fredag 20 september 2019

Infekterade kistor

Nästa avsnitt här på ”dödsbloggen”. Jag har funderat över likkistor. Det måste ju vara världshistoriens mest meningslösa byggnation i och med att den ska eldas upp eller grävas ner strax efter tillverkning. Ändå lägger en del helt vansinniga pengar på dem. Eller vad som sägs om en förgylld kista med änglavingar?


Man kan inte ta med sig pengar i döden, men något vettigare måste man ju kunna göra med dem. Även om jag själv sörjer just nu känns kistor och kvarlevor som världsliga ting. Människor har jag stor respekt för, men kroppen efter döden ser jag som ett skal. Jag är helt okänslig för sånt och skulle för övrigt gärna odla rabarber på graven. Växer underhållsfritt och så kan man skörda när man hälsar på sina anhöriga.

Men jag har förstått att kistor är otroligt känsligt för en del. För drygt tio år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att kyrkogårdarna tryckte sönder kistlock med grävskopa för att undvika ras när locken vittrade sönder. Anhöriga blev tokiga av att få höra att deras dödas kistor tryckts sönder. Jag kunde bara tänka: Vad trodde de skulle hända med en träkista i marken?


Själv blev jag glad när jag fick höra att det är på gång att komma kistor i wellpapp. Lättare att bära och billigare att tillverka. Det sista kvittar om man betalar själv, men det går faktiskt åt tiotals miljoner skattepengar för att täcka begravningar för dem som saknar egna pengar.

Annars hade norska ståuppkomikern Halvor Johansson en idé om att ha en kista av gelé för då kunde den som ville göra en high-five med honom genom att slå handflatan hårt rätt ner i gelén, så skulle han ligga och gunga därinne i trettio sekunder. Dödskul...

19 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med! Som jag kanske sagt förut: det är inte på kyrkogården/gravplatsen man minns sina avlidna anhöriga så vad spelar det för roll hur omslaget ser ut under ceremonin (där kistan dessutom ofta täcks av duk och blommor).
  Jag skulle tycka det var underbart att odla rabarber på graven, då kanske jag skulle åka till Skogskyrkogården oftare än till Allhelgonahelgen och jul (och då har jag ändå ganska nära dit).

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan absolut tycka att en kyrkogård är en bra plats att minnas, men då ser man ändå inte kistan. Inte ens första gången om man kör bårtäcke.

   Nämnde det där med rabarber för någon som påstod att det nog inte ens var tillåtet, men jag minns inte varför.

   Radera
  2. Jag satte jordgubbar på min brors grav för kanske 5 år sen.
   Ingen har klagat på de ännu.

   Radera
  3. Tack! Det blev jag glad av att höra. I mitt aktuella fall blir det minneslund (där jag i och för sig gärna skulle odla ett och annat, men inser att det inte är okej), men det är fint att höra att människans fria vilja i någon mån fortfarande omfattas av Svenska kyrkan.

   Radera
 2. Jag har en kompis som har snickrat ihop sin själv. Människan är fortfarande pigg och i full fart. Skulle aldrig anstränga mig så mycket, dessutom är den skrymmande. Däremot en kista i wellpapp a la flyttkartong, behändig och ihopfällbar, varför inte. Kanske t o m kunna beställa dem med olika motiv på eller i någon färg man gillar./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde inte vara några problem att få välja färg. Eller tryck. Kanske kunde man sätta en spritpenna längst fram så att de sörjande fick skriva en sista hälsning, lite grann som man kan göra med gips.

   Radera
  2. IKEAs nya deal? Pappkista och flyttkartonger, de hör ju liksom ihop! Tanken att kunna lägga ett tryck istället är ju en kanonidé faktiskt. Ett kärt minne från den bortgångne tyckt på locket, skulle kunna beställas innan man går bort.

   Radera
  3. Då kunde man designa sin egen kista direkt på nätet, spara och printa ut beställningen så att de anhöriga sedan kunde klicka på en "Leverera"-knapp när de var dags. Här har vi något, Ingvar! INGVAR!!! Nej, visst ja...

   Radera
  4. Wow! Lysande, jag skulle fota norrskenet och ha en mörkblå kista med svindlande norrsken på! Inga blommor på den inte, lägg ev blompengar på nåt behjärtansvärt istället.

   Radera
  5. Själv skulle jag skriva okvädningsord och förtala människor som skulle bli ännu mer uppretade över att det vore för sent att polisanmäla mig, men annars hade norrsken varit trevligt.

   Radera
 3. Var det inte du som hade byggt ditt vardagsrumsbord själv? Att sno ihop en bra kista själv kan väl inte vara ett dugg värre?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har i princip snickrat en bordsskiva (kistlock) till en pall med pallkragar. Vet inte om det kan klassas som att ha byggt ett bord själv, men den skulle definitivt inte kvala in som kista.

   Radera
  2. Jaha, jag trodde det vart mer avancerat :)

   Men med tanke på kostnader för begravningar så tittade jag på deras aktier i usa. Inte så lockande man kunde tro, med pe värderingar på 25+.

   Radera
  3. Bedöm själv, skulle säga att det är mer Ernst Hirschenkellersteiger än Alvar Aalto:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/inred-med-containerfynd.html

   Konjunkturokänslig bransch i alla fall.

   Radera
  4. Den duger ju som kista... Eller finns det någon lag som säger att kroppen måste ligga rakt utsträckt?

   Radera
  5. Ja, en naturlag som på latin heter Rigor Mortis ;-).

   Radera
 4. kollade på fonus och den billigaste kistan ligger på 4300:- och den dyraste på ca 38000:-. jag har sluppit planera begravning men kan tänka mig att det är en jäkla situation att befinna sig i. lätt att det kan kosta hur mycket som helst. pengar som kunnat användas till både bättre och trevligare saker.
  jag räknar med att du kommer med en kostnadssammanställning när hela proceduren är över.
  sa precis till frun att hon kan lägga mig i en papplåda när det är min tur. jag kommer tillbaka och spökar om de slänger ut alla pengarna på begravningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, en prissammanställning kommer. Dock kan jag säga redan nu att välj aldrig Fonus, det tycks finnas en anledning till att de kan pumpa ut så mycket reklam.

   Radera