söndag 29 september 2019

Klockrent

Läser att antalet rån där folk blir av med sina armbandsur ökar. Rekordet måste vara det amerikanska paret som blev av med en klocka värd 2,5 miljoner, men det verkar inte finnas någon nedre gräns.

Dyr var den, men snygg var det fanimej inte.

Polisens lösning är den vanliga – skuldbelägg offren:
Var försiktig med att exponera dyra klockor i exempelvis sociala medier, i offentlig miljö eller på andra ställen där de kan uppmärksammas.

Jag kan tycka att polisen borde lägga energi på att lösa brott istället, men jag som inte får betalt för att skydda hederligt folk kan inte låta bli att undra varför man vill ha en svindyr klocka på sig. Eller en klocka överhuvudtaget. Själv har jag en sån där mobiltelefon med inbyggd klocka. Har inte alla det?

Med undantag för pulsklocka vid löpning har jag inte burit armbandsur på över tjugo år. Skulle jag behöva det vid något enstaka tillfälle då mobilen inte kan vara på hade det definitivt inte blivit en klocka för flera tusen när det finns klockor för en hundralapp. Ni som fortfarande använder armbandsur, hur tänker ni? Jag är uppriktigt intresserad.

48 kommentarer:

 1. Instämmer till hundra procent. Klocka finns i mobilen som alla tittar i hela tiden så det handlar inte om att veta vad klockan är. Handlar alltså om status.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag hade klocka minns jag att jag slog i den hela tiden, men så är jag en klantig jävel också. Skönt att slippa.

   Radera
 2. Klocka på armen är praktiskt när jag inte släpar på knappmobilen hela tiden. Har alltid klockan på mig. Ser lite dyr ut, många har påpekat detta. Visst köptes den inte enbart för tidens skull, utan även som ett smycke. Kostade ändå bara dryga tusenlappen på Ur & Penn. Haft den i nästan ett decennium och den håller stil och metallglans ännu. Kvalitet till bra pris med andra ord. Men att skylta med riktigt dyra grejer är pinsamt och dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag under vaken tid aldrig telefon mer än ett par meter bort och en fördel är att jag antagligen inte tittar så ofta på den som jag gjorde med klockan. Det är rätt sällan jag behöver veta den exakta tiden. Räcker bra med +/- en timme och det har jag liksom inbyggt.

   Själv fattar jag inte vad som är dyrt eller inte bara genom att titta på handleder på håll. Klockan på bilden här uppe hade jag gissat på 99 kr hos Rusta.

   Radera
 3. Jag använder armbandsur och har inga planer på att sluta. Det är en 12 år gammal Timex som kostade 600 kr om jag minns rätt.
  Jag är en sån där person som "måste" veta vad klockan är jämt och ständigt.
  Däremot är jag inte en av dessa gamnackade eviga mobiltittare som tror att världen går under om någon fjärtar på twitter medan jag tittar bort. Så vitt jag minns är väl Sparo inte en av dessa personer heller?
  Telefonen bor normalt i en innerficka när jag är ute eller ligger på en byrå när jag är hemma. Armbandsuret är helt enkelt ett smidigare sätt att få reda på hur mycket klockan är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet, så fortsätt med det. Jag är mest nyfiken. Klart, har man ett jobb med mycket möten behöver man kanske ha tiden klar för sig, men där finns det ju oftast väggur.

   Det är riktigt, jag har en internetfri telefon så när jag inte är vid datorn missar jag Twitterfjärtar. Men klocka har den.

   Radera
 4. Har klocka endast som acesoar vid finare tillfällen endast.
  Aldrig till vardags. Då använder man ju mobilen 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ju svår att slippa undan även om man kan drömma ibland.

   Radera
 5. Jag lämnade armbandsuret i tonåren. Använde fickur i kedja under många år. Numera är det bara mobilen.

  Att titta på fickuret var lite omständigt så jag blev expert på att titta på andras armbandsur. Det fungerade utmärkt men på den tiden hade "alla" klocka på handleden. Den metoden är svårare idag.

  Att ha en stor svulstig klocka på armen ser jag som ett svaghetstecken. Det räcker inte med att vara den man är utan man måste dekorera sig för att höja sin status.

  /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hellre fickur om man ska ha den som ren utsmyckning.

   Hörde någon säga att den gamla gesten att slå sig själv med fingertoppen på handleden för att visa för någon annan att han/hon är sen eller behöver öka inte funkar idag. Unga människor har liksom ingen relation till armbandsuret så att de kopplar vad man menar.

   Radera
 6. Helt enig. Använde klocka högst ett par dagar sammanlagt då jag var barn som jag fått i present.

  Känns inte bra att ha runt armlederna och vill ha dom fria från ting.
  Sedan har jag även ett arbete som gör att jag inte kan använda mig av armbandsur p.g.a bakterierisker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska börja kolla aktivt efter klockor på handleder. Det borde ha gått ner rejält och det får jag inte ihop med klockrånstrenden.

   Radera
 7. En omega seamaster i titan har jag haft i nästan trettio år, var jag än har varit har den suttit på armen, simmar med den, har den på jobbet (är byggare) och när jag dör så ska den gå i arv (inskrivet i testamentet)

  Nu har jag lite intresse för klockor, en hobby kan man säga, har ett flertal hemma, dock så är det bara omegan och en annan som betingar ett visst värde, har flera billigare, tex en kul Oulm med tre urtavlor, alltid retar den upp någon när jag har den på armen, bra för blodomloppet.

  Dock skulle jag påstå att till 90%har jag omegan på armen. Känner mig inte klädd utan den. Vissa har ju tatueringar, skägg eller smycken, jag kör med klockan bara (och vigselring)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar i och för sig inte tatueringar heller. Skägg däremot :-)>.

   Varför retas det av klockan med tre urtavlor? Det här med armbandsur känns som en hel subkultur jag missat.

   Radera
 8. Har alltid klocka på armen, utom när jag duschar, även om den iofs är vattentät och lätt skulle klara av duschen. Omedvetet kollar jag klockan säkert minst 100 ggr/dag. Skulle få panik utan klocka. Känner mej helt naken utan klockan. Skulle hellre gå ut utan byxor än utan klocka. Den är som en del av kroppen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett oskyldigt missbruk, men om jag gjorde något omedvetet (förutom att tänka och andas) hundra gånger per dag skulle jag försöka låta bli en vecka bara för att. Vad skulle hända om du lät bli klocka?

   Radera
 9. Jag har ingen egen telefoneringsapparat, dock en jobbtelefoneringsapparat. Ju mindre beröring med detta ting desto bättre anser jag. Javisst, ett bra verktyg många gånger men är också en stor källa till stress osv. Därav använder jag armbandsur utanför hemmet. I hemmet är det skönt att inte alltid veta vad klockan klämtar...
  PS. Svulstiga klockor går fetbort, gärna diskreta traditionella med siffertavlor eller romerska siffror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder du inte mobil är jag med på att du behöver hålla koll på tiden på något annat sätt. Jag utgår alltid ifrån att ingen är mer teknikfientlig än jag, för det är sällan jag blir överbevisad.

   Radera
 10. Jag har en träningsklocka med gps. Tidigare var de ganska stora och klumpiga så då bar jag den endast under träningspasset. Nu är den lätt och smidig och dessutom vattentät så den sitter på jämt. Den kostade runt 3-4 tusen har jag för mig men jag tror ändå inte den är "rånbegärlig" (men stöldbegärlig är den säkert om jag skulle lägga ifrån mig den obevakad). Plast och gummi ser inte särskilt lyxigt ut.
  Det verkar vara lyxklockor modell Rolex eller Patek som rånrisken ökar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade den kanske allra klumpigaste träningsklockan, Garmin 305, och älskade att man såg siffrorna på den utan att trycka upp den i ansiktet, men det var tydligen för bra eftersom den slutade tillverkas.

   Verkar inte spela så stor roll vad de kostar. Klart att en Rolex eller Breitling ryker snabbare, men folk verkar dra vapen för att komma åt klockor för hundralappar också. Det blir bara inte lika stora rubriker.

   Radera
 11. När Kling & Klang (polisen) går ut och pratar om att man ska vara försiktig att exponera värdesaker, då vet man vart klockan är slagen så att säga. U-land någon?
  I övrigt fann jag det ngt komiskt att du inte har klocka, men du behöver alltså pulsmätare för att veta att du är ansträngd vid löpning :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det provocerar mig mer än allt annat att polisens lösning aldrig tycks innebära att de ska hitta förövarna och få dem inburade.

   Nja, att jag är ansträngd känner jag nog ändå, men tycker att det är lite kul att se hur bra min känsla stämmer med verkligheten. Dessutom är jag hypokondriker och tänker att galen puls skulle kunna vara en god mätare på att något är fel, och känner mig tryggare när den visar vad jag tycker att den ska. Men mest är det en leksak och dess främsta uppgift är att mäta distans och hastighet, inte puls.

   Radera
  2. Det är helt okontroversiellt att polisen uppmanar folk att inte exponera värdesaker i onödan. Att detta inte är självklart för alla är det som förvånar.

   Kanske är vi "söndercurlade"?

   /nils

   Radera
  3. Nej, det är extremt irriterande att brottsligheten nu nått sådana nivåer så att tex barn blir rånade påväg hem från skolan. Att man inte ska kunna gå ut, utan att tänka sig för över vad man har på sig eller vad klockan är. Det är början på ett totalt sammanbrott av det fria samhället.

   Radera
  4. Vet inte hur okontroversiellt det är. Jag skriker mig hes varje gång (så länge det inte är idiotargument av typen: "Vi ska minsann ha rätt att gå nakna utan att bli antastade") och är knappast ensam. Men visst skulle jag önska att reportrar reagerade med ett "Vänta, vad sa du nu?!".

   Radera
  5. "Det är början på ett totalt sammanbrott av det fria samhället".

   Det måste vara tungt att umgås med denna tanken i sin vardag. Men frågan är om vi som art överhuvudtaget kan hantera ett samhälle som är fritt som idag? Jag är tveksam, men tror ju ändå inte på ett totalt sammanbrott.

   Vi har kanske nått peak demokrati. Vad vi skulle behöva nu är en ny vision som kan förena folk från olika läger. Vad den visionen skulle kunna vara är svårt att säga men klimatet har flyttat fram sina positioner.

   /nils

   Radera
 12. Klockrån har blivit vanliga. I min egen port var det ett klockrån för inte så länge sen. En av grannarna blev rånad på sin klocka under pistolhot. Detta hände mitt på dagen. Känns rätt otryggt när våld och rån kommer till ens egna port.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag. Vet inte om polisen ens åker ut på personrån om det inte är pistoler inblandade. Lite skillnad från förr.

   Radera
  2. En ungdom i 20-årsåldern blev rånad en natt i Båstad i somras när han lullade runt i gränderna. Han blev av med sin Rolex med ett uppskattat värde av en kvarts miljon.

   Tja, vad ska man säga. Kanske att pappa borde köpa en ny till honom.

   /nils

   Radera
  3. Jag kan inte för mitt liv fatta vem som vill gå runt med en klocka för en kvarts miljon, oavsett om man har tjänat ihop pengarna själv eller inte. (Därmed inte sagt att det inte är polisens jobb att förhindra brott och straffa förövare.)

   Radera
 13. Nu kostar min klocka det tredubbla än det men det är en accessoar som mycket annat. Men vi kan väl samtidigt idiotförklara alla som bär halsband, armband och örhängen - vad fyller det för funktion?
  //Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska någon av oss överhuvudtaget idiotförklara andra över detta, det vore väl onödigt?

   Radera
  2. Din klocka kostar 750.000 kr?! Jag är mer förvånad än imponerad och förstår det inte. Men jag respekterar ditt val fullt ut. En värld där alla är som jag vore en värld som jag inte skulle vilja tillhöra.

   /nils

   Radera
  3. God sammanfattning. Jag varken fördömer eller idiotförklarar, jag är mest fascinerad.

   Radera
 14. Jag har mobil med klocka men mobilen läggs undan när jag jobbar därför har jag armbandsur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade blivit förvånad om du hade sagt att du har mobil UTAN klocka ;-).

   Jag glömmer bort att det finns människor som inte har mobil när de jobbar. Det är vid sådana tillfällen jag också använt armbandsur, men nu är det många år sedan.

   Radera
 15. Det är ju fint med klocka. Jag har en vanlig i läder som jag använder till vardags och en lite finare i metall som jag fick när jag fyllde 18 av mina föräldrar. Man blir ju lite extra glad av saker när det är en personlig gåva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig gillat klockor, men visst är gåvor trevliga.

   Radera
 16. Själv har jag ett golvur från 1700-talet. Det går fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hopplöst att spänna fast på armen bara.

   Radera
 17. Klockor är för mig ett stort intresse och jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan. Äger i dagsläget tre stycken ”exklusiva” armbandsur och blir ständigt dumförklarad av kollegor och polare men jag kan ärligt talat inte bry mig mindre :) dessutom är det ju förbannat krångligt att behöva ta upp telefonen ur fickan varje gång man vill kolla tiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, lyssna inte på kollegorna i det läget. Jag tycker bara att klockor är skittråkiga.

   Och det där att det är jobbigt att ta upp mobilen skulle jag vilja vända på. Om jag kände så skulle jag tycka att jag var för upptagen av att kolla tiden. Lite som när jag stängde av automatisk mejlhämtning eftersom jag märkte att det stal för mycket av min uppmärksamhet.

   Radera
 18. Slutade med klocka i gymnasiet när den jag hade gick sönder. Det var i samma veva jag köpte min första knappt mobila telefon.

  En klocka är en accessoar precis som halsdukar, smycken, huvuddukar etc. Inget som behövs rent praktiskt men som vederbörande av nån anledning vill ha på sig.

  Oooooojaaaa visst är klockor en subkultur, jag hade ett konsultuppdrag i Sthlm för nåt år sen. Dessa herrar jag jobbade med var komna från en helt annan värld än jag, den snåle smålänningen. Det enda de snackade om på fikastunderna var deras klockor, det var tydligen Patek Phillipe som var det "senaste".... jag fattade ingenting, mer än att de hade betydligt mer pengar än jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med om att halsdukar inte behövs praktiskt. På vintern är det skillnaden mellan liv och död för mig :-).

   Jag tycker att det är kul när folk snöat in på saker jag inte fattar, men sitter man varenda fikarast och pratar klockor känns det som att något fattas i livet, precis som för dem som bara pratar jobb på rasten. Så outsägligt torftigt.

   Radera
 19. Klockans batteritid är bättre. Ibland vill man inte ta upp mobilen. Klockan är snygg och tekniskt intressant. Mobiltelefonen klarar inte vatten. Klockan väger mindre. Klockan ställer inte om sig vid tidszonsbyte (går att göra den inställningen på telefonen med iofs).
  Största skälet är nog vanan och att inte alltid vilja ta upp mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om min tes stämmer att vi ändå har med oss mobilen hjälper det ju inte att klockan är mindre och lättare, eftersom klocka+mobil alltid är större och tyngre än bara mobil.

   Och den där vanan att titta till tiden i tid och otid känns som ett problem som har en icke-teknisk lösning - sluta med det ;-).

   Radera
 20. Jag avstod att köpa en klocka eftersom en bra klocka drar batteri.Det finns ingen anledning att köpa eftersom så mycket av moms och skatt går till människor som medvetet missköter sina jobb av ren slöhet och snikenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt bra klocka dras upp och drivs med fjäder. Förslagsvis fickur:
   https://www.pocketwatches.com/blog/wp-content/uploads/2019/03/sam-mgrdichian-629211-unsplash-1-700x466.jpg

   Radera