tisdag 2 januari 2018

Vad ska man köpa nu då?

I december sålde jag först Clas Ohlson, en rätt usel investering där jag (än så länge klokt) sålde av innan den rasade ännu mer. Sedan åkte Paradox, som tvärtom varit lysande på alla sätt. Jag tycker att vd Fredrik Wester är skäl nog att äga aktien, men den kändes för högt värderad nu och storleken på min post gjorde risken för hög.

Lite av pengarna passade jag på att köpa guld och uran för innan de ETF:er jag har där fick köpstopp vid årsskiftet. Jag är inte rädd för att ha pengar vid sidlinjen av en högt värderad börs, men lite köpsugen är jag allt. Så vad göra?


Kopparbergs har länge legat på min radar, men jag ser gärna att den vänder upp lite först. Att fånga fallande knivar fungerar sällan för mig. Ett större företag skulle jag kunna köpa en mindre post i, och köpa mer om den fortsätter ner. Men på Nordic MTF vill jag inte ha för mycket pengar.

Betsson är en annan aktie som föll rejält under hösten. Här är jag mer benägen att köpa en skvätt med planen att köpa mer om den dippar. Men kanske färgas min tankegång av det faktum att jag sålde snudd på perfekt i somras.


En annan bettingaktie jag pratat om är Global Gaming. Å ena sidan känner jag mig fullinvesterad där. Å andra sidan känns den billig. Om inte vinsten sjunker rejält borde 30 kr vara ett fantastiskt bra köpläge.

Men jag är ganska negativ till börsen just nu. Ska jag handla därefter kanske jag skulle leta upp och blanka den mest övervärderade industriaktien. Någon som har en idé om vilken det skulle kunna vara? Jag vågar inte ens komma med förslag. Och är fortfarande lite bränd efter att ha blankat SCA när de plötsligt fick för sig att göra den där uppdelningen av bolaget som man pratat om i decennier.

Så jag vet inte, har vi några ”tips från coachen”? Jag är öppen för lite vad som helst. Tror jag.

33 kommentarer:

 1. Jag är inte rätt person att tipsa om aktier givet att jag bara kör fonder (företrädesvis Spiltan). Men eftersom du har massor av följare som är kunniga i frågan tänkte jag snålskjutsa in denna förfrågan i kölvattnet av ditt inlägg, hoppas ok. Solenergitips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är att många säger så. "Inte ska väl jag..." Och inte bara när det gäller börsen är det sällan de högljuddaste tyckarna som har mest koll.

   Men snålskjutsa på du! En del av mina pengar kommer nog också skjutas in i fonder, men jag valde medvetet att inte ge några exempel för då är jag rädd att kommentarsfältet skulle fokusera på mina förslag istället för att komma med nya. Jag frågar ju för att jag vill lära mig mer, inte övertyga :-).

   Radera
 2. Är du nu så orolig för Sverige kan man se sig om i Europa. Tycker det franska läkemedelsföretaget Sanofi ser intressant ut nu, om man vill ha en placering i euro. En direktavkastning på 4%, och utdelning i maj. Jag har varje fall köpt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Bra idé med placeringar i euro. Har inga principiella skäl mot att investera i Frankrike (mer än deras kärnvapenprovsprängningar), men har däremot svårt att bevaka dem eftersom jag inte talar franska.

   Radera
 3. Catena Media är alltför billigt, givet lönsamhet och tillväxt historiskt såväl som framåt. Ett tämligen missförstått bolag, fram tills senaste kapitalmarknadsdagen. Bra att de bytte vd också. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag har hängt med, lyssnat och tittat, men aldrig ägt eller ens varit nära köpknappen. En anledning tror jag är det vansinnigt dåliga namnet (låter som åldringsvård alternativt vuxenblöjor). Men är den verkligen fortfarande köpvärd på 105 kr?

   Radera
 4. Jag har hört att H&M är bra ;)
  Skämt åsido, men jag tror däremot på Lyko (smink och allmänt skönhetsstuff)! Som kund är jag otroligt nöjd med deras helhetstänk och både hemsida och butiker och trevliga med bra personal. Ledningen tycker jag tänker rätt och det verkar vara ett bra företag på många sätt. Dock ingen utdelning än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu ska det nog mycket till för att jag ska köpa en butikskedja :-(. Dessutom hittar jag inga kvartalsrapporter. Jag fattar att de just noterats, men det måste väl finnas en resultaträkning någonstans?

   Radera
 5. Anheuser Busch (BUD)
  Bra utdelare o lågt pris nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, jag sätter bevakning på den.

   Radera
 6. KÖP SCA istället för att blanka dom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju en idé förstås :-). Nu är det ju ett helt annat bolag än när jag blankade och jag har ingen koll alls. Mer än att jag är skeptisk till börsen i allmänhet, industriaktier i synnerhet och den gått upp 20 procent på ett kvartal. Njäe...

   Radera
 7. Det här låter lite som cherrypicking, verkar farligt. Satsa på en global utdelningsportfölj istället. Mix mellan hög utdelning och hög utdelningstillväxt. Runt 100 innehav kan vara lagom som du planerar att behålla i minst 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aktier, fonder (både aktivt och passivt förvaltade) och råvaru-ETF:er. Visst är det mer cherrypicking än att bara köra breda indexfonder, men jag är knappast en av de mer riskbenägna på börsen.

   Att bara köra utdelningsaktier är inte aktuellt för mig. Inte heller tio års horisont.

   Radera
 8. Fyllde på med lite Skanska idag och Luppen kanske handlar i morgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det. Jag var lite sugen på Skanska redan när jag sålde NCC.

   Radera
 9. Två lite udda val.

  Koripizza finsk pizzakedja som växer så det knakar

  Europris, norsk walmart, typ. Borde fungera och extra bra under en lågkonjuktur..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butiker, butiker, butiker :-(. Koripizza får jag inte upp hos Avanza. Vart handlar man med den?

   Walmart går väl inget vidare? Och förstår sig norrmännen på lågpris, de har ju för mycket pengar :-).

   Radera
  2. Skrev fel från telefonen.
   Kotipizza

   https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/576303/kotipizza-group-oyj

   Du kanske skulle hedga din uran investering med lite vind eller solenergi bolag?

   Radera
  3. Se där ja! Finsk snabbmat alltså. Ja, kanske det.

   Vind eller solenergi är jag mer tveksam till (inte bara för att uranet stigit 4 procent idag, första dagen efter mitt senaste köp - ka-tjing!), men FruEfficientBadass efterfrågade sol här uppe, så ös gärna på med sådana tips ändå.

   Radera
 10. Jag nämnde bitcoin förut. Du behöver ju inte köpa bitcoin utan kan istället köpa bitcoin xbt. Kul om man gillar spänning och dramatik :) Just nu är det köpläge, då bitcoin har dippat från rekordet på 20,000$ ner till just nu 14,500$
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBS! Nu är det verkligen köpläge, för den har precis vänt och är på väg upp!
   /Daniel

   Radera
  2. Helt klart intressant. Även om jag inte är övertygad om att det är köpläge trots att den backat ner till förra veckans nivå.

   Radera
 11. Svar
  1. Som jag svarade Investeraren en bit upp här är jag lite tveksam till aktien på den här nivån. Jag gillar branschen, men tycker att CM:s affärsidé är svårvärderad. Men den finns helt klart med på radarn.

   Radera
 12. Jag tror att MTG kommer fortsätta att överraska alla trötta analyter där ute och skulle inte bli förvånad om det blir en av stockholmsbörsens vinnaraktier i large cap, om du vill sprida risken finns ju kinnevik som jag tycker ligger rätt i sina investeringar, de blir ju också lite som ett bet mot fysisk retail som du verkar hata med bla zalando.

  Mvh haugis

  SvaraRadera
  Svar
  1. MTG har jag och delar din förhoppning. Kinnevik är intressant (trots att till och med jag som inte har tv HATAR Zalandos tv-reklam).

   Radera
 13. 50% Bitcoin XBT
  50% Ethereum XBT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du inte menar procentsatserna som "andel av portföljen" :-).

   Radera
 14. Vind och solenergi i all ära men det stora problemet idag är ju inte elproduktion utan slöseriet vid användning.. Enersize är ett företag som sysslar med att försöka optimera energiåtgången för stora industrier.

  En annan bra miljösatsning är återvunnet gummi/kimrök och då är ju Scandinavia enviro systems en bra satsning. Förhoppningen är att det stora genombrottet med fabriker i kina/Chile kommer i år.

  /PorcupineSloth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det verkar svårt att tjäna pengar på miljö, men jag tar till mig och tittar. Förhoppningsvis lär jag mig något, så tack för det!

   Radera
 15. New Nordic Healthbrands P/e=17. Fin trend I ökad försäljning och vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, verkar ha gått nästan gått onödigt bra på sistone. Och obefintlig handel. Är det inte risk att man får aktien att stiga okontrollerat innan man fått ihop en post, alternativt tio procent i courtage?

   Radera