lördag 13 januari 2018

Regler gäller alla (andra)

Ingen blir väl egentligen förvånad över att ministrarna inte sjukanmäler sig. Inte för att de verkar friskare än andra människor utan av privatekonomiska skäl. Varje sjukskrivning innebär en karensdag, som i deras fall kostar 4433-5419 kr brutto.

De kan säkert jobba en del hemifrån även när de är sjuka, men försök inte inbilla mig att de jobbar i närheten av åtta timmar en dag med akut matförgiftning eller hjärtinfarkt med ballongsprängningsoperation.


Som vanligt hävdas att deras jobb skiljer sig så mycket från andras att särskilda, oskrivna regler ska gälla. ”De kan inte sjukskriva sig som vanliga anställda”, hävdar regeringskansliet, men visst kan de det. De bara väljer att inte göra det.

För det märkliga är att ”var du än släpper slantarna så rullar dom åt samma håll”, som Peps Persson skaldade i Falsk matematik. Därför är politiker heller sällan sjuka eller föräldralediga på sommaren när de ändå kan lyfta fullt arvode utan att jobba.

Och kommer ni ihåg när timeout var en sportterm? Numera betyder det oftast att en politiker eller statsanställd chef väljer att vara ledig med full lön. Begreppet myntades av Mona Sahlin 1995, men sedan dess har det använts av alla partier. Jag kan också ta ”timeout”, men då får jag inte betalt, för så fungerar verkligheten utanför politikernas skyddade verkstad fylld av pensioner, fallskärmar och garantilöner.

Cry me a river, mygelkärring!

Å andra sidan, var och en står sig själv närmast och även om jag tycker att det är extra vidrigt att lagstiftarna inte följer lagen kan jag knappast klandra dem, eftersom vi alla vet att det inte får några efterverkningar. De får inga böter, de blir inte återbetalningsskyldiga och de förlorar knappast några röster på det eftersom alla – oavsett politisk färg – tycks sko sig på samma sätt. Och vad ska vi göra, skriva en insändare? Ingen revolution i sikte. Jag tänker inte rösta på dem, men jag tror att de kan leva med sorgen.

39 kommentarer:

  1. Och tänk att det finns de som fortfarande inbillar sig att Sverige är ett land med låg andel korruption. Andra länder är åtminstone ärliga nog att medge att de missköter sig, men Sverige förmår inte ens det numera. Men varför ska de bry sig i Riksdagen, de har ju skapat en vardag där bidragsbrott inte straffas. Eller jo, det gör det om du är en vanlig hårt arbetande medborgare. Då ska du sannerligen straffas, hårt.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland pratas om signalpolitik, men det handlar aldrig om att politiker ska leva som de lär så att inte vi andra får för oss att försöka mygla på samma sätt.

      Radera
  2. Politiker är vår tids adel.De vill bara berika sig själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och bestämma. Jag tror att själva makten är viktig för många.

      Radera
  3. Man har slutat att förvåna sig vilket i sig är tragiskt. Tänk det parti som skulle agera utifrån sunt förnuft och agera ärligt och hålla vad de lovar. De borde få omkring 70 % av rösterna oavsett politisk färg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vänder man på det åt det hållet så krävs det inte mycket för att bli positivt överraskad av politiker nu :-).

      Radera
    2. Är inte kommunisterna ärliga nog för de där 70 procenten? Jo kanske, men de är väl lite väl ärliga kanske... he he he. Eller har de också fuskat (snyft)?

      Radera
    3. Min länk ovan gällande föräldraledighet gällde just en kommunist. Eller vänsterpartist, som de heter nu.

      Radera
  4. Svårt dilemma, jag kan i mitt yrke arbeta hemifrån om jag är sjuk för att slippa ta ut en karensdag, och då tar jag självklart denna möjlighet för att inte tappa inkomst.

    Men som politiker är man folkvald och då har man ett annat ansvar jämfört med att vara anställd då man svarar till hela folket och inte endast sitt företag.

    Men tror även att ju högre lön, desto mindre benägen är man att sjukskriva sig fast det behövs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade ett jobb där jag gjorde elvatimmarspass nattetid, och då får man elva timmar karens (+OB) istället för åtta, vilket gjorde att det sved.

      Och visst kan politiker jobba hemifrån lättare än de flesta, men knappast en dag när man genomgår hjärtoperation.

      Radera
    2. Eller dagen efter eller dagen därefter... Vilket jag vet då jag möter dessa patienter. De tycker tydligen så jävla synd om sig så de vill krama slantarna som tröst. Min erfarenhet säger mig att politiker är en karriärväg för det stora flertalet i syfte att tillskansa sig fördelar i form av makt, inflytande, ekonomisk vinning och andra fördelar.

      Radera
    3. Visst känns det som att de som engagerade sig förr var mer idealister än karriärister. Sedan finns det i alla tider undantag, men generellt.

      Radera
  5. Eller så är man ut på semester, GT.se I Göteborg tar det aldrig slut verkar det som. M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göteborg leder korruptions-SM, det är helt klart.

      Radera
  6. Du har rätt i sak och självklart ska regler följas av våra folkvalda. Men samtidigt gillar jag inte den här typen av inlägg eftersom de förbiser att ett ministerämbete i allmänhet är ett heltidsuppdrag med väsentligt lägre ledighet än folk i allmänhet. Kolla Perssons eller Bilds biografier/intervjuer som exempel men det gäller de flesta ministrar. Det här späder på politikerföraktet på ett rätt onödigt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det politikerförakt som finns idag har politikerna skapat helt på egen hand. När de vansköter landet, så ska de ha all kritik. Dessutom har antalet timmar på jobbet bevisligen ingenting med prestationen att göra i det här fallet.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    2. Precis som Investeraren köper jag inte den typen av argument. Självklart finns politiker som jobbar väldigt mycket, men det finns säkerligen många som inte gör det. En normal riksdagsvecka pågår tisdag-torsdag. Sommarlovet pågår juni-september med goda möjligheter till ledighet även övriga året. Åkesson var visst i Thailand fem veckor över jul och nyår. En del riksdagsledamöter lägger inte en enda egen motion på hela mandatperioden och som jag var inne på förra veckan finns det ministrar som gör så litet avtryck att över en tredjedel av väljarna inte ens känner till dem. Thomas Bodström kunde driva egen advokatbyrå på heltid vid sidan av riksdagsarbetet.

      Och så vidare, och så vidare... Som man bäddar får man ligga.

      Radera
    3. Vad riksdagsledamoter inklusive Åkesson gör är en helt annan sak. I riksdagen kan flera ledamoter ha en ganska bekväm tillvaro vilket ska och bör kritiseras. Men Bucht är minister, det innebär en helt annan arbetsbörda och ansvarsnivå.

      Det är just därför jag tycker det är viktigt att ta den här debatten. En minister har ett heltidsjobb då de ska involveras i alla möjliga frågor på både nationell och internationell nivå som media oftast inte skriver om eftersom de är rätt tråkiga och byråkratiska. Det innebär också en hel del resande. De behöver vara tillgängliga i stort sett året om eftersom de kan kallas in för att fatta regeringsbeslut även på helger och eftersom världen i övrigt inte sover bara för att Sverige har semester och långhelg.

      Ledsen att jag är skarp och bestämd här men det här är onödig och slentrianmässig populism som spär på politikerföraktet.

      Radera
    4. Nej, det är inte vattentäta skott mellan riksdagsledamöter och ministrar. Om ett parti skötte sig både i regeringsställning och i opposition skulle de kunna gå på de andra stenhårt, men eftersom de vet att nästa gång är det vi som plaskar i syltburken och ser vi genom fingrarna nu gör de andra det sedan.

      Både riksdags- och regeringsarbete är formellt sett inte en anställning utan ett uppdrag, där man får arvode och inte lön. Men för bägge gäller att när man inte jobbar ska man inte ha betalt. Att det skulle vara populism att påpeka det tycker jag faktiskt är rent trams. Det må vara att sparka in bollen i öppet mål, men om målvakten åkt till Mauritius på time-out är det inte mitt fel.

      Radera
    5. Men både anonym 13:56 och jag understryker ju att det är en väsentlig skillnad i arbetskrav och ansvar på en minister och en riksdagsledamot. Visst är bägge förtroendeuppdrag men riksdagsledamoten är till skillnad från ministern inte personligen ansvarig för beslut. Riksdagsledamoten är bara kollektivt ansvarig för hur de tillsammans med sin partigrupp och riksdagen som helhet röstar. Ministern är ansvarig inte bara för sina egna beslut utan även för att hålla sig informerad om hur stab och tjänstemän agerar. Jämför t.ex. när Ygeman fick gå. Vad du gör är att använda en slags halmdocka för att tillskriva politiker generellt ett kollektivt ansvar för de mest flagranta misstag som enskilda politiker har begått historiskt. Kopplingen mellan Bucht och Sahlin är inte glasklar. Visst borde Bucht och hans stab ha gjort rätt. Men ditt uttalande om "fullt arbete utan att jobba" indikerar att du nog inte förstår hur mycket en minister i regel arbetar. De är nästan alltid tillgängliga. Anonym 13:56 har beskrivit detta tydligt.

      Anledningen till att jag reagerar så starkt är att vi får de politiker vi förtjänar. Om vi häcklar politiker för varje misstag på lösa grunder kommer det bli ännu svårare än det redan är idag att få hederliga och kompetenta personer att vilja ta den sortens förtroendeuppdrag. Det gagnar ingen. Jag tar hellre hederliga men mänskliga politiker än partiskolade broilers som gör allt korrekt men saknar erfarenhet av vanligt arbete och inte företräder någon annan än sin egen karriär.

      Nu sätter jag punkt i den här debatten.

      Radera
    6. Apropå halmgubbar sätter jag inte likhetstecken mellan riksdagsledamöter och ministrar, och citatet "fullt arvode utan att jobba" länkar till en artikel som inte handlar om en minister.

      "Misstag på lösa grunder" antyder att Bucht inte kan förväntas känna till och leva efter regler. Vem av oss är det egentligen som nedvärderar/häckar politiker nu?

      Men där någonstans kommer vår stora skiljelinje. Du skriver: "Om vi häcklar politiker för varje misstag på lösa grunder kommer det bli ännu svårare än det redan är idag att få hederliga och kompetenta personer att vilja ta den sortens förtroendeuppdrag." Där tycker vi helt olika. Om vi inte kritiserar människor (oavsett uppdrag) när de gör fel kommer de inte göra rätt, och det kommer definitivt inte strömma till ännu fler till jobbet för att göra rätt. Snarare tvärtom.

      Radera
  7. Jag tycker också denna typ av kritik blir lite missvisande. Att vara statsråd är knappast ett jobb i vanlig mening eftersom man aldrig kan ta ledigt från det politiska ansvaret och därmed egentligen alltid är i tjänst. Om reglerna nu finns ska de väl i och för sig följas, men ett rimligare regelsystem vore att slopa alla möjligheter till semestrar och sjukskrivningar för statsråden. Hur de sedan disponerar sin tid - inklusive eventuell bortavaro från departementet - får de avgöra i samråd med regeringschefen, och är de så sjuka att de inte kan sköta sitt ämbete får de lämna regeringen, tillfälligtvis eller helt och hållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det formella ansvaret kan de inte ta ledigt ifrån, men hur hårt tror du Sven-Erik Bucht jobbade den dag han opererade sig efter hjärtinfarkt? Laila Freivalds tog som utrikesminister ledigt hela helgen när tusentals svenskar drabbats av tsunamin. Carl Bildt tog ut fullt riksdagsarvode när han samtidigt jobbade som medlare för FN och hade en vikarie i riksdagen...

      Jag skulle snarare säga att den bild av politiker som dubbelarbetande slitvargar som media vanligtvis visar upp blir missvisande om man inte då och då tar fram även den andra sidan av myntet.

      Radera
    2. Håller med Anonym 13:56, precis det jag menade i mitt inlägg. Att sedan Bucht inte kan arbeta från operationsbordet säger väl sig självt men han har en statssekreterare som han kan delegera ansvar till de timmar han är oförmögen att arbeta. Det är egentligen inte konstigare än att han antagligen delegerar ansvar till sin stab när han sitter i pågående möten av sådan karaktär att han inte kan hantera andra frågor. Sedan bör han förstås göra rätt med pappersexercisen ändå men kan någonstans förstå att han har viktigare prioriteringar där och då.

      Radera
    3. Det är inte konstigt att Bucht kan delegera. Det konstiga är att han inte sjukskriver sig och tar karenssmällen, alltså följer reglerna. Med ministrar som fuskar är det svårt att klaga på eller försöka förbättra folkets moral.

      Radera
    4. Min poäng från 13:56 var att det inte är särskilt relevant hur "hårt" en minister jobbar eftersom de i grund och botten inte får betalt för en viss kvantifierad arbetsinsats utan för att ta det politiska ansvaret för en samhällssektor, och det ansvaret har de 24/7 så länge de är statsråd. Därför vore det rimligare att helt stryka alla regler kring sjukskrivningar och semester för dem - jag är säker på att både de själva och deras närmaste medarbetare betraktar de kvantifieringar av arbetet som ligger bakom sådana regler som smått meningslösa när de ska tillämpas på deras verklighet, och därför uppstår såna här situationer.

      I mitt förslag skulle de inte kunna ta semester eller sjukskriva sig, utan det skulle ankomma på dem själva, i samråd med statsministern och deras stab, att avgöra hur de ska disponera sin tid. Om någon inte kan klara jobbet, t.ex. på grund av en längre tids sjukdom eller för den delen inkompetens, ja då återstår bara att lämna regeringen. Det borde naturligtvis också bli konsekvensen om man uppvisar omdömeslöshet, som i ditt exempel med Freivalds - men som jag ser det var inte hennes problem att hon var "ledig" utan att hon varken insåg eller lät sig övertygas om situationens allvar.

      Men som jag skrev innan, de regler som nu finns bör förstås följas.

      Radera
    5. Ja, att tycka eller föreslå regeländringar är jag helt med på och accepterar. Det är möjligt att det vore rimligare att stryka och ändra alla regler.

      Men så kan man ju säga om allting. Om jag tycker att det är rimligt att jag själv får välja ifall jag vill ha säkerhetsbälte kan jag inte välja att skita i regeln utan att det får konsekvenser. I det här fallet blir det inte ens konsekvenser trots att fusket måste anses bevisat i några fall. Och det säger sig självt att med runt 25 statsråd i drygt tre år (tillsammans c:a 15000 dagar) så måste NÅGON mer än Gabriel Wikström varit sjuk någon enda dag.

      Radera
  8. Nu tror jag så gott om Herr Landsbygdsministern att jag är säker på att han förkovrade sig i engelska via medhavd ljudbok även under själva operationen, som ju sker under lokalbedövning, alltså högeffektiv arbetstid, han kanske dessutom konverserade på engelska med vårdpersonalen i syfte att optimera och effektivisera sina studier, alltså även detta en indikation på arbetstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir man verkligen inte sövd under ballongsprängning? Hur som helst, ifall operationen skedde innan den här intervjun tror jag inte han läste engelska den dagen: https://www.youtube.com/watch?v=nj3BALH8hDw

      Radera
    2. Appropå Bucht så är en sk ballongsprängning (PCI) inte en öppen operation som t.ex en bypass-operation (CABG) och då behöver du inte vara sövd. En slang förs in via ljumsken med en ballong som kan vidga de förträngda kärlen i hjärtat.

      Däremot rekommenderar Socialstyrelsen (och troligen de flesta läkare) minst 4 veckors sjukskrivning och sedan ytterligare 4 veckor på halvtid. Det betyder inte att personen måste avstå helt från fysisk ansträngning men hen kan nog inte förutsättas kunna arbeta under den tiden. En sjukskrivning borde verkligen ha utfärdats.

      Radera
    3. Jag litar på att ni vet det här med ballongsprängning, jag gör det inte. Men att han inte skulle ha behövt minst en heldags konvalescens känns helt orimligt. Men tydligen tycker han det själv, för han har (vad jag sett) inte gått med på att han skulle ha gjort något fel.

      Radera
    4. ...och ibland går man in via artären kring handleden vilket är skonsammare än via ljumsken. Huruvida Bucht blivit stentad osv vet jag dock inte, men det spelar ingen större roll för ”återhämtningen”.

      Radera
    5. Såvida han inte är Stålmannen måste han ha varit helt ledig från ministerjobbet minst en dag. Och som reglerna är räcker det alltså med att han varit borta en lördag eller söndag för att karensen skulle ha drabbat honom.

      Radera
  9. Alla politiker är inte lika dåliga. Hela alliansen, sossarna och vänstern är så usla att det är skandal. I regeringen utmärker sig Löfven och Magdalena som exceptionellt dåliga. Sen har vi gänget som får en att tappa tron på mänskligheten: MP och FI.
    Jag kommer själv rösta på MED, det är det enda partiet som åtminstone har en plan att reda upp alla problem som landet har. Egentligen borde de få uppemot 90% av rösterna men folk tycks kunna tåla hur mycket idioti som helst utan att ändra sin röst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla politiker är inte lika dåliga, och inom varje parti finns mer eller mindre kvalificerade personer, men på det hela taget ser jag ingen anledning att rösta på någon av dem.

      Att MED inte fuskat med arvoden och regler tror jag mest beror på att de inte haft några arvoden att fuska med. Håller de stilen utifall att de kommer in i några kommuner eller andra församlingar blir det en positiv överraskning. Att deras politik någonsin skulle tilltala 90 procent av väljarna har jag svårt att tro.

      Radera
  10. Riksdagsledamöter har varken närvaroplikt eller prestationskrav. Man kan alltså klara jobbet även i koma, så varför sjukskriva sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, och det tycker jag är ett problem. Arbeten utan vare sig närvaroplikt eller prestationskrav bygger på att man har hög moral. Med 349 ledamöter (och så brukar det vara ytterligare några ministrar som inte sitter i riksdagen) är det givet att alla inte håller hög moralisk standard. Gissningsvis inte ens en majoritet.

      Radera
    2. Gissningsvis är det så få, att det inte ens är en minoritet utan en singularitet.

      Radera
    3. Det tror jag inte, men det verkar vara få som blir politiker för att de vill ändra samhället och för många som främst vill ändra innehållet i den egna plånboken.

      Radera