söndag 31 december 2017

Elda pengar

En del svenskar har pengar kvar så här på årets sista dag, men många av dem löser det genom att bokstavligt talat elda upp dem i kväll. I Sverige köper vi fyrverkerier för några hundra miljoner varje år, antagligen brinner de flesta upp det kommande dygnet.

Utsikt från min balkong ett tidigare år.

Förutom att fyrverkerier är dyra, smutsar ner i naturen, luktar skit och låter illa har de andra nackdelar. I natt kommer minst hundra personer behöva söka vård för att de skadat sig på fyrverkerier. Några fingrar ryker garanterat, troligen någon hand och något öga, förutom att en del blir av med syn eller hörsel. Antagligen kommer ingen dö, men någon hjärnskada är högst möjlig.

Andra får bara huset uppeldat av någon drängfull Dynamit-Harry som skickar in en laddning genom fönstret för att flaskan han ställt fyrverkeripjäsen i välter omkull när han sparkar på den.

Tusentals husdjur kommer att lida stor psykisk stress, i värsta fall så illa att de stryker med. Många hundägare tvingas evakuera sina djur från särskilt utsatta området, andra väljer att ge dem lugnande medicin.


Hur vi än gör kommer det alltid att ske olyckor, och jag accepterar att såväl rådjur och harar som hundar och katter blir överkörda ibland. Jag har känslig hörsel (någon skulle nog kalla mig en hysterisk jävel), men jag har full förståelse för störande ljud när de fyller ett syfte.

Det är just syftet som är min poäng! Om grannarna bilar upp sitt badrum låter det illa, men de behöver renovera. Spädbarn kan skrika i trapphuset, men det är sånt de gör och man kan inte hålla dem instängda för det. Djur skjuts för att ätas upp, människor skadas i arbetsplatsolyckor, det är farligt att leva.

Men kan inte fyrverkerientusiasterna blinka sig i ansiktet med en stark lampa samtidigt som de slår sig själva i huvudet, så uppnår de ungefär samma effekt utan att andra drabbas? Gratis är det också.

14 kommentarer:

 1. Dessutom är det i de flesta fall olagligt. Man måste ha tillstånd för att skjuta fyrverkeri inom tättbebyggt område. Det skaffar väl de flesta som arrangerar proffsfyrverkeri i samband med något event. Men alla Svenssons som ska skjuta på sina privatfester har det aldrig. Och polisen saknar resurser/tid/lust att agera, som vanligt.
  Men kanske man inom kort förbjuder försäljning av raketer helt och hållet. Det talas om det iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen har nog annat att stå i denna dag. Om jag minns rätt kommer raketer på pinne förbjudas fr o m 2019, men s k "tårtor" blir nog kvar, låter lika och är säkert möjliga att blåsa av sig fingrarna med när man står och försöker tända dem med tre promille i kroppen.

   Radera
  2. Vet ej vad lagen säger nu men lagen om fyrverkerier på allmän plats men har för mig det har funnits undantag 1-2 dagar/år

   Radera
  3. Kanske är det så. Om inte annat funkar det som ett undantag i praktiken, på samma sätt som att last på bilflak måste surras 364 dagar om året medan det den 365:e är helt okej att köra runt fulla studenter som står upp och försöker hålla balansen.

   Radera
 2. Håller med. Det är rätt märkligt faktiskt att Sverige, som är bra på dylika förbud, inte gått åstad än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilket liv om förbudssamhälle det skulle bli. Detta är den typ av idioträttigheter som folk kan engagera sig för. Att de inte får välja skola åt sina barn kan de leva med, men ta inte våra fyrverkerier!

   Radera
 3. Håller helt med dig. Hemma hos mig vräker det ner iskallt regn just nu och jag hoppas det håller i sig över midnatt. Det brukar vara mindre lockande att dra ut på skjutandet under sådana förhållanden. Man får tacka för att vädrets makter är på ens sida när nu uppenbarligen den politiska makten inte är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag antar att de sprängmedel som är inköpt ska skjutas upp till varje pris ändå. Tyvärr.

   Radera
 4. Nu är kaninen evakuerad till förrådet, tyvärr inte riktigt tätt, men bättre än att vistas i utomhus. Kommer för övrigt själv bara skjuta skumpakork ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fira nyår i förrådet låter sådär, men jag hoppas att han klarade det fint och inte drack för mycket champagne :-).

   Radera
 5. Växte upp med en som förstörde föräldahemmet och stora delar av sig själv, var dock bristande respekt för tryckvåg vid test under tillverkning som var problemet.

  Vore ju bra om de kunde skärpa straffet för raketer/smällare som avsiktligt används mot andra personer. Försök till kroppsskada/misshandel/dråp....

  Av de jag sett köpa/använda pengar för raketer verkar de falla i 2 grupper. De som ej kan hanyera pengar generellt eller de vill visa vad de köpt. (Oräknat små billiga för små barn)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att rikta en raket mot en annan människa borde definitivt kunna klassas som mordförsök. Nu verkar det mera gå som "pojkstreck".

   Svår avvägning när bristande omdöme beror på dumhet. Det är ju inte förbjudet att vara dum, men får jag kroppen eller ägodelar förstörda struntar jag i förövarens intelligens.

   Radera
 6. Avskaffa skiten, fyrverkerier fyller ingen vettig funktion om man ser till skadan som åsamkas på både djur, natur och folk.

  Nåt jävla snille ställde sig megapjäs strax utanför min balkong (bor på första våningen i central ort där det såklart råder fyrverkeriförbud) där den stod och spydde eld och rök i ett par minuter. Det var inte långt ifrån att det blev frågan om envarsgripande men vad fan skulle det tjäna till förutom att lägga sorti på nyårsstämningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att en spann med vatten hade kunnat bli en lagom lösning utan att behöva riskera våld. Och hade du råkat träffa pyromanen med en skopa vid sidan av fyrverkeripjäsen hade det blivit en bonus :-).

   Radera