tisdag 9 januari 2018

Hus på hjul

Här kommer nästa avsnitt i compact living-serien om märkliga små bostäder – bovagnar. Alltså inte en traditionell husvagn utan en barack på hjul, möjlig att kroka fast på en bil och åka iväg med. Är man i min ålder var Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg i barnprogrammet Från A till Ö första kontakten med denna boendeform.


Fördelen med ett mobilt hem är just att det går att ta det med sig. Man kan ställa upp huset i södra Spanien under vinterhalvåret eller ändra utsikt genom att bara vrida det 90 grader. Nackdelen är att varenda pryl måste klara transport. Elektricitet och vatten (inkommande och utgående) måste kopplas in med mobila lösningar eller ordnas lokalt med solceller, torrtoa osv.

Det största problemet är nog ändå vikten och storleken. En vagn på ett rejält underrede riskerar att bli för tung och för hög för att åka med. Med för mycket kompromiss kommer du inte våga köra runt. Och varenda inredningsdetalj måste värderas utifrån ett viktperspektiv.

Inte för stort, inte för tungt, ingen fast el eller avlopp – ingenting för oss som prioriterar billigt? Exempelvis är en varmvattenberedare inte dyr, men om den måste vara i ett speciellt format, inte får väga för mycket och ska gå att driva med 12 volts el och gasol kommer utbudet att minska och priset öka (kanske borde man köpa Dometicaktier i alla fall).


Men onekligen borde en viss frihetskänsla infinna sig om man lyckas. Innan jag helt släpper det här ska jag ge mig på inredningen också, det finns otroligt många coola lösningar där ute. I nästa inlägg...

12 kommentarer:

 1. Eller ta busskörkort, och renovera en inte allt för gammal turistbuss …

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte förvånande är det många som valt att göra just detta: https://www.youtube.com/watch?v=gUYryxKfrUc

   Radera
 2. Bilden längst ner till höger (av de fyra på småhusen) trodde jag först var en bastu. Hade iofs inte varit dumt att ha med sig!
  Jag kan lockas av idén att ha ett litet hus man kan åka runt med. Men det känns samtidigt lite för bökigt att lösa allt runt omkring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man känner för en bastupaus på sin roadtrip är det perfekt med en bastu på släp :-).

   Ja, t ex funkar 12V-el till belysning, men sämre för värme och kyl/frys, så då krävs gasol och möjlighet att koppla in 220V när man står uppställd. Och så vatten/avlopp osv.

   Radera
 3. De är nog ganska tunga som du säger. Bästa och billigaste dragaren är nog därför en traktor. Man behöver ju inte ha så bråttom och behöver inte flytta så långt.... Traktorer är rejäla och behöver inte besiktas eller reggas tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog rätt i. Dessutom tror jag att man kommer undan lättare eftersom polisen antagligen inte heller har koll på hur mycket de får dra. Och svårt för P-vakterna att lappa en gammal Grålle, var fäster man boten :-)?

   Radera
 4. Nja, får nästan klåda av allt som påminner om husvagnar. Vet inte riktigt varför eftersom jag har seriösa planer på ett tiny house när ungarna flyttat hemifrån. Det är ju typ samma sak, minus hjulen under.

  Men husbåt vore väl något för den som gillar hus på hjul? Så har man sjöutsikt som garanti också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte husvagn är jämförbart med andra mikrohus, inte ens andra mikrohus på hjul. De tunna aluminiumväggarna gör husvagnar extremt lyhörda och nästan lika fuktiga som tält. Och så är det bara full ståhöjd precis i mitten.

   Husbåt undrar jag om de inte är rätt dyra i underhåll, och svåra att hitta en billig plats till. Sedan undrar jag om det inte blir väldigt kallt på golvet åtminstone halva året. Men jag vet ingenting om dem, att ha sett två säsonger av Snoken räknas nog inte som husbåtskunskap.

   Radera
 5. Vi håller på och bygger om en arbetsvagn på hjul till ECO husbåt med pontoner +utombordare motor 100hr som skall användas vid ex Fiske och Jakt övrig friluftsliv ute i naturen året runt om (en tålig husbåt som är enkel att transportera vid behov) som man kan dra med vanlig bil behövs ingen lastbil
  Dyra transporter omkostnader

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé! Spontant låter det jobbigare att börja med ett hus och bygga om det till en båt. Själv hade jag nog hellre börjat med en brygga som grund och byggt ett hus uppe på den. Fast jag hade inte klarat det heller :-).

   Radera
 6. Jag bor/lever sen 3 år i en arbetdvagn på hjul den är på 15kvm yta och jag stortrivs i mitt hem (jag har byggt om den extra utrustad med allt man behöver ha för att trivas må bra i boendet i vagnen....
  Kan starkt rekommendera andra att bo i en vagn på hjul är kanon bra boende oavsett ålder kön enorm frihet känsla kan jag lova

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som på den översta bilden häruppe? Har du kök, toa och dusch i den? 15 kvm låter så litet. Har du 220 volts el och hur gör du med vatten och avlopp?

   Hur gör du rent praktiskt, får man bo i en sådan för myndigheterna? Är du skriven där osv? Ursäkta att jag bombar på med frågor, men jag är uppriktigt intresserad. Du får svara på vad du vill och lämna resten.

   Radera