torsdag 18 januari 2018

I väntan på vadå?

Nu är det några dagar sedan jag senast bloggade om börsen. Det beror inte på ointresse utan på att ingenting av värde händer. Den konstanta uppgången under årets första vecka har ersatts av en konstant gäspning. Av de aktier jag följer är det egentligen bara NetEnt som rört sig ordentligt, när den tappade en femtedel av värdet efter vinstvarning. Tur att jag satt vid sidan av, där sitter jag bra.

Tyvärr har jag inte använt samma taktik när det gäller Bitcoin. Där är jag med i den snabba resan mot botten, men inte tyngre än att jag kan hantera smällen.


Råvarorna rör sig inte heller mer än en lam åldring på sömnmedel. Det är annars ett av få varuslag där jag tror på en ljus framtid. Jag tror inte på en positiv börs under 2018, men om det här är toppen före en större nedgång eller en tillfällig paus inför fortsatta uppgångar vill jag inte ens ha någon åsikt om. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet.


Så vart ska börsen ta vägen nu? Den som det visste skulle kunna bli rik. Nu betyder ju inte heller en fallande börs att det saknas köpmöjligheter. I alla konjunkturer finns det billiga aktier. Något ska vi väl hitta, men knappast idag. Eller hittar du någon vettig investering?

20 kommentarer:

  1. Min bitcoinentusiastiska kontakt är yr av köpglädje just nu- "rea på alla kryptovalutor" Så du kanske inte ska vara deppig över ditt fall...kanske är det bara en tillfällig svacka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det deppar jag inte över utan ser innehavet mest som en lottsedel, förhoppningsvis med bättre odds än alla andra lotterier. Och idag är vi +11 procent. Åtminstone var den det för en minut sedan, just nu kanske vi är back igen :-).

      Radera
    2. Har du någonsin köpt en lott, jag menar Triss e d?

      Radera
    3. Inte för egna pengar, men fått för att jag valt elbolag, fyllt i marknadsundersökning eller så. Annars blir det ju som att köpa 12 kr för en tjuga.

      Radera
  2. Sparo,

    en förändring i ISK som vi antagligen kommer att träffa på i olika reklamsammanhang (dvs msm) är att det vid fondbolagens förenings pressträff idag bla framkom att det "sedan årsskiftet är möjligt för fondbolag att erbjuda ISK direkt till sina kunder, utan att behöva gå via distributör såsom nätmäklare".
    Frågan som naturligt uppkommer är - om kunden får betala samma avgift hos fondbolaget som om kunden gick via en distributör - är vem som i såfall får kick-backen?

    Kunden? Knappast, det blir väl chefgarnityret kan jag tänka mig...för att de är så duktiga och kompetenta och iannat fall skulle lämna Sverige och söka sig utomlands...

    Eller är olika prissättning på olika plattformar möjlig för fondbolagen? Är det månne tänkbart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar inte detta fullt ut, men om jag vill ha olika fonder, byta emellan, sälja av halva innehavet och köpa aktier osv, måste jag då ha olika ISK:er? För i så fall ser jag inte nyttan, nästan även om det skulle bli billigare.

      Radera
    2. Jo, men försäkringsbolagen har väl bra många kunder, även om de kanske inte har lika många som bankerna.
      De flesta löntagare har ju nån form av tjänstepension (via kollektivavtal) många av de fonder och tjänstepensionslösningar administreras ju av försäkringsbolag, och med tanke på att det även (snart) gått upp för gemene man att den vanliga pensionen inte räcker till allt det som löntagarna i de flesta fall förväntar sig, ligger det nära att våra fina, snälla och genomärliga försäkringsbolag lätt kan förmå kunderna att öppna ett skatteförmånligt långsiktigt sparande hos dem.

      Som sagt, kundkontakten har de redan, även om de inte nyttjar den i dag i någon större omfattning.

      Och konkurrenterna bankernas renomé är det väl inte svårt att slå

      Radera
    3. Har inte de flesta försäkringsbolag redan startat egna banker för att komma runt detta? Det här är ett ämne jag kan mycket lite om.

      Radera
  3. Tyckte först rubriken sa: I väntan på godot

    men det kanske vid närmare eftertanke var en lyckad (fel-)läsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en medveten finkultursnegling från min sida, men jag är långt ifrån först med att göra den. Första gången jag hörde den måste ha varit tjugo år sedan. Efter det har många andra "lånat" uttrycket, bl a Timbuktuu som döpt en skiva till I väntan på vadå.

      Radera
  4. Rent generellt tycker jag det är så mycket och så oerhört onödigt prat om index. Men, de stackars analytikerna och journalisterna har väl krav på sig att alltid publicera någon text, hur irrelevant den än är? Jag köper aktier, inte index. Då är det alltså irrelevant vad någon tycker om index, för det är bolagen som är det relevanta. Det finns alltid köpvärda aktier, bara man letar.

    Vad trist för dig att du fastnade i Bitcoin lockelsen! Verkligen tråkigt. Spelar du lotto också numera :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast index säger ändå en hel del om allmänna trender. När index flyger åt ena eller andra hållet betyder det att det mesta hänger med.

      Nej, jag spelar inte lotto, men så är det heller inte en valuta ;-).

      Radera
  5. Nä det är inte mycket som lockar till köp på börsen nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ens det gamla trötta uttrycket TINA hörs lika frekvent längre.

      Radera
  6. Kopparbergs och Pandora känns väl ändå hyfsat intressanta. Annars är det väl bitcoin (eller etherum) om man vill ha lite spänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kopparbergs är intressant. Jag undrar om den bottnat nu.

      Pandora har jag aldrig fastnat för, men det borde man kanske.

      Bitcoin har jag köpt det jag ska ha och tänker inte sälja i brådrasket. Etherum funderar jag på, men efter dagens uppgång vill jag avvakta.

      Radera
  7. Måste bara säga att jag är imponerad av bilden du hittat för att illustrera "att ta sig vatten över huvudet". Genialt. Prövade själv att googla just "ta sig vatten över huvudet" och bildfliken, men Di Leva lyste med sin frånvaro. Bra bildgrävt tycker jag :-). Trevlig helg! Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag är själv nyfiken på hur Di Leva tänkte där. "Jag placerar en vattenkanna på huvudet så att jag inte framstår som för slätstruken..."?

      Radera
    2. Jag var faktiskt på en av hans konserter på 90-talet når han uppträdde på Lisebergsscenen... 50 000 i publiken och len sommarkväll... Och då kastade han vatten på publiken... med vattenkannan om någon trodde han använde något annat :-) Hälsar Lars D

      Radera
    3. Om honom tror jag nästan vad som helst :-). Och vi pratar ju trots allt om en av medlemmarna i bandet The Pillisnorks.

      Radera