måndag 28 juli 2025

Tomat-mat

Jag byggde växthus för att odla tomater i och nu börjar den satsningen bokstavligt talat att bära frukt. Några av er påpekade att jag borde ha satt plantorna glesare och det stämmer säkert, men jag tycker ändå att det är hanterbart.

I samband med att jag vattnar plantorna (morgon och kväll) har jag ruskat på plantorna i pollineringssyfte. Det verkar funka för det blir fler tomater för varje dag som går. Först är de nästan vita, därefter gröna.

De längsta plantorna har jag knutit upp med snören uppifrån. Det får jag kanske göra på alla till slut för en klase tomater är tunga för en tunn planta. Och plötsligt händer det – en röd tomat!

Förhoppningsvis följs den av hundratals röda tomater som kommer att förgylla mina måltider de närmaste månaderna. Och där kommer mitt ”problem”. Jag gillar tomater, det är inte det. Jag äter gärna en färsk tomat klyftad till en varmrätt, och skivad på pizza. Och så har jag en plan om att torka tomater i ugn, som ett alternativ till att köpa soltorkade tomater. Men sen då?

Vad använder ni tomater till? Har ni något spännande förslag eller recept? Har ni testat att torka tomater och hur bär ni er i så fall åt? Alla idéer kommer att tas i beaktande så länge de inte också innehåller kött eller fisk.

27 kommentarer:

  1. Jag är inte särskilt förtjust i tomater men googlade fram det här: https://matgeek.se/2012/08/24/hemkokt-tomatpure/
    Det kanske kunde vara nat för dig?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog mer anhängare av krossade tomater än av tomatpuré, men det verkar vara ett smidigt sätt att få ner stora mängder tomater till en mer hanterlig volym.

      Radera
  2. Pastasås i mängder är det första jag kommer att tänka på.
    Eventuellt kan man hacka tomaterna och frysta i portionspåsar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pastasås blir det garanterat. Att frysa in hackade tomater är en bra idé. Det trista är att frysarna brukar bli ganska fulla på hösten.

      Radera
  3. Jag odlar tyvärr inte tomater själv, men vi brukar göra tomatsoppa. Då fräser jag en lök, har i en buljongtärning samt tomater och kokar upp. Jag brukar använda krossade tomater, men det är ju säkert godare med såna man odlat själv. Krydda med salt och svartpeppar, kanske lite honung eller en nypa socker beroende på tomaternas syra. Vi äter vitlöksbröd till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar soppa, men gör det alldeles för sällan. Det där kan bli bra. Fast honung/socker hoppar jag nog över, jag tycker tomater brukar vara söta så det räcker.

      Radera
  4. Gör egen ketchup! Superenkelt, men bifogar inget recept då internet svämmar över av det. Och är du inget superfan av ketchup så håller det sig bra och är enkelt att sälja, till exempel när du ändå säljer honung. Hemgjord ketchup kan du ta bra betalt för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och det blir mycket godare än de som finns att köpa i affären. Har gjort själv i slutet på augusti då jag hade alldeles för mycket tomater att ta hand om. Enda problemet var att man är van vid att köpe-ketchup håller hur länge som helst i dess vanliga förpackning, medan min mycket godare egengjorda började mögla efter mindre än en vecka i kylen.
      Så det är väl bara att stoppa in den i frysen helt enkelt.

      annan anonym

      Radera
    2. Kul tanke! Både att konsumera och att sälja. Ska den säljas bör man väl hitta på någon bra konserveringsmetod, men för eget bruk funkar frysen. Ska åtminstone testa.

      Radera
    3. Ja, på svenska är den smått obegriplig, men är naturligtvis både fyndigare och rolig på riktigt på engelska:

      There where two tomatoes crossing this road, see. The first one didn't have any problems about it, all went fine, but the second one got run over by a car. Then the first said to the second, "Come on, catch up!"

      Radera
    4. ”Kom ketchup, så går vi.”

      Radera
    5. Nej, den är ändå bäst på svenska:
      https://www.youtube.com/watch?v=OvbVu8Nil74

      Radera
    6. Ja man får ha druckit bra många öl för att föredra den svenska före den engelska...

      Radera
  5. Under säsong äter jag så många jag orkar färskt, resten skär jag upp och fryser in råa på glasburk. En sån burk ersätter en burk krossade tomater i alla recept.
    Själv har jag det mest till köttfärssås (med eller utan kött), tomatsoppa och kikärtsbiffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter enkelt och smidigt. Fast att frysa in i glas låter som ett onödigt spänningsmoment ;-)

      Radera
    2. Ja en del säger att burkarna spricker men det har aldrig hänt mig så jag har bara fortsatt så. Antar att det funkar för det blir lite luft kvar mellan tomatbitarna så vätskan kan expandera? Annars går förstås plastburkar eller -påsar lika bra..

      Radera
    3. Ja, glas hade jag inte vågat. Jag har även sprängt plastflaskor i frysen och blir alltid lika irriterad.

      Radera
  6. Olika varianter av tomatsoppa gör jag ganska ofta. Lättlagat, gott och snabbt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort soppa med krossade tomater som bas, men aldrig med färska tomater så det måste prövas.

      Radera
  7. Salsa. Fräs vitlök i olivolja och ner med tomaterna. Låt det puttra länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag dess värre ingen anhängare av vare sig vitlök eller olivolja.

      Radera
  8. Jag har över hundra tomatplantor, så det brukar bli en del tomater här.
    Jag kokar små burkar med pizzasås, bara att ta fram en burk när man gör pizza. Jag kokar mycket tomatsoppa och fryser in för att ta fram till färdig middag. Jag kokar tomatmarmelad (den kan man spetsa med lite chili och vanilj). Jag gör ketchup (Tareq Taylor har ett bra recept) och fyller på flaskor med bredare öppning och skruvlock. Jag torkar även mängder med tomater. Förvarar sedan de torkade tomaterna i glasburkar. Bara att slänga i en gryta direkt sen eller att blötlägga innan om man vil tex göra tomatpuré. Kokar även ner flera omgångar med ren tomatsås som man kan använda till matlagning. Vad gäller tomatsås, ktechup, marmelad osv. så kan du ju fylla detta på glasbukar och kokkonservera. Sedan kan du förvara dem i ett svalare utrymme, så lipper du att frysa allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bra tips där! pizza gör jag ofta och tomatmarmelad lät spännande. Och hemgjord ketchup måste som sagt testas. Ska försöka hitta Tareq Taylors recept.

      Radera
  9. Ha ha, ja när det gäller tomatodling blir det alltid en riktig ketchupeffekt.

    Först händer ingenting, sen händer ingenting och sen mognar alla samtidigt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sant. Hade jag kommit på det själv hade rubriken blivit "Ketchupeffekt i växthuset" istället.

      Radera
  10. Very interesting, It's amazings good job and thanks for sharing such a good blog. Your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job. https://rakyat123.biz/

    SvaraRadera
  11. Very interesting, It's amazings good job and thanks for sharing such a good blog. Your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job. https://rakyat123.biz/

    SvaraRadera