tisdag 5 december 2017

A1M Pharma

För ett drygt år sedan skrev jag om min investering i företaget med det slagkraftiga namnet (märks ironin?) A1M Pharma. De har inte precis rosat marknaden sedan dess och alltför många faktorer påminner mig om varför jag ytterst sällan handlar med biotech.


Vad tusan gör de?

Olika företagsidéer är olika svåra att förstå, men för mig som bara läst biologi och kemi på högstadienivå är företag som A1M bland de minst begripliga.
A1M Pharma bedriver utveckling och kommersialisering av i först hand behandling och diagnostik av havandeskapsförgiftning baserad på proteinet A1M, alfa-1-mikroglobulin samt fetalt hemoglobin som diagnostisk markör.

Jahaja... Kommersialisering vet jag vad det betyder. Fetalt hemoglobin – något med blod va?

Börs eller bingo

Hur stor andel av förhoppningsbolagen i biotechbranschen kommer med tiden att tjäna stora pengar? Ingen aning, men de flesta kommer inte göra det, och snudd på alla kommer dessförinnan att köra nyemission på nyemission på nyemission.

Snudd på omöjliga att räkna på

Läsk säljs i butiker, restauranger och automater. Priserna är översiktliga, marginalerna likaså. Bioteknikföretag säljer ofta något som ingen annan sålt, så vad kommer det att kosta att producera, vad går att ta ut från kund och hur ser marknaden ut om tio år?

Det är inte bara jag som är okunnig om detta. För ett par veckor sedan fastslog Nordea att A1M-aktien är värd 11-28 kr. De skulle lika gärna ha kunnat säga: Den här aktien är troligen värd pengar.

Jag får hoppas att företagets grundare, popstjärnan Bo Åkerström, vet vad han pratar om. Och det verkar ju så:

6 kommentarer:

 1. A1 verkar komplicerat. Själv har jag satsat på A2 (milk) som är mjölkprodukter från rätt kossor. Även om de inte finns i Sverige än så är produkterna lätta att förstå. Alltid något :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket förstår jag att om en aktie tappar nästan tre fjärdedelar hade det varit bättre att avstå :-).

   Radera
 2. Håller med..

  Även den mer insatte i branschen oftast då i en nischprodukt som i en framtid ska slå alla med häpnad kan med tiden inse att det inte blev så.

  Trestegsraketer har vi hört talas om och frågan är om vissa ens har lyft.
  Kanske lite tröst för dig så känner jag till folk som inte bara arbetat inom biotech-bolag utan också varit så "troende" att de gått all-in med belånad bostad osv..
  Ja usch.

  https://www.youtube.com/watch?v=5oBMDcLf6WA

  "Den som skulle slå världen med häpnad
  köpte till slut järnrör"
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen investering är så bergsäker att man ska gå all-in. Och så hårt är jag inte inne. För mig är det mer som en väldigt dyr Trisslott.

   Radera
 3. Har själv en utbildning på doktorandnivå inom immunologi samt arbetar på biotech-företag. Håller mig ändå från att investera i branschen då väldigt få lyckas. Undantaget blev hansa medical som jag verkligen tror på, lyckades komma in på 37kr. Resten av portföljen är ”tråkiga”, stabila bolag.
  //Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre tråkiga stabila än tråkiga instabila, men jag förstår vad du menar :-).

   Radera