torsdag 25 januari 2018

Det blir rapport på det här!

Fyra gånger om året är det dags för floden av kvartalsrapporter. För mig börjar inte rapportsäsongen på allvar förrän nästa vecka. Då hade jag också haft Bonava om jag inte tagit det säkra för det osäkra och sålt iväg hela innehavet. Jag hade inte så många ändå.

Det stora klustret av rapporter kommer under andra halvan av februari med stora innehav som Opus, Advenica, Bahnhof, Tomra och Global Gaming. Jag försöker att inte ”gifta mig” med några aktier, så jag ser inte dåliga rapporter främst som bra lägen att köpa mer. Jag har heller inte för avsikt att sälja av några innehav i vredesmod, men sånt händer. Senast var det Clas Ohlson som åkte ut med huvudet före.


Det är alltid intressant att höra vad vd:na ska säga, och inte minst hur marknaden ska reagera. Generellt tycker jag att två typer av uttalanden leder till överreaktioner: framtidsvisioner och höjda utdelningar. Kul om en företagsledare tror på sitt företag, men vad hade vi egentligen väntat oss?
Det har gått bra hittills, men under innehavande kvartal kommer vi nog både åka på pumpen och få på käften.

Sa ingen, någonstans, någonsin. Jo, Kurt Hellström, när han var Ericsson-vd. För att göra det extra pajigt gjorde han det dessutom på knagglig engelska.


Jag får en känsla av att de rapportörer som pratar mest om framtiden är de som helst vill prata så lite som möjligt om de siffror de just presenterat. Istället försöker de dränka sorgerna i fagra löften. De ”vänder blad”, vilket möjligen funkade för kungen, men den finten går vi väl inte på igen.


När det gäller företagen ovan hoppas jag att Opus ska presentera en ny marknad, Advenica någon slags signal eller åtminstone strategi som visar att man äntligen ska börja tjäna pengar på att ligga ”helt rätt i tiden”, Bahnhof en uppdatering av Elementicas bygglov och Global Gaming en rejäl vinstökning och avslöjandet att man ämnar börja med aktieutdelning.

Karl-Johan Persson i H&M... Om han ens är med vid rapporteringen kanske han kunde sjunga en stump? Det vore åtminstone oväntat. Förmodligen skulle det locka fram ett och annat leende också, vilket sannerligen inte hör till vanligheterna.

6 kommentarer:

 1. Generellt sett så hade jag nog föredragit ifall man övergick till halvårs eller helårsrapporter. Det läggs så oändligt med tid ute i företagen på dessa oftast meningslösa kortsiktiga rapporter, och marknaden svarar allt som oftast med rejäla överreaktioner. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag både håller med och inte. Visst tar det mycket resurser i anspråk, men i en del bolag riskerar det att hända så mycket på ett halvår att aktien då skulle bli rena bingobrickan.

   Radera
 2. Bahnhof får gärna komma med trevliga nyheter om Elementica, men Elementica är ju just en sådan "trevlig framtid som eventuellt infinner sig". I brist på annat får man väl hoppas att den befintliga verksamheten tuffar på med den vanliga ökningen på 20% av både omsättning och vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det viktiga är förstås att Bahnhof fortsätter att vara en pengamaskin, men eftersom senaste budet om Elementica är första halvåret 2018 vill jag ha något mer nu än fagra framtidslöften. Annars riskerar aktieägarna att börja tvivla, och då åker hissen ner.

   Radera
 3. Svenska företag har varit lata länge och kunnat tramsa bort svaga siffror med bullshit om framtiden. Samtidigt fokuserar asiater fullt på nuet och dagen. T.ex. byggde kineserna en tågstation på 9 timmar. Det är dags att komma in i matchen och prestera NU alternativt bli ett random baltland.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha sett balter arbeta tror jag inte det kommer dröja länge innan Sverige ser upp till random baltland.

   Radera