måndag 9 september 2019

Jag har sorg

Vi ska alla bli föräldralösa om vi får ha hälsan, det är naturligt. Mig hände det igår när min mamma fick ro efter lång och plågsam sjukdom. Det känns inte ett dugg naturligt och trots att det är min fjärde nära släkting som dör är jag märkligt nog aldrig beredd hur mycket jag än vet att det ska hända. Inte ens när min farmor dog vid 102 års ålder var jag mentalt förberedd. Och inte heller nu.


Det här är en ekonomiblogg och ska vara så även fortsättningsvis. Jag tänker inte bearbeta min sorgeprocess här och det blir definitivt ingen dödsruna över en – förvisso fantastisk – person ni inte kände. Jag vill bara på detta sätt informera om följande:
 • Den närmaste tiden kan det hända att fler inlägg än du önskar läsa kommer att handla om död, begravning, bouppteckning och existentiella bekymmer.
 • Det kan också hända att det inte kommer ett inlägg exakt varje morgon, men det är min målsättning.
 • Min acceptans för trams i kommentarsfältet kommer att nå nya bottenrekord. Det betyder inte att man inte får säga emot eller måste behandla mig med silkesvantar, men den som i första hand kommenterar för att provocera kommer bemötas, rensas eller hemsökas.
Det var allt jag hade att säga idag. Jag sörjer, lider och gråter, men livet måste gå vidare och en del av det livet är den här bloggen, så jag ska göra mitt yttersta för att den ska fortgå. Tillvaron är bara en smula uppochner just nu.

47 kommentarer:

 1. Svar
  1. ”Vi, dödliga, uppnår odödlighet i sakerna vi skapar tillsammans och som kvarstår efter att vi är borta.”
   (Einstein)

   Radera
 2. Tråkigt att läsa! Jag beklagar!

  SvaraRadera
 3. Beklagar sorgen Sparo.

  SvaraRadera
 4. Beklagar sorgen. Ta hand om dig Micke.

  SvaraRadera
 5. Beklagar sorgen

  //Krusse

  SvaraRadera
 6. Jag beklagar inte sorgen, däremot förlusten. Sorgen behövs, för att bearbeta allt.
  Själv ser jag fram emot att läsa om dina duster med begravningsbyråer, banker och skattemyndigheten. Eller så kommer allt att flyta fint för det finns inga okända syskon eller tillgångar i utlandet.
  Vad måste en begravning kosta? Måste man ha en familjegrav på Skogskyrkogården när den senaste som begravdes där dog för över 30 år sen (och övriga, levande, släktingar finns utspridda runt världen)? ja det är frågor som jag och mina syskon har hanterat det senaste året (jo, vi har fått förlängd tid på bouppteckningen).

  Minns alla glada tillfällen med din mamma, inte den sista plågsamma tiden. Gå till en plats hon tyckte om. Ät hennes favoriträtt. Ta hand om dig själv.

  Spargrisen

  SvaraRadera
 7. Jag har barn. Det värsta som kan hända mig är om något av mina barn skulle dö före mig. Din mamma slapp det.

  /nils

  SvaraRadera
 8. Jag är 89 år och ser fram emot slutet utan oro. Kanske din mor också gjorde det. Du får tro att hon nu fått ro och slutat ha ont och bekymra sig för framtiden. Livet går vidare utan oss gamlingar.

  SvaraRadera
 9. jag beklagar. jag vill skriva något upplyftande men kommer inte på något. ta hand om dig.

  SvaraRadera
 10. Jag beklagar förlusten av din mamma! Visst är pengar viktigt men relationer med de närmaste är det som skapar verkligt värde i livet.
  Låt det ta den tid det tar att sörja. Jag ser fram emot att läsa dina inlägg, när du orkar skriva dem!
  /M

  SvaraRadera
 11. Mitt varma deltagande i din svåra sorg.

  SvaraRadera
 12. Oundvikligt och livets gång, trots det, unikt för varje människa. Hoppas du får all den tröst och stöd du behöver. Visst går livet vidare, men vissa finns kvar hos en ständigt och man bär dem med sig genom livet, även om sorgen mildras./ME

  SvaraRadera
 13. Beklagar sorgen! Lika jävligt varje gång, man kan aldrig förbereda sig oavsett hur väntat det är. Ta hand om dig och återkom när du har tid, lust och ork!

  SvaraRadera
 14. Fasen vad trist, alldeles oavsett hur väntat det var.. :(

  Du får den här av mig (som jag såklart stulit rakt av från Allan Edwall):

  I en nött och sliten gammal yllekofta
  Dansar det en dam i huset där vi bor
  Hon är lycklig tror jag för hon skrattar ofta
  Denna äldre dam som är min mor

  Ingen annan rör sig när min mamma dansar
  Mannen barnen katten alla tittar på
  Flugorna i taket hela världen stannar
  Bara mamma rör sig då

  I en nött och sliten gammal yllekofta
  Dansar det en dam i himlen där hon bor
  Hon är lycklig tror jag för hon skrattar ofta
  Denna äldre dam som är min mor


  Inget Cheers idag,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allan Edwall var en fantastisk underfundig härlig människa.

   Radera
  2. Det var han. Och extremt röd. Vid sin död gav han t.ex. sin sparade rikedom till det lokala folkets hus.

   Radera
 15. Beklagar förlusten! Sorgen är en del av livet hur trist det än kan vara och att vi alla den vägen ska vandra är nästan det enda vi kan vara helt säkra på.

  SvaraRadera
 16. Mitt mest varma deltagande i din sorg. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 17. Jag beklagar verkligen sorgen!

  Jag önskar dig all styrka och kärlek!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 18. Jag känner med dig. Blev själv föräldralös när min mamma gick bort för drygt 4 år sedan. Får en tår i ögat nu. Man får tänka på alla bra minnen och låta sorgen ta den tid den tar. Och stressa inte med alla arrangemang kring begravning, bouppteckning etc. Det finns bra checklistor på nätet, t.ex. hos Fonus, över vad man behöver tänka på att ordna.

  SvaraRadera
 19. Det var tråkigt att höra, beklagar din förlust.

  SvaraRadera
 20. Jag beklagar förlusten!

  SvaraRadera
 21. Ja, döden är ju en av de saker vi alla har gemensamt. Likförbannat kommer den oftast både överraskande och ovälkommet. Beklagar din förlust.

  SvaraRadera
 22. Beklagar sorgen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 23. Jag förstår vad du menar gällande att det alltid är svårt att vara beredd, även om det är väntat på något plan. Jag beklagar oavsett sorgen och hoppas verkligen inte att du känner något bloggkrav. Vi finns här när du orkar. Kram

  SvaraRadera
 24. Tack för allt deltagande, kloka ord och konkreta råd! De är välbehövliga ljusglimtar i en mörkgrå tillvaro.

  Och självklart bloggar jag imorgon! Med sådana läsare får även jag bjuda till.

  SvaraRadera
 25. Beklagar sorgen. Det är aldrig lätt att mista anhöriga. Men en tanke kan man ha: har man klarat det förut, kommer man klara det igen.
  Undvik att jobba de första dagarna. Hitta en lämplig begravningsbyrå (priserna varierar, liksom behov och service). Drick inte alkohol. Prata med så många du orkar. Ät hennes favoriträtt.

  SvaraRadera
 26. Tack igen!

  Begravningsbyråbollen är i rullning. Redaktionen, du har rätt där och min uppfattning är att de stora drakarna (Fonus, Ignis osv) lever på folk väljer första "bästa".

  Undvika att jobba är inte min grej, men har inte gjort några kundjobb. Istället är det fullt upp med att tömma kyl & frys, ringa myndigheter, banker och hjälpmedelscentraler. Sedan blir det till att måla, renovera, sälja. Och efter det öka takten i flyttplanerna. Känns som att det är fullt upp i ett år. Skulle inte hinna dricka ens om jag ville och just nu är det så jag vill ha det.

  SvaraRadera
 27. Sant är att man är aldrig förberedd även om man tror det. Döden är definitiv, iaf här på jorden. Sen är det en hel del arbete, förberedelser, planering m.m inför avslut med begravning, bouppteckning m.m. Det är en process i sig men kan kännas jobbig, fast det hjälper till i bearbetningen av sorgen. Där jag bor finns bara 1 begravningsbyrå och jag har varit väldigt nöjd med den, har planerat 4 begravningar av mina nära och kära. Våga vara personlig, fråga mycket, gör det som känns rätt i hjärtat och det du tror din mamma önskade. Hon kanske lämnade Vita arkivet efter sig ang begravning? Jag hittade min mammas Vita arkiv efter begravningen... Jag öppnade det och det visade sig att det blivit rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag har ganska bra koll på hur hon ville ha det. Så pass mycket sinnesnärvaro hade jag i alla fall att jag visste att det skulle bli kaotiskt efteråt, och försökte förbereda så mycket det gick.

   Radera
 28. Jag beklagar sorgen. Ta hand om dig Micke.

  SvaraRadera
 29. Jag beklagar verkligen! Jag är glad att du kunde vara vid din mammas sida den sista tiden, det måste ha betytt mycket för er båda.
  Säg till om det finns något jag kan göra. Jag tänker på dig och dina nära! Ta hand om dig <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas och tror att jag kommer känna att det var viktigt. Tack!

   Radera
 30. Du finns i mina tankar, Micke. Själv hälsade jag på morsan så sent som i går, på en kyrkogård i Norrland. I år är det 50 år sedan hon gick bort, men sorgen finns fortfarande kvar. Man lär sig att bära den med sig.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas komma dit. Ja, inte till Norrland alltså ;-).

   Radera