lördag 9 december 2017

Lätt fånget, lätt förgånget

”Easy come, easy go”, ”Wie gewonnen, so zerronnen”... Ofta används uttrycket för att döva smärtan när man förlorat pengar på något dumt sätt, men jag tror inte att det är en slump att man håller hårdare i pengar man fått kämpa för att få ihop än om man fått dem till skänks.

Jag har tidigare berättat om min fascination för pengahantering hos pokerproffs, eftersom den skiljer sig väldigt mycket från min egen. Poker blev stort i början av 2000-talet, särskilt på nätet. Då var jag och många av mina kompisar redan i trettioårsåldern, men en del 80-talister som började spela hade aldrig haft ett riktigt jobb med en vanlig lön när de plötsligt började kunna röra sig med miljoner (till skillnad från mig som var helt talanglös).

En av dessa unga fixstjärnor gjorde väldigt bra ifrån sig vid en internationell pokerturnering, så det bar sig inte bättre än att han hamnade i en taxi från kasinot bärandes på en portfölj full med ett par hundra tusen i kontanter. Glad i hågen hoppade han ur taxin, såg den åka iväg och insåg att … portföljen var kvar i bilen, och borta för alltid.


Det kunde kanske hända den bäste, men om jag hade gått runt med en väska med pengar (redan det känns som en situation jag inte hade försatt mig i) som skulle ha finansierat hela mitt liv i flera år hade jag inte släppt handtaget om så någon försökt svetsa den ur min hand, och jag tror inte att det var en slump att det drabbade en kille som badade i pengar redan innan han fyllt tjugo. För om man hade fått slita för pengarna och inte drar in dem på att spela spel i några dagar lär man sig pengars värde.

Politiker är en annan grupp som kan göra det mest häpnadsväckande med stora summor pengar. Här är några exempel som Slöseriombudsmannen uppmärksammat den senaste veckan:
 • Jönköpings kommun köpte in modulhus för över en miljon. Sedan har de blivit stående och blivit så fuktskadade att de nu får rivas utan att någonsin ha använts.
 • Göteborgs stad har köpt en mjölkgård med hundra kor för att ”det är angeläget att visa skolelever hur mjölkproduktion går till”. Tanken föresvävade dem aldrig att det skulle gå att göra utan att köpa en egen bondgård. Hittills har verksamheten kostat skattebetalarna 17 miljoner.
 • Statens konstråd vill lägga några miljoner på att livstidsanställa en person som ska gå runt på en tågstation och göra ”lite vad den vill”.

Modern konst...

Jag kan ha fel, men hade det varit beslutsfattarnas egna pengar tror jag inte att de hade spritts för vinden på detta sätt. Ibland finns det helt enkelt ett egenvärde i att pengar inte rinner in för lätt på kontot.

19 kommentarer:

 1. Tyvärr så är våra politiker talanglösa för att uttrycka det milt. Det är alltid farligt att generalisera men jag tycker inte många sticker ut med att vara kompetenta och jobba för landets bästa utan att sätta sin karriär, framtid i första hand. Så ja, det slösas med skattebetalarnas pengar och räcker inte pengarna till så ökar man skatten. Det är för mycket "overhead" och ineffektivitet i statsapparaten.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det Persson sa om Sahlin? Något om att det inte är tänkandet som är hennes starka sida. Många egenskaper verkar gå före kompetens när det ska tillsättas folk i maktens korridorer: rätt falang och lojalitet är viktigare än skicklighet.

   Och där har vi det igen! Vill man anställa i sitt privata företag är det viktigt att få in kvalificerad personal, men när någon annan betalar både lönen och eventuella kostnader för dåliga beslut hamnar andra punkter i kravspecen högre.

   Radera
 2. JO, jag tror tyvärr att politikerna agerar lika jävla ansvarslöst med sin egen privatekonomi. Se på Sossarnas Mona Sahlin. För att kvalificera sig som politiker idag, så verkar det hårdaste kravet vara att du het saknar kompetens trovärdighet och moral. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvivlar på att Sahlin är särskilt representativ i det hänseendet (heller). Jämför med andra partiledare som Reinfeldt och Persson. Och jag tvivlar på att Maud Olofsson har någon egen Nuontransaktion på lönekontot. I alla fall inte som utgift.

   Radera
 3. https://www.metro.se/artikel/trolsk-r%C3%B6krondell-blev-dyr-och-farlig-xr
  minns jag rätt så byggde de om den för 200k:- till efteråt. men jag har faktiskt sett den vara igång iaf en gång. det pyser och ryker lite och ser lika meningslöst ut som det låter

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trolsk rökrondell - som vi har längtat!

   Radera
  2. saker man inte visste man behöver innan man ser det?

   Radera
 4. Tyvärr tror jag att svenska folket i allmänhet har väldigt dålig kunskap om vart skattepengarna egentligen tar vägen. Hade dylika fakta som presenteras i detta inlägg nått gemene man hade det antagligen blivit en folkstorm utan dess like. Alla känner säkert någon som blivit missgynnad eller dåligt behandlad av den offentliga sektorn och hade säkert hellre sett att pengarna gått till grundläggande välfärd än azylboende på södermalm, rykande rondeller eller annat meningslöst trams. Undrar om de är lika vårdslösa om sina egna skattepengar? Ofta känns det som om "äh, det gör väl ingenting" om det är felaktiga utbetalningar eller liknande i offentlig sektor. Ingen som tar ansvar, ingen som får sparken, eller ens någon åtgärd. Läste för några veckor sen o att Karlskrona kommun hade betalat ut flera miljoner i felaktiga löner. Såklart helt utan åtgärd för någon inblandad. DÄr seglade de miljonerna iväg på böljan blå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu finns ju informationen. Mina tre exempel är hämtade från hyfsat stora mediasajter samt Slöseriombudsmannens Facebooksida som antagligen följs av många tusen. Men det hjälper inte, inga demonstrationer eller protester. På sin höjd någon arg insändare någon gång.

   Radera
  2. Det som krävs är att media börjar kampanja för att det ska hända något. Att propagandamaskinen SVT skulle göra nåt är ju naturligtvis för mycket begärt. Tyvärr är övrig media lika illa.

   Radera
  3. Konstrådsartikeln är ju hämtad från SVT. Folkupproret uteblev trots det.

   Radera
 5. ap-pro-på rök

  Dessa "rök-skatter" staten tar in genom höjda skatter på tobaksvaror t ex - i hälsans och vällevnadens syfte som de kallar det.

  Är det inte så att det kostar mer än vad de eg tar in? Smuggling, kriminella affärer gynnas och därmed allt övrigt kriminellt som följer med det.. tror du Larsson skulle kunna nämna massor som följer i detta släptåg som det inte talas om.

  Kan inte ens besöka en till fasaden trovärdig finare frisörsalong utan att bli erbjuden än det ena el det andra till "micket bra pris"

  För att inte tala om alla dessa ungdomar om de vill ha ..har tel.nr till det mesta till ett bättre pris o utan att behöva visa leg.

  Avhyvling önskas
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog på "fel" affärer för jag får aldrig mer spännande erbjudanden än "Påse?". Kanske för att jag aldrig besöker frisören :-).

   Radera
  2. ok fast det där pokerspelandet utan talang förvånar mig eftersom ditt sifferminne är mer än bra.

   Black jack är det du skall spela. Där har du ett plus mot "banken" med ett gott sifferminne.

   Vet att du vet vad jag vet ang spel osv :-) Endast en lös tanke från mig om du skulle göra dig av med din "stora Trisslott" fast tror knappast du har tiden för det :-)

   Stay local
   P

   Radera
  3. Jag har bra sifferminne och är slängd i huvudräkning så egentligen är det helt obegripligt att jag inte är en pokertalang, men det är jag inte. För tio år sedan gick det ändå att tjäna pengar på det. Nu är det snarare en gratishobby.

   Black jack har jag inte fördjupat mig i, så jag ska inte såga idén direkt, men är åtminstone försiktigt negativ.

   Radera
 6. Måste du påminna mig om att mina skattepengar slösas på det där sättet?! Den där jävla konstnären som ska gå runt och agera konstverk får mig att bli röd i ansiktet av ilska och jag ägnar allt för mycket av min vakna tid åt att försöka förtränga hela grejen. Och så kommer du och påminner... ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delad glädje är dubbel glädje :-).

   Radera
 7. Bra och belysande exempel du hittat, Micke! Undrar vad det krävs för kvalifikationer för att bli "det vandrande konstverket"? Går säkert till en pyssling till någon i Konstrådet... Annars skulle jag med glädje ta det själv :-). Låter som ett lagom tufft jobb. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte bli alldeles förvånad om "konstverket" skulle visa sig vara släkt med någon på Statens konstråd.

   Radera