onsdag 3 januari 2018

Konsumtion leder till psykbryt

Det kom en debattartikel under avdelningen självklarheter. Rubriken ”Koppling mellan ökad psykisk ohälsa och ökad konsumtion” känns snudd på lika given som sambandet mellan att hoppa i sjön och att bli blöt. Det är inte enda sättet, men ett av de säkraste.


Så vi handlar mer, har mindre tid och mår sämre. För ju mer vi handlar, desto mer av vår tid måste vi sälja och ju mindre oberoende blir vi. Inte nog med att människor fyller sin fria tid med shopping. De shoppar telefoner, hörlurar och annan teknik som resulterar i ännu mer information, musik och allmänt brus, som gör att de inte kan slappna av även om de skulle vilja.

Och varför inte börja tidigt med osunda rutiner? 55 procent av åttaåringarna har en egen smartphone. Kan någon ge mig en vettig anledning att ge sin åttaåring en smartphone? Förutom att 55 procent av alla kompisar har en och föräldrarna vill slippa tjatet, men pallar man inte tjat från en åttaåring var kanske inte ”skaffa barn” den bästa investeringen.


Den sista slutsatsen i artikeln är att tidsbrist leder till stress, att ”vi” känner oss otillräckliga för att vi inte lägger ännu mer tid på sociala medier, samt:
Det är sannolikt att den ökande psykiska ohälsan både bland vuxna samt bland barn och unga kan minskas om vi uppmärksammar och åtgärdar konsumtionsrelaterad stress.

Jag har inte läst särskilt mycket psykologi, men den bästa åtgärden för konsumtionsrelaterad stress är väl knappast att uppmärksamma den och/eller att behandla symptomen utan att sluta handla en massa skit?!

25 kommentarer:

 1. Hur ska vi få folk att sluta shoppa då? Varför tror du de shoppar så mycket? Jag skrev min C-uppsats i psykologi och konsumtionsbeteende och kunde se att dels hänger det mycket ihop med självförtroende men också att det ger en snabb kick, vilket folk gillar. Så att bara "ta bort" shoppingen tror jag inte funkar, utan då måste man börja jobba med att hitta något som kan ersätta den kicken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsumtion skapar i sig behovet av kicken. Marknaden idag har gjort oss till konsumtionsnarkomaner.Det behövs en kollektiv avvänjning och inte en ersättning.elsa

   Radera
  2. Sara jag tror att man måste ersätta shoppingkicken med annan kick. Jag brukar öppna en liten flaska cava efter att jag betalt räkningarna och fört över till ISKen för att lura kroppen att tro att den varit med om något kul. Problemet är att detta inte är ett budskap någon tjänar några pengar på (utom möjligen stora gröna apoteket då) så jag kommer aldrig nå ut med det i större skala.

   Radera
  3. Absolut, och det behovet har vi jobbat på under många årtionde nu. Hur gör vi då för att avvänja? Jag tror inte vi ska leta efter en annan kick, men vi måste lära oss själva att få den kicken på annat sätt. Inte en yttre kick, utan en inre.

   Haha, så kan man också göra! Jag får en kick av att köpa aktier och se pengarna växa. Det kan man ju också iofs se som en konsumtionskick, jag konsumerar aktier ;)

   Radera
  4. Ja, varför shoppar folk? De är väl dumma i huvudet, helt enkelt :-).

   Jag vet som vanligt ingenting, men tror att ni har poänger allihop. Till viss del måste nog kickarna ersättas och till viss del måste man lära sig att leva utan en kick en gång i halvtimmen, att stå emot konsumtionshysterin.

   För egen del får jag exempelvis kickar av helt gratis löpning, och av att tjäna pengar på olika sätt.

   Radera
  5. Finns nog ingenting som är så effektivt mot att konsumera som att flytta. Själv har jag flyttat 5 gånger sista 10 åren och är rejält less på att kånka alla grejer. Det ska vara något alldeles särskilt viktigt innan jag går och shoppar...
   Och Micke: Nej, det finns ingen vettig anledning för en åttaåring att ha en smartphone. Jag kan inte ens komma på en anledning för en vuxen att ha en...

   Radera
  6. Jag har inte flyttat så mycket, men ändå jobbat ganska aktivt med att rensa. Det känns som att jag har färre ägodelar för varje år som går och det känns bara bra. Den här har jag länkat till tidigare, men den borde alla konsumenter se en gång om året: https://www.youtube.com/watch?v=MvgN5gCuLac

   Jag kan komma på anledningar för vuxna att ha smartphones även om jag inte tycker att fördelarna övervägar nackdelarna, men trots att jag själv var ett stillasittande barn tycker jag snarare att barn behöver röra sig mer, inte skaffa tekniska hjälpmedel att slippa.

   Radera
 2. Säg inte att du betalar för DN?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och det känns alltid lite dumt att länka dit eftersom de ofta låser texterna i efterhand, eller att man bara kan se ett visst antal artiklar per månad. Eftersom detta var en debattartikel tänkte jag att det skulle funka, plus att jag är noga med att förtydliga allt jag kommenterar så att min text ska bli begriplig även om man inte kommer åt DN:s.

   Är det en allmän nyhet brukar jag försöka hitta en friare källa, men nu fick det bli denna kompromisslösning som jag fattar inte är helt optimal.

   Radera
  2. ;)
   Dock kan man lätta komma förbi läsväggen men det visste du säkert redan=).

   Radera
  3. Lätt och lätt. Allt fler nättidningar har fått upp effektiviteten i väggarna så att det inte bara är att incognitosurfa och stoppa nedladdningen i flykten.

   Radera
 3. Håller helt med Erik om att flyttar är effektiva mot konsumtion. Jag bor centralt i stan med närhet till alla butiker men handlar det mesta på nätet för jag tycker det är skittråkigt att handla. Håller på att fundera hur jag ska reducera mängden grejer igen för ska magasinera grejerna under ett år. Min familj fattar inte detta. Det komiska är att även om jag har mindre grejer och köper mindre grejer så har jag oftast betydligt dyrare grejer av bättre kvalitet än dem men i märken som de inte känner till. Så jag ses som snål. :-)

  Kickarna kan även fås genom träning vilket vore bättre för hälsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saker blir ofta självuppfyllande. Har man dem ser man till att ha användning för dem och därmed tycker man sig behöva dem. Är man utan kan man inse att det går lika bra eller bättre.

   Radera
 4. Här garanterat något som borde intressera dig Sparo! :) /Eva

  https://www.axess.se/blog/2018/1/3/det-oformogna-sverige#.Wk0aVyjibrc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad kan man säga... I Sverige äger vi pensionskapital :-). Tyvärr kommer de flesta av oss aldrig bli så gamla (137) att vi kommer få gå i pension och ta ut pensionspengarna, men det var kul att få komma fram... Får man hälsa? :-)

   Radera
  2. Det är en ren gissning alltså. Det är ju möjligt att jag skulle få gå i pension redan vid 135.

   Radera
  3. Tack, bra länk där om fattiga Sverige. Samtidigt som vänstern alltid brukar framhäva att "vi har råd"? Men, men fakta och insikt har väl aldrig varit det som burit fram myten om Sverige? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  4. Fakta och myter går sällan bra ihop :-).

   Radera
 5. Folk shoppar av samma anledning som de i överdriven mängd käkar godis, krökar, rökar eller pökar. Hjärnans belöningssystem måste hela tiden ha mer, om man inte kontrollerar systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dessa laster går för de flesta av oss att lära oss att kontrollera, någotsånär. Betyder det då att även shoppingen går att minska med hjälp av viljekraft och logik? Jag tror det. De flesta har ju inte ett shoppingberoende som är ett diagnosticerat handikapp, utan borde kunna "ta sig i kragen".

   Radera
 6. Sen du gav mig en avhyvling så ska jag försöka följa din blogg varje dag. Jag älskar att shoppa och spendera pengar, men inte på skräp. Men jag tycker nog bättre om att tjäna med förtjänst :)
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avhyvling?! Jag minns det som att jag lite försynt frågade varför du inte följde min blogg, och sedan mycket indirekt undrade om inte huvudsyftet med dina kommentarer var att göra reklam för dina hundra hemsidor :-).

   Men kul om det ledde till nya läsvanor.

   Radera
  2. Hundra var väl att ta i :)
   Men visst, det var syftet från början. Men jag gillar din blogg, den är intressant och underhållande!

   Radera
  3. Det var nog att ta i, men jag har inte slutsumman utan noterade bara att varje kommentar hade en ny länk och gjorde en vild uppskattning :-).

   Och apropå uppskattning (P1, here I come...) får jag tacka för berömmet och betona att det är ni kommentatorer som gör den levande.

   Radera