måndag 8 januari 2018

Varje kvadratmeter kostar

Jag har skrivit om compact living flera gånger eftersom jag är barnsligt förtjust i små bostäder. Varje kvadratmeter kostar – att köpa, att hyra och att värma upp.

Jag bor på 58 kvadratmeter, vilket nästan exakt är snittet i Sverige, men nästa bostad blir antagligen mindre. Jag vill inte bo i en skokartong, men nog skulle jag kunna halvera mig ner till 29 kvm. Och även i en större bostad kan man uppskatta utrymmeseffektiva lösningar. Här är en favorit:

Handfat med inbyggd toa – Nobelprisvärdig!

Och så har vi saker och möbler med dubbla användningsområden. Vi människor vill omge oss med ett antal funktioner och så fort vi lyckas skapa en möbel med två funktioner har vi sparat yta. Den mest typiska är bäddsoffan – soffa på dagen, säng på natten. Ibland behöver vi en bokhylla, ibland behöver vi ett bord och två stolar – här är allt i ett:


Att bo på flera plan är utrymmessparande, men trappor tar ofta plats vi också hade velat utnyttja. Här är två varianter på trappor med förrådsutrymme:Tänker man efter går det att fylla hela bostaden med möbler som har minst två funktioner.


Om man undviker fjärrkontrollsstyrda möbler tänker jag att mycket går att yxa till själv, men även om man blir tvungen att köpa in ett och annat kan det vara värt det med. Där jag bor kostar bostäder minst 30000 kronor kvadraten. Sedan tillkommer månadsavgiften. Kan man minska ner behovet med ett rum eller två sparar man kanske en halv miljon.

36 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig att du valde lägenheten på 58 kvm om du kan nöja dig med hälften?
  När jag var student bodde jag först på 12 kvm (ej kök) och sen på 21 kvm. Lägenheten på 21 kvm var min favorit. Så liten och mysig men ändå fick jag plats med allt jag behövde och lite till. Nu bor jag ensam på 57 kvm (vi bodde tre där från början) och tycker det känns rätt stort. Men jag gillar att ha ett arbetsrum/gästrum för långväga gäster. Men om det kniper så är jag beredd att flytta till mindre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väl ung och dum :-). Framförallt ville jag ha ett separat arbetsrum, för tidigare var det kombinerat med vardagsrum och det var ingen bra kombo. Nu känner jag att jag skulle klara mig utan vardagsrum, och i alla lägen kunna kombinera det med sovrum.

   21 kvm låter hållbart, bara den är smart planerad.

   Radera
  2. Alla har vi varit det i perioder :)

   När jag bodde på 21 kvm var sovrum, vardagsrum och arbetsrum (studierum) kombinerat i ett och samma rum. Gick alldeles utmärkt! TVn satt på väggen ovanför skrivbordet och en inbyggd bokhylla bredvid täckte alla mina arbetsrums-/vardagsrumsbehov :)

   Det var ett rum med inbyggd bokhylla, en hall med garderober längst med ena väggen, ett litet kök och ett litet badrum med dusch. Dock fanns separat vindsförråd och separat tvättstuga.

   Radera
  3. Jag såg en film där en familj satt så trångt i tv-rummet att de fick titta på tv genom speglar för att kunna sitta mittemot varandra. Undrar om de lärde sig att läsa textremsor baklänges också :-).

   Radera
  4. Hahaha, jösses! Låter lite för bökigt för att det ska vara värt att titta :)

   Radera
  5. Ja, själv la jag ner tv-tittande trots att jag hade ett helt rum för mig själv att titta i. Ska man se tv:n genom speglar eller periskop blir det ju ännu sämre.

   Radera
 2. Min lägenhet är 67kvm men har hyrt ut vardagsrummet så jag bor på 12 kvm. Fungerar utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en variant som inte skulle funka för mig, men det är ju tur att vi är olika.

   Radera
 3. Jag bodde ett tag inneboende i en garderob (eller en "walk-in-closet" om man ska vara ärlig - den hade till och med ett litet fönster med sådant där bubbligt glas man inte kan se ut genom) och jag kan sakna den tiden. Allt på armlängds avstånd...(jag hade iofs tillgång till lägenhetens badrum och kök så det förtar Monty Python-värdet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små ytor har fördelar. Förutom priset är det lättare att hitta och att hålla ordning. Men kanske tur att du kom ut ur garderoben ändå :-).

   Radera
 4. Om jag hade varit ensam hade det räckt med ett fyrkantigt rum med vardagsrum + kök kombinerat i ena halvan och sovrum och badrum i den andra. Borde räcka med 25 m2. Tänk ett litet större hotellrum.

  Nu med barn och kompisar känns det som "ju större desto tystare"... då kanske man hittar någon liten vrå där man kan stänga om sig om man vill läsa lite nyheter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med barn behövs större. Eller rättare sagt, då kanske det vore perfekt att ha en 25kvm-bostad att fly till.

   Radera
 5. En annan variant på toalett med inbyggt handfat: https://i.pinimg.com/originals/67/12/0e/67120ee6958f146ed6aa39c8459076bb.jpg

  Såg en liknande i Japan en gång, och iaf på den så sparade man dessutom vatten genom att avloppet från vasken fyllde på toatanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att tvättvattnet återanvänds i toatanken, men det blir svårt att tvätta mer än händerna i den där varianten utan att skvätta vatten över hela golvet.

   Det fiffiga med "min" variant är att man slipper avloppsrör från handfatet, det räcker ju med ett rakt rör ner till toastolen. Ett vattenlås mindre att göra rent.

   Radera
 6. Har bott både stort och smått men så länge man inte har för mycket prylar klarar man sig ju att bo enkelt. Och det finns ju källarförråd för sällanprylar.

  Det är ju inte ytan som är viktigast på marginalen utan hur välplanerad lägenheten är. Bott i en 35 kv-lgh med 2 rum. Det fungerade hur bra som helst, gjorde en liten arbetsplats i sovrummet. Enda minuset var att köket blev lite litet och trångt. Boendekostnad under 3 000 kr/mån. Bott i en mycket välplanerad etta på 45 kv med separat stort kök. Det fungerade också alldeles utmärkt. Boendekostnad 4 500 kr/mån. Sedan finns det ju stora tvåor där man får intrycket att hallen tar upp halva lägenheten och det är ju ganska onödigt...

  Gillar man våningssängar med arbetsyta under är det egentligen en optimal lösning för att utnyttja yta. Inte min grej men har ett par vänner som bodde så tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt långsmala hallar som binder samman rummen tycker jag är värdelöst, där försvinner många kvadratmeter.

   Själv är jag inte road av skrivbord under våningssäng, tycker att det känns lite klaustrofobiskt. Då föredrar jag att vända på det. Har sett flera varianter med mellangolv där man ställer skrivbordet och rullar ut en säng under. Här är en: https://www.herpowerhustle.com/wp-content/uploads/2017/02/trundle-bed-desk.jpg

   Då får man en arbetsplats med bra ljus och trollar snabbt bort sängen på morgonen och slipper bädda :-).

   Radera
 7. Micke, du har så rätt om ett multifunktionellt boende!

  Om ett år eller så flyttar jag med intill visshet gränsande sannolikhet till Nynäshamn. Om man anstränger sig litet och inte (!) har bråttom med en flytt, så kan det gå det att få en OK 1:a för under miljonen, och då med en avgift under 2 000 kronor/månad. Med snabbtågen (pendeln) tar det mindre än en timme till och från Stockholm, och med litet vilja och bärbar teknik (mobil, dator/iPad, mobilt bredband) går det att använda den tiden till arbete.

  Empirisk forskning visar dessvärre på risken med att förlita sig på SJ:s regionaltåg (för boende inom Mälardalen som Västerås, Eskilstuna, Enköping, Strängnäs) till och från Stockholm. Det är definitivt inte alls ett alternativ om man har tider att passa. Men man får ofta mycket restid för pengarna.

  Just ett mindre boende långt från city frigör rätt mycket kapital. Det i sin tur tillåter inredning med kvalitet. Många tror att om man bor på en liten yta, så är det inte värt att satsa på kvalitet. Det tänket förstår jag inte. Kan möjligen vara sant om man just flyttat hemifrån, men som vuxen minimalist kommer jag nog att satsa på en bäddsoffa från 60-talet som en möbeltapetserare får renovera. Säkert betydligt dyrare än nya säng- och soffmöbler från ett stort möbelvaruhus i Kungens Kurva, men är det inte dags att gå bort från spånskivemöbler som knappt tål en flytt? Köp äldre möbler, och renovera dem för att skapa en egen stil. Gör det själv, eller lämna bort.

  En annan sak jag har sett hos andra minimalister är att använda två rader köksskåp uppsatta ovanför varandra på väggen i vardagsrummet. En rad djupare skåp dikt an mot taket (sällansaker), och en undre rad grundare skåp (oftasaker).

  Och så ett radikalt snyggt & smart köksbord/arbetsbord på det. Nu vet jag inte vad det kostar mer än att det är väldigt mycket, men portugisiska Wewoods underbart finurliga "Metis Desk" har skapat ett bord med förvaringsmöjligheter långt utöver det vanliga. Men det håller tills man hamnar på hemmet. http://www.wewood.eu/products/desks/metis

  Och teve ryms i iPaden. Som för övrigt går att arbeta med; svenskt tangentbord finns.

  Och som du säger Micke, det går utmärkt bra att snickra själv. Så svårt är det inte. Och proffsverktyg går att hyra.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått för mig att Nynäshamn är rätt fint, och det skulle jag aldrig säga om Stockholms innerstad som jag mest tycker är bullrigt. Man får väl försöka låta bli att boka in tidiga möten på andra ställen, särskilt på vintern då tågen blir lite bingobetonade.

   Jag tycker precis tvärtom om kvaliteten och kommer att visa det i senare inlägg i den här serien (japp, jag börja vänja mig vid att det håller på att bli en serie om compact living-boende). Det är ju när man bor litet man verkligen har råd att satsa på kvalitet även när de kostar lite mer.

   Bord med förvaringsmöjligheter är smart. Dessutom lite praktiskt att exempelvis kunna ha bestick i lådor under köksbordet.

   Radera
 8. "Tågen blir bingobetonade" <-- skrattade jag gott åt! Du har en härlig humor Micke.
  Kan säga att här i Skåne är tågen verkligen bingobetonade.

  Ang. bostadsyta så bor jag själv i en 1:a på 50m2 och kan tänka mig ett attefallshus framöver - typ den storleken skulle vara fin fint. Alternativt om någon vill skänka mig en större herrgård så är jag naturligtvis öppen för det också - då kan fler bo där.

  Tänkte Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är ju så, man sätter sig i kupén och håller tummarna för att man hamnat i just det tåget som inte drabbas av förseningar, kontaktfel, vagnsfel...

   Attefallshus är rätt smarta. Trist att man inte kan köpa en tom tomt och sätta upp det där utan att behöva bygglov. För att bo på någon annans tomt är jag inte så sugen på.

   Radera
  2. Ja, det är den där tråkiga detaljen med Attefallshus.
   Storleken gillar jag - även kollat en del på tinyhouses, de hade funkat fin fint med. Kanske ett hus på hjul t om.

   Radera
  3. Det kommer två inlägg senare i veckan om tiny houses (finns det ingen som har ett svenskt uttryck för detta?!) på hjul.

   Radera
  4. Nice att du planerar inlägg om det!
   Hur är det egentligen med hus på hjul (vagn) - man verkar inte behöva bygglov för det va?

   Radera
  5. Den biten har jag inte fördjupat mig i (än). Generellt verkar det svårt att säga något säkert där. Om myndigheterna bedömer att det inte är stationärt kan man komma undan, men då är det inte säkert att du kan bo permanent i vagnen utan att ha en officiell adress någon annanstans. Och den här gången verkar inte Sverige helt unika, även i USA, "the land of the free", finns problematiken: https://www.youtube.com/watch?v=n-zESacteu4

   Radera
  6. Det krävs bygglov för att permanent ställa en husvagn på en tomt så en villavagn kräver definitivt bygglov.

   Radera
  7. Ja, men vad är permanent? Så länge den går att rulla och går att koppla bort från vatten/el blir det en subjektiv bedömning.

   Radera
 9. Ungefär här går min gräns för min sparsamhet, Micke. Jag vill leva ekonomiskt, men jag vill inte kompromissa till den grad att livet endast blir ett enda långt sparhelsicke. Min första lägenhet var en skokartong på 28 m2, aldrig mer, jag fick cellskräck med tiden, typ. Och är man fler än 1 person är det så skönt att skärma av sig i lugn och ro. Nu har vi ett litet kontorsutrymme i ena delen av sovrummet, och jag kan störa mig på det med. Nej, livet ska njutas av också, annars kan det lika gärna vara. Jag fokuserar hårdare på intäkterna, så löser det sig. Vi har alltså vad du nog skulle kalla en modest sparkvot på bara 20%. Men allt löser sig ändå.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att livet ska njutas, så långt är vi överens. Det som skiljer oss åt är att jag inte ser ett mindre boende som en kompromiss. Istället ser jag många fördelar med det.

   Radera
 10. Lånade boken Lean@Home av Eva Jarlsdotter för något år sedan. Minns ett avsnitt där hon skrev om de enorma klädhögarna som tog plats hemma och hur hon kom till insikt om vad de kostade om man jämförde med kvm-priset på huset.

  http://lean-at-home.com/sv/

  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkvärt! Det är lätt att glömma bort den typen av dolda kostnader.

   Radera
 11. Omedvetenellermedvetenkonsumtion8 januari 2018 kl. 23:30

  Mikroboende?
  https://lyckligafiskaren.se/mikroboende-nagot-for-dig-som-vill-bo-billigare-och-enklare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så! Allas mål är inte att bo så stort det går även om det så vore gratis.

   Fast stycket om bygglov är lite väl förenklat. Såväl friggebodar som Attefallshus kräver att det finns ett större boningshus på tomten. Annars är det inget komplementhus och då faller kryphålet.

   Radera
 12. Själv kan jag tänka mig att bo smått men kravlistan innehåller följande:
  Funktionellt badrum med varmvatten.
  Riktigt kök med diskmaskin och arbetsytor.
  Sovrum med möjlighet att skärma av.
  Jag vill även hålla isär sovrum och vardagsrumdelen. Ett Attefallshus med sovloft (och altan!) skulle absolut fungera för mig när ungarna flyttat hemifrån.

  Allt måste dock vara tipp topp-fräscht, finns ingenting mer deprimerande än trångbott och sunkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog ungefär samma kravspec. Dock ingen diskmaskin, det tycker jag är slöseri med både utrymme och pengar. Och så vill jag nog lägga till badkar i badrummet, det skulle jag inte vilja vara utan.

   Radera
  2. Ser framför mig ett sådant där litet sittbadkar där man sitter med knäna uppe vid hakan, haha.

   Radera
  3. Det skulle funka i nödfall, men jag har faktiskt sett både bovagnar och husvagnar med fullstora badkar och då borde det gå att få in värsta jacuzzin i ett Attefallshus.

   Radera