onsdag 27 december 2017

Detta händer 2018

Nu ploppar det upp årskrönikor överallt där det gångna året ska ältas. Själv är jag av uppfattningen att det man inte kommer ihåg inte är värt att minnas. Därför tänkte jag på kungligt vis vända blad och gå igenom året som kommer istället.

Världen

Det blir inget världskrig nästa år heller. Trump och Putin kommer fortsätta att föra en dialog till vissas förtret, men troligtvis till gagn för världen, och golfentusiasten Kim Jong-un kommer inte starta något kärnvapenkrig. Problemet blir istället Kina där den ekonomiska utvecklingen kommer att dämpas, för att inte säga tvärstanna, pga en allmän bank- och kreditkris.


Börsen

Utvecklingen i Kina gör att den börskrasch jag varnat för i över ett år äntligen kommer. Ungefär vid halvårsskiftet kommer Stockholmsbörsen att tappa 20-25 procent på kort tid. Under hösten vänder det dock tillbaka lite och i slutändan kommer börsen att backa 15 procent under året. Sämsta bransch: fastigheter.

Valet

Det är valår i Sverige. Jag skulle kunna helgardera och bara säga att inget av blocken får egen majoritet och att det återigen blir en bräcklig minoritetsregering, men jag ska vara mer specifik. Inte sedan 1994 har något parti ramlat ur riksdagen (Ny Demokrati den gången), men 2018 åker inte mindre två partier ut. Det är KD och MP som inte klarar fyraprocentsspärren.

Ebba Busch Thor skyller på att man inte lyckats förmedla sin politik till väljarna, och ingen journalist frågar varför de inte klarat denna enda och enkla uppgift eller ifall det inte skulle kunna vara precis tvärtom. Gustav Fridolin har svårt att hålla tårarna tillbaka och skyller allt på väljarkåren och politiska motståndare. När röken har lagt sig blir centerpartiets Annie Lööf statsminister, men eftersom alla kvarvarande sex riksdagspartier tycker nästan likadant i alla frågor spelar det ingen större roll.


Övrigt

Själv kommer jag att under 2018 sänka min aktieexponering ytterligare, och öka råvaruinvesteringarna, men med tanke på det tuffa börsklimat jag nu bestämt att det ska bli får jag vara nöjd om jag lyckas hålla min förmögenhet +/-0. Inte inräknat bostaden, för priserna på bomarknaden kommer att rasa rejält under året.

Skulle det visa sig att jag har fel i någon av mina förutsägelser kommer jag att skylla på yttre omständigheter och med emfas hävda att jag egentligen menade tvärtom.

God fotsättning!

12 kommentarer:

 1. Larsson,

  Nu är tiden inne att du blir mer offensiv. Folkhatarpartiet Hållkäften som du pratat om bör se dagens ljus.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, i min spåkula ser det ut som att FHK ligger lågt även 2018.

   Radera
 2. Ja men det är bra, varje person med självaktning måste besitta en spåkula :) Själv tar jag året mer som det kommer, utnyttjar de lägen som alltid uppkommer. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Haha jag älskar slutklämmen. Min målsättning inför nästa år är att försöka sila bort så mkt valrelaterat som möjligt i mina flöden (vilket blir rätt enkelt då jag knappt har några).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag gick en gång en kurs med en kille som då och då i diskussioner utbrast: "Då tar jag genast tillbaka alltihop och påstår motsatsen!" Det är väldigt svårt att slå hål på den taktiken :-).

   Inför förra valet skrev jag en stor lapp på brevlådan: "Vänligen ingen politisk information eller valsedlar. Jag ska ändå inte rösta på er." Alla utom Folkpartiet förstod budskapet, vilket är betydligt bättre statistik än exempelvis fastighetsmäklare där inte mindre än 50 procent tror sig dela ut samhällsinformation eftersom "Reklam - nej tack!" inte gäller dem.

   Radera
 4. Mp är det lätt att se vad det är som inte är tilltalande i.

  Svårare i KD vars politik varken ligger så långt varken ifrån L eller M. KD borde ju ha lite bättre chans att klara dig kvar med stödröster från Borgeligt håll.

  MP har nog svårare att få stödröster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av KD:s problem är att borgerligheten aldrig fått in vanan med stödröster på samma sätt som vänstern där VPK under många år nästan alltid fick stödröstas kvar.

   MP:s problem är att de alltid får för höga siffror i opinionsundersökningarna. Skulle inte förvåna mig om dessa är överens dagarna innan valet om att MP ska få 5-6 procent, men att de sedan slutar på 3.

   Radera
 5. Mp har alldeles för mycket att säga till om i förhållande till hur många som röstar på dem. Det är helt klart inte folkets vilja (demokrati) som råder, när litet parti som Mp styr så pass mycket i svensk politik. Hoppas innerligt att de åker ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett (av många) problem med vårt system, att de små partierna i en koalition alltid ges mer makt än de har stöd för. Men åker MP ut tack vare detta bet sig Löfven i foten denna gång och hade antagligen tjänat på att köra över dem lite oftare.

   Radera
 6. Så jävla bra Micke! Gillar särskilt den sista biten: "ett gäng förvuxna scouter som drömmer om att leva vildmarksliv under oordnade former".

  God fortsättning!

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, men det skrev jag i dagens inlägg och din kommentar ligger på gårdagens. Nåväl, jag tar åt mig ändå :-).

   Radera