fredag 15 december 2017

Inflationen lever

Det sägs att vi knappt har någon inflation. Förra gången konsumentprisindex steg med mer än en procent på ett år var 2011. Fast inte hindrar det vissa priser från att skjuta i höjden.


När momsen på frimärken togs bort i april 2016 sänktes priset för ett inrikesbrev under 50 gram från 7 kr till 6,50. Det måste väl vara första gången i historien och så kunde vi givetvis inte ha det, så efter bara ett år var vi uppe på 7 kr igen och redan vid årsskiftet höjs det igen, till 9 kr. Alltså en höjning med 28,6 procent.

Vad får vi för det då? Samtidigt med höjningen träder en ny postlag i kraft som innebär att PostNord får ta två dagar på sig att leverera breven. Som om det vore nytt, det var länge sedan man kunde räkna med leverans dagen efter att man lagt det på lådan. Uttrycket ”Som ett brev på posten” måste vara lika obegripligt för unga människor som ”Det går som tåget”. Vadå, kraftigt försenat eller inte alls?


Tåget ja... Lokaltrafiken i Stockholm höjer sina priser både nu och då. Vid årsskiftet höjer Upplands Lokaltrafik priset på sitt månadskort med 5,7 procent. Västtrafik brukar inte heller vara sena att ”justera” sina priser och förra årsskiftet höjde Skånetrafiken priset för vissa sträckor med över 100 procent.

Vad gör vi då åt detta? Gå, cykla, åk bil! Och behöver du skicka brev, räkna ut nästa års frimärksåtgång och köp det porto du behöver före årsskiftet. Frimärken utan valör gäller även efter att priset höjs. Vi kan inte hindra prishöjningarna, men vi kan åtminstone streta emot.

16 kommentarer:

  1. Om man är en storkonsument av frimärken, så finns det rätt bra med pengar att spara om man köper dem på exempelvis Tradera: Frimärken > Frimärken Sverige > Nominalvara.

    Rabattfrimärken och ekonomiporto kan vara intressant om man skickar litet tyngre försändelser i större volymer. Själv köper jag en äldre årssats då och då, mest för att det blir så snygga brev med frimärken från förr …

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den varianten hade jag inte ens tänkt på. Min Traderavinst med detta är att om jag säljer en grej där portot skulle kosta 9 kr efter nyår kostar det mig bara 7 kr om jag köpt frimärket i förväg.

      Radera
  2. Jag måste erkänna att jag blir nyfiken på hur många kort/brev det faktiskt skickas med snigelpost i detta land. Förutom Kina-leveranser som tydligen välter hela PostNord så har jag svårt att se att just kort/brev med frimärke kan stå för någon betydande del. Skickar folk ens julkort längre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skickar Traderaförsändelser med snigelpost eftersom skrymmande brev (två frimärken utöver vikten) ofta blir billigare än att skicka det som paket med konkurrenterna. Och så momsdeklarationer såklart :-).

      Julkort har jag aldrig börjat med, men bland äldre kommer det nog leva kvar ett par decennier till.

      Radera
  3. Mitt i allt detta är det väl ändå skönt att vi svenskar subventionerar försändelser från Kina? Pga gammal ulands-definition. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Subventioner är sällan av godo oavsett intentioner.

      Radera
  4. Tänkte skriva något vettigt men såg Investerarens kommentar och blev påmind om mitt hjärnbryt häromdagen då P1 just pratade om Kinaimporten från ex Wish.
    Kontentan är att jag kommer köpa en massa frimärken innan nyår så sparar firman 2kr / brev. Tack Micke :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Jag köpte själv upp ett lager igår.

      Radera
  5. Alltså posten och deras beteende gör mig vansinnig! De levererar post flera dagar för sent och sen gnäller de över att de måste gå i trappor och försöker olagligen tvinga på fastighetsägare att installera brevboxar i trapphusen. Om de tar 2-3 dagar på sig att dela ut posten så måste de väl ändå hinna gå en trappa eller två?

    Jag har dessutom vid flera tillfällen har jag sett hur de tömmer de gula brevlådorna upp till en timme för tidigt. När jag påtalade det en gång sa killen "vi kommer tillbaka och tömmer en gång till senare". Ja men eller hur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om alltihop. När jag bodde på landsbygden tog inrikesbrev flera gånger runt två veckor för Posten att leverera. En gång fick jag en anmodan från Posten att skicka in extra porto eftersom två av mina brev som jag frankerat för 20 gram vid kontrollvägning vägde 21 respektive 22 gram. Men åt andra hållet kan de bryta alla avtal som finns utan att jag får ett öre tillbaka.

      Radera
    2. Ja de är ett typiskt exempel på ett företag som har fullt med rättigheter och inga som helst skyldigheter.

      Och då har vi inte ens öppnat dörren till att prata om hur de beter sig när de går runt och mäter brevinkast i gamla hus. Brevinkasten får inte vara för små, inte vara monterade för högt och inte för lågt. Man blir tokig!

      Radera
    3. Det där har jag missat. Inte att de vill slippa gå upp i husen, men vad de har för makt och kriterier. Känns inte så viktigt heller. Även om jag behövde gå en kilometer för att hämta min inkommande post vore det inget större problem. Det som stör mig att de ska ha mer och mer betalt (i en vansinnigt hög tak) för att göra allt mindre.

      Radera
  6. Ohyvs ..

    kan inte säga något annat. Gläd er ni som bor i lägenheter med postboxar i bottenplan.

    Var nattgäst i en lägenhet i ett "höghus" på 3:e våningen för en tid sedan och vaknade upp av en sjusärdeles smäll i hallgolvet och ett snärtigt pang när brevinkastet i ytterdörren smällde igen av morgonblaskan som kom in farandes.

    Inte nog med det utan ekot av "stöveltramp" for in från trapphuset i hög decibel från tidningsbudets idoga klampande från våning till våning.

    Vett och etikett dog det med Magdalena Ribbing

    Ur led är tiden
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får väl säga åt dina vänner att säga upp prenumerationen om du ska hälsa på igen ;-).

      Radera
  7. Du får börja mäta i ostkrokar istället för procent, det låter ju så mycket billigare då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart! Eller chips, eller pizza. Marknaden ligger öppen: http://sparosverige.blogspot.se/2017/09/snackpasar-om-snackspasar.html

      Radera