Senast jag räknade efter (2015) la jag
663 kr i månaden på mat och förbrukningsvaror, alltså allt man
köper i mataffären. Inklusive alkohol, men den kostnaden är sällan
hög för mig.
Jag har skrivit en del om mina
matkostnader, bl a
här, men jag
får ganska ofta frågor om detta eftersom det i mångas ögon verkar
helt sjukt. För ett tag sedan fick jag detta önskemål i
kommentarsfältet. ”
Snälla lägg ut en matsedel för en vanlig dag
som det ser ut hos dig!” Jag är inte säker på att jag har
”vanliga dagar”, men jag ska försöka.
Frukost
Jag är ingen frukostmänniska. I
sällsynta fall äter jag en rejäl grötfrukost, men bara om jag vet
att det kommer att dröja länge till lunch. Vanligtvis blir det en
kopp te och två mackor.
Teet köper jag i lösvikt för 19,90
kr för 150 gram. Brödet kostar 24,90 kr för 1,2 kilo (när jag inte
bakat själv och får ner det till en tredjedel). Ost köper
jag när den kostar 39,90 kr/kilo eller mindre (går utmärkt att
frysa om det blir för mycket för att hinna göra av med).
Sylten gör jag själv,
av egenplockade bär och vanligt strösocker.
Lunch
Här varierar det betydligt mer.
Normalt är lunchen det mål då jag sätter i mig flest kolhydrater,
ofta i form av pasta, ris eller potatis. Här är en ganska
standardiserad pastatallrik, även om det inte alltid ser lika tråkigt ut.
Pastan köper jag i trekilospåsar för
34,90 kr (11,63 kr/kilo) och till den serverar jag en sås bestående
av ost, mjölk (gärna med kort datum) och grönsaker. Vilka beror på
vad jag har hemma, vilket i sin tur beror på vilka som var billiga
just den här veckan, men alltid gul lök och i detta fall också
spenat, broccoli, selleri, rödbeta, svamp, squash och persilja.
Kryddor, en skvätt senap, och så reder jag av med vetemjöl.
Till detta serveras vatten med citron,
som jag
tidigare räknat ut kostar
ungefär 20 öre litern.
Middag
Middagen ser jag helst är lite lättare
än lunch. Mer fokus på protein, som i mitt fall oftast innebär
ärtor, bönor eller linser. När jag var tjugo fattade jag varken
nyttan med baljväxter eller att de var goda, men nu gillar jag dem
verkligen. Som bonus är det väldigt billig mat. Och magen vänjer sig, för den som undrar.
På minussidan är
det tidskrävande mat att tillreda, men jag gör ofta storkok för
infrysning så att jag slipper stå vid spisen på kvällen, som är
min mest produktiva tid på dygnet som jag inte vill bränna på
matlagning.
Ärtsoppa har jag tidigare räknat ut
kostar 1,35 kr portionen.
I den har jag senap (11,90 kr för 500 gram) och till detta serverar
jag knäckebröd (Wasa Husman: 8,80 kr för 520 gram) med Lätta
(16,50 kr för 600 gram) och ost. Citronvatten till det.
Mellanmål
Utöver frukost, lunch och middag kan
det bli ett eller flera mellanmål. Här har jag inga rutiner alls.
Det kan bli ett par mackor med te eller kaffe, en tallrik filmjölk
med samma sylt som ovan, en frukt, morot eller ingenting. I snitt
skulle jag säga att det blir en kopp te eller kaffe och ett äpple
eller apelsin. Helst gratis (gratisfrukt är alltid lite godare), men
annars köper jag den frukt som för tillfälligt är billigast (7-15
kr/kilo)
Vad totalkostnaden blev just den här
dagen vet jag inte. Det beror på portionsstorlek och resultatet av
veckans extraprisjakt, men tack vare den billiga middagen hamnar jag
nog stabilt under tjugan.