fredag 24 januari 2025

Ett år utan matinköp

Jag slutar aldrig fascineras över hur mycket känslor andras konsumtionsvanor väcker. I veckan skrev SVT om en familj som storhandlat mat så att det skulle räcka i ett år. För ett år sedan var det en artikel om när projektet börjat, de hade precis handlat och var spända på hur det skulle gå, och de möttes av mycket hån i sociala medier. Nu kom summeringen där de berättar hur det gick. Här var en av reaktionerna.

En annan påpekar att även om de bara handlade mat för trettiotusen för det där året kostar djuren på deras gård mycket (vilket han såklart vet lika lite som jag om), så då hade det lönat sig att lönearbeta och fortsätta att konsumera som folk gör mest. Det är såklart möjligt, men de verkar nöjda med sina liv och jag tänker att det också räknas.

Jag förstår att andra inte vill göra som dem, men jag förstår verkligen inte ilskan. Att andras val uppfattas som dumma är en sak, men om familjen Wallman trivs med att handla en gång om året (och det gör de tydligen), låt dem göra det då!

I själva sakfrågan, om det sparar pengar att handla en gång om året, är jag inte säker på att det skulle göra det för mig. Om man spontanköper skräpmat vid varje butiksbesök blir det en annan sak. Men jag tror på strategier i största allmänhet. Därför tror jag både på fasta handlingsdagar, handlingslistor, matscheman eller vad som helst. För allt detta leder till medvetna beslut och när det kommer till ekonomi vinner planering över spontanitet. Inte varje gång, men över tid.

Men med det sagt, tycker du att höjden av lycka är att spontanhandla tre gånger om dagen och du har tid och råd att göra det – så gör det!

19 kommentarer:

  1. Jag blir minst sagt nyfiken på hur hitlerkopplingen kom till.

    Jag skulle nog lätt tjäna pengar på att handla en gång om året då jag säkert handlar 5 ggr/vecka idag. Men en gång i veckan känns som ett tillräckligt ambitiöst mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar inte försöka analysera sådana hjärnor. När det blir FÖR dumt går jag bara vidare.

      Hade jag handlat fem gånger i veckan hade jag absolut testat en gång i veckan innan jag går över till årshandling ;-)

      Radera
    2. Något i stil med: Jag är god, alltså är människor som inte tycker eller gör som jag onda - hitler var ond, alltså är andra som inte gör som jag; hitler

      Radera
    3. Fast den förenklade logiken går ju att slå hål på genom att konstatera att Hitler använde luft, alltså bör man sluta andas om man är en god människa.

      Radera
    4. Ja eller att alla vegetarinaner är hitler, eftersom hitler var vegetarian

      Radera
    5. Det med. Om han ens var det, jag har hört olika teorier där. Och med det sagt tänker jag fortsätta att vara vegetarian alldeles oavsett om Hitler var det, han är inte en faktor i det valet.

      Radera
  2. Blir det inte billigast om man handlar på rabatterade priser som brukar erbjudas av livsmedelsbutiker varje vecka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är sånt man använder och inte bara köper för att det är billigt. Annars blir det ju lite som när TV-shop slänger med en badboll på köpet för att man ska handla snabbt utan att tänka.

      Själv sparar jag pengar på att köpa varor som är nedsatta pga kort datum och den grejer missar man ju om man bara handlar en gång om året.

      Radera
  3. För min del hade nog lagerhållningen blivit lite av ett problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För kylvaror absolut. Men torrvaror tar förvånansvärt lite plats och man rymmer mycket på liten yta om man har ordning. Kolla t ex min skafferihylla här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/harrytur.html

      Radera
  4. Fattar inte varför folk retar upp sig över andras val så länge det inte drabbar någon annan. Tycker att det är intressant och kul när folk gör något som avviker från gängse normer men tråkigt att en del retar upp sig på allt möjligt/Eme

    SvaraRadera
  5. Min drift att hålla ett skafferi hemma är av några anledningar.

    Jag kan fylla på lagret när det är billigt för sådant som håller länge. Har jag en månad med mycket dåligt in så kan jag äta ur förrådet och minska minuset. Jag är inte kinkig, men äter helst sådant jag är sugen på, det jag en gång köpt hem är sådant jag gillar, iaf när vinden blåser åt rätt håll. Händer något, behöver inte vara världens undergång utan som när jag blev fysiskt insnöad ca 10 dagar förra vintern så har jag i ladorna att borra ner hälarna och klara det flera gånger om.

    Sedan bekvämligheten. Har alltid hatat både att storhandla och att veckohandla, men att ha mängder av basvarorna hemma och bara kunna ta tio steg från kommunhuset som jag besöker kanske tio gånger per månad för att komma in i stadens största mataffär o köpa till det som behövs.

    Oftast protein, bröd eller mejerier. Nr ett är nog kattmat. Med tanke på ett par dagar gammalt inlägg, mina tre pälsklingar kostar kanske en dryg hundring i torrfoder de månader de inte har tillgång till gnagare (jodå, de har ständigt torrfoder tillgängligt även då).

    De är det sista jag sparar in på, då säljer jag kåken, slutar att snusa samt att besöka apoteket röda näsan innan dess! =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bekvämligheten är värd mycket, att bara gå till lagret och hämta en ny kartong när den gamla tar slut.

      Mina katter har också ständig tillgång till både gnagare och torrfoder :-)

      Radera
    2. Utelämnade/glömde en vital del, fynden och bulkköpen lokalt görs i stadens billigaste butik, X:-tra som är 50 meter från min väg hem.

      Det kunde kanske billigare men med tid och transportkostnad inräknat så har jag svårt att tänka mig att det är ett korkat upplägg. Fyndlägen utanför denna grund utnyttjas såklart.
      /JB

      Radera
    3. Extra i Norge tror jag ibland har tagit namnet från att de är extra dyra, men även där finns fynd.

      Radera
  6. Det finns ju en aspekt ingen verkar ta upp (eller kanske inte begripa?) att histaminhalten i maten ökar med tiden. Det beror ju mycket på om maten var färsk när den inhandlades och hur den sedan förvaras (inkl. temperaturen när den transporteras hem). Den finns risk för histaminförgiftning om viss mat har försvarats för varmt. Med det är inte allt. Det som är mer dold är att man kan råka ut för histaminintolerans om man äter för mycket mat med höga (men inte direkt "giftiga") halter av histamin. Då kan inte kroppen bryta ner all överskott av histamin och man börjar få olika symtom, som kan vara svåra koppla till vad det beror av... Många av dessa symtom påminner om allergi och faktiskt så hjälper anti-histamin. Både naturlig antihistamin i föda och syntetisk medicin. Histamin i normala nivåer är inga problem, vi behöver ju det ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, men idag har vi ju frysar som tar bort den aspekten, liksom frystorkning och diverse konserveringsmetoder, eller vakuumförpackning som denna familj verkar använda sig av.

      Radera
    2. Risken för histaminproblematik är nog överdriven. Det är inte så att patienterna står på kö till vårdcentralen med symtom som skulle tyda på det.
      /Christoffer.

      Radera