fredag 12 januari 2018

Redaktionsmötet

Redaktionschefen: ”Skriv en spartext.
Praktikant-Matte: ”Vadå?
Redaktionschefen: ”En text om spartips.
Praktikant-Matte: ”Hur då?
Redaktionschefen: ”Vadå hur då?! Skriv en text om sparande. Folk vill läsa sån skit nu.
Praktikant-Matte: ”Vad ska jag skriva då?
Redaktionschefen: ”Skriv om att många små belopp blir stora i slutändan. Hitta på något!


Ungefär så tror jag att det gick till när Mattias Knutson (ja, självklart är han Mats Knutsons son) fick i uppdrag att skriva en spartext i Expressen. Om Mattias hade begripit något om sparande hade han totat ihop en vettig text. Istället översatte han en text skriven av en ”Apartment Therapy's Assistant Lifestyle Editor” (vet inte hur den titeln översätts, men jag är rätt säker på att ordet ”ekonomi” inte är med) som i sin tur gjort en tolkning av något som heter ”The 52 Weeks Challenge”.

Kanske finns det något vettigt i grunden här, men jag orkar inte gräva mig ner till botten i den sörjan. Jag tycker heller inte att det är relevant, Expressen-artikeln bör kunna stå för sig själv. Det kan den inte, men vad Praktikant-Matte försöker få fram är att istället för att räkna ut hur mycket man kan spara bestämmer man sig för hur mycket man vill spara. Vi låter honom förklara själv:


För att lyckas med det här sparsystemet börjar du med att räkna ut exakt hur många kronor du gör av med varje dag. För du gör väl av med exakt lika många kronor varje dag? Jaså inte. Synd, då faller tyvärr alltihop.

Här kommer ett spartips från mig. Om du ibland köper tidningen Expressen kan du spara pengar genom att inte göra det. Brukar du köpa deras bilagor kan du spara ännu mer.

26 kommentarer:

 1. Haha, verkligen! (att spara pengar genom att sluta köpa kvällspress alltså). Och då är artikeln ändå högkvalitativ om man jämför med snittet (tänker "koka-soppa-på-kändisars FB-flöden-journalistik)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta med tre bylines, så att man undrar om en skribent kopierat Instagram, en Facebook och den tredje dragit en absurd slutsats. Och så ett avslutande "Vi har utan resultat sökt Pernilla Fläckberg under dagen" för att antyda att de gjort något slags journalistiskt arbete trots att detta inte framgår av artikeln.

   Radera
 2. Jag fattar inte. Jag ska alltså bestämma mig för vad jag vill spara på ett år -säg 100.000kr.
  2. Dividera med 52. Då vill jag alltså spara 1923kr per vecka.
  3. Dividera med 28. Svaret är 68,7 men här är jag lost. Det är beloppet jag startar min vecka med? Vadå startar veckan? Men okej...
  4. Lägg till det beloppet varje dag. 68,7 per dag i ett år ger 25.000kr. Alltså en fjärdedel av vad jag ville spara varje år.
  5. Det roligaste steget. Fundera på vilket SMS-lånebolag som skjuter in de 75tusen som fattas....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du lurar dig på att du vill ha logik också, och någon sådan finns inte här. Men jag ska försöka förklara.

   Helt rätt ner till 68,7 kr. Med "startar veckan" menas att detta är beloppet du sparar på måndag vecka 1. På tisdagen dubblar du, hela vägen upp till söndagen som sjudubblas, så då ska du spara 480,77 kr jämfört med det belopp du "normalt" gör av med. På måndag är du tillbaka på vanliga utgifter minus 68,70 kr igen.

   Varför man ska räkna så här, och hur det rent praktiskt ska gå till framgår inte, så jag antar att man får ringa Mattias Knutson för att få svar på de frågorna. Min gissning är att han inte har en aning.

   Radera
  2. Okej då stämmer iallafall beloppet. Men vilket trams, om man nu bara kan "bestämma sig för vad man vill spara på ett år", så är det enklare att lägga undan en tolftedel av det, varje gång man får lön...?

   Radera
  3. Ja, det systemet har fördelen av att det kan fungera. Om man lägger tiden det tar att plocka undan en slant i kontanter varje dag på att jobba istället sparar man nog mer.

   Radera
 3. Rubriken borde ha varit: "Hur man gör sparandet tråkigt och bökigt". Helt ologiskt! Troligen har man ju inte mer pengar på söndagen än på måndagen samma vecka, men ändå ska man spara sju gånger mer. Knepigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och hur ska man veta hur mycket pengar man sparar en specifik dag? Det verkar smartare att undvika specifika inköp än att spara ett visst belopp en viss dag. Det finns liksom ingenting vettigt att hämta här.

   Radera
  2. Absolut ingenting. Lite nyfiken på vad allmänheten tycker om detta. Kanske det är någon som tycker det verkar vara väldans enkelt och logiskt?

   Radera
  3. Min gissning är att om någon påstår efter en vecka att den fortfarande följer det här systemet så ljuger den personen.

   Radera
  4. Bra gissning! Tyvärr kommer jag inte kunna varken bekräfta eller dementera detta eftersom min omgivning tydligen pysslar med sånt där månadssparande :)

   Radera
  5. Månadssparande, gud vad omodernt! Nej, nu gäller dagssparande. Det blir mycket översiktligare. Idag t ex ska jag spara 383,50 kr, så då gäller det att hitta grejer för 383,50 kr som jag hade kunnat köpa och sedan inte göra det. Busenkelt!

   Radera
  6. Enkelt! Gå in på Willys, plocka ihop mat för 383,50 kr, gå fram till kassan, ställ ifrån dig korgen och gå därifrån. Ta-da, nu har du sparat 383,50 kr!

   Radera
  7. Ah, det borde betyda att varje gång man hittar kyl- och frysvaror bland kolonial är det i själva verket andra kunders sparprojekt!

   Radera
 4. Haha! Den där förklaringsrutan tar nog priset i sparrelaterade dumheter. Vad är det för fel på autogiro den 25:e?

  Trevlig helg på dig!
  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda felet med det hade varit att artikeln blivit jättekort :-).

   Trevlig helg själv!

   Radera
 5. Läste den artikeln och drog samma slutsats. Totalt idiotiskt för att beskriva det vänligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland säger man att någon "inte tänkt hela vägen", men här känns det inte ens som att man har börjat.

   Radera
 6. Det sista steget i artikeln var kanske det smartaste, eller? :) Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tanken är väl att man ska "snabbspola" dit innan man hinner ledsna, men i det här fallet tror jag inte på det. Vore kul om de summerar om ett år hur många som anser sig ha sparat pengar med hjälp av detta ... system. Min gissning är 0.

   Radera
 7. Det som är så tragiskt med detta är att man vet inte om det är dikt eller verklighet. Blir lite som intervjun med KPML(r) ledaren Frank Weirsson. Här är spartipset solklart. Köp inte Expressen , och Aftonbladet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från Frank Weironsson-intervjun tror jag inte att ovanstående dramatisering är särskilt långt från verkligheten. Mattias kanske är en jättedriven skribent som inte alls fått jobbet tack vare sin kände journalistpappa, det vet jag ingenting om.

   Jag har dock väldigt svårt att tro att Mattias själv brinner för ekonomi och gick till chefen och sa att nu har jag ett intressant upplägg om spartips som jag väldigt gärna vill introducera för svenska läsare. OM så är fallet kan jag åtminstone säga att han inte är en duktig skribent, för hela artikeln andas oinspirerat brödjobb från någon som verkligen hade velat skriva något helt annat.

   Radera
 8. Hahaha... Vilket "spartips"... :-)
  Jag tror jag kan skriva sparartiklar i expressen jag med...
  "Släng plånboken och klipp sönder ev bankkort. Då kommer du få riktigt svårt att spendera dina surt förvärvade slantar. Skulle du av något skäl hitta lite pengar någon annanstans så ska du snabbt som tusan be någon gömma dem för dig. På ett år kommer du ha sparat tiotusentals kronor! Och skulle du svälta så är det bara att gå över till grannen och se ledsen ut så kan du säkert få lite mat."
  Bra uppslag igen, Micke!
  Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och lycka till med Expressen! Det där låter absolut som en plan :-).

   Radera
 9. Ett annat klassiskt spartips de tar upp nästa vecka är hur snabbt man kan tjäna ihop sin första miljon. Du börjar med 2 miljoner och spenderar sedan "endast" hälften.

  SvaraRadera