onsdag 10 januari 2018

Hus på hjul – insidan

Jag lovar att morgondagens inlägg inte ska handla ett dugg om bostäder, men först kommer här fortsättningen på mina bovagnsfunderingar. I förra delen skrapade jag på utsidan. Nu tar vi oss in.

Även en vanlig husvagn i aluminium visar att man med smarta lösningar kan få till en fungerande boplats på ett tiotal kvadratmeter, men i en högre vagn med loft, där man försökt prioritera utrymme kan det bli ett riktigt hem.Kök, badrum, sovrum och arbetsrum/sällskapsrum, vad mer kan man begära av en bostad? Okej, det blir inga stora middagar för hela bekantskapskretsen, men hur ofta har man sådana? Jag har det inte oftare att jag skulle kunna hyra lokal för dessa tillfällen. Dessutom är det ju alltid någon annan som har det.

Så vad kostar kalaset? Som jag var inne på redan igår krävs specialgrejer för att kunna klara sig utan ständig 220 volts el, vatten och avlopp. Gör man det man kan själv landar det enligt videon nedan på runt $25,000, alltså 200000 kr.


Låter man andra bygga finns det förmodligen inget övre tak, men materialåtgången är ju ändå begränsad. Den här vagnen kostar $65,000, drygt en halv miljon:


Den här kostar ”från $89,000”, men jag måste medge att det är ett rätt schysst boende:


Jag skulle nog ändå välja vagnen i den översta videon, trots att den kostar en tredje del av den nedersta. Eller kanske just därför.

6 kommentarer:

 1. Grymma små hus! Jag skulle lätt kunna bo i en sån. Drömmen vore en attefallstuga på med sovloft på egen liten tomt men det verkar inte funka.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog min dröm med. Funka gör det väl, men som huvudbyggnad kräver det bygglov.

   Radera
 2. Skulle gärna bo sådär men samtidigt känns det väldigt sårbart, det skulle bli obehagligt om någon skulle stryka omkring eller ve och fasa, ta sig in. Blir så nära till utanför. Kanske i kombination med gated communities./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gated community är inte fel (fast inte gratis), men framförallt känner jag att jag vill bo på en tomt där det inte finns något läge där det är okej för någon obehörig att befinna sig precis utanför. Sedan kan man kanske inte hindra den som verkligen vill, men står man i en allmän park kan man knappt ens säga ifrån förrän personen ryckt i dörrhandtaget.

   Radera
 3. Alltså... sovloft. Nej tack säger tant Ninni. Jag skulle absolut kunna tänka mig ett tiny house, men jag vill inte klättra omkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är lite smart, men jag gillar inte våningssängar där man hamnar två decimeter från taket för då får jag klaustrofobi.

   Men du får i så fall skaffa en variant där sängen klättrar så att du slipper: https://www.youtube.com/watch?v=ZEurdaURavw

   Radera