torsdag 21 december 2017

De där grejerna ingen köper

Jag ska gå och köpa gem.

Någon måste ju sagt det någon gång, men jag känner banne mig ingen som köpt gem, plastmappar, häftapparat eller hålslagare. Och Seinfeld ljuger, inte tusan har han köpt någon penna!


Jag var anställd på kontor i tio år. Jag hittar fortfarande bläckpennor från min första anställning (men de torkade ut redan på 1900-talet) och jag skäms inte för det. Jag tror att alla som jobbar i kontorsmiljö ser kontorsmateriel som en löneförmån. Behöver man något tar man med det från jobbet.

Det där ses som självklart, men det är först när man inte har det som man ser vidden. Jag kommer aldrig behöva köpa hålslag, de går ju liksom inte sönder. Kopieringspapper köper jag ibland. Det svider, men är oundvikligt även om jag använder bägge sidorna av pappren.

Men min sista musmatta börjar ta slut. En enkel musmatta utan handledsstöd eller annat jox kostar en tjuga, men man kan ju bara inte köpa musmattor! Enda undantaget är om man beställer en med eget tryck, men då kostar det mer och det är det inte värt. Så vad gör man då – syr överdragsklädsel till sin gamla fransiga eller limmar fast ett nytt överstycke? Det vore ju på riktigt sinnessjukt.


Tar ett vikariat för att få en arbetsgivare att stjäla en musmatta av? Inte mycket bättre. Går runt problemet genom att gå över till laptop med pekplatta eller köpa en mousetrapper för tretusen spänn? Nej, det hade jag inte gjort om det så vore gratis. Jag tror att jag får planka in på någon datamässa där musmattor delas ut som reklam.

66 kommentarer:

 1. Varför behöver du en musmatta öht?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom bordet under den har träfaner och ganska snabbt skulle få ett repigt område där musen ligger.

   Radera
 2. Har musmattor som ligger och skräpar här på jobbet. Kan möta upp dig på plattan och langa en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tack för gesten, men det skulle bli dyrare för mig att ta mig till plattan än att köpa en lokalt.

   Radera
  2. Hahaha, langa musmattor på plattan. Bästa erbjudandet i gratissvängen!

   Radera
  3. Ja, där är det ju annars plattfisk som gäller: https://www.youtube.com/watch?v=ABPWgxzvhCs

   Radera
  4. Haha, jobbigt bara att jag hakade upp sig på hur unga de var där. Det måste ju betyda att vi också förändrats (läs: åldrats)

   (nejnejnejnej)

   Radera
  5. Nej, det är inte möjligt. Förresten undrar jag om någon enda människa åldrats mer än Felix Herngren de senaste tjugo åren. Min barnlösa teori är att det beror på att han skaffat ett helt fotbollslag av ungar, men det kan ju vara ärftligt också. Själv är jag fortfarande 22 år.

   Radera
 3. Jag kan sno en på jobbet och skicka till dig. Jobbet betalar! Jag har kört med laptop i flera år så tycker att de är skyldiga mig minst en musmatta vid det här laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Gud vad snål jag känner mig när det verkar som att jag bloggade för att tigga musmattor.

   Radera
  2. Haha, var det inte ditt syfte? ;) Får hoppas blogginlägget var gratis åtminstone ;)

   Radera
  3. Syfte? Sånt håller jag inte på med :-).

   Radera
 4. Pennor - ja.
  Utnyttjat möjligheten att använda kuvert + porto vid ett par tillfällen - ja.
  Kopierat privata papper - Ja, många gånger.
  Tagit hem överblivet fika och godis - ja, ofta.
  Låtit mina barn komma och äta ur frukt- och godiskålar när de hälsar på - ja, och det är oftast mina kollegor som välvilligt bjudit dem.

  Men häftapparater, plastmappar, kopieringspapper, gem, toapapper och annat - nej.

  Det sitter djupt rotat att inte stjäla från arbetsplatsen. Märkligt nog känns det okej att stoppa en penna i handväskan men inte en rulle toapapper eller en häftapparat. För övrigt har vi bara två häftapparater på kontoret så om en försvann skulle det förmodligen organiseras en skallgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toapapper, diskmedel och sånt känns mer som stöld eftersom det är något som köps in till liknande pris för privatpersoner, men en häftapparat tycker jag nog skulle få slinka ner i väskan förutsatt att det finns i dussintal på kontoret. Dock ska sägas att jag antagligen har bättre moral (och ekonomi) vid 46 än jag hade vid 20.

   Radera
  2. Diskmedel? Jag blir så nyfiken...hur gör folk, låter de en hel flaska Yes slinka ner i datorväskan när de ska gå hem? Och lagerhåller de flesta arbetsplatser sådant? Vi har EN flaska på diskbänken i personalrummet och köper en ny när den håller på att ta slut. Folk skulle liksom märka om den försvann och vi inte länge har något diskmedel.

   Radera
  3. Jag vet inte. Nog kan det väl finnas några flaskor i lager och då borde det gå att stjäla en utan att någon märker. Och framförallt, utan att någon bryr sig.

   Radera
 5. Nu förvånar du mig en aning. Åtminstone om jag har rätt i att jag tolkar in att det är ok att ta saker från arbetsgivaren. Du har Vilket är värst i dina ögon? Att stjäla kontorsmaterial från arbetsgivaren för 100 Kr eller att tanka ner en film från internet till samma värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte att det är okej, konstaterar bara att det är så det funkar.

   Jag har svårt att svara på frågan eftersom jag inte har en aning om hur mycket en film kostar (har inte tankat ner en film i hela mitt liv) eller exakt vem det drabbar. Sedan tycker jag att det är stor skillnad på om arbetsplatsen är ett statligt verk med tusentals anställda eller ett familjeföretag med två anställda.

   Radera
  2. Att ha roligt på jobbet är oxå som att stjäla från arbetsgivaren!

   Radera
  3. Inte att ha roligt, men att surfa eller prata i telefon privat. Så länge det håller sig på en rimlig nivå ser jag inget stort problem.

   Radera
  4. Läsa sparbloggar på arbetstid! Varför gör man det?

   Jo, antingen för att man sitter och väntar på att nåt idiotsystem ska sluta snurra/hänga sig/börja fungera eller för att man väntar på en person som måste lösa en uppgift så att man kan jobba vidare.

   Eller för att man har supertråkigt och tråkiga uppgifter som kan lösas med ena handen bakbunden. Räknas det som att stjäla från arbetsgivaren?

   Spargrisen

   Radera
  5. På något sätt gör det väl det, men då menar jag att med lite fingertoppskänsla vet man när det är läge att surfa/snacka och när man istället kortar ner rasten och äter framför skärmen.

   Radera
  6. Tycker jag har rätt känsla för när det passar sig att lata sig och när man måste ösa på.
   Däremot är jag förundrad över alla arbetsgivare som kräver väldigt högutbildad personal för att sen ge dem arbetsuppgifter som en högstadieelev klarar av. Det kan inte vara så affärsmässigt att vilja ha en högavlönad anställd när man kan ta nån billigare.

   Spargrisen

   Radera
  7. Och kanske talar jag i egen sak nu, men det är ju inte så att de som inte har åtta års högskolestudier har suttit i ett skåp under tiden. De har istället andra erfarenheter, ofta minst lika mycket värda. Jag tror att jag tidigare nämnt i bloggen att en kompis som på ett rekryteringsmöte fick höra "Jag ser här att du saknar högskoleutbildning" blixtsnabbt svarade:
   - Nej, det stämmer inte, någon sådan har jag aldrig saknat!

   Radera
  8. Klockrent svar av din kompis! Vi är ju alla stöpta i olika formar (och former), som tur är. Inte skulle världen vara bättre om alla var... tex hjärnkirurger.

   Spargrisen

   Radera
  9. Nej, det skulle bli som att starta ett band bara för att upptäcka att alla medlemmar spelar trummor: https://www.youtube.com/watch?v=u1HA6315Lgs

   Radera
 6. "Behöver man något tar man med det från jobbet" haha.

  Idag hittade jag 4 pennor, 1 paket plasthandskar, 1 förbandslåda med div saker, 7st flaskor handsprit, en smärtstillande kräm, ett paket Alvedon och en toarulle i min arbetsväska :D

  Tömmer väskan och lägger i nån "bra å ha" låda nån dag i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest undrar jag över handspriten. Kan man blanda grogg av den? För annars tycker jag tvål funkar rätt bra.

   Radera
 7. Så där agerar en sann snåljåp. ;) Bra Micke!

  SvaraRadera
 8. Ta pennor och kopiera papper tycker jag är okej. Pennor delar vi ut som reklam till kunder så det är bara hjälp att sprida varumärket. Och marginalkostnaden för 1 kopia måste vara så nära noll man bara kan komma.
  Men hålslag och häftapparat, då är man över gränsen. Annars kan man ju börja ta hem datorer, skrivare och kontorsstolar osv... "det finns ju så många av sådana här på kontoret".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Men var går gränsen däremellan då? Pappmappar, spritpennor, plastlinjal...?

   Radera
  2. Kan man ta grejerna framför ögonen på chefen så är det okej. Känner man att man måste smyga och gömma i en väska är det inte okej. Det är iallafall min gräns.

   Radera
  3. Fast även om chefen själv snor som en korp behöver han ju inte acceptera att underställda gör det. Och då menar jag alltså inte i de fall chefen också är ägare utan själv vanlig anställd, bara lite mer välbetald.

   Radera
 9. Hålslag och häftapparat fick jag i julklapp för 44 år sedan - de hänger med än :) Gem har jag men slutade med dem för årtionden sen. Varför har jag ens gem? Slår ihop m häftapparat om nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldstjärna för att du kommer ihåg att det är exakt 44 år sedan!

   Gem är sällan nödvändiga, det håller jag med om.

   Radera
  2. PS! Din blogg är sååå inspo! Trots att jag är arbetslös, 100 % ensam tonårsmorsa med psyk dilemma så är jag på väg mot 600 kr/mån på mat jag med. Jag menar - det är bara en tidsfråga... Dock inga aktier ety de ej är ok hos KFM.

   Radera
  3. Tack! Höll på att skriva "Kul att höra", men det är inte roligt när någon tvingas banta sin ekonomi. Snålhet ska helst vara frivillig.

   Radera
 10. Tycker det är värre med anställda som stjäl tid än de som plockar med sig ett par pennor. Tid är dyrt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så tycker jag att det borde spela in vad den anställde gör övrig tid. En arbetshäst som ställer upp i vått och torrt tycker jag gott både kan prata privat i telefon eller rycka med sig några pennor.

   Radera
 11. Nja, jag tycker nog att gränsen går tidigare. Ingen har väl inte tagit med en penna, men vad man ska se som fel är en helt annan sak än vad man har gjort. Det är fel att ta kontorsmaterial. Det finns ett sluttande plan här också, är det okej att ta en penna är det okej att ta ett hålslag och då är det även okej att fuska med tidrapporterna och varför inte börja ta med sig ett paket kaffe hem? På samma sätt är folk som tycker att ingen ska tala om för dem att de inte ska köra för fort benägna att begå brott i övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag visserligen en sådan där rättrådig typ som i princip alltid håller hastighetsbegränsningarna, men jag tror ändå att de flesta som kör för fort (eller stjäl på jobbet) vet att det är fel och jag tror inte att man per automatik flyttar fram sina positioner och blir värre och värre. Jag rättfärdigar inte pennstölder eller raster på arbetsgivarens bekostnad, jag konstaterar bara att det sker.

   Radera
 12. Nä nu j-vlar

  Detta inlägg och vissa kommentarer(majoriteten)gör att jag rasar...

  Alla icke privatanställda som landsting- o statsanställda som läser detta och tar efter detta beteende är kriminella !
  Gå in i ex.vis en bokhandel o stoppa på dig det du nämner så får du se vad som händer med el utan gem.

  Inte nog med att det gnälls över skatter - vad skulle hända med skatten om alla skulle bete sig som er.
  Verkan och konsekvens om jag får be.

  Vart är moralen på väg ? Finns den kvar ?

  Efter Tage Erlanders bortgång(minns ngn vem det var) samlade hans fru(änka) ihop alla blyertspennor bl a och gick till stadshuset för att återlämna dem.
  Sägs att dåvarande "receptionist" där reagerade med uttrycket som en fågelholk. - "se här !" sa Aina då och pekade på trycket i pennan där det stod "Tillhör Statsverket" med ett "fnys".

  Nej det där ska inte accepteras. Lär vi inte barnen skillnaden på vad som är ditt och vad som är mitt !
  Tydligen inte.

  Kan tyckas som bagateller .. Men det är just det som orsakar och leder till STÖRRE PROBLEM !

  Hur går bilen förresten ? :-)

  Audi tillverkas bl a i Ingolstadt(Tyskland) där finns fönster i personalskåpen så att "vakter" kan kolla vad
  som finns där. Var där personligen på besök och personalen var mkt nöjda och stortrivdes med "personalpolitiken" osv.

  Skärpning i leden !
  Ordning o reda
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps.
   Diskussion vid köksbordet under kvällen vad barnen ska få i julklapp.
   "-Klart att ungarna ska ha varsin bultsax!"

   :-(
   P

   Radera
  2. I all ödmjukhet, skulle det kunna vara så att Aina Erlander levde i en tid då ärlighet både premierades och förväntades i samhället? Med makthavare som inte skäms för att stjäla miljoner skulle inte jag lämna tillbaka pennor.

   Varför skulle jag - för att Mona Sahlin skulle kunna relaxa ytterligare en dag på Mauritius för våra skattepengar eller för att Fredrik Reinfeldt kan fortsätta att inte ta ut lön i sitt företag eftersom han då skulle gå miste om delar av sin fallskärm?

   Om jag går till mig själv skulle jag aldrig stjäla från en arbetsgivare som beter sig ärligt och schysst mot mig. It takes two to tango!

   Radera
  3. Nope !

   "Man" börjar alltid med sig själv först !

   §P

   Radera
  4. Men om man gör det och sedan upptäcker att ingen annan håller tillnärmelsevis samma standard på moralen, då är det väl ganska logiskt att man anpassar sig?

   Radera
  5. Intressant

   Du kommer ut en morgon och ser att ngn snott besin-tankslocket till din bil... där står du i mörkret och alldeles intill står en likadan bil som din med locket synligt kvar. Resonerar man som du så tar du givetvis det då och sätter det på din.... och bollen rullar på..... som en snöboll som blir större och ....

   P

   Radera
  6. Fast nu känns det som att du inte bara lägger ord i mun på mig utan hela situationer och utifrån mina (fortfarande obesvarade) frågor ovan bestämmer vad jag ska tycka i de specifika fallen.

   Radera
  7. Helt ok Micke

   Blir upprörd av inlägget och dess kommentarer.. inte syftar på dig specifikt.

   Det är väl det som är meningen att ge och ta :-)

   https://www.youtube.com/watch?v=xgPJtIpQtjo

   Take it simple
   P

   Radera
  8. Det är helt okej att bli upprörd, även specifikt på mig, men det där tanklocksscenariot känner jag mig föga delaktig i.

   Radera
  9. Det var bara för att sta`tuera ett exempel.... kanske blev väl "illa" för dig vilket inte var meningen... bara en sk "bild" av det hele.`

   Du får ursäkta men tillåter mig själv att ... för en sista gång ....

   Allt gott Micke

   https://www.youtube.com/watch?v=cnVsUpjjOeo
   P

   Radera
  10. Ps.

   “Don't waste your time with explanations: people only hear what they want to hear.”
   ― Paulo Coelho

   Ds
   P

   Radera
 13. Bekant jobbade på Länsstyrelsen på 50-talet, att sno med hem en blyertspenna av typen "Tillhör Statsverket" kunde resultera i kraftiga reprimander, om inte avsked, vid upptäckt. Troligen orsaken till Ainas beteende. Marginalerna för det accepterade var mycket snävare då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och där menar jag att förskjutningen inte främst beror på att några löneslavar tagit ett spiralblock från kontoret utan på högre uppsatta som råkade få med sig 50 miljoner med förklaringen "Avtalet såg ut så".

   Radera
 14. Har arbetat på ställe där det ryktades att en tidigare väldigt sträng föreståndare räknade gem, lade pennorna på rad o s v. Att stjäla det minsta suddigummi ansågs som synd och bestraffades. Det var hårdare då. För övrigt vet jag minst två fall där den ena norpade ur kassaskrinet och den andra som var arbetsledare utnyttjade anställda på sin arbetsplats för att göra grejer på sitt eget bygge. Båda två tog livet av sig, skammen var så stor när de blev avslöjade. Idag är det tvärtom, folk får fallskärmar och nya jobb, de får liksom nytt liv och skäms inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där med att räkna gem illustrerar problemet. Ska man kontrollera personalen så hårt kommer det bli dyrare än att alla stjäl. Det måste nog helt enkelt få vara lite svinn på en arbetsplats.

   Radera
  2. En chef som räknar gem är definitivt satt på fel plats! Om denna chef inte har annat att göra så verkar personalen klara sig bra utan chef på den nivån.

   Radera
  3. Och inte heller det är ett okänt scenario. Har vi inte alla haft en chef där det är målfoto på om han/hon tillför mer än förstör? Jag har haft minst två sådana.

   Radera
 15. För några år sedan kunde man köpa bläckpennor med texten ”Stulen från Statsverket” ... Rätt kul!

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kreativt och kul! Den pennan hade jag förresten velat klistra in i dagens blogginlägg, som handlar lite om olika sätt att se på staten och dess tillgångar.

   Radera
 16. Kan inte låta bli att infoga det gamla välkända talesättet:
  "En lärare är den enda som stjäl hemifrån för att ta det med till sin skola."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förklarar varför jag aldrig blev lärare :-).

   Radera
 17. pennor. själv lämnar jag blod och tar med mig nån penna därifrån var gång. för att ta med till jobbet! det är en större ansträngning att ringa chefen och be honom skicka några pennor än att fixa det själv. (jag får ju ringa minst 5 ggr om det ska hända något). senaste gången jag köpte en penna måste vara på gymnasiet när vi hade prov och jag inte hade med mig någon. (nu räknar jag inte färgpennor för barn att rita med).
  häftapparat fick jag av min mor när jag flyttade hemifrån för mer än 10 år sen. minns inte ens om jag fyllt på häftklammer någon gång. frun gör det kanske. vem vet.
  behöver jag något från jobb av det vi har som förbrukningsmaterial tar jag det. nån gång har jag tom nämnt det för basen att "dessa bultarna glömmer jag kvar i fickan ikväll".
  det rör sig om så lite pengar sett över tid att skulle jag blivit nekad småsaker kanske jag blir irriterad och jobbar sämre, med resultatet att det tar längre tid och blir dyrare. då hade några tior i material varit billigare i andra änden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog skulle jag jobba sämre om jag hade en chef som skulle lägga energi på att hindra personalen från att få med sig förbrukningsmateriel från jobbet, ifall det handlar om några kronor och arbetsplatsen omsätter miljoner.

   Radera