Vid årsskiftet ska man avge
nyårslöften, börja träna och skaffa hälsosamma vanor i största
allmänhet. En del passar på att se över sina abonnemang, skaffa
nya leverantörer och kanske skära bort tv-kanaler man ändå aldrig
tittar på.
Men hur är det med sparandet? Det är
fint med nya rutiner och idéer som ska förverkligas, men de flesta
av oss skulle tjäna på att även titta över det vi redan har. Jag
tittar dagligen på slutkurserna på mina börsinnehav, men jag har
ingen rutin för att utvärdera dem mer ingående, även om jag gör
det ibland.
Kanske är nu en perfekt tid att gå
igenom aktie för aktie i portföljen, fonder, certifikat och PPM.
Hur har det gått, vad hade jag för plan när jag köpte, hur har
den infriats och vad tror jag om framtiden? Finns det inget snällt
att säga om ett innehav är det troligen en bra säljsignal (nu
lever H&M farligt igen).
Någon gång har jag föreslagit
(åtminstone för mig själv, men även för bloggen, tror jag) att
man vid varje köp borde skriva ner några rader om varför man köper
och en eventuell stop-loss-nivå. Det låter smart, men jag har
aldrig gjort det konsekvent. Det får bli den nya rutinen för i år, att
vid varje köp förklara för mitt framtida jag hur jag tänkte.
Var det du som skrev att man borde lägga ner minst lika mycket tid på sin ekonomi som man ägnar åt att borsta tänderna? Hur som, den tanken har slagit rot hos mig.
SvaraRaderaWien-Lars
Nej, den rekommendationen kan jag tyvärr inte ta på mig, men jag gillar idén.
RaderaHej Micke. Det där du skriver i sista stycket är faktiskt en av de allra största fördelarna med att ha en blogg. Här hamnar alla sådana funderingar och diskussioner och så kan man sedan gå tillbaka och se hur man resonerade när man köpte/sålde. Ibland lär man sig till och med något på det ;).
SvaraRaderaDet ligger mycket i det, men jag vill inte sätta ett krav på mig själv att öppet redovisa hur jag tänker med varenda affär. Dels för att jag inte vill det, men också för att allmänintresset måste betecknas som tämligen lågt :-).
RaderaPå vår blogg har vi uppdaterat sparmålen för 2018.
SvaraRaderaBland annat innebär det att överföringen till Avanza-depån har ökats med 27000 kr i månaden, då vi ser att vår buffert svämmar över av pengar som inte används till något. Bättre då att sätta över pengar till aktier som får jobba lite.
I övrigt är det tunnsått med nyårslöften.
https://snalgrisen.blogspot.se/
Översvämmade buffertar är inget kul ;-).
Radera...Ökat TILL 27000 kr ska det vara, från 25000 kr.
RaderaHade varit roligare att få höja med 25000, men översvämning är ändå översvämning. Ibland blir jag avundsjuk på er som har en regelbunden inkomst att räkna med. Så sent som igår fick jag frågan om jag ville vänta med betalningen till löning, och då tänkte att då lär vi få vänta.
RaderaMitt favorittips när det kommer till sparande på årsbasis är inte knutet till starten av ett nytt år utan knutet till den gången om året då de flesta yrkesarbetande svenskar får sin årliga löneökning.
SvaraRaderaSkrev om detta i min gamla blogg för en 11-12 år sedan att en löneökning är pengar du ännu inte hunnit vänja dig med (alldeles för många svenskar ökar sina utgifter i samma tempo som intäkterna ökar). Därför bör du, om du vill öka ditt sparande omedelbart lägga till löneökningen, eller åtminstone halva löneökningen, till ditt månadssparande om detta dessutom sker per automatik, tex genom att pengar automatiskt förs över till Avanza eller annan liknande sida så fort lönen kommer så är detta pengar du aldrig ser och ditt liv och dina utgifter fortsätter på samma vis som innan du fick löneökningen men ditt sparande har växt utan att du behövt anstränga dig extra eller skära ner i vardagen för att detta skall inträffa.
På min sista fastanställning hade jag landets sämsta fackförbund som gjorde upp avtalen, vilket innebar att när avtalet sent omsider var i hamn fick man löneökning för ett helt år retroaktivt, så då var det en rejäl klumpsumma att fördela.
RaderaMen egentligen spelar det nog ingen stor roll när man tar tag sin ekonomi, det viktiga är ATT man gör det på regelbunden basis.
Borde man inte alltid göra allt det där? Stanna upp, reflektera, se över ekonomin och livet? Inte konstant förstås, men tillräckligt ofta för att kunna ändra kurs. Ett fartyg på väg runt jorden måste ständigt se till att de vet vart de är, att målet inte har ändrats och att de har tillräckligt med resurser för att ta sig dit. Var som ett fartyg. Eller en cowboy.
SvaraRaderaI den bästa av världar kanske, men gör man djupgående utvärderingar hela tiden undrar jag om man kommer framåt. Men åtminstone känner jag att jag borde göra det oftare. På så vis blir det ju inte så laddat heller.
Radera