måndag 4 december 2017

Lokalvalutor – grannsamverkan eller skatteflykt?

Här och där i Sverige dyker det upp lokala valutor. Vi har exempelvis euronäsen i Höganäs, dalern i Dalarna och djingen i Lund. Grundidén är ofta att uppmuntra folk att handla lokalt och att främja byteshandel mellan privatpersoner.

Framförallt det sistnämnda tror jag kan vara viktigt. Jag har tidigare berättat att jag hjälpt en granntant med snöskottning och datajox och fått svamp och hemodlade grönsaker i utbyte. Det där är ju väntjänster som vi skulle göra även utan att få något tillbaka, men att be om hjälp från någon man knappt känner är känsligt.


Att erbjuda pengar är inte heller lätt såvida det inte är marknadsmässig betalning, men vore det så kunde man ju lika gärna ringa valfritt företag. En lokal valuta gör det möjligt att betala och visa uppskattning lite mer symboliskt.

Dalern är det tydligaste exemplet på detta, där värdet ska stå i direkt relation till arbete, 10 daler = 1 arbetstimme. Man kan köpa och sälja varor och tjänster på en lokal hemsida och på så vis sälja sin gamla barncykel till en granne och använda ersättningen till att betala en annan granne för att måla ett staket.

Ett problem är såklart att Skatteverket vill få sin beskärda del varje gång en svensk hjälper en annan. De kan inte ta procent på djing, Vellingedollar eller ens på svamp. Man får efter bästa förmåga översätta dessa valutor till beskattningsbara kronor, vilket inte är lätt. Djingen har en valutareserv i honung! Dessutom gissar jag att människor som betalar varandra med en lokal valuta inte har för avsikt att betala arbetsgivaravgifter och inkomstskatt, vare sig i honung eller kronor.


Det är ett problem att folk undanhåller kapital från samhället, oavsett om de är Höganäsbönder eller sossepampar. Men det är också ett problem att hemtjänsten levererar allt mindre, att det inte finns äldreboendeplatser för alla som vill ha och att klanen ersatts av familjen och i många fall av en tv-apparat. Det finns fler värden i livet än att betala skatt.

17 kommentarer:

 1. Nu har jag aldrig hört talas om dessa valutor, men det låter rätt krångligt för något som brukade kallas tjänster och gentjänster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänster och gentjänster funkar perfekt för familjemedlemmar och nära vänner, men nog kan det ta emot lite att be om hjälp från en granne du inte ens känner till namnet. Att då använda en slags valuta för att komma över tröskeln kan betyda skillnaden mellan ett anonymt kallt samhälle och fred på jorden.

   Radera
  2. Hehe ja kanske. Jag säger inte att de lokala valutorna inte fungerar, men det var väl lite på detta sätt som nuvarande valutor uppstod från början.

   Jag menar t.ex. om det är någon från grannbyn med en helt annan valuta som är behjälplig, så blir det ju plötsligt krångligt. Och då gör man en gemensam valuta för de 2 byarna osv osv tills man har kronor och kanske euro.

   Fast vill verkligen skatteverket ha sin beskärda del varje gång man hjälper någon annan? Nu tror jag inte att det är ett problem då dessa transaktioner aldrig skulle kommit till skatteverketets vetskap ändå, men visst finns det väl undantag för sådana här typer "mindre" tjänster/försäljningsbelopp?

   /Kalle

   Radera
  3. Om någon från grannbyn är behjälplig får man använda de gamla vanliga kronorna, men som en lokal variant för att främja gemenskap och grannsamverkan tror jag lokala myntslag kan funka.

   I praktiken kan inte Skatteverket bry sig om varenda transaktion, men om jag hjälper grannen att bära möbler och får en halv gris i ersättning ska man egentligen göra en uppskattning av värdet. Fast en halv gris är ju nästan värdelös i och med att den bara ramlar omkull ;-).

   Radera
 2. Om det främjar lite gemenskap så är det ju bra såklart! Men kan inte undgå tanken att de är som mindre flexibla varianter av vanliga valutor.

  Är det någon verksamhet som blir så omfattande att skatteverket skulle ha synpunkter så blir det ju bara ett i raden av verktyg för att skattesmita. Men det finns det ju redan gott om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de mindre flexibla, men det är lite av poängen här. Om en by, stad eller region har en egen valuta som de är ensamma om uppnås automatiskt en grad av gemenskap. Om alla i hela världen hade samma blev det ingen gemenskap.

   Min känsla är att de flesta vill göra rätt för sig, och om vi verkligen vill finns alltid sätt att fuska. De största incitamenten för skatteflykt är i mitt tycke:
   1. Om vi känner att skatten är orimligt hög i förhållande till vad vi får ut av den.
   2. Om politiker och andra makthavare gör vad de kan för att själva sko sig, mygla och skattefuska medan de ökar kontrollerna av befolkningen och försöker trycka ner i halsen på oss hur vidriga vi är om vi skulle bete oss som dem.

   Radera
  2. Med dom två skälen i åtanke är det konstigt att folk fortfarande jobbar och betalar skatt.......

   Mvh snickar'n

   Radera
  3. Punkt 1. -Check!
   Punkt 2. -Check!
   ...eller är det bara jag som är lite väl cynisk?

   Radera
  4. Det ligger i farans riktning ;-).

   Radera
  5. Huvudet på spiken, som vanligt Micke. Helvete vad jag är lack på svenska politiker, kommun och stat. Här betalar vi världens högsta jävla skatt. Och så levererar de skit tillbaks. Gödslar med pengarna på allt de anser viktigare än fungerande svenskt samhälle. Tom öppnar upp gränsen för alla bidragstagare i hela världen, inklusive de knarkare som ljugit sig hit och kallar sig barn, samtidigt som de våldtar våra kvinnor. Min lust att betala skatt har avtagit dramatiskt sista 4-8 åren, då samhället utvecklas fullkomligt åt helvete, som en ren mardröm. SweExit kommer närmare, tidsplanen är nu satt.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
  6. Det är helt klart ett problem. Det är lite som det där med sanningen, att man inte kan lura alla hela tiden. Man kan tvinga alla att skatta ibland, man kan tvinga några att skatta hela tiden, men man kan inte tvinga alla att skatta alla sina pengar.

   Radera
 3. Nej nej nej....

  Varför krångla till det ännu mer
  Duger inte det gamla vanliga likt handslaget vid en affär där vi är överens

  Iofs är det poppis att sätta sig i skuld och de fyra

  T-na: TYDLIGHET, TILLIT, TRYGGHET och TID

  har mist sin glans även om de är de klart bästa alternativet när det gäller "tjänster" oss emellan när vi säger

  "You Owe Me One"

  Bör gå under benämningen hållbarhet.

  https://www.youtube.com/watch?v=y-jnBdK9XjY

  yours sincerely
  P


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, handslaget är ersatt med bank-ID.

   Problemet med att ha en tjänst tillgodo är att de av oss som inte kan något den andre har nytta av aldrig kommer betala tillbaka. Det kan ju tyckas smidigt, men en del av oss lider dessutom av den gamla defekten att vi vill göra rätt för oss.

   Radera
  2. En kram

   duger väl liksom gummiband och handslag än.
   Finns alltid något någon kan göra för någon annan.

   Hu vad det där lät tillkrånglat för något som är så självklart. Om inte någon förstår det är det dags att vidga vyerna....

   Banne mig att det var bättre förr
   på flera vis

   https://www.youtube.com/watch?v=a2GpEoZrS04

   :-)
   P

   Radera
  3. Ju fler valutor desto krångligare, men precis som med det faktum att Sverige inte har drabbats av Euron finns det fördelar med decentralisering också.

   Radera
  4. HM..

   "Drabbats".. det där uttrycket har jag svårt för om det inte används där det hör hemma.

   Vi gjorde väl ett val. Där majoriteten mot vann.

   F ö gör vi alltid medvetna eller omedvetna val som människor och borde tänka mer över det.

   Att vara t ex bitter är inte ngt man drabbas av utan något man väljer :-)

   #P

   Radera
  5. Vi har haft folkomröstningar förr, men det här var väl första gången folket inte tyckte som politikerna hade bestämt och ändå fick sin vilja igenom? Detta för att de var så säkra på att vi skulle rösta "rätt" att de lovat oss att respektera resultatet, så efter nej:et var det bara Centern som ville att vi direkt skulle rösta om.

   Det andra kriteriet för att kalla det en drabbning är att det ska vara något otvetydigt dåligt.

   Så jag tycker nog att "drabbats" var precis rätt ord.

   Radera