söndag 17 december 2017

When I'm 64...

Så har sex riksdagspartier (alla utom SD och V) gjort upp om att lägsta pensionsåldern höjs från 61 till 64. Riktåldern höjs från 65 till 66 och högsta pensionsålder höjs från 67 till 69. Den sista ändringen stör mig lite mindre, men varför ska det ens finnas någon sådan gräns? Det verkar lite kontraproduktivt att tvinga folk att jobba samtidigt som man försöker hindra de som verkligen vill.

För gamla för att klä på sig själva, men jobba kan de!

Jag fattar att regeringen och deras stödpartier har panik över att de pengarna börjar ta slut, men tänker man lite längre (och när det gäller pensionsuppgörelser bör man nog göra det) är det inte helt vettigt. Arbetslösheten är hög som den är, och lär inte bli lägre. Är verkligen det mest effektiva vi kan göra då att låta gamlingar jobba tills de frivilligt lägger sig i kistan?

Nåväl, det här kom inte oväntat och är inget jag kan påverka även om jag skulle vilja. Jag har sagt det förut och kan upprepa. Jag tror inte att unga människor (eller ens de i min ålder) ska räkna med pension. Den som vill sluta jobba kommer att få finansiera det själv genom att lägga undan pengar eller sänka sina utgifter, troligen både och.

En av dessa bör snarast gå i pension.

Det positiva budskapet är att det går! Vi är många som visat att man inte behöver belåna sitt boende till 85 procent och i övrigt följa eller spränga riksnormen för utgifterna, köpa en bil på avbetalning och åka på två utlandsresor om året.

Det går utmärkt att skaffa sig passiva inkomster istället för alla mer eller mindre passiva utgifter. Valet är ditt, men tänk på att även om du vid 30 tänker att du vill jobba tills du blir 115 kanske du vill något helt annat när du fyllt 60, och då är det så dags att börja planera för ålderdomen.

60 kommentarer:

  1. Kloka ord. Även jag räknar med att finansiera mig själv och ser en högst eventuell pension som en bonus man inte ska räkna med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det skulle förvåna mig storligen om pensionssystemet fungerar i närheten av dagens om tjugo år. Kanske inte ens tio år.

      Radera
  2. Jag tycker att det här var fruktansvärt värt en extra tanke. Min plan är att kunna ta ut en tidigare pension än 60, men tyvärr kom jag igång med sparandet lite sent :/ Å andra sidan innebär varje krona jag sparar nu en krona mer att nyttja när jag inte får någon lön. Dessutom växer kanske kronan till miljonen :)

    Tar med detta i min veckorapport. Bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Varje krona räknas, både in och ut.

      Radera
  3. Jag räknar inte heller med pension (född 86) och funderar också på när det kommer sluta fungera som det gör idag.
    Jag räknar kallt med skattehöjningar och att man mer eller mindre tar bort pensionen för de som har egna pengar ”du behöver inte pension, du har ju tillräckligt ändå” så det blir mer som viljet bidrag som helst. Sen lär också skatterna höjas för de ”rika”, nog mest på kapitalinkomster.
    Den vise ställer sig då frågan ”Men nog inser regeringen att om man tar bort incitamentet att jobba så kommer ju ingen vilja göra det?” Och svaret tror jag är glasklart. Nej, den kopplingen görs inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt oförmögna att förstå orsak och verkan tror jag inte att de är, men de måste ändå prioritera och prioritera bort, och till skillnad från folket har politikerna en extra parameter att förhålla sig till - att behålla makten. Hittills har den grupp man kan pissa på utan motstånd visat sig vara pensionärerna, som i bästa fall t o m röstar på den som gör dem blöta.

      Radera
  4. Sänk pensionsåldern till 55 istället å ge dem ett generöst skatteupplägg med högt grundavdrag. Det går om man prioriterar bort onödiga utgifter och optimerar lite.

    En annan tanke: är det alldeles billigast att ta hand om pensionärerna i Sverige, eller skulle de kunna vistas utomlands 3 månader om året eller så ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Revolutionerande tankar svåra att få igenom just nu :-).

      Radera
  5. Jag tror på en enorm "white flight# inom en snar framtid. Vi har det högsta skattetrycket och är tvingade att arbeta längst. När vaknar svensken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Problemet (inte bara här) är att de som har mest att vinna på att säga ifrån har svagast röst.

      Radera
  6. Man blir ju itutad hela tiden, att pensionärslivet är inget värt om vi inte har råd med dyra utlandsresor eller de senaste prylarna, då får vi ett gott liv. Jag har inte den synen,Jag har jag råd med min frihet som innebär hårda prioriteringar ändå föredrar jag det framför Thailandresan eller den senaste tekniska prylen.
    Jag tillhör den sista årskullen som får gå vid 61 årsålder. Jag gör det också i protest mot den åldersdiskriminering som våra politiker inte är medvetna om eller inte vill se.
    Tror att det kommer bli många fler av de äldre som kommer att gå på A-kassa, för att efter femtio, kanske så tidigt som fyrtio minskar du i värde på arbetsmarknaden. Det finns helt klart en nedsättande attityd emot äldre och åldrandet. Men som vi alla vet får man leva, så blir man äldre. Alla vill väl leva ett bra och fullgott liv så länge de lever, då tror inte jag, att vara anställd och piskad att arbeta till kistlocket slår igen är det bästa för alla.ME




    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man vänder på det har man dessförinnan ett helt förvärvsliv på sig att se till att skapa det liv vi vill ha när vi blir äldre.

      Visst finns det en övertro på ungdomen: https://sparosverige.blogspot.se/2017/09/den-oanstallningsbara-generationen.html

      Radera
  7. Anledningen till att det finns en övre gräns är ju att arbetstagaren inte alltid inser när det är dags att kliva åt sidan. Sist in först ut innebär ju att 86 årige Nisse kan gå till jobbet som taxichafför varje dag med risk att det kan bli % fler missar då reaktionsförmågan trots allt minskar med åldern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, du talar vi om olika saker. Den övre gränsen hindrar i lag den anställde från att jobba, om han inte startar företag och fakturerar arbetsgivaren. 86-årige Nisse har redan idag blivit av med sitt taxikort. Vill han däremot jobba vidare i taxigaraget tycker jag att han ska få det.

      Radera
    2. Den övre gränsen hindrar väl bara statligt anställda från att jobba heltid. Det finns ju många som hoppar in på timmar efter att den övre gränsen är nådd. Det finns inget behov av att ha ett eget företag för att kunna jobba vidare.

      Radera
    3. Är det bara statligt anställda? Kanske, men för dem är det illa nog.

      Radera
    4. Ändringen till 69 handlar om att LAS skall gälla tills dess. Självklart får du vara anställd även efter detta, om arbetsgivaren vill ha kvar dig. De enda som varit emot detta är svenskt näringsliv, då de inte vill ha kvar lite halvtrötta gamlingar som kanske visserligen är kunniga men också inte orkar jobba så hårt.

      Radera
  8. I så fall får det utvecklas tester inom alla jobb varje år som man måste klara för att få hålla på... visserligen skapar det också jobb men är det samhällsekonomiskt försvarbart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det väl många jobb där det inte behövs ett sådant test? Alla kontorsjobb, lager osv.

      Radera
  9. Det pensionärerna eller dom som snart är pensionärer inte riktigt vill fatta är att det är dom själva som satt sig i den usla sits dom är i, slösat hela livet och sen röstat i någon sorts naiv tro på att politikerna vill dom väl. Med andra ord, folket har sagt sitt i diverse val och dom vill uppenbarligen ha det exakt så här.

    Mvh Bitterfittan född på 90-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett sätt har du rätt, men få politiker (om ens någon) gick till val 2014 på att pensionsåldern skulle höjas, och nu är plötsligt nästan allihop överens.

      Radera
  10. Jag är positiv till att man höjer pensionsåldern. Folk lever längre men har inte vett att spara. Egentligen borde man också höja andelen som sätts av till pensionssparande. Vi har i vilket fall som helst en situation där allt färre ska försörja allt fler. Då kan vi inte ha alltför många friska och pigga 65-åringar på golfbanan.

    Tyvärr är ju ekonomin sådan att om någon ska vara rik måste ju andra relativt sett vara fattiga. Skulle alla aktier på Stockholmsbörsen fördelas på alla medborgare skulle det bli i storleksordningen 500 000 Kr per person. För dig med åttasiffrig förmögenhet är det lätt att bekosta din egen ålderdom men andra är beroende av staten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det vore så väl att jag hade åttasiffrig förmögenhet :-). Däremot har jag förmågan att anpassa mig efter omständigheterna och den förmågan är nästan ovärderlig.

      "Om någon ska vara rik måste ju andra relativt sett vara fattiga".

      Relativt ja. Men jag blir ju inte ett dugg fattigare för varje tusenlapp du samlar på dig.

      Men det som verkligen måste till för de flesta av oss är planering och att dra åt svångremmen lite grann - i tid.

      Radera
  11. Tycker man borde sänkt rätten till pensionsuttag till 55 och som du själv säger helt slopat rätten att tvinga bort personer som är över 69 år från arbetsmarknaden om man råkar arbeta hos fel arbetsgivare.

    Därefter borde man återgå till principen att det som sätts av från just dina skattepengar också skall tillfalla just dig den dagen du börjar plocka ut. Inte som idag, att de som tar ut pension just nu delar på det som andra sätter in just nu.

    Tar man ut pension vid 55 och slutar betala in skatt skall ersättningen så klart bli därefter. Tar man ut först vid 75 och har jobbat heltid ända dit likaså.

    Det här löser flera av de orättvisor som uppstår i dagens system. T ex om man börjar jobba i Sverige först senare i livet så får man helt enkelt kräva den staten där man skattade tidigare för pension avseende de första åren.

    Allmän pension har aldrig varit, och kommer definitivt inte att bli, något som skall bekosta friska människors nöjen och förströelser. Allmän pension är till för de som av åldersskäl saknar förutsättningar för att kunna jobba och då behövs inte särskilt mycket. Orkar man inte jobba bör man inte orka så mycket annat heller? Eller!?

    Betänk ordet försäkring i begreppet pensionsförsäkring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, flyttar vi till ett annat land kommer ju delar av pensionen där inte betala full pension för de år vi bott i Sverige så det är väl rimligt att det funkar lika åt andra hållet.

      Och visst borde dina pensionsinbetalningar i första hand tillfalla dig, även om jag tror att det blir svårt att tillämpa systemet fullt ut.

      Radera
    2. Jag beskriver så klart ytterligheter för att tydliggöra min poäng, viss typ av undantag måste vi så klart ha för en del scenarion.

      Men pension skall vara just en typ av försäkring. D v s du skall klara tak över huvudet och mat på bordet (i kombination med övriga bidrag). Men övriga saker får man bekosta/planera för själv. Det är egentligen ganska självklart även om det kan låta hårt.

      Det är inte statens uppgift att finansera bussresor till vingårdar i Italien eller medlemsskap i golfklubbar. Det är rentav inte ens statens uppgift att finansiera exklusiv mat eller onödigt stora boenden, som t ex kan uppstå när två personer blir en i hushållet. Eller om två som går i pension råkar bo på 300 kvadrat med hög belåning.

      Radera
    3. NU kan det låta hårt, men om tio år skulle det nog framstå som frikostigt.

      Radera
    4. Hur stor pension tror du jag skulle haft vid 61 om jag satt av 16% av lönen från 1980 när jag började jobba i en privat pensionsförsäkring/fond? 😉

      Mvh snicka'n

      Radera
    5. Det beror på vad det var för fond, hur gammal du var 1980 och framförallt vad du tjänat sedan dess. Men gissningsvis hade det blivit en skaplig slant vid det här laget.

      Radera
    6. Det var då jag gick ut bygg och började jobba som snickare och är idag 55, så jag tror nog jag hade kunnat vara pensionär idag med en indexfond.....

      Mvh snickar'n

      Radera
    7. Fast har du inte bott i sverige i 40 år (dvs hela yrkeslivet) innan pension så får du inte heller hel (garanti)pension. Så det fungerar redan så "åt andra hållet" med. Jag har jobbat några år utomlands och kommer därför få lägre pension från sverige. Men jag får då istället lite pension från det landet jag också spenderat några år av arbetslivet i.

      Radera
  12. Inom EU fungerar det så med pensionsrätterna att du får från olika håll och så samordnas det av svenska penionsmyndigheten om det behöver fyllas i till garantipension. Kommer du som flykting finns dock specialregler då det lån man kommit från sällan har ett fungerande pensionssystem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och där måste man nog dra ner lite medan det fortfarande finns pengar kvar.

      Radera
    2. Detta är direkt felaktigt. De flyktingar som kommer till Sverige får/kommer att få en mycket låg pension om de inte hunnit jobba 40 år i Sverige. Det finns inte några specialregler, utan det är de vanliga att du får 1/40-del för varje år du varit bosatt innan pensionering.

      Radera
    3. Men de måste väl ändå få grundpension?

      Radera
  13. Jag vill återgå till Nisse 84 i taxigaraget. Tycker du att taxifirman alltså skall låta honom gå runt och lulla i garaget tills han avlider 96 år gammal, han tillför ju föga till verksamheten? Han kanske bidrar till att firman går i konkurs. Nej jag tror en övre gräns är vettig att ja. Det finns individer som inte vet sitt eget bästa..

    SvaraRadera
    Svar
    1. 86 var han väl ;-)? När jag sa att han skulle jobba i taxigaraget förutsatte det att det finns jobb att göra. Som Buster Martin som jobbade i ett garage när han var 102, när det inte krockade med något maraton han skulle springa: https://www.youtube.com/watch?v=cPln58d-kZ8

      Radera
    2. Finns det jobb att göra och Nisse är arbetsvillig kommer naturligtvis arbetsgivaren vilja ha honom kvar. Det övre taket innebär ju inget tvångsavsked om både arbetsgivaren och Nisse själv vill jobba vidare. Taket innebär en möjlighet för arbetsgivaren att dumpa improduktiv personal. Jag tycker det är helt rimligt, men jag är heller ingen stor fan av vänsterideologier.

      Radera
    3. Fast om Nisse jobbar statligt får han väl inte jobba kvar även om både Nisse och chefen är rörande överens om att de vill fortsätta?

      Radera
    4. Det stämmer nog att det är obligatoriskt i statlig tjänst. Å andra sidan är offentliga sektorn inte känd för att vara särskilt effektiv, så jag har svårt att se Nisse göra särskilt mycket mer än att fika och prata med kollegorna.

      Radera
    5. En av dessa "Nissar" var Leif G W Persson på Rikspolisstyrelsen. Nog gjorde han mer än att fika.

      Radera
  14. Verkligen kloka ord i detta inlägg

    Kommentarerna var väl si så där :-) fast dina svar håller lika väl som inlägget.

    Glömde du inte detta ;-)

    The law of attraction

    " the secret ... meaningful of life is not being rich, being popular, being highly educated or being perfect. It is about being real, being humble, being strong and being able to share ourselves and touch the lives of other. It is only then that we could have a full, happy and contented life"

    words
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, ska försöka bättra på ödmjukheten lite:

      Som vanligt sitter jag inte på ett absolut facit. Jag vet inte hur man gör för att behålla pensionerna eller om det ens är möjligt. Jag ville mest peka på det faktum att de som förväntar sig pension om 20, 30 eller 40 år i närheten av dagens nivåer förmodligen måste tänka om.

      Radera
  15. Absolut måste de det.

    Å du Micke ....visst syntes lite rock&roll i inlägget också :-)
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tyckte att en bild på Stones skulle passa apropå pensionärer som aldrig slutar. Jag saknar bara Charlie Watts pratbubbla:

      "Herregud! Mick har klätt sig i sin 50 år yngre frus blus, Ronnie har glömt hur man drar upp en dragkedja, Keith satte på sig halsduken innan han satte på sig skjortan... Och de tycker att JAG är gammal!!"

      Radera
    2. Och dom gubbarna var i bättre form än ungefär hälften av deras publik på friends enligt min reflektion där,, 😉
      Men jösses så glada Europas finansministrar borde vara över att gubbarna fortsätter och turnera, vore kul att läsa en sammanställning över hur många arbetstimmar och skatteintäkter via moms mm som rullar in i statskassorna på en turné.... gissningsvis en hel del deg.... 🙂

      Mvh snickar'n

      Radera
    3. Ingen aning. De kanske är ena hejare på skatteplanering också :-).

      Radera
    4. Dotterns hak i MoS hade ca 100,000:- extra den dagen så mellan tummen och pekfingret 20,000:- i moms in i statskassan bara på det haket.....
      Och det var lika fullt på alla mathak och caféer och butikerna var nog inte helt lottlösa dom heller och lägg till några hotellnätter och middagar på krogarna i byn så blir det en del..... 😉
      Sen har vi timanställda roddare och försäljning i stånden så nog blir det en del i statskassan med även om Mick skulle slita med skatteplanering,, 😉

      Radera
    5. Ja, jag tror nog att de drar in en och annan skattekrona. Synd att musiken är så dålig bara :-).

      Radera
  16. En sista kommentar om Nisse i Taxigaraget: Det finns väl inget som hindrar att han fortsätter jobba efter 69 om han och arbetsgivaren är överens om det? Åldersgränsen handlar väl om LAS och att Nisse efter 69 inte kan kräva att få jobba kvar? Kan nog vara vettigt tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se kommentar i tråden om Nisse ovan.

      Radera
  17. En sak som allt oftare slår mig när man läser om och talar om politiker är att de verkar inte ha förstått att det finns fler sätt än att öka inkomsterna för att få ordning på ekonomin. De verkar inte ha någon som helst koll på att det även går att skära i kostnader. Tyvärr är detta något återkommande inom offentliga finanser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte deras pengar. Jag minns när Anna Kinberg-Batra fick frågan om det inte vore vettigt att minska antalet riksdagsledamöter (eftersom Sverige väl har överlägset flest per capita i Europa). Hennes svar var att det är roligare att vara fler.

      Radera
    2. Skämtar du?! Svarade hon så? Snacka om att förakta andras pengar.

      Radera
    3. Jag har för mig att det var ganska exakt återgivet, men hittar det inte just nu.

      Radera
  18. Jag ville bara skriva och berätta om hur mycket jag uppskattar din blogg och det arbetet du lägger ner på att utbilda och underhålla oss läsare.

    Hanna, 29, noll förväntan på pensionen

    SvaraRadera
  19. Jag förlitar mig inte på pensionen som jag får här i USA (social security). Den kommer inte räcka så jag har i många år sparat mellan 10-15 procent av min lön i en tjänstepension där jag själv kan välja fonder. Dessutom jobbade jag 4 år i Sverige innan jag flyttade utomlands så jag borde ha något att hämta där också.

    SB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ofta kluven till USA, men på plussidan är tänket att se om sitt hus och inte sitta still och lita på att staten ska förverkliga ens drömmar.

      Radera