måndag 29 januari 2018

Nico-fel

Jag har tidigare påstått att cigaretter är världens dummaste utgift, men om vi istället pratar om den onödigaste ligger nikotintuggummin bra till. Jag har aldrig träffat någon som känner att de ger livskvalitet, är goda eller passar personens livsstil. Enda anledningen att tugga Nicorette eller Nicotinell är för att inte röka.


Det är inte fel att använda hjälpmedel för att sluta röka, men användandet (och därmed kostnaden) riskerar att bli långvarigt, till och med livslångt. Var finns uppsidan? Nästan inga vanerökare slutar röka enkelt och smärtfritt, det är jobbigt. I veckor, månader och år, oavsett om man slutar rakt av eller i en övergångsfas (hur lång den än blir) väljer att använda snus, tuggummi eller läkemedel.

Nikotin är beroendeframkallande, tanken är att det ska bli lättare att sluta röka om man inte samtidigt måste sluta med nikotin. Så hur länge är nikotinet kvar i kroppen om man slutar utan nikotinhjälpmedel?


Alltså är det inte nikotinet i sig som är problemet. Det är smaken, kickarna och vanan, annars skulle rökavvänjningen i stort sett vara över på ett par veckor. Så varför dra ut på plågan genom att försöka ”mellanlanda” i ett nikotinhjälpmedel som riskerar att bli en ny plåga att behöva avvänja sig ifrån?

Nikotintuggummianvändare i min närhet kan ha ett sånt i käften i stort sett jämt, så bered dig på en dyr ”hobby” eftersom de kostar 1,50-3 kr/st. Om inte apoteket har mängdrabatter, vilket jag uppmärksammat att de flesta verkar ha hela tiden. Typ köp fem paket och få det sjätte till halva priset. Att sälja cigaretter på det sättet är inte tillåtet och jag tycker att det är skit att det är okej för några produkter som innehåller ett kraftigt beroendeframkallande ämne.

Nikotin höjer kroppens dopaminnivåer, vilket ger ett välbefinnande, men som ni kan se i den här artikeln går det lika bra att göra det med hjälp av motion, njutning och rytmiska rörelser. Och med rytmiska, njutningsfulla träningsaktiviteter tänker jag förstås på löpning ;-).

46 kommentarer:

 1. Jag vet inte om det är fint eller tragiskt att du kopplar "njutning och rytmiska rörelser" till löpning. Men, whatever makes you happy ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte väl att det skulle få dig att reagera :-).

   Radera
  2. Jag kunde inte låta bli. Jag lever efter mottot "mer sex till folket" och tänker sannerligen inte ändra till "mer löpning till folket". Det låter bara tragiskt ;)

   Radera
  3. Det finns ingenting tragiskt med löpning, även om jag håller med om att ditt motto var lite slagkraftigare.

   Radera
  4. Saras kommentar... HAHAHAHAHAHAHAHA!

   Radera
  5. Kärringar... känner mig kränkt. Ska förresten ut och springa nu ;-).

   Radera
  6. Som jag ser det finns det inget motsatsförhållande mellan mer löpning och mer sex till folket. Snarare tvärtom. Lite mer uthållighet och en snygg kropp är aldrig fel för att få mer sex också. Det finns väl inget så osexigt som en trött halvfet person.

   Radera
  7. Plina: Haha, iofs rätt! Men "mer löpning och mer sex till folket" låter inte lika slagkraftigt. Så får hoppas att folk hittar sin egen väg till "mer sex..." ;)
   Micke: Lycka till med "springandet" ;)

   Radera
  8. Vet inte om löpning ger snygg kropp. Eller också är det jag som är ett hopplöst fall.

   Tack Sara! Det blev snöstorm på dagens pass. Det är ju ett fenomen man slipper i andra rytmiska aktiviteter.

   Radera
  9. Det beror väl på vad man gillar :)

   Härligt! Alla rytmiska aktiviteter som kan utföras utomhus kan ju drabbas av snöstorm. Så tyvärr kan du inte skylla på den rytmiska aktiviteten, det hade lika gärna kunnat ske vid val av annan aktivitet också.

   Radera
  10. Sant, men vissa motionsaktiviteter känns naturligare än andra att utföra utomhus i januari ;-).

   Radera
  11. Det är sant. Men det finns folk för allt ;)

   Radera
  12. Ja, vad skulle Kanal5 sända annars, program om vanliga människor som varken har sex med krukväxter eller tror sig vara reinkarnationer av Karl den tolfte?!

   Radera
  13. Kanal5 skulle försvinna på direkten! Tur att folk gillar pony play och andra rytmiska aktiviteter :)

   Radera
  14. Även om det inte är de facto utomhus så på tal om rytmiska aktiviteter, dumma utgifter och kallt så borde en natt på ishotellet i Jukkasjärvi räknas som något av det dummaste man kan betala för. Att betala 2600 kr och uppåt för att sova på renfällar i ca -5 grader i ett hus byggt av is och utan riktiga dörrar och badrum. Som norrlänning kan jag inte fatta att någon betalar för det.

   Radera
  15. Sara: Nu fick jag googla. Herregud, det finns folk till allt :-D.

   Plina: Scandic Hotel i Luleå är inte heller någon minnesvärd partyupplevelse.

   Radera
  16. Där behöver man i alla fall inte betala skjortan för att frysa i en iskub.

   Radera
  17. Nej, men jag minns det som ett osedvanligt fult och tråkigt hotell. Men troligen billigt, annars hade jag nog inte hamnat där :-).

   Radera
 2. Jag vet en sak som är löjligare än nikotintuggummi nämligen nikotinfritt snus av typen Onico (been there done that). Du betalar mpotsvarande tobakspris ink skatt för att se ut som en retard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns det ju mer slimmade portionssnusförpackningar där själva tanken är att man ska slippa se ut som en retard. Fast då tänker jag att det är bättre ändå att inte agera som en :-).

   Radera
  2. Frueffi, en av våra säkerhetsvakter på jobbet använde nikotinfritt snus i över ett års tid. Förmodligen gör han det fortfarande.

   Man undrar ju lite hur planen ser ut, när är det dags för nästa steg? Trappa ner det nikotinfria kanske?

   Radera
  3. Om det hjälpt honom att sluta röka är det definitivt bra ändå, men jag kan också undra över hur sånt där går till. Han skulle ju kunna börja knapra morötter, men då är risken att han får släpa med sig ett kilo om dagen, att framtänderna växer och att huden antar en orange ton. Det kan bli lite självuppfyllande när man byter ett missbruk mot ett annat och menar att summan av alla laster är konstant.

   Radera
  4. Nej, det hjälpte honom att sluta snusa (riktigt snus, om vi ska vara petiga. Det nikotinfria lyckades han ju inte sluta med).

   Någon tipsade mig om att lägga en bit ingefära under läppen, men jag valde att gå cold turkey så jag testade aldrig.

   Radera
  5. Ingefära är ingen höjdare. Men det är klart, det är ju inte snus heller :-).

   Radera
 3. Under min tid som snusare var den vanligaste frågan om jag varit rökare tidigare. När jag slutade snusa blev den vanligaste frågan om jag använt tuggummi, plåster eller nikotinfritt snus.

  Tydligen är det så att vi människor inte förväntas klara att sluta rakt av utan behöver byta ett missbruk mot ett annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Nicorettes (eller möjligen Nicotinells, svårt att hålla isär dem) reklam påstås att i princip ingen lyckas sluta med rökning utan nikotinhjälpmedel, men av de jag känner som slutat är det nog vanligast att de slutat rakt av.

   Radera
  2. I mitt fall handlade det om att jag a) är typen som tycker att plåster ska ryckas av och b) är SNÅL.

   Varför betala när det finns en billigare lösning på problemet :)

   Radera
  3. Håller med om både A och B. Det är ju ett helvete att sluta, så då kan man åtminstone få spara pengar på det.

   Radera
  4. Med risk att röja min statshemliga identitet har jag jobbat i såväl tobaks- som tobaksavvänjningsbranschen (hög moral har aldrig varit min paradgren) och jag kan intyga alla resonemangen ovan: Tobaksbranschen må vara ond (men försöker sällan dölja det) men tobaksavväjnngsbranschen är i mina ögon värre då man låtsas vilja människors väl när man är vinstdrivande företag som har en hel kundkategori av "heavy users" d.v.s de som går från ett liv som kedjerökare till ett liv som kedjetuggande, aldrig-nedtrappande nikotinläkemedelsjunkies. Kampanjerna förstärker ytterligare detta beteende, alla fruktiga smaker etc också. Självklart vill man att folk ska fortsätta att använda produkterna, annars vore de ju dumma i huvudet. Det finns bara två läkemedel som tar bort suget (för en del) och de är receptbelagda. Resten av produkterna - tuggummin, plåster, sprayer, nikotinfritt snus - handlar om att byta en dyr produkt mot en annan dyr produkt. jag är så tacksam för att snålcoachen slutade och i och med detta inspirerade/utmanade mig att göra detsamma, och det var en snabbt draget plåster över natt.

   Radera
  5. Ja, det där med mängdrabatter för beroendeframkallande produkter känns inte lite oetiskt.

   Men jag förstår inte varför inte den "vanliga" tuggummibranschen hakar på och tar fram tuggummin som smakar som nikotintuggummin (men kostar hälften). 99 procent av alla tuggummin smakar mint, övriga frukt. Där borde det finnas en marknad.

   Radera
 4. Jag kan rekommendera råriven morot under läppen. 4,95/kg X 5 gram blir2,47 öre per portion

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter billigt, men inte särskilt gott. Men återigen, det är ju inte snus heller :-).

   Men ursäkta okunnigheten hos någon som aldrig snusat, är det en poäng just att ha något under läppen? Jag menar, funkar det inte lika bra att äta morötter (eller något annat)? Sitter behovet under läppen?

   Radera
 5. Om förslaget till snusare, att bara tvärt sluta snusa, inte faller dem på läppen, så får man tydligen försöka med ett något råd som faller dem under läppen istället? ;) /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det :-). Jag vet ingenting om snus, men har förstått på folk som både hunnit sluta med cigaretter och snus att det är svårare att sluta med snus eftersom vanesnusare lever med smaken all vaken tid. Låter logiskt. Vad jag däremot inte begriper är varför man börjar snusa, det verkar ju helt värdelöst.

   Radera
 6. Det faktum att folk köper skiten trots att det både smakar skit och är skit gör att de verkar vara en säker investering. Hur investerar man i Nikotintuggummi? Är det Glaxosmithklein? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns olika fabrikat, så det är bara och shoppa loss på ett gäng för att få en hyfsat diversifierad nikotinportfölj :-).

   Radera
  2. Jag anar redan nu att Claes Hemberg rasar vid tanken.

   Radera
 7. Snålcoachen,

  Visst är Larsson och Sara kul att följa. Stor underhållning.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, nu börjar han också :-).

   Radera
  2. Ja visst är det! Jag misstänker att det riskerar att bli lite rytmisk aktivitet i närtid där ;D.

   Radera
  3. Bara om Sara börjar springa (nej, jag skrev inte "löpa"!).

   Radera
  4. Vilket aldrig kommer hända! Att springa är lika tråkigt som att titta på färg som torkar...

   Radera
  5. Nu låter du lite tveksam...

   Radera
 8. Tveksamt om nikotinplåster är bättre än snus, men det är ju klart bättre än rökning. Själv började jag snusa för länge sedan och slutade med hjälp av nikotinplåster som sakta trappades ned. Det tog några månader men kostade inte mer än snusandet hade gjort under samma tid. Är glad att jag inte provade tuggummin. Nikotinnässprayen verkar ännu värre. Att själv portionera ut sin drog under nedtrappningen är uppenbart en dum idé. Om det funkar så hade man sannolikt klarat cold turkey också. Och fy tusan va pinsamt att fastna i missbruk av nikotintuggummi. Hellre snusare än läkemedelsmissbrukare.

  I Nordamerika ses just nu en stor ökning av intravenösa heroinmissbrukare som för bara några år sedan var vanliga Svensons som bröt foten och fick beroendeframkallande smärtstillande läkemedel utskrivna. Efter att ha missbrukat tabletterna ett tag går dom över till heroin och får under en period ett billigare missbruk. Till sist så brakar Svensonidyllen åt helvete och juristen/bagaren/läraren/brevbäraren blir hemlös sprutnarkoman.

  Svårt att se samma kraftfulla utveckling med nikotintugummin, men smugglade nikotintugummin/spray som säljs ur bakluckan på en skabbig parkering kanske platsar till nästa säsong av Bron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte tandläkaren föredrar att patienterna använt nikotinplåster än snus, men jag håller med om att det borde funka bättre som avvänjning än tuggummi eller spray.

   Jag ser inte heller framför mig en utveckling av nikotinister som tuggar bort sina hem och familjer :-).

   Radera