På tjugo år har antalet
glutenallergiker femdubblats. Det finns teorier om mer gifter i
luften och i kosten. Kanske får många av oss en överdos av gluten.
Förutom att vi äter mer vetemjöl än tidigare tillsätts extra
gluten i industribakat bröd. Men ingen vet varför Sverige är
världsmästare i glutenintolerans med betydligt högre förekomst än
i övriga Europa och USA. Vi har knappast några medicinska eller
miljömässiga skillnader mot exempelvis norrmän eller danskar som
kan förklara obalansen.
Men det är ändå bara 1-2 procent av
befolkningen som lider av glutenallergi. Lite högre siffror hittar
vi för laktosintolerans. Åtminstone tror man det, för precis som
med gluten är många allergier självdiagnosticerade. 5-10
procent säger sig i alla fall vara överkänsliga för mjölksocker.
Att denna siffra stigit är lite
begripligare. För att kunna konsumera laktos krävs att kroppen
producerar enzymet laktas i tillräckligt stora nivåer och en stor
majoritet av världens befolkning har för låga laktasnivåer och
fixar därför inte laktos. Det är i princip bara vita människor
som gör det, och vi blir ju färre både i Sverige och i världen i
stort.
Men nio av tio svenska konsumenter har
inga problem med vare sig mjölk eller vetemjöl. Verkar det så i
butikerna? Den glutenfria hyllan blir hela tiden större och den
laktosfria mjölkkylen är redan gigantisk. En isländsk
evolutionsbiolog som jobbar i Uppsala, Oddný Sverrisdóttir, har
sammanfattat det bäst:
”Jag har aldrig varit i ett land där så många säger att de är laktosintoleranta som i Sverige, trots att ni är ett av de länder som har lägst andel laktosintoleranta i världen.”
För det här är såklart big
business. Specialprodukter i mjölkkylen är nästan dubbelt så dyra
som vanlig mjölk, grädde, yoghurt osv. Gissningsvis är även
marginalerna klart högre för såväl producent som för grossist
och detaljist.
Jag är själv nötallergiker och har
kommit in med svår andnöd på akuten, så jag vill inte vifta bort
allergi som något påhittat. Jag har träffat människor som helt
klart är gluten- och/eller laktosintoleranta, som äter medicin och
verkligen mår dåligt om de råkar stoppa i sig fel saker.
Men jag har också träffat människor
vars allergi jag inte tror ett dugg på. Min gissning är att inga
allergier femdubblas på kort tid och att många köper gluten- och
laktosfria varor för att de inbillar sig att de är nyttigare.
Det är de inte, men tillverkarna gör allt de kan för att spä på
myten genom formuleringar som ”Vi bryr oss” (jag har fortfarande
inte sett något företag säga motsatsen) och ”För en lättare
magkänsla”. ”För en lättare plånbok” hade varit ärligare.