söndag 3 december 2017

Systembolaget kan lära oss planera

Systembolaget får skit med jämna mellanrum. Inte för att de är dåliga utan för att det påstås vara så mycket bättre om man får köpa vin på Ica. Fast det har ju inte blivit så himla bra med apoteksprodukter i matbutikerna... För att inte tala om postombuden. Igår stod jag i kö för att hämta ut ett paket och killen före mig skulle posta ett brev. Det tog ungefär fem minuter eftersom butiksbiträdena fortfarande efter nio år inte ens har portotabellerna i huvudet.


Men Systemet är visst en helt annan sak. GP:s Aleksandra Boscanin skrev nyligen: ”Att en vuxen människa inte kan gå och köpa en flaska vin efter klockan 15 på en lördag skapar en del absurda situationer.” Man kan ju vända på det också och säga att det är absurt att en vuxen människa prompt måste handla en kvart innan han/hon blir törstig eller ska ha en middagsbjudning.

Jag vet inte om alkoholismen eller alkoholskadorna skulle öka med tillgängligheten, men vad är det som vore så fantastiskt med att kunna handla sprit på söndagarna, eller senare på kvällarna? Systemet har mycket mer öppettid än bibliotek och vårdcentraler, där spontanbesöken borde vara betydligt fler och mer angelägna. Vill du ha sprit hemma – köp ett lager!


Ifall statens monopol inte lär oss att dricka med måtta borde det i alla fall lära oss framförhållning. Eller är vi som folk så pass handlingsförlamade och oförmögna till planering att vi måste kunna köpa öl, vin och sprit dygnet runt?

36 kommentarer:

 1. Ja, inte vet jag vad folk egentligen klagar på. Själv ser jag inte detta som ett problem överhuvudtaget, precis so du skriver.

  Kanske handlar det om att folket inte vill ha den kapitalkostnad ett lager medför. :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är det nog en icke-fråga, men jag tycker förvånansvärt många engagerar sig för att få handla alkohol i mataffären.

   Radera
 2. Jag tror det är som med det mesta annat i Sverige när det gäller samhällsfrågor. Folk och politiker går enbart på besatthet, efter en parallell verklighet. Så rent indoktrineringsmässigt är jag inte alls förvånad över att Systembolaget antagligen är en av nästa vals viktigaste frågor för vissa.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gruppen kan ändå inte vara särskilt stor.

   Radera
 3. Briljant inlägg i all enkelhet! Boscanin är en skicklig ideolog men det lyser ofta igenom att hon är ung och saknar livserfarenhet/perspektiv på tillvaron. Till exempel kunde hon fångat upp bollen från Göran Persson om alkoholens skadeverkningar och metoo.

  Inte ens på en fri marknad utbuds alkohol när som helst. Minns att de sista butikerna stängde klockan 2-3 på morgonen i London. Kan folk planera och köpa utomlands är det väl inte för mycket begärt att man håller koll på trivialiteter som öppettiderna. I generationen före e-handeln kunde man be någon att köpa om man själv inte hade tid. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser henne för sällan för att ha en stark åsikt, men någon måste ju hålla GP:s fana uppe under Teodorescus mammaledighet.

   Ja, och hur akut slut får man på alkohol? Jag tänker mig att man vet ungefär när den ska konsumeras med god tidsmarginal.

   Radera
 4. God söndag Micke! Köper inte riktigt dina argument för systembolaget.

  Tanken med att släppa monopolet är ju knappast att man skall kunna handla Lord Calvert på Ica. Istället skulle man kunna starta konkurrerande specialister som erbjuder hela koncept med vin och andra drycker. Utomlands finns många exklusiva butiker som erbjuder både stort utbud, expertkompetens, bra öppettider och till och med olika lounge och barkoncept i anslutning till butikerna. Mycket trevligt och socialt.

  Sedan har vi det där med postombuden. Seriöst. Vem skickar brev nuförtiden? Inte undra på att personalen blir förvånad. Man borde istället avveckla denna förlustverksamhet direkt. Allt som kan tryckas på papper kan lösas digital idag. Paketverksamheten är det som skall utvecklas, och dessa lämnar jag hellre på Ica, eller till matleveransbudet som kommer på fredagarna än att tvingas besöka en separat inrättning för denna enkla tjänst.

  Alkohol dygnet runt? Ja, det är helt absurt att staten skall blanda sig i när människor skall handla dryck! Oavsett vilken syn man har på framförhållning. Ser inte hur det kan skada mig att jag kan köpa vin kl 1930 på en lördag. Det är ju samma logik som att man glömt köpa den där matgrädden som man behöver till middagen när gästerna kommer om en timma.

  Att jämför bolagets öppettider med biblioteket är väl kanske inte riktigt samma sak. Systembolaget är ju trots allt (eller borde vara) en privat verksamhet även om den för tillfället är statligt ägd och kontrollerad. Här finns en marknad där människor är beredda att/måste betala för något som efterfrågas. Bibliotek är ju bara något kommunistiskt påhitt där man fått för sig att staten har något slags skyldighet att erbjuda litterär förströelse åt människor som knappt efterfrågas längre, alternativt kan tillhandahållas till en mycket låg penning av privata aktörer.

  Angående alkoholskador kan jag även intyga att om det är något som skapar större konsumtion, så är det när folk har sprit hemma på lager. Söndagsgroggen är betydligt närmare om Päroncognacen står där fullt synlig i den upplysta barhyllan än om du måste lomma ner i snöblåsten till bolaget en söndag klockan 2000.

  Tack för kaffet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med mothugg! Kanske finns behovet för specialbutiker och gårdsförsäljning, men det är sällan där debatten hamnar.

   Och jag ser inte heller hur det ska skada just dig (men faktiskt en del andra) att handla vin en lördagskväll. Men vänd på det, behöver du det? Kan det hindra en stackars sate från att bli misshandlad av sin alkoholallergiske make är jag beredd att ta smällen av att behöva handla några timmar i förväg, eller t o m dagar.

   Nej, inte många skickar brev, men på paket är PostNord fortfarande ledande. På utlandspaket har de nästan ingen konkurrens, så då hamnar man där i postombudets kö. Jag tycker att de gamla postkassörskorna var ungefär tusen gånger bättre på detta. Barnsjukdomar i all ära, men hur många decennier ska de behöva?!

   När det gäller det "kommunistiska påhittet" bibliotek tror jag att det är få skattekronor som investerats bättre på utbildningsområdet. Jag undrar hus Sveriges bildningsnivå hade sett ut om vi inte haft bibliotek.

   Radera
  2. Fast var debatten hamnar ska väl inte få styra vilka beslut man tar?

   Vem som tar skada är trots allt inte ointressant, den stora merparten av alkoholkonsumenter klarar av det här utan några som helst problem. Då skall man inte låta majoriteten styras av minoriteten. Och det blir förmodligen mer misshandel av oskyldiga när man tvingas ha lättillgängliga lager hemma, istället för att köpa med måtta lite oftare.

   Vi verkar överens om att breven skall avvecklas, så då innebär det att kön blir kortare då personalen slipper leta efter portotabellerna ;-) Jag kan nog inte heller instämma i att jag tycker Ica (eller motsvarande) är särskilt dåliga på att hantera en paketleverans. Är du säker på att detta inte bara är något lokalt fenomen i din Ica-butik?

   Möjligtvis hade bibblan en funktion innan Internet. Men idag så är väl inte bibblan första stället som man tänker på om man skall förkovra sig inom något? Några timmars googlande på Internet så har man en bra grund, därefter finns det gott om böcker på Amazon till mycket låga penningar att beställa hem från hela världen.

   Trevlig söndag!

   Radera
  3. Människor som klarar av att hantera sprit lär knappast banka på barn och familj för att de "tvingas ha lättillgängliga lager hemma" (=måste handla flaskan flera timmar innan konsumtion).

   Ja, jag är tyvärr överbevisad om att det inte bara är min lokala Icabutik (även om jag upplever att just Ica är överrepresenterade när det kommer till personal okunniga på postområdet).

   Några timmars googlande kommer aldrig ersätta de bredare kunskaper man får av att läsa böcker, och själv lånar jag dem hellre på biblioteket än köper dem av Amazon.

   Så nej, det var inte mycket vi lyckades enas om idag, men hoppas att du också har en trevlig söndag likväl!

   Radera
  4. En eftertänksam kväll...
   önskar jag Vantage.

   Hur långt kan en sådan som denne man tänka.. runt kvarteret ?

   Kan inte i direkta % el siffror skriva hur många som INTE äger el har tillgång till datorer. Det är många det vet jag och de skriver bl a brev.

   Bibliotek är förutom allt du skriver Micke en stor tillgång för de som inte har dator och kan där också få hjälp med nyttjandet av dem.

   I det stora hela en väldigt inskränkt och humanistiset tieteet (= Motsatsen till Humanistisk) kommentar av Vantage

   "fri sikt mot en å är lika bra som en åsikt"
   P

   Radera
 5. Systemet är det enda som finns kvar av det gamla (väl fungerande) DDR-Sverige, så det ska vi faktiskt vara stolta över.

  Skulle det försvinna hade vi varit förvisade till att handla lådviner på Lidl.

  Tänk vad bra allt funkat om vi hade haft kvar det statliga Postverket och SJ.

  Kort sagt:

  Förstatliga hela skiten! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du nämner Lidl. Vid etableringen för runt 14 år sedan var den allmänna konspirationsteorin i dagligvarubranschen att deras gigantiska vattenavdelningar precis vid ingången bara väntade på ett skippat alkoholmonopol så att man därefter kunnat rulla ut sina billiga vin- och sprid-brands (kan tänka mig ungefär vad de skulle heta - Chateau Bonjour för rödtjutet à 39kr flarran? Cognacen...Mister XOX för 99kr? Men om/av-regleringen drog ut på tiden och efter några år tvingades man försöka finna lönsamhet på food-sidan, vilket man nu äntligen lyckats med. Har ni hört detta eller är det bara jag?

   Radera
  2. Jag gillar servicen och kunskapsnivån hos personalen på Systembolaget och känner mig inte särskilt DDR-kommunistisk för det :-).

   Jag har ingen aning om huruvida det var för detta som Lidl etablerade sig i Sverige, så det kan jag varken säga bu eller bä om.

   Radera
 6. Jag har inte varit på systembolaget på åratal, jag handlar alla alkoholhaltiga varor i Tyskland. 4 - 6 inköpsresor om året till Rügen. Skälet är två, jag hatar statliga monopol och att betala överpriser på grund av orimliga skatter. Att jag även kan tanka bilen och tjäna någon hundralapp på en full tank gör inte saken sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min alkoholkonsumtion blir inte fyrsiffrig alla år, så Tysklandsresor är inte aktuella. Jag vet ju inte hur långt därifrån du bor och för hur mycket du handlar, men det känns som att det finns människor som glatt tankar för flera tusen (varav en stor andel är skatt) för att lura staten på spriten.

   Radera
 7. Själv är jag en fan-boy till Systembolaget. Ett enormt fint utbud av tex vin från världens alla hörn. Bor du i centrala Dyngbränna har du ett finare utbud än en person som bor i en medelstor stad i Frankrike. En kunnig, och välutbildad person ett utbud där det alltid finns ett kvalitetsgolv. Vi kan vara stolta över Systembolaget.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv går jag mycket på pris och roliga etiketter, men visst känns det som att de kan sina saker.

   Radera
 8. Systembolaget???
  Jag var övertygad om att Sparo brände sitt brännvin själv i sann sparsamhetsanda :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore jag alkoholist skulle jag säkert göra det, men med min konsumtion lönar det sig inte ens att sätta egna vinsatser.

   Radera
 9. Jag ser faktiskt inte problemet med Systembolaget. Jag tycker de är fantastiskt duktiga och det täcker mina mycket små "alkoholbehov" utan problem. Enda gången öppettiderna har varit ett problem var när jag hade middag för familjen den 6 juni (tror jag det var) och hade glömt att Systembolaget hade stängt då. Tur att familjen kunde ta med sig egen alkohol! I övrigt har jag nog hunnit till Systemet i god tid. Och skulle jag missa det får jag dricka läsk/köpa lågalkoholdryck på ICA. Funkar alldeles utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om precis allting (förutom att jag aldrig skulle handla på Ica) och skulle också kunnat ha gjort missen på nationaldagen.

   Radera
 10. RÖR INTE MITT BOLAG!!! 😳

  Skämt åsido så är jag rörande överens med Lars om bolagets förträfflighet vilket vi även delar med några av världens mer erfarna vinproducenter bl.a. Miguel Torres och Gallo i USA har lovordat kunnigheten och utbudet på Systembolaget som är i världsklass om inte bäst,,
  Hade en diskussion med Birgitta Collin i norrtälje som reste mycket till Frankrike och importerade ostar till hennes ostbod i norrtälje och hon köpte aldrig mer än 2-3 flaskor vin då hon hällt ut så mycket dåligt vin hon köpt när hon kommit hem....

  Jag och polaren gillar cognac och då gärna grönstedts specialutgåvor och efter att ha öppnat och testat en av dom två buteljerna jag köpte av noellen förra året så bestämde vi att det nog vore nice med nån till och skulle beställa ett par till, tvärslut i beställningssortimentet...... 😒
  Men fanns några i några butiker, ska vi ta hem några? 🙂

  Självklar, vad kostar det?🤔

  Ingenting, det är en service vi har,, 🙂

  Försök kontra med det i den privata sektorn,, 😯

  Sen när det kommer till att köpa spånken när som helst på dygnet så är ju det alkoholpolitiska beslut som inte Systembolaget rår över, vi mogna medborgare minns väl ändå hur affärerna täckte över mellanölet på lördagseftermiddagen......
  Känns så där kan jag tycka,, 😏

  Och sen argumentet att det vore ju bra att kunna köpa sig ett gott vin till köttbiten man ska grilla, om man nu vill ha ett gott vin som passar till grillmiddagen så är det inte helt säkert att det är sommarjobbande Åsa 17 år som man ska fråga vad som passar till grillad jordsärtskocka,, 😉

  Nä, för alla konsumenters skull så behåll Systembolaget under nuvarande former! 🙂

  Mvh snickar'n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte Systemets "fel" att man inte får köpa sprit på Ica, och förutom den lagstiftningen är jag inte säker på att "sommarjobbande Åsa 17 år" skulle få jobba i matbutik om de börjar sälja starksprit.

   Och vad servicen anbelangar har jag nog aldrig hört någon som inte gillar Systemet. De kan sina grejer, därom verkar alla kunder överens, även om en del vill krossa monopolet.

   Radera
 11. Bolaget har systemet ;-)

  Håller med samtliga kommentatorer om att Systembolaget är tummen upp (ang alla frågeställningar om vara el icke-vara)

  Var som du på Posten o stod i en kö för att lösa ut ett paket till en kostnad av 2449:-
  Köer kan leda till leda så i brist på annat så förberedde jag mig genom att rulla ut fem 500kr-sedlar ur rullen med gummiband från byxfickan :-) för att ha till hands när det blev min tur.

  Råkade tappa en sedel som så sakteliga landade på golvet bakom mig. Döm om min förvåning när en sko plötsligt sattes på den och när jag tittade upp såg jag en äldre dam som böjde sig ned och tog den och sa: - Den är min !"

  Ingen runt reagerade då jag påpekade högt till de andra köande att såg ni "- Vad är detta!" Plötsligt blev det hennes tur i kassan bredvid där jag såg henne hämta ut ett paket och jag var klar med mitt så jag ställde mig vid utgången och inväntade damen.

  Så kom hon med ett paket i famnen och jag gick fram till henne och sa "-Den sedeln är min som du tog , det vet du så ge mig den åter". Med ett fnys trängde hon sig förbi mig men jag gick snabbt ifatt henne och ryckte paketet ur hennes famn och gick lugnt till min bil o hystade in det och körde därifrån.

  https://www.youtube.com/watch?v=7DUb2NaOuOI

  Trevlig 1:a adventskväll
  P  SvaraRadera
  Svar
  1. Sicket fölk! Jag kan inte begripa hur man med berått mod kan stjäla pengar från en medmänniska på det sättet.

   Men du har inte funderat på att ersätta gummisnodden med en plånbok?

   Radera
  2. Plånbok !!! ? I dessa tider..

   Nä du.. vill någon "tafsa" på mig så vill jag känna det,

   https://www.youtube.com/watch?v=shfIU9C3KZ4

   :-)
   P

   Radera
  3. Hittills har ingen stulit min plånbok (och gud vad besvikna de skulle ha blivit...).

   Radera
 12. Jag tycker normalt att man som människa ska ha frihet och ansvar men jag kan inte annat än hålla med dig: om man är så törstig att man absolut måste ha vin/öl/sprit på helgen så kan man väl planera det så att man handlar på torsdagen. Eller veckan innan.

  Om systembolaget skulle ha öppet till kl 18 på lördagar skulle garanterat någon gnälla på att de inte har öppet till kl 19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt jag med, men ibland kan man tumma lite på den personliga friheten för en högre sak.

   Så länge man inte kan köpa alla former av alkohol dygnet runt i alla typer av butiker kommer någon påpeka att deras liv skulle vinna på ökad tillgänglighet, det är jag helt säker på.

   Radera
 13. Jag hade en god vän som ständigt klagade på att Systembolaget finns, klagade på det förbannade förmyndarsamhället, klagade på att inte kunna handla en flaska vin eller två i närmaste närlivs när helst hon blev törstig, klagade på att inte kunna handla något gott en söndag lagom till middagen, att inte kunna handla något trevligt närproducerat på bilutflykten till någon ullgullig liten mysig vingård på Österlen.

  Nu är vi grava ovänner, mycket beroende på hennes entusiastiska alkoholkonsumtion. Om hon klarade av att undvika att det blev torrt hemma, så klarar också alla andra bolagshatare det också.

  Skakar händerna för mycket på söndagsmorgonen finns det 3,5:or på närmaste närlivs. Och krogen börjar servera 11.00 på förmiddagen.

  Bättre med specialbutiker? Det tror jag inte alls på. Titta på bolagets beställningssortiment = tillgängligt för alla, inte bara de som råkar bo i Stockholms innerstad. Varför räcker inte det?

  Gårdförsäljning? Gnäll på EU istället för på Systembolaget. systembolaget.se/vart-uppdrag/varfor-vi-finns/litentuva/

  Om man inte klarar av att handla innan stängningsdags sex dagar i veckan, så har man problem. Klarar man inte av att ha alkohol i beredskap hemma, då har man också problem.

  Du som vill stänga monopolet, kom gärna med en konsekvensanalys. Men gnäll inte.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att alla som gnäller på Systembolagets öppettider har alkoholproblem. Däremot ett gravt planeringsproblem.

   Intressant länk!

   Radera
 14. I USA där jag bor kan man handla vin och öl på matvarubutikern. Inget konstigt med det. Inte sprit dock. Då måste du gå till en annan butik. Men att kunna köpa en flaska vin på lördagseftermiddagen när man handlar mat känns helt självklart.

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar väl (för det allra flesta), men det känns som ett tämligen futtigt problem att inte kunna handla vin och mat i samma butik.

   Radera
 15. Kolla in systembolagets huvudkontor i kungsträdgården med vinkällare där alla chefer tar fredagsvinet. Svin höga löner och jobbar i palats men visst var för systemet du

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det visserligen fem år sedan jag skrev detta, men jag hittar inte var i texten jag säger att jag är för Systembolaget eller dess monopol.

   Radera