torsdag 7 december 2017

Vad gör en blogg bra?

Bloggkollegan Frihetsmaskinen har hyllat diverse ekonomibloggar, däribland min. Själv är jag alldeles för konflikträdd för att göra något liknande, men jag tänkte berätta vad jag uppskattar i en blogg.

Kommentarsfält

Kanske verkar konstigt att först nämna kommentarerna och inte inlägget, men för mig är det interaktiviteten med läsarna som gör bloggen. Utan kommentarsfält (eller ett kommentarsfält där bloggaren inte själv är aktiv) är det inte en blogg utan en artikelsamling eller anslagstavla.

Allsidighet

En ekonomiblogg behöver inte handla om något annat än ekonomi, men jag uppskattar bloggar med viss ämnesspridning, oavsett profil. Det kan vara recept och spartips på den typiska börsbloggen eller investeringstips på minimalistbloggen, bara det är variation.

Och så vill jag veta lite om personen bakom bloggen. Det behöver inte innefatta namn eller bostadsort, men åtminstone åsikter och känslor. Finansbloggen kan fortfarande fokusera på ekonomi, kostbloggen på mat, trädgårdsbloggen på odling osv, men släng in personliga element. Ett sätt är att använda humor och självdistans, men det finns andra.


Frekvens

Går jag in på en webbsida och upptäcker att inget hänt där sedan förra besöket tvekar jag att gå in där igen. Händer det fler gånger gör jag nog inte det. Därmed inte sagt att man måste spruta ur sig inlägg flera gånger om dagen, men regelbundet. Och viktigast av allt är såklart:

Innehåll

Tala är silver, tiga är guld. Kvalitet före kvantitet. Har du för närvarande inget att säga – gör inte det. Annars blir det bara fel.


Text & format

Jag älskar att läsa böcker på femhundra sidor, men var sak har sin plats. Ett blogginlägg bör gå att läsa på ett par minuter. Är det för långt delas det med fördel upp på flera inlägg. Passar innehållet inte för en uppdelning – då kanske bloggen är fel plats för just denna text. Skitsurt när det händer, för det gör det.

Jag har ett stort intresse för språk. Man måste inte vara professionell skribent för att blogga och det är okej att skriva fel här och där, men för mig är det plus i kanten om man formulerar sig bra. Motsvarande minus (ibland så stort att det räcker för att jag ska rata bloggen) om man slarvar eller särskriver. Jag vet inte hur typisk jag är i det avseendet, men korrekturläs texten en gång eller två. Om inte ens skribenten orkar läsa igenom sin text är det mycket begärt att andra ska göra det.

Jag är fullt medveten om att jag inte alltid lever som jag lär och har själv brutit mot flera av ”kraven”, men jag försöker låta bli. Andra bloggare kanske har helt andra åsikter om vad som är viktigt och då är det såklart dit man ska sträva. Den dag man försöker skriva för att passa så många läsare som möjligt kommer man inte att passa någon.

32 kommentarer:

 1. Jag har aldrig fått intrycket att du skulle vara konflikträdd. Du anpassar ju inte dina inlägg efter andras åsikter elller? Vad gör en blog bra? Variation,nytänkande,personlig och skiljer sig lite från mängden. Uppdaterad sin sida lite då och då, även länkar till bloggare man läser bör vara uppdaterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konflikträdd kanske var ett starkt ord, men det är inget roligt att stöta sig med folk. Särskilt inte om det går att undvika.

   Och anpassar mig... Det gör jag kanske omedvetet, jag vet inte.

   Radera
 2. Sparo konflikträdd? Jag säger likt Procentpanik du har alltid givit intryck av att säga vad du tycker och tänker och inte varit rädd för att säga negativa saker när personen/saken/händelsen motiverar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag något är dåligt hoppas jag att jag säger det, men jag vill inte såga personer för sakens skull. När det gäller Frihetsmaskinens lista fick han direkt kommentarer av typen "Jaha, varför passar inte jag på din lista då?" Kanske med glimten i ögat, kanske uppriktigt sårade.

   Radera
 3. Bara träningsoverallen med en liten ficka på magen gör ju hela blogginlägget. Tyder på stort självförtroende att visa upp sig i ett sådant klädesplagg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en plojgrej kan jag bjuda på det. Det är min pappas gamla som jag inte hade hjärta att slänga, men jag skulle inte gå ut och träna i den.

   Radera
 4. Jag håller med dig till fullo Micke, du listar upp nästan alla de kriterier jag själv hade när jag började blogga. Dock tenderar många inlägg att bli aningen långa och hade kanske blivit bättre som uppdelningar i del 1, del 2 osv.

  Sen måste ju alla tillåtas ha sin egna stil, vissa gillar kanske många kortare inlägg om köp etc istället för lite längre men mindre frekventa inlägg.

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det här är mina subjektiva kriterier. Fast när det gäller längd tror jag att jag tillhör majoriteten. När det gäller mitt hat mot särskrivningar och stavfel är jag nog snarare en liten utrotningshotad minoritet.

   Radera
 5. "...men för mig är det plus i kanten om man formulerar sig bra."

  Förlåt mig, men jag roas av ironin i att du i just denna mening inte formulerar dig så väl ;-)

  Var bara tvungen - jävla OCD :-)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag insåg redan när jag skrev meningen att det på ett eller flera ställen i texten skulle gå att slå mig på fingrarna här, även om jag inte räknade med att det skulle vara just i den meningen. Fast så illa är det väl inte? "Väl" hade varit bättre än "bra", och man hade kunnat skriva "ett plus i kanten", men där tycker jag nästan att jag kommer undan.

   Radera
  2. Det är inte illa på något sätt, Micke. Jag måste ju roa mig på något litet vis när jag inte har ett jobb att gå till :-)

   Avdelningen "det låter som fjäsk men är sant": Din blogg är den första jag kollar efter att jag satt igång kaffebryggaren! Nu har du i och för sig fått konkurrens av en nyfunnen pärla i form av bloggen Fru efficient badass. Älskar hennes humor!

   Mvh
   Newman

   Radera
  3. Bugar och bockar! Förvånat.

   Radera
  4. Vad göllit sagt Newman. Nu har jag iofs fuskat mig in i ditt hjerta med ordvits-vecka. Och håller helt med dig om Micke - han skriver grymt som grisen.

   Radera
  5. Blev jag just kallad för gris nu :-)?

   Jag ser att jag av outgrundlig anledning inte hade din blogg i min blogglista till höger, vilket är konstigt eftersom jag varit där. Nu är du med i alla fall även det där med ordvitsar skrämde mig lite.

   Radera
  6. Jag var fast före fjäsket, fru Badass :-)

   - Varför måste du betala skatt för din hund?
   - Det är en tax...

   F´låt, Micke :-)

   Radera
 6. Särskrivningar är djävulens påfund. Särskriver man så borde man bannas från det här landet (och cyberspace)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då skulle vi ju inte ha några kassa medarbetare. Dessutom blir det problem ifall någon behöver en sjuk sköterska.

   Radera
  2. Folk får helt enkelt klara sig med duktiga medarbetare och friska sköterskor. Jag förstår att det blir jobbigt, men man får ta en för laget!

   Radera
  3. Det är nog enda chansen förutsatt att du lyckas utvisa alla särskrivare från solsystemet. Men det är ett rätt stort "om".

   Radera
  4. Jag hatar också sär skrivningar.

   Radera
  5. En del på står att man för står än då men nog tus an blir det svår läst.

   Radera
 7. Tack för omnämnandet Micke!

  Jag håller med om allt förutom särskrivningar kanske ;). Jag har nog en lätt släng av någon form av dyslexi och märker ofta att jag kan skriva lite konstigt. Jag försöker dock göra mitt bästa och rätta till det jag ser innan jag postar det.

  Sen måste jag säga att jag uppskattar mixen och skillnaden mellan alla bloggar. Jag skulle tröttna om jag bara läste det ena eller det andra, men utan personlighet och lite variation blir det som du säger bara ett arkiv.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har den största respekt för dyslektiker, och går det inte till överdrift står jag ut med några fel också. Men ibland känns det som att de som säger sig lida av dyslexi tror att det betyder "person som saknar energi att städa sin text".

   Variation är nödvändigt. Om flera sidor är snarlika känns det till slut meningslöst att läsa fler än den bästa av dem.

   Radera
 8. Hatten av

  för dig o din blogg Micke!

  Anser att du uppfyller de fem kriterier du ställer på en bra blogg med bravur (A = Berömlig)

  Inte bara en bra bloggare utan också anlag till en bra fotbollsspelare tycker jag mig även se på bilden :-)

  "Grön och vit är Hammarby IF:s färger och därför är ofta Bajaren klädd i kläder som innehar dessa färger. Bajare håller ofta till på Södermalm då fotbollslagets kärna är beläget där"

  Den du :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=QOsGA4_Y89c

  På med hatten igen :-)
  P


  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, det var så smörigt att jag låter kommentaren stå kvar trots Van Morrison-länken, men det blir nog den sista.

   Men någon fotbollsspelare är jag sannerligen inte, oavsett färger. Hur välvilligt man än skulle bedöma mina (o)färdigheter på planen.

   Radera
  2. Tillägg: först nu läste jag -

   Micke Larsson7 december 2017 09:24

   För kännedom är den här bloggen härmed mättad på Van Morrison-länkar. Från och med nu rensar jag bort alla nya kommentarer med dessa länkar.

   Tagit emot passningen !
   P

   Radera
  3. Gott så! Det här är ju i första hand en ekonomiblogg :-).

   Radera
  4. Hm...
   Smörig... suck :-(

   Radera
 9. ...och en bild på Birro!
  Kan inte sluta skratta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att den gick hem! Jag tyckte att en bild på Marcus Birro skulle funka efter den meningen.

   Radera
  2. Haha, den som fattar fattar.

   Radera