tisdag 16 januari 2018

Sluta dalta med samerna!

Samerna är en sådan där grupp det inte är någon idé att stryka medhårs eftersom de ändå alltid kommer att känna sig diskriminerade, förfördelade och förföljda.

Ingen har någonsin hindrat samer i Sverige från att utöva sin kultur, klä sig i sina traditionella dräkter eller jobba med renskötsel. Tvärtom! Det finns bara några tiotal tusen samer i Sverige, ändå syns och hörs de överallt. De har egna tv-program i statstelevisionen snudd på dagligen, en egen redaktion hos Sveriges Radio och förra gången Melodifestivalen var fri från samiska inslag måste ha varit förra årtusendet. Den samiska minoriteten har till och med ett eget, skattefinansierat parlament.


Men när det gäller rennäringen har den som lyfter rasistkortet en poäng. Rennäringslagen kräver att den som ska ägna sig åt renskötsel måste vara medlem i någon av Sveriges 51 samebyar. Alltså – etniska svenskar, judar, kineser eller syrianska invandrare göre sig icke besvär.

Detta hindrar givetvis inte samerna från att ändå känns sig orättvist behandlade. Nu kräver de ökad skyddsjakt på rovdjur eftersom dessa äter renar. Det är väl bra att de gör, för vem annars äter ren? Inte tillräckligt många i alla fall, för då skulle ju näringsverksamheten gå ihop utan bidrag.


Och varför ska vi försörja renskötare om marknaden saknas? Jag kan inte kräva att få jobba som mjölnare eller korsriddare bara för att släktingar gjorde det för flera hundra år sedan. Jag kan såklart köpa en kvarnsten och börja mala mitt eget mjöl i vardagsrummet, men jag skulle inte kunna leva på det och ringer jag kommunen och ber dem finansiera min kulturgärning skulle de med all rätt be mig dra åt helvete.

Så kära samer, klä er i lampskärmar om ni vill, tjacka renar, tillverka hemslöjd, dra en jojk, men sluta kräv att andra ska betala för ert sätt att leva!

63 kommentarer:

 1. Samer har kanske inte alltid behandlats så väl. Tvångsomhändertagande av barn och "försvenskning" är ju inte statens stoltaste ögonblick iofs.
  Med det sagt tycker jag det ligger mycket i det du säger, varför ska skattebetalarna försörja samisk kultur? Enligt min mening har de själva lämnat den kulturen eftersom de bor i hus i städer, har bilar och skotrar osv som alla andra. Det finns väl inga samer som bor i tält lever av naturen och driver renar utan motorfordon längre. Nu är det ett jobb som vilket annat som helst, men med den skillnaden att det inte är lönsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om barn omhändertagits för att de är samer är det givetvis förkastligt.

   Jag tycker det är hårt uttryckt att de lämnat kulturen för att de bor i vanliga hus. Man kan väl ändå använda ny teknik och moderniseras till en viss grad. Men det där med kultur struntar jag i så länge dess uttryck inte skadar miljön eller andra varelser.

   Värre om jag ska betala för den. I varje artikel där samer kommer till tals vräks skit över Sverige och svenskarna, men våra pengar anses tydligen inte smutsiga.

   Radera
 2. HaHa. Samma brutala klarsynhet som alltid.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer klarsynt än brutalt, hoppas jag :-).

   Radera
 3. "Ingen har någonsin hindrat samer i Sverige från att utöva sin kultur."

  Nja där håller jag inte med. Genom Sveriges historia har samer vid flera tillfällen tvingats på den svenska kulturen. Mellan 1600-1800- talet så tvångskristnades samerna. Böter, fängelse och dödsstraff har samer fått som straff för att utöva sin ursprungliga religion.

  Deras barn har i modern tid tagits ifrån dem, som tidigare har skrivits i detta kommentarsfält.
  Vi har rasbiologiska institutet som ägnar mycket tid åt samerna.

  I vår egen samtid har samernas situation förstås förbättrats, fattas bara annars. (Jag tycker dock att det är ganska pinsamt att landskapet fortfarande heter Lappland.)

  Jag kan hålla med om att Samerna får mycket uppmärksamhet och pengar från staten. Men en orsak till detta är att den svenska staten har en stor historisk "skuld" att betala i form av de exemplen som jag nämnt ovan och andra övergrepp den svenska staten gjort sig skyldig till.

  Tack för en bra blogg!

  MVH
  Andreas Kittel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, lite drastiskt uttryckt. Jag hade kunnat lägga till att ingen hindrat dem "i modern tid". Socialdemokraternas rasbiologiska institut ägnade sig åt alla möjliga grupper, men det i sig utgör väl inget hinder för samerna.

   Den där historiska skulden, är det som vanligt med dessa att de aldrig anses betalda? För annars tycker jag nog att de får låta udda vara jämt och acceptera att den grupp som befolkade landet från söder (tidigare än samerna fyllde på i andra änden, tvärtemot vad som brukar påstås) också har rätt att vara här.

   Radera
  2. Ja det är märkligt med dessa "historiska skulder" som aldrig blir färdigbetalda. Känns väldigt fel när vi som inte deltagit måste betala till andra som inte är (personligen) drabbade...

   Radera
  3. Ja, min enda personliga skuld till samerna består av eventuell ringaktning i denna text, men det har jag säkert betalat för på skatten.

   Och jag tycker inte att det är ringaktande att förvänta sig att alla individer och grupper som kan klara sig själva också gör det.

   Radera
 4. Jag är lapp och (jag har inga renar) ingen har daltat med mig!
  Känner mig dessutom både kränkt och orättvist behandlad, eftersom jag är utbildad på svenska lantbruksskolor och är erkänt bra på mitt jobb att sköta djur.
  Ändå får jag inte skaffa renar, Flyga helikopter köra skoter och fyrhjuliga motorcyklar rätt ut i naturen för att fösa ihop djur. Fast visst är det väl olagligt att köra motorfordon i väglöst land? Om man är svensk!
  Att jag inte får skaffa renar kan ju beror på att jag är en fattiglapp och ingen same...

  Det gäller att välja sina föräldrar med omsorg.
  Tack för ett tänkvärt inlägg Sparo, En del medborgare är uppenbart mer jämlika än andra.

  //Fattigbonddräng


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att lagen om rennäring är uppenbart och uttalat rasistisk kan knappast tolkas på annat sätt än att en del är mer jämlika än andra. "Same, same, but different" som sades i en reklamkampanj som samerna givetvis anmälde eftersom de blev kränkta av att det var samer på bild (och med en annan bild hade de säkerligen kränkts av att osynliggöras).

   Radera
 5. Kom ofrånkompligt att tänka på denna variant av "800 grader"
  http://lismaris.bloggsite.se/post/787/5300

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kul! Den hade jag helt missat. Jag trodde för övrigt inte att det gick att göra en roligare parodi på den låten än Varan-TV:s variant av Åtta dagar: https://www.youtube.com/watch?v=IJJzscTJeXA (Helt obegriplig för alla som inte minns programmet, jag hajar det.)

   Radera
 6. You had me at 'sluta dalta'. Instämmer till 100%. De har väldigt många rättigheter för att vara så få. Dessutom vill de använda alla nymoderniteter som snöskoter, helikopter mm men när det kommer till deras rättigheter är det 200 år gamla regler som gäller... Många rättigheter och väldigt få skyldigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på så vis är de hypermoderna för det här med ett maximalt antal rättigheter i kombination med ett minimum av skyldigheter känns tyvärr helt rätt i tiden.

   Radera
  2. Ja den gamla devisen "Allt åt alla" verkar hålla även för samerna. Så jaga gärna iväg skatteflyktingar som Östling så att samer och andra minoriteter kan få kvittera ut sina bidrag ifred.

   Radera
  3. Både minoriteter och majoriteter, som det verkar. Inte utan att man undrar om matematiken går ihop.

   Radera
 7. Ja, man kan bara hålla med!
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du gillar inte när man håller med dig?? :)
   /Daniel

   Radera
  2. Jodå, det också, men det är helt okej att säga emot. Problemet är när man säger "Du har fel för du är korkad och dåligt insatt" utan att på något vis förklara varför för då blir det bara pajkastning.

   Radera
 8. Huvudet på spiken som vanligt! Med undantag för första delen i andra paragrafen så är både inlägg och kommentarsfält riktigt träffsäkra!

  /Umebo (eller kanske man skriver Ubmeje, man vill ju inte vara trångsynt...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och efter en sökning på "ubmeje" fick jag lära mig något nytt.

   Radera
 9. Slutklämmen var vettig: "men sluta kräv att andra ska betala för ert sätt att leva!". Det gäller så många inom våt land idag! Och inte ng med det, utan de har mage att kalla det hela för "allas lika rätt"... inte så lite fräckt inte.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir svårt att få balans på sista raden på det viset.

   Radera
 10. *skrattar*
  Ditt sätt att uttrycka dig är SÅ roligt, Micke...
  Dagens garv "Så kära samer, klä er i lampskärmar om ni vill, tjacka renar, tillverka hemslöjd, dra en jojk, men sluta kräv att andra ska betala för ert sätt att leva!..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är medveten om att jag tog ut svängarna där. Jag tycker att det är häftigt att de värnar om sin kultur och jag gillar hemslöjd. Det är bara den urgamla rätten att få betalt av allmänna medel jag vänder mig emot.

   Radera
 11. Inte same men historieinteresserad16 januari 2018 kl. 20:50

  Historieundervisningen verkar inte varit bättre förr i alla fall...

  "Ingen har någonsin hindrat samer i Sverige från att utöva sin kultur, klä sig i sina traditionella dräkter eller jobba med renskötsel. Tvärtom!" Snacka om historielöshet och brist på förståelse av sammanhang. Detta kan ingen med minsta kunskap om Sveriges historia och förhållande till samerna hävda. Ignorant är inte ett ord som jag brukar förknippa med dina texter men här hade du nog lite otur när du tänkte.

  Att diskutera stödet till rennäringen och dagens politik är bra saker att göra men historielöshet och falska påståenden hjälper inte till att lyfta debatten utan drar ner den i gyttjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du inte backar upp din kritik med ett enda exempel blir den förstås omöjlig att bemöta, men det kanske var tanken, så då får den väl stå oemotsagd då.

   Radera
 12. Utmärkt! Man borde sluta dalta rent allmänt, och inte bara vad gäller samerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, lika för alla. Jag hjälper gärna halta och lytta, men att vara same är mig veterligen inget handikapp.

   Radera
 13. Älskar den här texten, så bra skrivet. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 14. Håller inte med dig denna gången Micke. Men det kan kanske bero på okunskap från min sida...

  SvaraRadera
 15. Det räcker med att gå en generation tillbaka för att komma till nomadskolor och annat trams vars enda syfte var att försvenska samerna så ditt uttalande om att ingen någonsin hindrat samerna från att utöva sin kultur är rent otroligt oinformerad och arrogant. Tyvärr gör det att allt annat du skriver i texten blir irrelevant även om du har en del poänger. Läs på lite!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, arrogans är ju inget som genomsyrar din egen text ;-).

   Antar att du har konkreta exempel på vilket sätt de hindrats att utöva sin kultur annat än att de gått i svensk skola i Sverige. Förbjöds de att prata samiska på fritiden?

   Radera
  2. Ja. Det gjorde de faktiskt. Barnen internerades under terminen och fick bara prata svenska.

   Radera
  3. Även på fritiden? För att de tvingades prata svenska i skolan är ju inte helt orimligt i landet Sverige.

   Radera
  4. Du har helt rätt, Felix. Jag brukar läsa dina blogginlägg med stort intresse, Micke, men i det här fallet tycker jag tyvärr att du åkt käpprätt ner i diket. Du är väldigt dåligt påläst, och visst kan du kräva att andra ska bistå med länkar o dyl för att motbevisa dina påståenden, men det är snarare DU som ska kunna bevisa de påståenden du tar upp i ditt inlägg. Och det går inte, eftersom du har fel och inte inte alls är påläst om detta. Att känna till att samerna har blivit hindrade att utöva sin kultur, trodde jag tillhörde allmänbildningen. Men eftersom även solen har sina fläckar ;) så har du tydligen missat det. Då vore det mer klädsamt att du tillstod det, och såg det som ett tillfälle att bygga på din egen kunskap. När du istället fortsätter att hålla fast vid dina egna, dåligt underbyggda och okunniga åsikter, blir tyvärr inte helhetsintrycket så bra. De som klappar dig i ryggen när det gäller detta inlägg, är tyvärr minst lika okunniga som du.

   Radera
  5. "Jag har inga argument, men om jag skriver en kommentar där jag slänger in orden okunnig, dåligt underbyggd, okunnig, illa påläst och okunnig... Hmm, fick jag med okunnig? Ja, då måste alla hålla med mig, och gör de inte det tänker jag fortfarande inte presentera fakta, jag bara kallar dem något nedsättande. Få se... okunnig! Där har har vi det."

   Var det ungefär så du tänkte?

   Radera
  6. https://www.svenskakyrkan.se/nomadskolan-fortryckte-samer

   Det finns även en vitbok som jag svenska kyrkan tog fram 2016. En enkel googling borde räcka.

   Radera
  7. Och jag antar att du själv läst på i Rennäringslagen och kunnat konstatera att lagen är rasistisk och diskriminerande mot alla andra grupper - och inte bara för länge sedan utan idag 2018. Att det finns äldre exempel där samer förfördelats har jag ju gått med på i en kommentar högre upp skriven redan i förrgår: "Okej, lite drastiskt uttryckt. Jag hade kunnat lägga till att ingen hindrat dem 'i modern tid'."

   Radera
  8. Jag har ingen direkt synpunkt på dina kommentarer om rennäringslagen. Det jag reagerar på är din syn på att ingen försökt hindra samisk kulturutövning när jag själv har levande släktingar som blev "bortrövade" som barn och förbjudna att prata sitt eget språk. För mig är det modern tid. Och jag måste fråga, känner du några samer? Vistas du ofta i Norrland? För det finns en ganska utbredd rasism i delar av landet som de som lever utanför kanske inte riktigt ser eller förstår.

   Radera
  9. Ja, jag vistas ofta i Norrland. Och nej, jag känner inga samer. Kanske för att de inte alltid är så öppna för samtal, vilket inte minst detta kommentarsfält visat.

   Radera
 16. Jag har samiskt påbrå, liksom många andra svenskar. P g a av förtryck och förföljelse har många med samiskt arv inte vågat tillstå det. Även om du till viss del kan ha rätt i din kritik, känns den unken. Vem vet hur många fler samerna skulle ha varit om de inte hade tvingats till försvenskning. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem vet hur stora bidrag de då hade krävt för att jobba i en näring som inte går ihop ekonomiskt.

   Radera
  2. Då skulle det heller inte finnas någon skuld, och förmodligen inte heller några bidrag till rennäringen. Sen att Sverige är ett bidragssamhälle, kan man ju tycka vad man vill om. Men det är knappast samernas fel.

   Radera
  3. Är det så enkelt att om det bara fanns fler samer skulle de inte kräva bidrag till rennäringen, eget statsfinansierat parlament osv? Kanske, svårt att veta.

   De svenska bidragssystemen tycker jag är hela samhällets fel, väljare, politiker, myndighetstjänstemän, debattörer och bidragstagare.

   Radera
 17. Det finns en stor frustration bland icke samer i norr att det inte är samma lagar som gäller för alla, ex avseende jakt och terrängkörning. Jag tycker var och en får utöva sin kultur men tycker inte man kan ställa krav på att skattebetalarna ska finansiera det. Dessutom kan man inte förvänta sig att man ska ska företrädesrätt framför andra näringar när det gäller all exploatering från dalarna och norrut. Det pratas mycket om rättigheter men väldigt lite om skyldigheter i förhållande till övriga samhället. Alla näringar förändras och även rennäringen borde ändras med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det märkligt att Sverige kan ha uttryckligen rasistiska lagar. Att vi ska vara lika inför lagen är en utopi, men jag trodde att vi åtminstone var det på pappret.

   En näring som inte anpassar sig efter marknaden så att den bär sig på lång sikt är ingen näring.

   Radera
 18. Så sant som det är sagt.. fick mig ett och annat gott skratt.
  Men hur är det med våra svenska lantbrukare, hur skulle de klara sig utan bidrag? Enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har tagit hem betalade jordbruksverket ut 6,5 miljarder kronor i EU stöd till landets lantbrukare under 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där har vi en annan grupp som gärna inväntar att andra ska betala. Jag läste om någon svensk bonde som vägrade falla in i klagosången och började producera exklusiv svensk olivolja, vilket gick bra som tusan. Hittar jag det ska jag göra ett blogginlägg av det för vi kan alla behöva positiva förebilder som vågar ifrågasätta och istället skapar sina egna vägar.

   Radera
  2. Det intressanta vore i så fall om alla bidrag i EU togs bort så att det blev en mer marknadsmässig marknad. Problemet är väl dock delvis att vi har för höga krav i djurskydds- och miljölagstiftning för att det skulle bli ett jämnt spelfält är min gissning. Bidragen till lantbruken är dock av mer allmän intresse. Nöt-, gris-, kyckling och mjölkkonsumtionen hos svenskarna är betydligt högre än konsumtionen av renkött.

   Radera
  3. Bidragen till lantbruk kommer aldrig någonsin tas bort, inte ens när EU kraschar. Och såväl bidrag som konsumtion är säkerligen mångdubbelt för annan mat än renkött. Det som gör renskötseln intressant är den rasistiska lagstiftningen och samernas särställning i näringen.

   Radera
 19. Hej!
  Jag vet inte vilken sorts källor, vilken sorts kunskap du har inom ämnet men det gör mig verkligen beklämd av att läsa inlägg som dessa. Jag säger mig inte vara ett proffs på indigenous Culture, men då jag läst om ämnet på universitet (dock fokus på Australien, men många likheter finns med Sverige) anser jag mig ändå relativt kunnig. Sättet som samerna och de flesta (alla) andra indigenous people blivit behandlade på i världen där de blivit nekade sin rätt att tala språket, tvingade att lämna ifrån sig sina barn och då tappa kulturen, får tillgång till sämre sjukvård, blivit av med landområden är fruktansvärd. (detta är exempel från andra kulturer än just den samiska också) Jag har under åtskilda timmar i skolbänken skämts över sättet som vi vita på olika sätt behandlat ursprungsbefolkningen på olika platser i världen.
  Jag förstår att du med dina inlägg vill provocera och det är bra att någon vill det. Men att se ner på ursprungsbefolkning är mina ögon något otroligt smaklöst. Ett tips om du vill fördjupa dig i hur Australien behandlat Aboriginals kan jag rekommendera sedan "First Australians" på Youtube. En film som berör mig djup. Eller borde beröra fler i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har alltså ingen sakkritik mot det jag skrivit, eller några invändningar mot Sveriges rasistiska lagar på rennäringsområdet idag?

   Kopplingen till Australien är lite otydlig för mig (t ex kom väl Australiens aboriginals till kontinenten innan dagens majoritetsbefolkning, till skillnad mot Sveriges samer?), men det kan ju vara en bra film för det.

   Radera
 20. Jag kan tycka det är helt rätt att en grupp som under århundradets gång fått utstå kränkade behandling ska få kompensation. Ur min synvinkel är ekonomisk kompensation för det generationer fått utstå i form av; ej haft rätt till sin kultur/språk, blivit sedda som djur i bur (tänker på Skansen där de hade utställning med samer..), varit sedda som andra klassens medborgare i ett land etc. Att kompensera då anser jag helt rätt. Samerna var här först, innan vi svenskar som kom nerifrån kontinenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket kompensation ska vi tänka oss? Bidrag till en näring som inte bär sig, ett eget parlament för våra skattepengar, egna tv-program i statstelevisionen och rasistiska lagar som hindrar icke-samer från att bedriva renskötsel... Räcker det inte snart?

   "Blivit sedda som djur i bur (tänker på Skansen där de hade utställning med samer..)"

   Ursäkta, men mina svenska förfäder har också visats upp i Skansenutställningar. Jag visste inte att detta kränkte mig, men nu när du säger det - vart kan jag skicka fakturan?

   "Samerna var här först, innan vi svenskar som kom nerifrån kontinenten."

   Tror du att inlandsisen smälte från norr?

   Radera
 21. Behandlingen som samer och andra ursprungbefolkningsgrupper fått utstå lever också ofta till generationsöverskridande lidande, vilket gör att även om det inte fortgår idag, kan trauman finnas kvar.

  Jag tycker också att personer ska behandlas lika, men när det uppenbarligen inte skett under historiens gång anser jag det självklart att kompensera dem som fått lida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag tycker också att personer ska behandlas lika"

   Bra!

   "Men när det uppenbarligen inte skett under historiens gång anser jag det självklart att kompensera dem som fått lida".

   Och vips har du tagit tillbaka intentionen från första delen av meningen.

   Radera
 22. Om vi bortser från historien och ser enbart på nutid har jag (som ekonom) allra svårast för att vi skattestödjer en förlustversamhet.
  .. "varför ska vi försörja renskötare om marknaden saknas?"...

  Ska förresten hävda min minoritesrätt som en lång rad klockare i släkten och montera kyrkklockor i mitt vardagsrum. Nåde den som vågar angripa denna min rätt att dra i repet för att upprätthålla traditionen. Tror jag kan få bidrag via ABF också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns jobb med andra värden än strikt kommersiella, men jag ser inte vad renskötsel tillför Sverige.

   Kan du koppla kyrkklockorna till religion (inte helt lätt nu när inte ens Svenska kyrkan är särskilt religiösa) kan du hävda din religionsfrihet.

   Radera