tisdag 15 juli 2025

Gör-det-själv-stativ

Jag köpte en hundraliters honungstunna i fjol, men inget stativ till den. Eftersom det är en tappkran i botten måste man komma upp från golvet, så nu tänkte jag ta tag i det. Första idén var att köpa ett metallstativ av samma typ jag har till en annan tunna.

Det gick nu lös på inte mindre än 790 kr och det var över min smärtgräns. Dessutom stör jag mig lite på att det lämpar sig dåligt för att luta när man närmar sig botten på tunnan och honungen rinner långsamt. Eller stativet går fint att luta, men då måste man hålla emot själva tunnan så inte den välter. I det läget är det ingen större vikt i tunnan, men när jag tappar upp honung ska jag dessutom hålla koll på vågen så att det inte blir för mycket i burken.

Detta sammantaget gjorde att jag bestämde mig för att bygga en egen ställning i trä. I vanlig ordning kollade jag runt på nätet för att hitta fiffiga lösningar att stjäla. Den här såg stabil ut, även om jag tyckte att 4tum4 var att ta i för att hålla en tunna på 140 kg.

Det borde räcka med 2tum4 (som jag dessutom hade hemma) om man stärker upp på kritiska punkter. Och så var det ju det där med att kunna luta ställningen utan att få tunnan i huvudet. På stativet till en regntunna hade man förlängt benen för att också hålla fast tunnan. Det verkade smart.

Naturligtvis blir ju vikten på konstruktionen högre ju mer trä jag använder, men det här stativet bärs fram och används på en plats i samband med honungsproduktion, max tre gånger om året, och då spelar vikten ingen större roll. Så planen blev att kombinera dessa bägge. Den översta, men med hälften så grova reglar, och så förlängningarna från andra bilden, gav mig denna.

Jag drar mig till minnes en intervju med artisten Eddie Meduza som sa:

Jag hade kunnat göra de här låtarna tiotusen gånger bättre. Det är bara det att … nu gjorde jag inte det.

Det är väl ungefär vad jag kan säga om mitt stativ, men även om det inte blev vackert fyller det sitt syfte.

Och inte kostade det några 790 kr heller. Jag försökte mest använda korta spillbitar, men en lång planka gick det åt. Tillsammans med en näve tretumsskruv tror jag bygget landade på en hundralapp. Nästan viktigare ändå är att jag föredrar detta stativ framför den översta köpevarianten. Vore jag ung och hipp (använder man ord som ”hipp” är man nog inte det) kunde jag kasta ur mig någon käck internetförkortning nu, som DIY FTW!

8 kommentarer:

  1. Den hemmagjorda ser mer stabil ut än den övre. Alltid kul att bygga eget dessutom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vilket som är stabilast, men det känns som god marginal på mitt. Tunnan väger 140 kg om jag fyller den med honung och stativet skulle klara mycket mer.

      Radera
    2. Fördel trä: kan eldas upp när den tjänat sitt syfte eller slitits ut. Gäller såväl köksredskap som stativ i trä :-)
      /Christoffer

      Radera
    3. Sant, och skruvarna kan återvinnas medan ett popnitat plåtstativ blir sopor. Fast det här räknar jag med ska vara i bruk så länge jag håller på med biodling.

      Radera
  2. Vad fint det blev!
    En fördel med köpemodellen är att den är trebent så den aldrig är ranglig ens ojämnt underlag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Ska den dessutom vinklas upp när den börjar bli tom hade det räckt med att palla under ett av benen, nu måste jag göra det på två. Men jag klurade på det och tyckte att det var bättre med fyra stopp för att tunnan ska hållas på plats.

      Radera
  3. Men jösses, du är ju rena MacGyver, som kunde koka soppa på en spik i alla lägen.
    Du verkar ju ha en hel verkstad hemma med precis alla tillbehör som behövs. Riktigt snygg och användbar skapelse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till detta krävdes bara såg och en skruvdragare, men det är sant att jag samlat på mig en del. Snygg är att ta i, men absolut användbar.

      Radera