tisdag 3 september 2019

Komfort är motsatsen till frihet

Från en kanal jag länkat till förut kommer här är ett halvtimmeslångt klipp om skillnaden mellan att bo permanent i en van respektive husbil:


De flesta av oss skulle inte välja något av det och ni behöver inte se filmen för att hänga med i inlägget, men anledningen att jag tar avstamp där är att den också handlar om att definiera ordet frihet. Bob, killen i filmen, har valt att bo i en van för att han räds komforten en husbil erbjuder. Jag tycker dock att resonemanget stämmer även för oss som är så konventionella att vi valt att bo i hus.

Det uppenbara argumentet är pengar. Komfort kostar pengar, och pengar förslavar. Det vanliga för människor i vår del av världen är att man höjer sin levnadsstandard lite till så fort utrymme finns. Ju mer pengar man har, desto högre lån tar man. Resultatet blir att man aldrig når friheten.


En större bostad kostar mer i drift. Den kostar att värma upp, den kostar att renovera och den kostar att underhålla. En friggebod målar man på några timmar för ett par hundralappar. En treplansvilla tar hela semestern och/eller tömmer plånboken. Men storleken har en aspekt till. Ju större du bor desto fler ägodelar skaffar du. Nej, det är inte ett självklart samband, men – handen på hjärtat – hur många känner du som det inte stämmer på?

Den stora poängen är att prylar skapar ett beroende. Alla som har/haft ett beroende vet att det begränsar. Behöver man belåna sig eller välja bort annan konsumtion minskar det såklart ens frihet, men även om man har gott om pengar betyder en ägodel ett beroende, alltså minskad frihet.


Ett exempel i videon är wc: ”You're addicted to a flush toilet. You can't poop in a bucket or dig a cat hole because you are addicted to a flush toilet.” Bara så att ingen minimalist ska tro sig stå över detta. Vi är alla beroende konsumenter med begränsad frihet. Vi väljer själva hur begränsad, inte genom att skaffa oss råd att köpa komfort utan genom att avstå.

10 kommentarer:

 1. Jag gillar att han lägger ribban vid hink. Alltså, I Could Not Agree More. Jag ser det runt omkring mig i bekantskapskretsen, folk som tjäänar sexsiffrigt i månaden men som inte skulle pallar tre månaders karens till A-kassa utan att få Kronofogden efter sig. Snacka om ångest.

  Själv när jag ju en dröm om minimalistettan. Har till och med gjort inventarielista. Du var inte lika impad av Sasaki som jag, men han är mitt stilideal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Sasaki är ditt stilideal är väl inventarielistan tom? Eller ja, ett bord, en stol och en dator. Inga bestick, man kan ju gå på restaurang istället ;-).

   Radera
 2. Helt rätt, vi blir aldrig fria om vi vill ha all komfort som vi kan få. Vi måste ändra våra inställningar helt och hållet om det ska gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan jag såg den här filmen har jag nog aldrig riktigt sett det så. Jag fattar att det är svårare att bli rik om man vill köpa allt man ser, men jag hade inte tänkt på att prylarna i sig begränsar.

   Radera
 3. Jag kan till viss del hålla med. Livsstilsinflation är ju ett mycket vanligt problem i dagens samhälle. Men, samtidigt förstår jag inte att allt ofta måste dras till sin extrem. Om du arbetar framgångsrikt med såväl din intäktssida som din kostnadssida (som varje bra företag gör inom rimliga gränser) så behövs oftast inga extremer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremerna gör saker lite tydligare, men få av oss vill bajsa i skogen för att inte göra oss beroende av en vattenklosett.

   Radera
 4. "För att han räds komforten en husbil erbjuder." Nästa klipp bör vara den person som räds komforten en van och en bajshink erbjuder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Problematiken hade varit densamma, även om jag tror att det vore svårare att hitta en sådan video. Men inte omöjligt.

   Radera
 5. CheapRVliving-kanalen och även en del tiny house-kanaler är klart beroendeframkallande. Människor som skalar ned och lever "frugalt". Uppfriskande med folk har en lite "annorlunda" syn på livet.

  Vill du höra beskrivning av skötsam ekonomi i poesiform så leta efter videon "40 years a nomad" på samma kanal. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror framförallt att det är "annorlunda" som jag går igång på. Åtminstone med CheapRVLiving, tiny house-folket har oftare lösningar jag själv skulle kunna använda mig av. Men det är befriande med folk som ger fan i vad som förväntas av dem.

   40 years a nomad känner jag igen. Randy-någonting va? Jag var inte så impad av poesin, men av att han tycks ha levt på luft i flera decennier, och trivs med det.

   Radera