torsdag 12 september 2019

Återvinningskaos

För mig är återvinningsstationer beviset på att en stor stat inte fungerar, att stora samhällen utan personligt ansvar aldrig är en optimal lösning.

Vanligtvis har de några större containrar med plats för pappersförpackningar, tidningar, plast, plåt, glas och batterier. Samtliga tydligt märkta, inte bara med vad som ska läggas i behållarna utan också vad som inte ska läggas där. Ändå missar man två grupper: de som överhuvudtaget inte bryr sig, och de rena idioterna.

Finns de inte med på bilden ska de väl läggas på marken?

Idioterna blandar färgat och ofärgat glas, lägger plast i plåtcontainern och mjölkförpackningar i plastcontainern. Antingen kan de inte läsa eller också tror de på allvar att den vattenavvisande vaxbehandlingen av mjölkkartong i själva verket är plast. Själv tycker jag ordet ”kartong” ger viss vägledning.

Sådd ------> skörd.

Så har vi gruppen som skiter i vilket. De vill bara bli av med sina sopor och utgår ifrån att det avfall som saknar anvisad behållare kan ställas på marken bredvid, så kan någon magisk skräpfe ta hand om deras kylskåp och lådor med kläder.

Antagligen är det samma människor som tycker att ”samhället” får ta hand om deras barn när de ballar ur eller som ska hindra byns sista affär från att flytta för ”var ska vi handla nu 'rå?”. Om det vore du och dina närmaste grannar som ansvarade för återvinningsstationen, eller ”Johanssons pôjk” i en by med tio familjer skulle folk – förhoppningsvis – tänka ett steg till.

Vafan, finns det ingen container för frysar?!

Det som är bra med det nuvarande systemet är återbruket. Läsaren Niclas påpekade att det alltid finns rena och hela påsar vid återvinningsstationer och pantstationer i butiker. Så är det kanske. Jag har dålig koll eftersom jag aldrig behöver plastpåsar. Jag slänger mina hushållssopor i brödpåsar och använder tygkassar när jag handlar. Av ekonomiska skäl, men eftersom jag aldrig köpt en tygkasse är det säkerligen miljövänligt också.

Däremot plockar jag åt mig flyttkartonger på sopstationer. Det är ju en fantastisk uppfinning i och med att man kan vika ihop dem mellan användningarna och då tar de nästan ingen plats alls. De kostar ju en tjuga att köpa i butik och på väg från sopstationen har jag ändå händerna fria.

27 kommentarer:

 1. Jag är en av alla de som tror "att den vattenavvisande vaxbehandlingen av mjölkkartong i själva verket är plast" (men jag sorterar mina mjölkkartonger i rätt behållare ändå).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du lägger kartongerna i rätt låda så :-).

   Radera
  2. Spot on som vanligt!

   Men de som tror "på allvar att den vattenavvisande vaxbehandlingen av mjölkkartong i själva verket är plast" har faktiskt helt rätt.

   Det vaxliknande är plast, ett tunt lager av polyeten om man ska vara petig. Men mjölkförpackningen ska naturligtvis sorteras som kartong ändå eftersom det till 80-90% är just kartong.

   MVH/ Avfart Frihet

   Radera
  3. Jag skulle kunna argumentera för att jag ändå har rätt, men det går nog inte.

   Radera
 2. Ja det är helt makalöst. Jag jobbar kommunalt och blev för ett tag sen tvungen att tillfälligt ta bort en återvinningsstation i två veckor på grund av markarbeten där. Vi gjorde kanske ett misstag att plocka bort sen en fredag, men det var ändå efter två veckors informationsskyltning och omfattande flygbladsinfo i brevlådorna i området. På måndag morgon låg det en hög med så mycket skit på platsen att det fyllde skåpet i fyra transferbussar inklusive stort täckt släp upp till taket. Som om dammluckorna öppnades fullständigt för folk att dumpa sitt skit. Allt från hushållsavfall till möbler och byggskräp. Förpackningar och det som egentligen skulle sulas där var bara en bråkdel av fraktionerna. Några petsoner kom dessutom fram och uttryckte sin sympati och förståelse för beteendet, eftetsom kommunen nu tagit bort stationen. Som om det är en mänsklig rättighet att bara dumpa allt sitt skit precis där man råkar stå just nu. Min kollega frågade vad de skulle ha gjort om det varit en bajamaja som stått där innan. Inget svar. Återigen, helt makalöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de ändå slängde fel grejer där (har hittills aldrig sett containrar för möbler på en återvinningsstation) hjälper nog inga skyltar. Möjligen: "Området filmas och person som dumpar sopor här kommer att bli bötfälld och pryglad."

   Fast det skulle säkert bara resultera i att de slänger sina sopor i en närliggande skog eller sjö. Och det faktum att någon öppet ger sitt gillande visar hur utbredd dårskapen är.

   Radera
 3. Jag är kanske skum, men jag har bakat mitt eget bröd de sista tio åren så jag får aldrig några plastpåsar från bröd. Köpa bröd för 25 spänn kilot eller vad det nu kostar, när man kan baka det för typ 5 spänn kilot. Vafalls? Inga skumma tillsatser heller.
  Det blir ju mjölpåsar kvar, men de räcker inte så långt i sophanteringsväg upplever jag själv. Så jag tänder med dem i vedspisen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt! Jag har tänkt baka allt själv. När jag räknade på det (https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/eget-matbrod.html) blev det en tredjedel av kostnaden. Någon gång...

   Radera
  2. Bra inlägg! Jäst kan man faktiskt frysa, så om man köper ett gäng har man alltid hemma i frysen. Häv ner den frysa jästen i det ljumma vattnet bara och låt den lösa upp sig. Så gör jag. Jästiden är inte jättenoga heller. 45-90 min årdnar sig oavsett så man kan anpassa till vad man gör vid sidan av under tiden. Lite beroende vad man har för mjöl förstås. Grövre jäser sämre

   Radera
  3. Ja, det är inte så svårt och går ganska snabbt, så jag har inget riktigt försvar. Men jag har verkligen tänkt att baka allt mitt matbröd själv i framtiden, det är inget jag bara slänger ur mig. Det har bara inte blivit så än.

   Radera
  4. Vad säger du Micke? Påstår du, som är så duktig sparare och kock, att du inte ids baka ditt eget bröd? Jösses, gott bröd kostar ju en förmögenhet per limpa idag.
   Mvh investera-pengar.blogspot.se

   Radera
  5. Så illa är det. Jag gör det ibland, men alldeles för sällan. Jag vill ha en rutin där jag alltid bakar när det börjar bli tomt i frysen så att jag aldrig behöver köpa bröd. Jag säger som med det mesta just nu: år 2021.

   Radera
 4. Att någon har orkat baxa ut sitt kylskåp (eller frys?) ur huset, ta den på ett släp/i en bil, köra iväg det och baxa ut det igen är ju höjden av skrattretande stolligheter!
  Gamla kylskåp och frysar är det ENDA som hämtas gratis vid hemmet eftersom man inte vill ha saker som läcker skadlig freon i naturen. Kostar ett lokaltelefonsamtal. (Iallafall i Stockholms kranskommuner)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla kylar och frysar är en mycket vanlig syn vid återvinningsstationerna.

   Det visste jag inte. Låter onekligen smidigare att släpa skåpet till tomtgränsen än iväg till soptippen.

   Radera
  2. Från SRV:
   "Bor du i villa, radhus eller fritidshus ingår både behandling och hämtning av uttjänt kyl och frys i sophämtningsavgiften. Bor du i lägenhet eller bostadsrättsförening betalar du för hämtning och transport."
   Kanske en förklaring då många radhus faktiskt är BR. Vad gäller hyreslägenheter är ju kyl och frys fastighetsägarens och sålunda inte hyresgästens bekymmer. Men det kan naturligtvis vara Svenska Bostäder eller dylikt som varit och gjort sig av med några gamla kyl/frysar

   Radera
  3. Men vi som bor i köpt lägenhet får snällt släpa våra frysar till tippen då.

   Radera
  4. Ja, ni som bor i ägarlägenhet får väl det....

   Radera
  5. Surt, sa bostadsrättsägaren :-(.

   Radera
  6. Man kan ju tycka eftersom man baxat in kylskåpet i bilen så borde man kunna köra den direkt till åvc men uppenbarligen inte. Personligen tycker jag det är irriterande att åvc alltid ligger i något industriområde i utkanten av stan. Kunde de inte ha något insamlingsställe även i stan i vart fall i mindre format? Nu får jag hyra bil när jag ska ta grejer dit, vilket gör att de ofta mellanlagras en längre period i förråd tills det är dax för flytt eller man av någon annan anledning hur bil.

   Min förra brf hyrde in en container en eller två gånger per år där man kunde dumpa sina grejer.

   Radera
  7. Det är väl det som är problemet, returstationen för tidningspapper ligger ett stenkast bort medan soptippen ligger en mil bort, så då låtsas man att man tagit sitt miljöansvar genom att köra grejerna till returstationen istället. Att bilen som tömmer de containrarna inte har en möjlighet att plocka med sig kläder, möbler och kylskåp tänker man bort.

   Radera
 5. Tråkigt men sant. Tyvärr hade det behövts dygnet runt bevakning för att komma till rätta med detta. Men det är nog svårt att hitta folk som vill sitta och vakta en återvinningsstation 8 timmar om dagen, även om det utan problem hade räknats som ett "enkelt jobb".

  Jag hade turen att stå och slänga mitt skräp när det dök upp en målarfirmabil med utländska skyltar. Snubben i fråga öppnade bakdörrarna och började lasta ut ett antal (tomma?) färgburkar vid plastcontainern. Jag tände direkt på alla cylindrar och ropade till honom "what the h*** are you doing my friend"? Han tittade på mig med tom blick och låtsades inte förstå någonting. Fick gå fram till vederbörande och förklara att här slänger man endast källsorterat avfall, dvs inte färgburkar i plast. Jag förklarade var närmsta miljöstation låg och såg till att denne figur lastade på sina färgburkar igen. Vem vet vart de hamnar, men det var allt bra fräckt att bara lasta av skiten mitt framför någon, kan jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "bra fräckt att bara lasta av skiten mitt framför någon.." ja, du är för gullig du Snålgrisen. Påminner mig om min mormor som brukar säga ungefär så. Det är en annan tid nu, en helt annan kultur. Tycker du att det är illa nu så kommer du att få alla möjliga sjukdomar relaterat till högt blodtryck mfl stressrelaterat framöver för det kommer med mycket stor sannolikhet att bli sämre, inte bättre.

   Radera
  2. Bra gjort! Vet inte om jag orkat. Antagligen hade jag mejlat bilnumret till någon som inte gjort något åt det, bara för att döva mitt eget samvete.

   Radera
  3. De där fattar illa. Jag pratade med en rumän häromdagen (vid en återvinningsstation). Han klagade på att bensinen var slut och att han sovit i bilen under natten - ”very coold”.

   Han förstod väldigt lite när jag sa att han först måste upprätta en resbudget innan han åker för att ha råd att åka hem igen. Men till sist gav jag han tillräckligt med bensin för att han skulle ta sig iväg från mina kvarter i alla fall, trots att jag röstade mot EU en gång i tiden.

   Man kan inte snacka sig till förstånd. Nej. Kasta in dina egna sopor på hans förarsäte och så får han se hur roligt det är när folk kastar fel. Då kanske de lär sig nåt. Det är inte du som ska fråga vad i helvete de håller på med. Grejen är att få som att fråga vad i helvete du håller på med. Då har de en möjlighet att lära sig nåt av det.

   Radera
 6. Jag bor i en förort söder om söder, vi kan kalla den för Rågsved. Här fungerar miljöstationerna oväntat bra, kanske för att de som verkligen orkar gå dit också orkar sortera rätt bra.

  Den stora utmaningen ligger i de som ställer sina soppåsar utanför sin ytterdörr istället för att gå tre steg och pula ner soporna i sopnedkastet. Eller spiller halva påsen i trappen utan att plocka undan efter sig. Eller ställer soporna utanför pappersinsamlingen. Eller trycker ner sina hushållssopor i pappersinsamlingen. Eller ställer sina uttjänta saker i porten istället för att gå med dem till återvinningsrummet (det finns två stycken inom gångavstånd. Eller använder återvinningsrummet till sina företagssopor.

  Och nåde den som råkar påpeka att det kanske inte är så bra för andra att göra så. Shit vilka utskällningar jag har fått.

  Längtar bort.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Verkar funka kanon ju ;-)!

   Radera
  2. Usch vilka sopor som inte kan sortera. Hehe.

   Nej, allvarligt talat:

   Står det sopor utanför dörren brukade jag trycka in det tillbaka genom brevinkastet. Ingen gör om det - jag lovar. Det funkar kanon så länge som ingen vet vem som tryckte tillbaka den. Det handlar om att göra det vid rätt tidpunkt när ingen är hemma.

   Alternativt kan en bostadsförening erbjuda någon hemlös stackare nyckel till tak över huvudet i ett soprum i utbyte mot att personen ser till att sortera husets sopor. Ofta blir det inte så mycket sopor kvar som behöver köras bort.

   Radera