onsdag 17 januari 2018

Självdisciplin ger rikedom

Har ni lagt märke till att människor med kass privatekonomi, exempelvis Lyxfällandeltagare, oftare än andra är överviktiga rökare (ja, det finns en miljon undantag, men jag snackar trender här)? Det beror knappast på att de äter eller röker upp lönen, även om det också är möjligt. Mat är inte dyrt, och de flesta med en ordinär inkomst har råd att röka också så länge de inte röker heroin.


Jag tror snarare att det handlar om bristande självdisciplin. Varje gång vi vill göra något ogenomtänkt har vi valet att ge efter eller tänka efter. Det gäller inte minst konsumtion. Vill vi ha något kan vi springa och handla innan vi ändrar oss. Eller avvakta, vilket antingen leder till att vi stärks i övertygelsen om att det är en bra affär, eller inser att det inte var det. Genom att vänta kan vi också ta oss tid att kolla av marknaden och köpa rätt på första försöket.

Jag kan som alla andra få en kick av att öppna en kartong jag köpt, men kicken blir inte mindre av att först tänka igenom köpet, bara försenad. Inte heller kommer köpkickar i standardiserad storlek. Jag gissar tvärtom att kickmängden är konstant. Ju mer vi köper desto mindre blir kicken vid varje köp. Barn som får tolv julklappar blir inte 50 procent gladare än de som får åtta.


Ekonomi är bara ett område i mängden och dålig självdisciplin går igen. I så fall kommer den som inleder dagen som snoozetorsk och somnar om åtta gånger, missar bussen, inte tar sig tid att göra matlåda och skippar träningen till förmån för meningslöst tv-tittande också ha ont om pengar, idag, imorgon och om tio år. Det fina är att dåliga vanor går att bryta.

31 kommentarer:

  1. Wow intressant! Jag har reflekterat över att ganska många i sparbloggosfären verkar ägna sig åt extensiv träning på ett sätt som inte verkar lika vanligt förekommande i Lyxfällan Det hade för övrigt varit kul: "Jadu Johnny, vi hittar här ett gymmedlemsskap på 500 kronor i månaden - därtill verkar du springa säkert fem maraton per år med en startavgift på några hundra åt gången...och nu sitter du här och tänker på fullt allvar ta sms-lån för att göra en svensk klassiker?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, DET avsnittet hade jag sett! "I badkaret här kan du se hur mycket proteinshake du dricker på ett år!"

      Radera
    2. HAHA klockren kommentar!

      Haugis

      Radera
  2. FruEfficientBadass, ditt inlägg har potential att bli årets kommentar. Skrattade högt åt ditt scenario, särskilt proteinshake-badkarsscenariot! Lyxfällan har en tendens att göra sådant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var till stor del dessa scener som gjorde att jag slutade följa Lyxfällan. Det blev liksom för fånigt när alla siffror skulle åskådliggöras genom att trava chipspåsar på varandra eller skriva ut skulder med fyra meter höga siffror. Men som satir funkar det.

      Radera
  3. Jag har också tänkt på detta. Och det omvända, sparande skapar självdisciplin som kan användas på andra områden tänker jag. Sedan jag började spara mer aggressivt började jag tänka om saker jag vill bli bra på: "30 min övning dagligen ger en enorm färdighetsutveckling på lång sikt", "Att öka träningsmängden med 10% ger många gånger större förbättring om 10 år" o.s.v.

    En stor fördel med att öva är att det ofta är nästan gratis och går att göra dagligen, till skillnad från att investera vilket går att göra en gång i månaden om man är knegare.

    En dag utan övning är en dag utan mening, en månad utan investering är... hemskt!

    Kristoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det antagligen. Märker man att självdisciplinen funkar på ett område börjar man applicera tänkesättet på andra.

      Det går att investera oftare om man bara släpper tanken på att aldrig sälja ;-).

      Radera
  4. Bristande självdisciplin från bristande självförtroende från bristande självkänsla. Tomheten som bristande självkänsla ger försöker man fylla med diverse distraktioner och/eller substanser av olika slag. Brister självkännedomen så resulterar det i en dominoeffekt som i ett av stegen tenderar att sluta i bristande självdisciplin, tror jag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dominoeffekter brukar funka åt bägge håll. Får man inga bevis för att något (som självdisciplin) fungerar slutar man försöka (vilket ger ett nästan garanterat misslyckande, men då har man åtminstone inte investerat i det).

      Radera
  5. Jag och min fru slutade att konsumera så mycket för ett par år sedan. Vi var redan hyggligt duktiga på spara men blev bättre. De senaste två åren hade vi en sparkvot på en bit över 50% och i år har vi tagit tjänstledigt för att prova ett år som fria, följ vår resa på http://www.ettfriareliv.nu/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparkvot på 50 procent var inte kattskit! Grattis och lycka till!

      Radera
    2. Kul! Om ni vill avslöja skulle det vara kul att höra vilken sorts budget ni planerat för under ert sabbatsår? Jag planerar att börja mitt i augusti.

      Radera
    3. Hej Plina!
      Vi kör ju ett "torrsim" för att se om vi gillar livsstilen som vi skulle kunna ha som "fria" samtidigt som vi vill se nya saker och kanske tillåta oss lite mer under detta år för att se vart vi kan trivas osv.
      Vi kommer att försöka leva detta år på 240 000SEK för 2 personer d.v.s. 10000sek/mån och person.
      Om vi känner oss alltför begränsade så har vi lite mer pengar. Inom kort kommer ett utförligt inlägg på ettfriareliv.nu

      Radera
    4. Micke, ja det underlättar ju om man har en bra lön. Vi beslutade oss för att sluta med "onödig" konsumtion, började med matlåda osv. Min fru är en recovering shopoholic så det har varit lite utmaningar men med målet i sikte så gick det bra.
      Vi tycker ej att vi haft det dåligt....

      Radera
    5. Tack för svaret. Jag hade tänkt sikta på en budget på 16-18 tkr i månaden men vara relativt rörlig, dvs inte stanna någon längre tid på ett ställe om nu inte känner för det. En skillnad är ju också att jag reser själv och jag vill inte riktigt leva på billigaste backpackervis.

      Radera
    6. Hej igen!
      Jag skrev ihop ett första inlägg för att beskriva vad det kostar här http://www.ettfriareliv.nu/2018/01/19/vara-levnadsomkostnader-i-chiang-mai/. Ja, vi är för gamla och bekväma för att leva på enklaste backpackervis ;-)
      Om man äter mycket västerländsk mat och vill ha mycket västerländska prylar så blir det så klart mer pengar.... vi äter nästan bara thaimat eftersom vi gilar det.
      Igår så pratade jag med en kanadesiskt pensionär som är här 6 månader, han berättade att han spenderade 25000-30000 baht/månad d.v.s. 7000-8000.
      Kostnaderna går ju ner om man stannar längre på varje ställe, man hittar sina matställen åker ej på äventyr varje dag osv

      Radera
  6. Jag tror du är helt rätt ute. Självdisciplin är problemet i samhället idag. Tror tyvärr inte att det kommer bli mindre. Det blir liksom bara lättare för varje år som går att köpa saker. Farligt för dem som saknar självdisciplin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla "köp nu, betala sen"-möjligheter ger oss alla chanser att komma undan ansvaret - på kort sikt.

      Och så är det som att vi inte ens förväntas klara oss själva. Alla snyftreportage om människor som fallit på eget grepp tyder på det.

      Radera
    2. Japp så är det. Vi behöver mer privatekonomi i skolan!

      Radera
  7. Självdisciplin är en väldigt bra sak och det är helt klart en stor fördel, men jag skulle även vilja lyfta tålamod som minst lika viktigt.

    Min egen självdisciplin är det sisådär med, jag har alltid varit den som gjort skolarbeten/universitetsarbeten i sista minuten, lite samma i mitt yrkesliv går på halvfart tills deadline närmar sig då jobbar jag stenhårt och fokuserat. Även när det kommer till kosten är självdisciplinen inte det bästa, händer alldeles för ofta att nått bakverk eller godis följer med ut ur butiken.

    Däremot är jag tålmodig, när jag var liten var mina favoritbrädspel sådana som tog lång tid, där en spelomgång lätt kunde ta en timma eller två. Så det var nästan aldrig någon ville spela dom med mig, då alla föredrog andra spel som gick snabbt och var över fort.

    Där kan jag knyta an till konsumtion som du skrev om i ditt inlägg, men då handlar det inte om disciplin utan tålamod, jag behöver sällan något här och nu, jag behöver inte den snabba kicken, jag är okej att vänta. Ett bra exempel på detta är att en butik jag brukar handla kläder från nyligen startade sin rea, de har 30% på massor av produkter. Jag handlar bara från dom när dom har rea och troligtvis kommer göra det även denna gång, men jag är tålmodig, jag har ingen brådska, jag har kläder att ha på mig när jag går till jobbet i morgon, så jag kommer i stället att vänta nån vecka då jag vet av erfarenhet från tidigare reor att då kommer de ha 50% eller mer i stället för de 30% de har just nu.

    Tålamod har gjort att jag sällan söker snabba kickar eller tar förhastade beslut (även om det självklart inträffar, jag är inte mer än människa), därför behöver jag inte bli rik snabbt över en natt jag är helt okej med att bli rik med tiden. När jag ser mig omkring på andra som blivit eller är på väg att bli rika genom sparande och investerande så tycker jag nästan alltid tålamod är en faktor som skiner igenom hos dessa personer, de värderar något som ligger långt fram i tiden över något de kan få här och nu.

    Men när jag tittar på de som alltid har massa månad kvar i slutet av månaden så tycker jag det är väldigt vanligt med brist på tålamod, de vill ha allt här och nu, snabba kickar, de ser bara till i dag morgondagen är ju alldeles för långt bort för att bry sig om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att citera det gamla Warren Buffett citatet: "Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago."

      Radera
    2. Ingen är mer än människa (en del knappt ens det) och jag tror att det är viktigt att veta sina egna styrkor och svagheter.

      Själv väntar jag inte in deadlines utan är allra mest kreativ innan jag får kniven på strupen - för då är jag riktigt usel. När det kommer till handel är jag snarare för långsam och väntar tills rean är över, lagret är slut och butiken är stängd.

      Men jag tror som du att det är bättre med för mycket tålamod än för lite.

      Radera
  8. Kort sagt, vi som sparar är bättre människor :) Man sliter mindre på miljön också. Eller nu klappade Jante nyss mig på axeln faktiskt :) Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  9. Självdisciplinen kommer med åren. Är en datanörd och fick för mig att gå igenom mina inköp gällande datorprylar. Själv förstår jag inte varför jag kunde lägga så mycket pengar på en hobby trots att jag hade betydligt mindre i inkomst jämfört med idag. Är så himla snål att inte vilja köpa nåt om det inte finns ett riktigt värde i det. Det blir nästan en sport att fundera och känna efter ifall behovet finns på riktigt. Trots detta så har jag hittat prylar som fyller en hel IKEA-kasse som skall ut till försäljning. Det gäller att man inte får en känslomässig ankytning till materiella saker. först då är man fri =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att mycket av disciplinen kan grundas tidigt. Ta exempel The Marshmallow Test (https://www.youtube.com/watch?v=QX_oy9614HQ) där man ser stor skillnad på femåringar. Vad som är medfött och intränat vet jag inte, och att den går att öka på med åren håller jag med om, det märker jag på mig själv.

      Radera
  10. Ja, envishet är också en del av ekvationen och synsättet där en stor arbetspost delas upp i mindre delar, terminer, poäng mot examen, delsteg, procent mot mål, faser osv. Långsiktiga mål är ytterst svåra att bibehålla motivationen för, dessa måste automatiseras och göras del av det normala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långsiktighet har nog i allmänhet blivit svårare att upprätthålla. Numera måste allt ske nu eller helst tidigare.

      Radera
    2. Kan det vara för att det finns så mycket mer av allt numer, tack vara internet och möjligheten att resa överallt hela tiden. Tidigare var livet mer begränsat, visst man kunde resa någonstans men sedan var man nöjd och levde länge på upplevelsen. Långsamhetens lov är inte inte den man hör/ser. Man kan ju vara en hel människa oavsett tidshorisont. Hälsa är viktigt oavsett livsinriktning.

      Radera
    3. Det ligger nog mycket i det. Vi behöver inte längre vänta. När en tv-serie släpps kan man se en hel säsong första dygnet, man behöver inte vänta en vecka på varje avsnitt. Köper man något levereras det inom ett dygn osv. Jag är rätt nöjd med att inte växa upp i denna tid.

      Radera