Igår konstaterade jag att Bitcoins
kritiker inte skrämt bort mig från att ta reda på
mer. Vad har man dem till och är de något för mig,
som valuta eller investering?
För jag hoppade över en av de
vanligaste invändningarna mot att befatta sig med Bitcoin, att man
inte ska köpa sådant man inte begriper. Visserligen spekulerar alla
investerare i någon mån i valutor genom att handla på en speciell
börs, i företag vars inkomster och utgifter sker i olika valutor,
och jag vet ärligt talat inte mycket mer om hur dessa valutor funkar. Ibland känns
det som att Riksbankens farbror Melker, Stefan Ingves, inte heller är
helt klar över det, så jag är nog i gott sällskap.
Jag vet inte hur man ”minar”
Bitcoin, men heller inte hur man tillverkar en sedel. I teorin har
Bitcoin ett påhittat värde medan statsvalutor som USD eller SEK har
ett underliggande guldvärde, men i praktiken är dessa valutors
värden lika påhittade. Så om Bitcoin är en bubbla, vad är det
som säger att inte Euron också är det?
Visst ska man försöka förstå vad
man köper, och även om man inte tänker handla med Bitcoin börjar
det bli en allmänbildningsgrej att åtminstone skrapa på ytan, så
jag försöker göra det. Här är en video på temat där
entreprenören Andreas Antonopoulos försöker förklara detta för
en svensk publik.
En lite längre och kanske mer
grundläggande film är Rubin Report-intervjun med Bitcoininvesteraren
Roger Ver. Det jag gillar med denna är att Dave Rubin vågar ställa
de där korkade frågorna jag själv ville ha svar på.
Jag är fullt medveten om att värdet
på en Bitcoin trettondubblades bara förra året och att den kanske
ska ner nu, men tänk om det här bara är början. Det gäller
kanske inte bara Bitcoin utan även Bitcoin Cash, Ethereum, Ripple,
Dash, Monero, Litecoin, Dogecoin...
Jag tänker inte plöja ner mitt livs
besparingar i några kryptovalutor, men kanske några små
chansposter. Om jag lägger en procent av mitt kapital där är det
värsta som kan hända att jag förlorar en hundradel av mina pengar.
Hade jag gjort det 2009 skulle jag kunna köpa en stad för
avkastningen.
Jag köpte, gick plus 1500% och sålde. Jag är nöjd med min lilla Bitcoin-investering men ser det som engångstur :)
SvaraRadera1500 procent är en skaplig utveckling, så jag förstår att du är nöjd. Jag är inte avundsjuk alls, verkligen KUL när det går bra för folk ;-).
RaderaDu är inte bitter inte ;) Jodå, jag är nöjd! Vinsten får betala min resa till Australien ;)
RaderaAbsolut inte bitter! Och Australien också, det var verkligen roligt att höra. Själv trivs jag bäst i -5 grader, snålblåst och blöta strumpor ;-).
RaderaHaha, det går inte att ta miste på din glädje!
RaderaSnålblåst och blöta strumpor? Wow, då bor du i helt rätt land. Kanske dags att köpa nya skor? ;)
Man kan ju köra gummistövlar som går upp till knäna, men de har inga andra attraktiva egenskaper än att de står emot issörja. T ex är de rätt dåliga som löparskor.
RaderaGod förmiddag, Micke!
SvaraRaderaTack för de båda videofilmerna! Har sneglat på bitcoin, men mest suckat över mitt för sena uppvaknande, gäspat och somnat om. Nu har jag litet mer grepp om tekniken bakom. Utmärkt bra!
Det som är min utmaning nu är att hitta ett tryggt sätt att köpa in mig i olika kryptovalutor, utan att betala mer i förmedlingsavgift än för den valuta jag får. Eller bli lurad på något annat sätt, som när seriefiguren Ernie spelar poker med farbror Sid, med låssisar som insats (det gick tio dollar på varje låssis fick Ernie veta när han förlorat). Tankar om tillvägagångssätt?
Bästa!
Wien-Lars
Haha, farbror Sid är bäst!
RaderaMed risk för att svära i kryptokyrkan skulle jag titta på "pappersbitcoin" (jag menar alltså motsvarigheten till pappersguld, men är osäker på om uttrycket funkar här). Det finns Bitcoincertifikat både i Stockholm och andra börser och några ETF:er på gång, om de inte redan är igång.
Jag ser två stora nackdelar med att köpa certifikat istället för riktiga bitcoin (eller annan kryptovaluta).
Radera1. Man får dubbel risk. Priset på bitcoin kan gå ner. Företaget som utfärdat certifikatet kan gå i konkurs, bli hackade eller liknande.
2. Man lär sig inte något nytt. Poängen med att köpa bitcoin (även om det bara är för 100 SEK) är att man måste läsa på om börser, plånböcker, transaktioner, säkerhet m.m.
Ettan håller jag med om. Beträffande punkt 2 kan man ju läsa på ändå, och man är ju ändå med på tåget så att säga.
RaderaSedan skulle jag vilja lägga till en punkt 3. Oavsett om man ser kryptovalutaköpet som en politisk handling, ett slags passivt motstånd mot globalisternas maktfullkomlighet, tror jag att det framtida värdet gynnas av handel med den riktiga valutan. Genom att köpa "papper" tappar man den biten.
Jag använder mig av BTC och ETH cert på avanza. Jag kom in sent men har lyckats dubbla ursprungsinvesteringen. Så nu har jag en "freeroll" som jag tänker ligga kvar med då jag sålt hälften. Köpte in mig på dippen här för 4-5 dagar sen. Har hoppat av/på 3ggr sen december.
SvaraRaderaMen således missat massa uppgång men även missat stora dippar. Det sjukt svårt med psykologin när ALLA pratar om det. Och typ 75% skriker bubbla. Hehe
Verkar som en balanserad taktik. Lycka till!
RaderaJag har inga problem med bubbelteorier, men när de bara blir tillmälen tillför de inget.
Som vanligt jätteintressant tema och kloka tankar, Micke! Just jämförelsen med andra valutor och deras påstådda värde fångar för mig kärnan. Det handlar ju i mångt och mycket om masspsykologi och tilltron till det underliggande värdet. I oroliga tider flyr man till tillgångar som fler anser har ett verkligt värde tex guld. Och Bitcoin har ju haft låg tilltro hos de flesta fram till nu och därför fått ett lågt tillskrivet värde. Nu verkar fler tro på Bitcoin som betalningsmedel. Eller gör man det? Tilltron till att använda det som framtida betalningsmedel ser i mina ögon inte flera hundra procent bättre ut idag än för två månader sedan... Så med risk att missa en ev kortsiktig uppgång vilar jag i min uppfattning att de flesta i slutänden kommer ha förlorat på att investera i Bitcoin - på samma sätt som man gjorde i spekulation i tulpanlökar osv. Och man läser eller hör ju sällan historier om de som förlorat något då skammen är för stor för att avslöja det. Men jag har gärna fel :-) även om jag inte tror att det är annorlunda den här gången heller... Hälsar Lars D
SvaraRaderaJag håller med om att varken tilltro eller användningsområde stigit med hundratals procent, men det är väl som med alla investeringar reaktioner på framtida gissningar. När ett bolag får en order kan aktien stiga flera procent trots att den enskilda ordern egentligen inte påverkar mer än någon tiondels promille, eftersom marknaden hoppas att ordern är början på en trend. För något år sedan upplevde jag att det bara var datanördar som snackade om Bitcoin. I takt med att det ändrar sig är det naturligt att spekulationerna blir "hävstångsvilda".
RaderaSkepp ohoj!
SvaraRaderaMycket fokus på teknik och libertarianism i dessa två videos och inte så mycket om bitcoin som investering.
Min helt amatörmässiga gissning för ett inneboende värde för Bitcoin är kostnaden för att ersätta den med en annan kryptovaluta.
Hälsar Seglarn
Ja, min tanke än så länge har varit att skrapa på ytan, och visst blir det mycket teknik, men jag tycker att bägge klippen kommer in på praktisk användning.
RaderaLibertarianism håller jag inte med om. Visserligen brukar Dave Rubin kallas libertarian (även om jag inte tror att han gör det själv), men videon känns mest som ett samtal mellan en vetgirig nybörjare och en pedagogisk expert.
Du (som garanterat vet mer om Bitcoin än jag) har kanske rätt om värdet, men då är frågan vad det skulle kosta att ersätta den. Både tekniken eller varumärket känns svårersatt även om det såklart går.
Du konstaterar saken själv på slutet: "skulle köpt en stad". Dvs kort sagt, det är fullkomligt orimligt. Och nej, det är inte alls en "allmänbildning" att gräva ned sig i kryptovalutor. Det finns en grundregel inom ekonomi, som alltid kommer att hålla, och det är att enkelhet nästan alltid vinner över komplexitet. Försöker någon häva motsatsen, så är sannolikheten hög att de döljer något. Hur ska du analysera kryptovalutorna? Dvs vem blir vinnare, och varför? Vilka faktorer avgör det, med säkerhet? Kan man inte besvara den frågan så bör man lämna saken därhän. Varför bara någon procent? Jag investerar själv inte i något där jag inte känner djupt att det här skulle jag kunna lägga en hög andel i under lång tid. Allt annat vore att spela, eller FOMO.
SvaraRaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.se/
Jag kanske försökte provocera lite genom överdriften med staden.
RaderaAllmänbildning eller inte kan diskuteras, men hur mycket motståndare du än är mot alternativa valutor får du väl hålla med om att fenomenet existerar? Man behöver inte gräva ner sig i det, men att tänka bort sånt man ogillar låter mer som förnekelse.
Starkt av dig om du har fullständig järnkoll på allt du handlar med. Skulle jag sätta den gränsen för mig själv skulle jag inte ens kunna äga SEK.
Att jag inte vill lägga mer än någon procent på kryptovalutor beror på volatiliteten. På samma sätt skulle jag inte satsa högre i derivat som warranter.
Ja, extrem volatilitet är ju i sig ett av de bästa tecknen på att det inte rör sig om någon fungerande marknad. Att kontra det med liten position, det låter i mina ögon som en förnekelse. En huvudsaklig drivkraft för priserna idag är ju masspsykosen (eller momentum). Men, i övrigt? Hur ser du på att de som ägt mycket i tex Bitcoin från tidernas begynnelse nu har sålt? Samma personer som tidigare hävdade Bitcoins själklara dominans. Hur ser du på transaktionskostnader och tider vs alternativ (speciellt då det skulle öka rejält med en ökad användning)? Inflationen, vore det ok med 35% inflation på en vecka, och sedan ned 40% månaden därpå ,skulle det fungera? Mvh
SvaraRaderaHade jag gissat på vilken av de återkommande kommentatorerna som skulle göra gemensam sak med globalisterna och aggressivt fördöma fenomenet kryptovalutor hade du inte stått först i kön, men det är en neutral reflektion från min sida, absolut ingen kritik.
RaderaNej, jag ser faktiskt inte volatilitet som ett bevis för en sjuk marknad, däremot en ny och oreglerad. Inte heller ser jag små positioner som förnekelse utan som försiktighet. Jag går inte in med tiotals procent i något värdepapper, det har de senaste trettio årens börshandel lärt mig.
Jag tror att det finns väldigt många olika skäl att sälja Bitcoin. Om det är ett skäl att inte köpa något som många andra tidigare sålt finns det betydligt farligare papper.
Ska vi jämföra inflation med Bitcoin? Varför det? Och ärligt talat, ta det lite lugnt va! Som någon sa i gårdagens kommentarsfält: "Varför så förorättad undrar jag bara. Nästan som att de som spekulerar i Bitcoin har gjort dig något ont."
Om man hade haft 100-1000BTC så vore det knappast konstigt att diversifiera sig när valutan befinner sig på nivåer som börjar göra att man kan köpa sig lite frihet? Kanske en fastighet och ny bil? Gå ner i arbetstid? Både transaktionskostnader och tider för verifierade transaktioner är alldeles för höga + långa, alla vet om detta - och det är någonting som jobbas på. Frågan är snarare om Lightning är svaret på problemen. Nä, det är inte OK med 35% inflation på en vecka - det är därför människorna i b.la. Zimbabwe betalar hutlösa överpriser för BitCoin för att göra sig av med pengarna fort och köpa någonting som åtminstone har potential. Kryptovalutor har lååååång väg att gå innan de har rimlig volatilitet. Så är man rädd för volatilitet eller teknisk utveckling så bör man nog hålla sig ifrån krypton, detta är bara startsträckan.
RaderaJag håller med. Även om det är ett lyxproblem innebär snabba uppgångar att en post i portföljen får alldeles för hög vikt för att det ska kännas bra, hur mycket man än tror på aktien/fonden/certifikatet/valutan/råvaran.
RaderaDet går inte att jämföra detta med värdepapper, som har underliggande faktisk verksamhet.
SvaraRaderaBeträffande reglering, så är det väl exakt det som användarna hävdar att de inte vill eller ska ha? De tycks ju se det som en fördel och som drivkraft.
Nej, jag är inte oförättad alls. Jag poängterar, återigen, att jag enbart försöker förstå hur du resonerar.
Inflation, ja det är väl självklart viktigt. Det är ju något som i högsta grad påverkar huruvida dessa ting är användbara för något annat är kortsiktig spekulation, eller inte.
Menar du därmed att man inte kan/bör investera i råvaror? Guld har inte heller underliggande verksamhet.
RaderaMed reglering menar jag inte nödvändigtvis lagar och förbud, men att fenomenet kryptovaluta ska "sätta sig", i brist på bättre ord.
Jag försöker resonera transparent, och vill förstå dig och alla andra också. Det känns bara som att du när detta ämne kommer upp får ohälsosamt hög puls.
Nej, men jag menar att det är ohållbart att kriminella ska ha detta som en slags fri plan att spela på. Samtidigt som allt annat regleras stenhårt. Det fungerar inte, något kommer hända, inom inte alltför avlägsen framtid. Och det tror jag är enbart bra. Terrorism, kriminalitet etc bör hanteras också.
SvaraRaderaGuld har även en fysisk efterfrågan till annat, så det är något annorlunda. För övrigt har ju våra Centralbanker gett sig på guldet ordentligt, om man ser till mönstren. Så varför skulle de inte trycka till kryptos?
Nja, jag vet inte om pulsen stiger för detta. Men, jag blir lite smått orolig när jag hör hur många resonerar kring kryptos. Hur som helst, jag tycker aldrig att någon bör fatta ekonomiska köpbeslut baserat på drömmar om oändlig rikedom, sådant slutar aldrig bra. Mvh
Det du beskriver som "lite smått orolig" uppfattar jag som helig vrede, men jag hoppas att du har rätt.
RaderaTerrorister och kriminella kan utnyttja allt möjligt. Det innebär inte att vi bör eller kan förbjuda saker som krut, internet eller kryptovalutor.
Att centralbankerna försöker ge sig på kryptovalutor räckte med att se gårdagens klipp med professor Stiglitz för att upptäcka. DET behöver vi inte träta om.
De som påstår att kryptovalutor inte har något underliggande värde, att det bara är låtsaspengar och en värdelös bit kod har tvärfel. Det är det bevarade värdet av avancerade beräkningar utförd av kraftfull hårdvara. Hur tror folk egentligen att det går till att få fram kryptovaluta? Tror många att de bara skapas, ungefär som fiatvaluta?
SvaraRaderaI fallet Bitcoin är det få insatta som anser att den på något vis skulle vara framtidens valuta. Så är inte fallet, tekniskt är den redan omodern. Bitcoins stora värde ligger istället som framtidens värdebevarare, eller digitalt guld om man så vill.
Till skillnad från guld kommer det bara att kunna minas fram 21 miljoner BTC, alla unika, någonsin. Säkerställt av blockchaintekniken. Det blir med tiden svårare och svårare att mina fram fler. De lätta är redan minade, och det krävs nu kraftigare och kraftigare hårdvara för att få fram fler, Bitcoins alltså. Man kommer bryta Bitcoins åtskilligt in i framtiden. De sista miljonerna BTC lär kräva åtskilliga sammankopplade kvantdatorer för att komma åt, och kanske kräver till och med de allra sista så mycket energi att vi bör vara en Typ2-Civilisation och ha en Dysonsfär eller liknande för att komma åt dem.
Och precis som guld, som har sjunkit till havets botten, grävts ner och glömts bort osv osv, så har och kommer många BTC försvinna längs vägen, lösenord glöms bort osv.
MEN, det är för alltid begränsat i antal, till skillnad från guld, som ju är ett grundämne, om än ovanligt, så finns det egentligen hur jävla mycket guld som helst. Tänk om hundra år eller något i den stilen, dina ättlingar har under en orolig lagt sina besparingar i guld, sen kommer några typer dragande med en hel jävla asteroid som består av typ 80% guld, vad händer med dina ättlingars besparingar då? Precis, där är det sanna värdet i Bitcoin, och det som det är tänkt till i framtiden.
Vilken som blir framtidens digitala valuta för smidiga betalningar har däremot ingen någon aning om, antagligen finns den inte än, det enda vi vet är att dess värde kommer vara kopplat till BTC, precis som alla av dagens kryptovalutor.
Tack för ordet!
Tack för intressanta tankar!
Radera