Det finns vettiga anledningar att inte
ta med matlåda till jobbet. Det är t ex svårt att argumentera
mot:
”Den lilla tid jag har hemma vill jag fokusera på min
familj, inte att laga mat för en hel vecka.”
”På mitt
jobb tappar man hela den sociala biten om man inte går med ut och
äter lunch.”
”Jag vet att det går att äta billigare,
men för mig är dagens lunch på kvarterskrogen värd varenda
krona.”
Däremot har jag aldrig hört någon ifrågasätta att det är billigare att göra egna matlådor än att äta restauranglunch. Förrän nu.
Att han med lunch tycks mena fyra
nyanser av smörgås ska nog inte tolkas som att han är norrman utan
bara ung. Att han tycker att en normal lunch kostar 40-50 kr
framkommer senare i tråden, referensramen är en baguette & läsk
på en baguetteria (vad fan är det?!) som han tydligen köper för
45 kr.
Huruvida Jonteboj är typisk för
svensk ungdom vet jag inte, men han är nog uppriktig när han tänker
att det kan vara billigare att handla färdigt för då slipper han
köpa ”alla ingredienser”. Och visst, köper han två kilo ost
eller en stor förpackning påläggskött går han inte plus första
dagen, men han behöver ju inte slänga allt och börja om på nytt
nästa dag.
Men mest tror jag att det handlar om
att bekräfta sina egna val som rationella. Troligen är det även
därför han fastslår att köpt mat är ”mycket godare”, och det
finns fler som han i den där tråden. När någon gjort ett
räkneexempel där det diffar 18400 kr om året att äta på
lunchrestaurang mot att göra egna matlådor kommer
motargumentet:
”Du måste ju räkna med el och
bränslekostnader också med att göra matlådor. Folk kanske åker
en bit för att storhandla.”
Undrar om man ändå inte känner i
maggropen att det argumentet är en aning svagt. Sen saknar jag ändå
extremisterna på den andra sidan. En av de mer ”extrema” i
tråden säger att det nog går att komma ner under tjugolappen per
matlåda. Jag är rätt säker på att jag skulle snitta på en tia.
Ärtsoppa, 1,35 kr/portion
Och för mig har det alltid varit
självklart att ta med matlåda till de arbetsplatser jag haft. För
att jag tvärtemot trådskaparen tycker att hemlagad mat är godare
(men det kräver såklart träning, och den får man genom att –
jajamensan! - laga mat), att det är skönt att slippa ut och flänga
på stan, men också för att det är billigare. Jag skulle
antagligen spara runt tjugotusen om året, skattade pengar, på medhavd lunch. Det är
mer än min totala matkostnad i över två år.