lördag 14 september 2019

Alla dessa genvägar

Tålamod kommer nog med åren, men visst verkar det ha blivit en bristvara rent allmänt? Jag ser ständigt folk som vill tjäna mer, jobba mindre och få mer pengar över. Nu! Både Flashback och Twitter är ständiga källor, men de finns överallt.

Bra saker tar tid.

Någon vill ha en bil den inte alls har råd med. Andra har sparat undan 50000 kr och vill nu ha 20000 kr i årsavkastning för i deras värld är 40 procents ränta tydligen rimlig. Och när de får mothugg försöker de tjata till sig andras godkännande. Men bra ekonomi kommer liksom inte av sig själv och tar tid.

Kanske är jag bara gammal och konservativ, men det känns som att folk förstod det här förr. I det gamla bondesamhället förväntade man sig inte avkastning på åkern efter tjugo minuter, och en skog tog generationer innan den började löna sig.


Nu är det nu (!) som gäller. Banta femton kilo på fyra veckor, ge mig toppjobbet så skaffar jag utbildningen sedan och ge mig en kanonekonomi, men jag vill inte behöva spara för det. Möjligen senare. Den traditionella ordningsföljden på sådd och skörd verkar så totalitär och tråkig.

Att skylla på sociala medier känns lika progressivt som när föräldrar på 50-talet skyllde allt på den farliga jazzmusiken, men något måste det ju bero på och jag har inget bättre förslag. Vi måste nog förbjuda jazz.

24 kommentarer:

 1. Jag är helt och hållet med dig i frågan om att förbjuda jazz och för att anknyta till ämnet, jag vill att vi gör det NU!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör vi med lagbrytare som spelar jazz i regelrätta "jam sessions", men hävdar att de ägnar sig åt fusion eller traditionella folkvisor med modifierad takt?

   Radera
  2. Vi får försöka skapa opinion mot detta otyg, kanske slira lite på sanningen och hävda att fusion är dåligt för (öron)miljön. Helt enkelt skambelägga företeelsen.

   Radera
  3. Jag vet inte ens om det är lögn. Det borde ge någon form av psykisk ohälsa när folk infernaliskt drillar tvåtusen toner per minut.

   Radera
  4. Du, ZeroStrategy, har aldrig varit på en jazzklubb i Berlin, förstår jag. Jag avskydde jazz ända tills jag hamnade i en liten källarlokal i Berlin, där cigarettröken låg som en dimma, ölsejdlarna var legio och det spelades jazz av bara den.

   Radera
  5. Klart att röken låg som en dimma. Uttrycket jazztobak kan ju inte ha uppstått ur tomma intet.

   Radera
  6. Elisabeth; Jazz, cigarettrök och en källarlokal. Jag kan bokstavligen känna illamåendet lura i halsgropen. Du, Berlin och öl låter däremot som himmelriket ;-)

   Radera
  7. Glöm inte dansbanorna! Dessa syndens nästen leder raka vägen i fördärvet. Gör något nu, åt dansbane-eländet!
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Dansbaneel%C3%A4ndet

   Radera
  8. Dans förbjuder jag gärna!

   Radera
 2. Svar
  1. Äntligen lite religiös touch i kommentarsfältet. Halleluja!

   Radera
 3. Jag vet inte, orsaken verkar nog vara någon form av farligt virus, som angriper hjärnan, som sprider sig som en löpeld genom Sverige?

  Skämt åsido, det ligger något i det du säger. Titta bara på den genomsnittliga innehavstiden på börsen idag jämfört med för säg 10-20 år sedan. Det är inte bara galet, det skadar också avkastningen in absurdum.

  Det är nog så att egenskaper som tålamod är medfött till viss del, även om det säkerligen även kan fostras.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mycket av det kan tränas och är evigt tacksam att jag spelade schack som barn och inte ishockey. Och att jag hann växa upp innan internet kom, på den tiden man fick gå till biblioteket och slå upp saker man ville veta.

   Radera
 4. Klockrent som alltid. Du har inte funderat på att ge ut det bästa du skrivit i bokform?

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har funderat på att ge ut mycket i bokform, men tyvärr är det aldrig någon förläggare som delat åsikten.

   Radera
 5. Fast det låter ju toppen! 40 % regeln istället för 4 % regeln till FIRE. Då är jag ju snart där ;-)
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi inte säga 50 på en gång? Hälften är liksom enklare att räkna ut ;-).

   Radera
 6. ”Kanske är jag bara gammal och konservativ, men det känns som att folk förstod det här förr.”

  Det var snarare på den tiden innan de liberala och konservativa idéerna fick ett för stort fotfäste i samhället. Avregleringar leder till att folk tror att det inte finns gränser för någonting. Alla här i världen kan inte leva som om de bodde i Beverly Hills. Det är boende i Beverly Hills som borde försöka ta sig ut ur sin fantasivärld och anpassa sig till övriga världen.

  Vi delar tillsammans på bördorna och njuter tillsammans av frukterna. Så funkar det i min familj och så borde väl hela samhället också fungera.

  SvaraRadera
 7. Jag tror det finns många (unga) som definitivt förstår att det tar tid och hårt arbete att komma någonstans. Anledningen till att dom inte hörs på flashback och twitter är att dom är upptagna med att faktiskt nå sina mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, självklart finns det människor i alla åldrar och grupper som har bra koll på saker, men jag tror att andelen sjunkit.

   Radera
 8. Det finns jazz, och så finns det jazz. Själv har jag rätt ofta svingjazz på i bakgrunden när jag arbetar hemma; jazz från 1920-till 1940-talet. Modern jazz borde förbjudas i lämplig grundlagsförändring. Konstitutionsutskottet kan säkert snabba på processen.

  Jag har 129 Smoke Rings-program (115 timmar MP3) tillgängligt …

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ingenting om jazz (lyssnar inte alls på musik), men sämst tycker jag är storbandsjazz av Glenn Miller-typ medan lite finstämd fyrmannasättning med piano och blås (tänker Stan Getz, Jan Johansson) faktiskt är helt okej.

   Anar att jag sa precis tvärtemot dig nu, men det kan inte hjälpas.

   Radera
  2. Smoke Rings programledares fantastiska stämma, bara det var en behållning. Minns inte vad hette men kan minnas rösten, whiskeyhes, Vet inte om han rökte, men skulle inte hålla det för otroligt. Älskade musik och i brist på annat som Tio i topp eller Kvällstoppen, lyssnade jag även på det som kanske inte då direkt, föll mig i smaken. Förutom Smoke Rings,minns jag Edmundo ros and his orchestra på bästa sändningstid lördag kvällar. Man fick hålla till godo med det fanns. Idag lyssnar jag på jazz med större behållning, Chet Baker är bl a en favorit./ME

   Radera
  3. Leif Andersson väl? Tror aldrig jag hörde programmet faktiskt.

   Radera