måndag 11 december 2017

”Den där bilen har jag tjänat idag”

På börsen satsas riktiga pengar. Om jag har tusen aktier som en dag går upp 70 öre motsvarar det min matkostnad för en hel månad. Går de upp 3 kr har jag boendekostnaden för samma tid.

Och samma sak åt andra hållet. Istället för att äga AB Sjunkbomben hade jag kunnat åka på semester en vecka. Men tänker man så blir man ju knäpp, och jag tror inte att det leder till något produktivt. Inte heller försöker jag tänka pengar på årsbasis, bara procent. Går börsen upp tjugo procent ett år ska man misslyckas rejält för att backa, och går den ner lika mycket lär även jag förlora pengar. Det jämnar ut sig och slår man index blir det bra i slutändan.


Men ibland är det ofrånkomligt att översätta sina börsposter till pengar. Jag kommer ihåg när jag satt hyfsat tungt i Readsoft och vaknade upp till ett bud från Lexmark. Den dagen dubblades värdet på mitt innehav i aktien. Framåt lunch var jag ute och åkte bil och vid en del möten lyckades jag inte tränga undan tanken att ”den där bilen har jag tjänat idag”. Och inte bara de riktiga rosthögarna. Även om jag vet att det inte var en helt vettig tanke kändes det rätt fint.

Undrar om Warren Buffett tänker likadant: ”Idag gick det bra på börsen. Nu kan jag köpa... Rhodos.

14 kommentarer:

 1. Jag tror helt klart det är att föredra att se aktieportföljen som något helt skilt från privatekonomin. I alla fall under de år som man jobbar på att spara ihop ett kapital.

  Låtsas att börsen går upp 0,15% i veckan eller något sånt.

  Som jag skriver i min bok. Att spara 7 kr genom att handla maten i den billiga affären är värt exakt 7 kr oavsett om portföljen gått upp eller ner 50.000 kr just den dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Många verkar tycka att eftersom portföljen går upp eller ner 50000 kr spelar några tusenlappar hit eller dit i hushållsbudgeten ingen roll, men en sparad krona är ju alltid en sparad krona.

   Radera
  2. Eller så kan han (Warren) göra som Johnny Depp och skaffa ett par atoller (framgår inte av reportaget men jag tror han har det). Ett mysterieum hur han blev så tät?
   http://www.businessinsider.com/how-johnny-depp-spends-his-money-2017-2?IR=T

   Radera
  3. Inte kan det väl vara rollen i 21 Jump Street som dragit in ett par atoller :-)?

   Radera
  4. Ja allt annat känns för deppigt (fattaru, Depp-igt?). Jag menar Pirates of the Carribean...

   Radera
  5. Nej, jag är på fel kust. Här har vi varken ordvitsar eller pirater ;-).

   Radera
  6. Håller helt med miljonären. Ser aktieportföljen som jag kan undvara helt om allt går om helvete men som är en trevlig bonus om den tuffar på år efter år.

   Försöker undvika stirra mig blind på kursutvecklingen (däremot försöker förstås förstå bakomliggande orsaker) eftersom en vinst är en vinst först när affären är realiserad och pengarna finns på kontot. Gillar därför utdelningar bättre där man kontinuerligt får pengar även om dessa återinvesteras i aktier som framgent är osäkra.

   Ta Serneke och Multiconsult till exempel - bägge aktierna har varit 25% upp och är nu 20% ner. Sanningen är antagligen någonstans däremellan. Ripasso var 40% ned och är över 100% upp istället. Nästa år kanske den är 50% ned.

   Radera
  7. Det är lättast att se portföljen som en trevlig bonus om man har en stabil inkomst vid sidan av, men jag håller med om att man inte ska hoppa högt och skrika vare sig det går upp eller ner.

   Att en vinst är en vinst först när den realiserats håller jag däremot inte riktigt med om. Aktiernas värde är ju antalet gånger kursen just nu, inte i morgon eller om ett år, även om du inte är på väg att sälja.

   Det som förvånade mig med Serneke var en den alls gick upp. Ingen IPO de senaste åren har känts lättare att avstå.

   Radera
 2. Vore kul med ett inlägg med en video i igen ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr verkade statistiken inte hålla med om det (med viss reservation för att Youtube inte klarar att räkna på inbäddade videos), men en jul- eller nyårsvideo borde jag kunna få till.

   Radera
 3. Sänd den till EFN :-)

  klapp klapp
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänd vad till EFN? En bil, julvideo eller något annat? Kanske Rhodos :-).

   Radera
 4. En julhälsning syftade jag på
  Som du säkert sett att det är i de senare programmen Börslunch är det jag syftade på.

  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Nej, Börslunch får göra sina egna program :-).

   Radera