onsdag 6 december 2017

Nu tändas tusen kontokort

Julhandeln innebär en merförsäljning på 16,5 miljarder för svensk handel. Räknar man in näthandel från utländska sajter blir det ännu mer och det ökar mer eller mindre varje år. Något som också ökar den här tiden på året är den finansiella stressen, särskilt hos barnfamiljer. 38 procent av föräldrar med minderåriga barn spenderar mer pengar på julklappar än de hade tänkt.


Med andra ord, svenskar handlar mer och mer julklappar, inte för att de har råd med det eller ens vill, utan för att man rycks med i hysterin eller känner sig tvungen för att ungarnas kompisar får dyrare klappar eller för att kunna skryta på Facebook på bekostnad av sin egen ekonomi.

Ändå är jag rätt säker på att i valet mellan många dyra julklappar eller ordnad familjeekonomi skulle ingen unge välja julklapparna, och är man tillräckligt stor för att uppskatta presenter är man tillräckligt stor för att förstå en pedagogisk förklaring om att mamma och pappa (eller en av dem) inte har råd.


Kan det vara så att vissa föräldrar hellre öser julklappar över sina egna och andras barn än att riskera sin lyckade fasad? Jag är inte religiös, men ibland kan jag längta tillbaka till en tid då julen firades till minne av Kristi födelse.

46 kommentarer:

 1. Ja, det är tragiskt med föräldrar som kompensationsköper. Att man inte har vettigare prioriteringar eller självaktning. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får för mig att de ibland tror att de gör något bra. Kanske för att de inte tar sig tid att tänka efter.

   Radera
 2. Det blir inga klappar alls i år. Till någon. Vi reser bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, får man det ;-)? Läs Julfritt av John Grisham om du kommer åt. En person bestämmer sig för att resa bort och inte ens julpynta - och helvetet bryter ut.

   Radera
 3. Troligtvis kommer jag att då julklappar i år igen, även fast jag säger att jag inte vill ha några. Enda sättet är att själv försöka föregå med gott exempel, ger inga julklappar till någon förutom min närmsta familjen, jag bjuder på en hemlagad middag och tillhörande dricka till min storebror och mamma samt hennes sambo. Tycker just tid med människor man trivs att umgås med borde stå i fokus för julen inte konsumtionen.

  Hälsningar
  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick lite snabbt att skriva där.. skyller på att jag skriver på mobilen och autokorrekt, förhoppningsvis kan man förstå budskapet ändå =)
   /A

   Radera
  2. Jodå, jag begrep innebörden. I vår familj tog det några år innan alla fattade att "inga julklappar" betydde just INGA julklappar, men när det väl gick in är det ingen som saknar dem. Vuxna människor tycker jag med fördel kan ge bort tid istället.

   Radera
 4. Min kompis hade som tips att man kunde köpa julklappar under HELA ÅRET istället för bara vid jul för att hålla kostnaderna nere. Jag tycker att om man måste börja handla julklappar redan i februari för att ha råd så är det något väldigt fel. Och vem säger att personen i fråga vill ha denna pryl 10 månader senare? Jag köper tre julklappar, till mina tre brorsbarn. Vi vuxna spelar julklappsspelet istället.
  Lägger hellre pengarna på att baka julgodis som ges bort i små cellofanpåsar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det samma människor som hellre betalar 79 kr i månaden i två år än att betala 995 kr vid leverans för så mycket pengar har de inte :-)?

   Ja, det är barn som ska ha julklappar. Vuxna dricker sprit istället.

   Radera
  2. Haha, det skulle inte förvåna mig!

   Barn ska ha LAGOM många julklappar. Någon måtta får det ändå vara. Ungarna hinner ju få träningsvärk i armarna innan de hunnit öppna alla paket...

   Radera
  3. Ja, även om den sägs att barn inte har någon känsla för kvalitet (https://www.sporthoj.com/forum/attachment.php?attachmentid=215087&d=1195646817) tror jag att det är bättre att inte dränka dem i mängd.

   Radera
  4. Hahaha, snacka om att vara tappad bakom flötet!

   Radera
  5. Jag älskar den där typen av humor där man fullständigt missar frågan, sammanhanget och alltihop. Som den här: https://www.youtube.com/watch?v=x8OyHCssitE "Höj åldersgränsen på Systemet till tolv år!"

   Radera
  6. Haha, han såg rätt lost ut! Jag kan inte sluta fascineras av glasögonen och frisyrerna ;)

   Radera
  7. Mannen på gatan, "Rune Bergström", har jag haft som chef, men jag såg honom aldrig i den kepsen :-).

   Radera
  8. Inte illa! En Y-kändis som chef :)

   Radera
  9. Nja, jag skulle nog sätta honom högre upp i alfabetet än så, även om han var större på 90-talet: https://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Blix Nu sitter han mest som programledare i P4 och för det får man nog inte skriva så många autografer.

   Radera
  10. Grönköpings veckoblad känner jag väl till, men kan tyvärr inte säga att jag har hört talas om just Erik.

   Radera
  11. Jag inser att du var för ung för Riskradion och Brutal-TV, även om ingen av dessa produkter dammar tillnärmelsevis lika mycket som Grönköpings Veckoblad :-).

   Radera
 5. I vår familj är det föräldrarna som får julklappar från alla eftersom de envisas med att köpa julklappar. Jag har slutat i förhållande till mina syskon som endast köper till varandra men inte mig. Jag har dock fått mina föräldrar att inse att de får köpa enligt önskemål om de ska köpa. Mamma har frågat för länge sedan vad jag vill ha för att hon inte vill köpa något som vi inte använder. Stekpanna var mitt önskemål och en resehandduk. Stekpannan har jag redan köpt för det blir bara jobbigt att frakta över hel landet. Alla nöjda i processen och inget stress. Mina föräldrar får massage och ngt mindre och användbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massage låter lättfraktat :-). Visst är det märkligt att traditionen ibland är så stark att det knappt går att sluta handla även om man kommer överens om det.

   Radera
  2. En handduk i syntetmaterial som är lätt och snabbtorkande för resor. En sån här: https://www.naturkompaniet.se/travel-safe-travel-towel-l

   Radera
 6. Ingen nu levande person kommer väl ihåg när julen firades till minne av kristi födelse? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kan inte säga att jag kommer ihåg det själv.

   Radera
 7. Det var en stor lättnad när det kom en ny generation in i vår släkt. För då slutade släkten med ofoget att vuxna människor, som knappt känner varandra, ska ge varandra "presenter". Många menlösa chokladaskar har det blivit genom åren, bara för att "det hör till".
  Helt plötsligt accepterades min argumentation.
  1. Om det är nåt svindyrt som jag vill ha så sparar jag ihop det själv (lön/studielån)
  2. Om det är nåt billigt jag verkligen vill ha så har jag antagligen redan köpt det (för lön/studielån).

  Med barnbarn i släkten fick de roa sig med att köpa fula plastleksaker i grälla färger som kräver batterier.

  Men nu när man själv har en efterföljande generation, tonåringar dessutom, då är det svårt. Fast de säger själva att de vill ha presentkort på stora shoppingcentret. Så får det bli.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltid svårt att hitta vettiga presenter till vuxna. Då är det lättare med tonåringar, pengar brukar funka fint :-).

   Radera
 8. Alltså: som mamma till FEM och farmor till tre så förlitar jag mig blint på mitt presentskåp som fylls på och töms vartefter ongar fyller år och totaltöms vid jul. Sällan behöver jag köpa nånting alls just inför jul. Skåpet huserar mestadels gratis-grejer eller mega-super-duper-reaprylar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Ett megasuperduperreaprylsskåp borde vara en mänsklig rättighet :-). Bra idé, även om jag är ännu mer nöjd med att inte behöva komma på och skaffa julklappar.

   Radera
  2. Har inte alla såna skåp? Med pussel, pysselböcker, fina klistermärken och små "pixiböcker". Har räddat mig många gånger "va, är det imorgon du ska på kalas? Jag hinner inte åka och handla nåt."

   Spargrisen

   Radera
 9. Äh...

  En klapp på kinden,huvudet eller i baken räcker långt i jul
  med reservation för det sist nämnda.

  Ikväll känner vi den underbara doften av varma piroger ute i kylan..
  Blått o vitt .. jaja.. korset lämnar vi därhän och fokuserar på att Avanza bjuder courtagefri handel på finländska börsen imorgon 1207.

  Om du Micke (el för all del ngn kommentator) skulle ge dig själv en klapp av något där vad/vilken skulle det då bli ?

  https://www.youtube.com/watch?v=j4tP03oEy-o&feature=share

  Kudos
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag har ingen koll på finska börsen. Johan Isaksson i Börspodden tipsar ibland om finska aktier, men jag vet ingen som inte floppat. Tokmanni har nämnts några gånger, men jag vet inte. Någon annan?

   Radera
  2. Klappar Sampo ;-)

   Wahlros bygge typ "investmentbolag" innehållande Nordea så klart och försäkringsbolaget If.

   Svenska börsen har inget försäkringsbolag börsnoterat, bara en sådan sak :-) .. ger hyfsad utdelning också.
   Varken trestegsraket el het utan en relativt go kudde att vila sitt huvud på :-) och den sticker inte iväg utan går tryggt i kopplet(KF)

   Fler intressanta: KONE Oyj hissar om du nu inte som Latour ser Alimak som mer intressant. Mkt löpande service som är en av de stora fördelarna.
   Suomen Hoivatilat Oy!

   sätter inte
   P för den ;-)

   Radera
  3. Många kul förslag! Fast Nordea är ju än så länge noterad i Stockholm.

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=j4tP03oEy-o&feature=share

   Radera
  5. För kännedom är den här bloggen härmed mättad på Van Morrison-länkar. Från och med nu rensar jag bort alla nya kommentarer med dessa länkar.

   Radera
 10. För något år sedan försökte jag föreslå för mamma att vi behöver inga julklappar så strunta i det (då hon milt sagt inte har det bra ekonomiskt och vi andra är ju vuxna med egna jobb) men det slutade på riktigt med den största fejden hon och jag har haft. Jag FÖRBJÖD inga klappar, men tyckte att vi inte bara behövde köpa för köpandets skull, hittar man något som man verkligen vill ge är det okej, men att behöva lämna listor på sånt man vill ha känns så där som 36.. Så det förslaget vågar jag inte ge igen, man vill ju inte vara grinchen och förstöra allt som är viktigt, typ. Jag tycker jul är jättemysigt, att få ta det lugnt, få gott om tid att fundera över framtida mål och äta gott (och ta med gratisrester hem hehe). Julklapparna behövs verkligen inte, räcker väl att en person får en kortlek så är det nog för helgen :-)

  Men jaja, sålänge man vill behålla husfriden är det bara att delta i julklappsinfernot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyckades krångla mig ur det värsta genom att börja önska mig nybakade bullar till jul och födelsedag av släktens storbakare. Nästan alla köpte motiveringen "jag hinner inte, dina bullar är godast och det är väldigt praktiskt att ha i frysen".
   Skulle nog kunna tänka mig att önska mig inlagd sill också, men inte gravlax för den vi gör är godast enligt de anhöriga.

   Spargrisen

   Radera
  2. Märkligt! För mig är husfrid och inferno inte förenliga och jag förstår verkligen inte reaktionen.

   Nybakat är väl en alldeles utmärkt gåva. Kan liksom inte gå fel. Win-win för givare och mottagare.

   Radera
  3. Skulle jag be om hembakat skulle det innebära en veckoleverans av bullar i resten av mitt liv och ytterligare ett lass julklappar till själva julafton. Idén är kanon och jag brukar själv vara den som kör handarbeten i gåvor till alla andra, men just min mamma är en sån som inte tar lite bullar som en ok julklapp till andra. Det är ju synd jag inte tänker skaffa barn själv, annars gissar jag att det är ett perfekt sätt att lägga in att nu struntar vi i det till de vuxna och att det faktiskt skulle gå igenom.

   Nej husfrid och inferno är inte förenliga, men det bråket som uppstod var katastrofalt och det vill jag inte uppleva igen. Hon är extremt traditionsbunden, även om vi nu åtminstone lyckats banta bort lite saker från julbordet som faktiskt ingen vill äta.

   Radera
  4. Det där låter lite som det gamla julavsnittet av Svensson Svensson när de strukit dopp i grytan eftersom ingen åt av det. "De spelar väl ingen roll. Den ska ju stå där!!"

   Klart att det skär sig mellan olika sätt att fira jul, men det är ju synd om det inte går att kompromissa.

   Radera
 11. tack för tipset på hembakat. det ska jag säga så fort någon frågar mig i fortsättningen.
  jag retar mig vart år när jag får frågan om vad jag önskar mig i julklapp. ja, nu är det så att om jag vill ha eller behöver något så köper jag väl det själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får börja önska "fred på jorden".

   Radera
  2. med tanke på hur många idioter det finns i världen så är det lättare med hembakat. eller köttbullar av svärmor. bästa jag smakat nån gång. de hade tom fått dig att sluta vara vegetarian.

   Radera
  3. Hahaha, DET tror jag är att dra det för långt :-).

   Radera