I min ständiga kamp för att använda alla grönsaker jag odlar har jag nu kommit fram till rödbetor. Det här är sista året jag har tänkt odla rödbetor. Det är alldeles för billigt och skillnaden mellan egna och köpta är obefintlig. Men i år blev det en himla massa rödbetor och vad gör man med sådana? Jag vet, jag borde ha ställt den frågan innan jag odlade dem, men jag har ett minne av att jag gjort rödbetsbiffar. Om inte annat har jag haft rödbetor i andra typer av grönsaksbiffar, för färgens skull.
Selleri blev det också larvigt mycket av i år och det vet jag att jag gjort biff av tidigare, så då får det bli en kombination av dessa växter. Här kommer hela innehållsförteckningen:
rödbetor, 1 kg
stjälkselleri, 500
gram
tomater, 500 gram
vetemjöl, 5 dl
matolja, 2 msk
kryddor
Jag börjar med att finfördela rödbetorna. Jag använder en hushållsassistent, men har man tid funkar ett vanligt rivjärn. Det blir nog värre med sellerin, men den går säkert att finhacka med en kniv. Sedan tomaterna. Jag brukar använda krossade tomater, men med en egen, helt galen stor tomatodling mosar jag egna med samma maskin.
I med matoljan och kryddorna. Själv kör jag salt och peppar, färsk basilika (även den hemodlad), dragon och en skvätt senap, men gillar du något annat föreslår jag att du tar det istället. När allt är blandat häller jag i mjöl tills degen är perfekt – lös, men så att den ändå kommer att hålla ihop. Sedan är det bara att steka.
Jag serverar med
kokt potatis och stuvade morötter, bägge hemodlade och skördade
strax innan tillagning. Och stekt lök, eftersom jag är osäker på om mat kan kallas en måltid utan att tallriken innehåller stekt
lök.
Betyget blir fyra
stekspadar av fem. Smaken god, men
proteininnehållet är nära noll. Eftersom såväl rödbetor och
selleri som potatis och morötter finns i riklig mängd i trädgården
och vi är en bit in i oktober kommer jag att äta detta flera
gånger. Eller ja, det hade jag fått göra ändå eftersom det blev
ett femtiotal biffar i den här omgången. Så den som inte vill äta detta igen och igen
gör klokt i att dra ner volymerna. Själv gillar jag storkok
eftersom färdig mat i frysen förenklar mitt liv.
P.S. EU och andra får kalla
grönsaksbiffar vad de vill, men den som hör mig använda det
föreslagna alternativet ”vegorundell” - skjut mig!
Jag skulle struntat i stjälksellerin och blandat i kokta röda linser eller riven tofu för att förbättra proteinhalten, men de ser goda ut!
SvaraRaderaDet ena utesluter inte det andra. Att det blev selleri i mina berodde som sagt mest på tillgången, men när man mixar stjälkselleri slipper man trådigheten som blir när man bara hackar och steker. Samtidigt ger det en frisk smak. Men jag tror att jag ska testa att blanda i linser också.
RaderaSåna där olika varianter av vegopuckar brukar jag göra ibland, med både rotfrukter eller zucchini eller kikärtor. Gott !!
SvaraRaderaRödbeta är nog den enda rotfrukt jag testat att biffa till. Kikärtor är min go-to grönsaksbiff, som nästan alltid finns i frysen.
Raderaär kikärtor närbesläktade med kikhosta ;-)
RaderaNej, men med kikare.
Radera*kiknar av skrattattack*
RaderaKika vilka Göteborgare!
Radera/JB
Skönt att någon annan sa det, så att jag slipper klanka ner på "Sveriges framsiiiiida". Jag skulle bli bannlyst från Aktiepappas topplista för evig tid.
RaderaHela årets skörd av rödbetor blev grävlingsmat. Annars hade jag bara tänkt skiva och lägga in. Obligatoriskt till pyttipanna.
SvaraRaderaMen med vilka tillbehör åt grävlingarna dem ;-)?
RaderaInlagda rödbetor hade jag glömt bort som fenomen, det har jag nog inte ätit på fyrtio år. Jag kommer inte på något att använda det till i mitt kök, så det lär inte bli nu heller.
Pyttipanna går alldeles utmärkt att göra vegetarisk...
RaderaJag gör det ibland, tärnar grönsaker och rotfrukter som jag steker, men jag har aldrig känt behov av inlagda rödbetor i det. Jag tror att det skulle bli för sött för min smak.
RaderaDet var en rejäl portion! Skulle jag aldrig klara att äta upp.
SvaraRadera/Annika
Och när potatisen och morotsstuvningen var slut hämtade jag mer. Periodvis måste jag kämpa för att hålla vikten :-)
RaderaJo det är många som bantar
RaderaDet är baksidan av att laga god mat :-)
RaderaKan ju bara äta med ögonen och är en liten selleriskeptiker (men det är ju inte fänkål iaf).
SvaraRaderaMen jag tycker det ser riktigt gott ut. Jag skulle inte behöva vara utsvulten för att med glädje sätta mig vid denna tallrik. För mig som kanske till runt 50% kör vegetariskt så ser detta mycket lockande ut, helt klart.
Det är nog bara nylagade våfflor eller pannkakor med tillbehör (smör, socker, sylt) eller en fräsch grönsallad med bra oliver o bra fetaost som jag omedelbart kommer att tänka på som mer lockande. Pannkaksspåret bara när man är sugen, inte jämt.
/JB
Det är det trista med grönsaksbiffar, att rödbetor tycks vara enda sättet att de inte ska bli gråbrunt tråkiga.
RaderaDet ser jättegott ut! Och så fantastiskt bra att vara i stort sett självförsörjande. Tycker också att EU ska ägna sig åt annat än om grönsaker kan kallas korv, bullar eller biff. Önskar dig en fin helg!
SvaraRaderaI stort sett självförsörjande är mycket sagt, men jag försökte just komma ihåg när jag senast var i en matbutik och jag kommer inte ihåg det. Det är nog över en månad sedan i alla fall.
RaderaJa, har inte EU något bättre för sig tycker jag att de kan lägga ner, vilket jag i och för sig tycker oavsett.
Fin helg själv!
"Smaken god, men proteininnehållet är nära noll."
SvaraRaderaJordnötter sägs vara en bra källa till protein bland vegetarianer.
Tom-Hjördis
Det visste jag inte, men jag är tokallergisk mot jordnötter så för mig är det inget alternativ. Jag sväller upp och får svårt att andas.
Radera