand om efteråt. Det gör också att man behöver lägga dem omlott, men det gör ju inget.

Biodling

Här är det stora användningsområdet för mig. En uppslagen tidning av normalstorlek är perfekt storlek för att täcka en låda till bikuporna. För att inte honungsrester eller vaxmal ska sprida sig från låda till låda på lagret har jag för vana att lägga ett tidningspapper mellan varje uppställd låda. Är det gamla foderramar kan man nästan vara säker på att det annars droppar honung från lådan ovanför och så småningom ner på golvet. Nu fångas de upp av tidningspappret, som slängs när lådan tas i bruk.

När jag sätter ihop två bisamhällen till ett behöver bina tid att vänja sig vid varandras doft eftersom olika samhällen luktar olika. Inget sätt jag känner till är då lika effektivt som att sätta ett tidningspapper med några revor mellan lådorna. När tidningen är uppäten har bina hunnit bli kompisar. Media förenar alltså även bin, inte bara människor som oavsett politiskt läger kan enas om att Aftonbladets Anders Lindberg är dum i huvudet.

Använd fantasin

Om du varken målar eller biodlar finner du snart andra användningsområden för tidningar. De går att använda som packningsmaterial när man flyttar eller skickar saker. Man kan slå in frukt eller fisk i dem. Fyll gärna på med egna förslag i kommentarsfältet. Jag tror ändå att jag visat min poäng, tidningar är användbara, även om de inte alltid är läsvärda.

11 kommentarer:

  1. Tidningspapper som stötdämpare runt porslin.
    Tidningspapper i botten på papegojburen att skita på.
    Tidningspapper i komposthinken, håller det torrare.

    SvaraRadera
  2. Och är man född efter 1970 och inte läser tidningar, går det lika bra med reklampapper

    SvaraRadera
  3. Läser tidningen digitalt och har "reklam nej tack"-dekal på brevlådan, så numera finns det i princip inget tidningspapper hemma överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  4. Nej, nu är du ute och cyklar. Tidningar har även spelat ut sin roll när det gäller att tända en brasa.

    Tidigare än vände även jag tidningar till detta, men i dag har tidningar blivit utkonkurrerade av en betydligt bättre produkt. Braständare gör jobbet snabbare, med mindre arbete och ger mindre aska och lyckas ”alltid” på första försöket. Kostar 40öre per tändning och är bättre. Det tidningen tidningen gör bättre är att få en ev kallpropp i skorstenen att släppa, men hur ofta behövs det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom på att tidningar fortfarande är oslagbara när det gäller att snabbt torka ur blöta/fuktiga skor o stövlar. Då är de bättre än elektriska skotorkare.

      Radera
    2. Braständare? Nej, jag använder sönderrivna mjölkpaket, brinner utmärkt, utan sot, och lämnar så gott som ingen aska då de förbränns närmast helt.
      /Christoffer S.

      Radera
  5. Slå in blommor med, använda som underlag i sopskåpet eller att ställa skitiga saker på. Vid omplantering av blommor. Vid nöd kan man skrynkla ihop tidningspapper och torka sig i rumpan med. Händer inte numera men när jag var liten och det rådde brist på toapapper och pengar./M

    SvaraRadera
  6. llt det där + som knäskydd när man byter hjul på bilen (enda nackdelen att det inte får blåsa för mycket, för då blåser de bort...).
    Ev. som sittunderlag om det är kallt att sitta på något.

    SvaraRadera
  7. Du kan i alla fall lösa Sodokun, den är i alla fall inte så vänstervridet eller kimatreligiöst...

    SvaraRadera
  8. Som underlag till kaninburen (en bekant ville få gamla tidningar till detta, de hade inga tidningar själv)
    I förskoleklasser vill de gärna ha tidningar att klippa ut bokstäver ur och samla på för att sen bygga ord.
    I andra klasser vill de ha till bildlektionerna när de ska lära sig göra papier mache-figurer.
    Till grillens grilltorn, där man har tidningspapper längst ner under briketterna (funkar bättre än braständare). Dagstidningar funkar bättre än glansiga reklamblad.
    Till att tända majbrasan eller mindre brasor.
    Till papperspåsen där man ska slänga matsopor.
    Som underlag när man rensar fisk.
    Som underlag när man tinar räkor. Och slå in räkskalen i efter att de skalats.
    Korsorden i dagstidningen lämnas till pensionärer i bekantskapskretsen (pensionärerna har en annan dagstidning).

    Spargrisen

    SvaraRadera
  9. Tyvärr har vi inget tidningspapper, saknar det just vid fönsterputs. Fungerar utmärkt med endast lite fönsterputs. Blir skinande rent.

    Har endast digital tidning (avslutar alltid prenumeration, men får nya erbjudanden hela tiden, just nu 99 kr/månad för SVD), det blir för dyrt annars, samt ger alldeles för mycket att bära till återvinningen.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera