Jag har tidigare snackat matkostnader
och berättat att en dryg tjuga per dag för mig räcker till frukost, lunch,
middag och mellanmål.
Eftersom det är mindre än en tredjedel av existensminimum inser jag
att det anses antingen som magi eller helt ovärdigt (eller både
och). För ett tag sedan fick jag en uppmaning i kommentarsfältet
att ge exempel på matvaror jag handlar regelbundet. Bra idé, här
kommer det!
Frukt & grönt
Eftersom jag är laktovegetarian antar
jag att detta är den viktigaste tårtbiten i min kostcirkel. Gul
lök, champinjoner, stjälkselleri, citron och någon annan form av
frukt finns alltid hemma hos mig. Annat man ofta hittar är
brysselkål, paprika, vitkål, potatis, morötter, rödbetor, squash,
aubergine och chili.
Allt detta är färskt, men frysen är
i princip alltid laddad med spenat och broccoli, eftersom jag tycker
att det är enklast i fryst form. Billigast också. Apropå billigt
finns också alltid blåbär i min frys, hemplockade och därför
helt gratis. Ofta också vinbär, rabarber och hemgjord sylt och
äppelmos, förutsatt att jag fått tag i det gratis.
Jag går till stor del på pris när
det gäller frukt och grönt. Många priser varierar beroende på
säsong och då anpassar jag mig efter det. Jag vill t ex ha frukt
hemma, men om det blir apelsiner, äpplen eller bananer beror på vad
som var billigast.
Övriga kylvaror
Mjölk och ost har jag också alltid
och köper gärna till reducerat pris pga kort datum. Blir det mer än
jag gör av med går det utmärkt att frysa. Ostinköpen är nästan
helt prisstyrda. Den bör inte vara för stark (ingen risk, stark ost
är alltid dyrare) och jag betalar aldrig över 40 kr/kilo. Margarin till
bakning och någon bredbar variant till smörgås. Senap och ketchup
har jag också alltid hemma eftersom de är bra smakförstärkare,
särskilt senap.
Torrvaror
Den här kategorin har praktiskt taget
obegränsad hållbarhet, så jag köper största möjliga
förpackningar till lägsta tänkbara pris, när så erbjuds. Därför
har jag alltid pasta, ris, bulgur, matvete, mathavre, kikärtor, gula
ärtor, röda linser, buljongtärningar och strösocker.
Några grejer som inte håller i
evighet är havregryn, grahamsgryn och rågflingor, men jag har det
alltid hemma. Och vetemjöl, rågmjöl och majsstärkelse, som jag
inte skulle vilja köpa för flera år eftersom jag är rädd för
mjölbaggar, men vetemjöl köper jag gärna i femkilospåsar
eftersom det går åt.
Bröd
Billigaste knäckebrödet är Wasa
Husman, och som av en ren slump är det detta jag köper. Mjukt bröd
blir det ofta ett stort, billigt och grovt till frysen.
Jag försöker baka själv också, men det
blir nästan onödigt gott och det är inte alltid utrymmet finns i
min ”viktbudget”.
Övrigt
Matolja går det åt en del i mitt
hushåll. Billigast tänkbara, vilket oftast är raps. Och så har
jag alltid några burkar krossade tomater, vilket för övrigt är
enda konserven jag köper. I kryddhyllan är jag helt fantasilös och
skulle nästan klara mig med salt och grovmalen svartpeppar. Försöker
ändå variera mig lite med mynta, paprikapulver, citronpeppar och
basilika. Och timjan till
ärtsoppa,
som för 1,35 kr/portion är det billigaste jag äter.
Jag vet inte hur stelt och enformigt
det här låter (och kan inte säga att jag bryr mig så länge jag
känner att jag äter nyttigt, gott och billigt), men jag upplever
mig som rätt flexibel. Även om jag har inköpslista med mig till
butiken är jag alltid beredd att improvisera kring erbjudanden och
extrapriser.