måndag 1 januari 2018

En fattig trubadur...

Nytt år, nya blogginlägg.

Musiker är i allmänhet inte kända för sin förmåga att hålla i pengar. Fler än en har lyckats vända säljsuccé till konkurs och skatteskulder när de bränt gaget på knark och pyroteknik, om inte managern hunnit sticka med pengarna redan innan.

And maybe we'll come back
to earth, who could tell?

Sämst på ekonomi är nog trubadurerna, så därför tänkte jag vi skulle titta på två exempel som bägge tagits upp i Kalle Lindhs utmärkta podd Snedtänkt, Cornelis Vreeswijk och Bengt Sändh.

Cornelis var ökänd för sin dåliga koll, hur han gick runt med sedlar i en plastkasse och bjöd friskt tills pengarna var slut. När sedan skattmasen ville ha sin andel blev han mäkta förvånad och förbannad. Som många kommunister ansåg han att staten skulle klämma dit rika knösar, men han fattade aldrig att kapitalister var hårt arbetande människor som han.


Bengt Sändh var en helt annat typ som i sitt program berättar om hur han lärt sig att vid sidan av musiken tjäna pengar på allt från skolböcker till hantverk, sålt sitt snusföretag till Swedish Match för tolv miljoner och istället för att skälla ut odugliga artistbokare (sådana går det tretton på dussinet!) gjort dem arbetslösa och tagit pengarna själv. Till slut började han hjälpa artistkollegor med marknadsföring och styra upp deras turnéer.

Det sista ledde såklart till att när Cornelis fick sitt gage från Bengt Sändh för en turné som Sändh fixat fick han höra av Cornelis att han var ett ”jävla kapitalistsvin”. Otack är världens lön, men så sitter Bengt nu och njuter av sina pengar i Spanien sedan sjutton år tillbaka medan Cornelis slutade sitt liv som en fattig trubadur.

Bengt Sändh - entreprenör

20 kommentarer:

 1. Vilken frisk inledning på det nya :)
  Gott Nytt (S)katteÅr på dig... https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Ja, jag tänkte att Bengt Sändhs recept på hembränt kunde passa nu när många precis gjort slut på lagret.

   Radera
 2. Det har jag undrat över ibland, trots att jag är arbetare. jag var med under sjuttiotalet och hade en del bekanta som var med KLFMR, SKP, VPK. Påfallande många använde kapitalismen att skylla på, när de själva inte tog ansvar för sina liv och gjorde något dem. Visst finns det orättvisor och utsugare som klart ska bekämpas, men hycklande skithögar som skanderar slagord i vänsterleden och döljer sina rätta jag bakom dem, är inte dugg bättre. Ta bara Gudrun Schyman/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vansinnigt destruktivt att skylla allt på kapitalismen. Även när de har rätt leder det ingenvart, och när de har fel är det direkt skadligt.

   Radera
  2. Många gånger använder liknande personer samma ramsa men byter bara ut kapitalist mot svart/vit/jude etc.

   Men många av de aktiva hade nog använt våld/åsikten ändå oavsett deras gruppering för att ha någon annan att skylla sitt eget bristande ansvar på eller utnyttjat till egen fördel.

   Men visst, blir ju knappast bättre när (S)taten godkänner (v)isst hat istället för att fördöma allt.

   Radera
  3. Får man en klapp på axeln att man är på rätt spår när man skyller sin situation på andra istället för att göra något åt den blir det ännu svårare. Oavsett om medhållet kommer från staten, läraren eller vännerna. Det blir en björntjänst.

   Radera
 3. Gott nytt år, Micke! Likt många andra hoppas jag på fina inlägg i år - och det har börjat bra!

  Vän av ordning noterar att i den rikare trubadurens instruktionssång saknas information om skatter och avgifter för rusdrycksframställning. Att inte betala skatt är ju också ett sätt att spara pengar! :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så är det. I nästa liv ska jag se till att lära mig en massa saker som lämpar sig för svartarbete ;-).

   Radera
 4. Halloj! Jag följer inte din blogg men har läst den några ggr. Har du investerat nåt i Bitcoin?
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min motfråga blir givetvis: Varför gör du inte det?

   Svaret på din fråga är tyvärr nej. Jag har tänkt tanken och pratat med sådana som till skillnad mot mig förstår sig på bitcoin, kryptovalutor och blockkedjor, men ingen har lyckats gör mig såld för att köpa. Istället har jag hela tiden tänkt att just nu är det för dyrt, för att senare upptäcka att det var det inte alls :-(.

   Radera
  2. Jag gör så mycket vid datorn ändå, så det blir inte av att följa någon blogg. Men jag ska nog börja följa din :)
   /Daniel

   Radera
  3. Helt okej annars, majoriteten av svenska folket följer inte mig, men jag måste ju bara fråga.

   Radera
  4. Nä det är nog inte så många som följer dig. Jag skulle gissa på så få som 10 procent av svenska folket :)
   /Daniel

   Radera
  5. Beror förstås på hur man räknar. En del kanske följer från tre olika konton och då är det ännu färre ;-).

   Radera
 5. Fenomenet med artister, fotbollsspelare mfl som tjänar mycket pengar men sedan lyckas bränna allt är intressant. Jag minns Sven Göran Eriksson som tjänade omkring 40 miljoner om året som manager för Englands landslag (och då var har redan ekonomiskt oberoende innan det jobbet). Han lyckades med bedriften att slarva bort ALLT. Listan kan såklart göras lång; Michael Jackson, Nicholas Cage mfl.

  Har faktiskt filat lite på ett eget inlägg i ämnet. Kanske kommer det under 2018.

  God fortsättning Micke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hade Sven Göran Eriksson verkligen bränt allt, var han inte bara "Penser-pank"?

   God fortsättning själv!

   Radera
  2. Ja lite har han säkert kvar men han blev tvingad att sälja av fastigheter mm och då är det mer illa än det behöver vara för en kille som haft de inkomsterna.

   http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/10260721/Sven-Goran-Eriksson-I-hate-only-one-person-on-earth-the-man-who-cost-me-10-million.html

   Radera
  3. Klart, 10 miljoner pund svider väl lite även för honom. Minns inte vilken finanskändis som blev tvungen att byta ner sig till en niorummare på Strandvägen i Stockholm och kommenterade det till en tidning med att "det kan vara skönt att bo lite anspråkslöst" :-). Lennie Norman gjorde standup av citatet så orkar du plöja igenom femtio timmar meningslösa anekdoter från hans jazzturnéer med farsan finns kanske svaret på Youtube.

   Radera
 6. Ännu ett fantastiskt inlägg. Du är lika obligatorisk som morgonkaffe sen jag upptäckte dig för omkring 1 år sen. Dagens mest insiktsfulla kommentar var denna:
  "Som många kommunister ansåg han att staten skulle klämma dit rika knösar, men han fattade aldrig att kapitalister var hårt arbetande människor som han."
  Dagens inlägg innehöll ovanligt nog lite stav- och grammatikfel, men det får man stå ut med så här dagen efter :)
  Gott Nytt År Micke. Ser fram mot nytt fantastiskt bloggår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, nu fick jag prestationsångest. Men tack ändå, kul att höra!

   Förutom det där med stav- och grammatikfel då. Ett hittade jag (jag är dålig på holländska namn). Möjligen snudd på syftningsfel i sista stycket, men det är så begripligt att jag tänkte låta bli att fundera över det. Men fler hittar jag inte, gör du?

   Gott nytt år själv!

   Radera