I inlägget om
gratis mat skrev jag att
jag verkligen vill testa att konsumera fler vilda växter, så jag
tog mig i kragen och plockade nässlor, som jag även testat förut
för många år sedan.
Jag är nöjd med att ha lyckats komma
ut innan de börjat brännas allt för mycket, men antingen letade
jag för dåligt eller också växer det dåligt med nässlor
häromkring. Efter en och en halv timme hade jag kollat på alla
ställen jag trodde på. Mycket blev det inte.
Vad gör man då av dem. Förra gången
gjorde jag nässelsoppa och minns den inte som någon fantastiskt
kulinarisk upplevelse. Man kan ju stuva nässlor, men tusan vet om
det inte blir bättre att använda spenat till det.
Enligt internet kan man torka det till
ett pulver som går att använda till det mesta. Det kostar 300
kr/kilot i hälsokostbutikerna, så då blir det ju sparad krona att
göra det själv. Första steget efter rensning och sköljning är
att breda ut nässlorna på tidningar och låta dem torka. Perfekt,
då får jag nytta av lokaltidningarna också. Jag har inte hittat
något annat användningsområde för dem eftersom jag inte har någon
vedspis. Jag gillar välskrivna texter, så läsning är inte ett alternativ.
Efter två dagar tyckte jag att nässlorna hade
torkat klart. Kanske hade jag kunnat vänta ytterligare, men de är lättorkade. Nu brändes de inte längre, men eftersom de var
rätt bräckliga var jag försiktig när jag flyttade dem från
tidningen till hushållsassistenten.
En minut senare var
djungeln förvandlad till samma åtråvärda pulver man kan köpa för
300 kr. Fast i mitt fall blev det 27 gram. Den som är snabb i
huvudräkning inser att värdet på gatan (”Psst! Vill du tjacka
pulver?”) är 8 kr. Räknar jag snällt ger det mig en timlön på
4 kr.
Men en erfarenhet rikare, det räknas
också. Fast ska jag göra om det krävs att jag slipper leta
nässlor. Bor jag i ett område med god tillgång (det kanske jag
redan gör) så att jag kan få ihop fem gånger så mycket på samma
tid må det vara hänt även jag fattar att det strikt ekonomiskt
vore vettigare att köpa färdigt.
Pulvret äter man helst utan
upphettning för att inte tappa i näringsvärde. Strö det på filen
eller gröten, eller blanda med vätska och drick som smoothie eller
juice. Nässlor innehåller 70 olika näringsämnen och är den
mineralrikaste grönsaken vi har. En tesked nässelpulver ger
dagsbehovet av kalium, kalk, fosfor och järn, men det innehåller också
koppar, kisel, magnesium, mangan och en massa grejer jag aldrig hört
talas om.
Vidare ska nässelpulvret, som är
väldigt basiskt, göra kroppen mindre sur och har en renande effekt
på kroppen och tarmarna. Det är som vanligt när man kollar på
nätet vad bra mat är bra för. Nässlor sägs bota precis allt,
från trötthet och värk till blodbrist och riktiga sjukdomar. Fast
allt detta gäller ju även för placebo. Nåväl, det är ett annat inlägg. Ut och plocka nässlor nu ;-)!