måndag 2 september 2019

Lotterivinnare ska alltid resa

Läsaren Niclas gjorde mig uppmärksam på att de som vinner pengar på Triss eller liknande ofta besvarar frågan om vad de ska göra med pengarna att de vill ut och resa. Inget fel med det, men jag håller med Niclas om att det vore kul om någon enda sa att de ska köpa aktier i Atlas Copco. Eller något annat som kan förränta sig under längre tid än två veckor.

Själv har jag slagits av att svaret lika ofta är: Ingenting. Nej, vi ska ge bort lite till barnbarnen. Möjligen resa... till Askersund. Men vad fan liksom! Och de är ofta jättegamla. Ni har haft 75 år på er att fundera över vad ni ska använda pengarna till, men när ni väl vinner har ni ändå ingen aning!


Fast det där med hur man hanterar en plötslig vinst är individuellt. Här kan ni se hur 24-årige Dan Colman reagerade när han vann drygt 15 miljoner dollar i en pokerturnering. Jag tänker att det borde vara tillräckligt med pengar för att kosta på sig ett litet leende.


Min favoritvinnare alla kategorier skulle visserligen använda en del av vinsten till att resa, och till Frankrike av alla platser, men kylan och en försvarlig gnutta torr humor kan man inte klaga på.

26 kommentarer:

 1. Att pokerspelaren inte gör en min är väl rätt naturligt. Det är ju det som kallas "pokerfejs".
  Att så många "ska ut och resa" så fort det kommer lite oväntade pengar handlar nog mest om att det är ett politiskt korrekt alternativ. Renovera, byta bil eller skänka bort är andra acceptabla möjligheter. Att investera gör ju att man sällar sig till kapitalisterna och det är inte okej. Det närmaste investering man kan göra som fortfarande är PK är att amortera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när turneringen är över, eller redan när de gått all-in, finns inte längre något behov av pokerface.

   Bedrövligt om det anses stöddigt eller politiskt inkorrekt att spara pengar. Jag vill tro att det inte förklarar mer än en liten del av fenomenet. Är det något som blivit skamfullt på sistone är det ju just resor.

   Radera
  2. "Flygskam" gäller väl bara medelålders vita män som reser i tjänsten. Övriga får väl fortfarande flyga till Thailand eller kanarieöarna utan att skämmas?

   Radera
  3. Jag vet inte exakt vem som får göra vad. Efter att kritiken mot Anders Lindbergs semesterflygning visade sig vara "hat & hot" fattar jag ingenting längre, men jag tänker mig att det borde vara mer okej att säga att man ska stödja svenska företag än att man ska sprida koldioxid.

   Radera
  4. Stödja svenska företag?? Det uttalandet är fel på många olika sätt bla: det är nationalistiskt, det är kapitalistiskt och eftersom de (företagen) är del av den s.k. strukturen är de även rasistiska. På klasskampssidan vet ju alla att arbetarna blir utsugna av kapitalisterna och att kapitalisterna strävar efter att äga allt (och alla) och att de alltså är onda. ONDA. Säg efter mig: O-N-D-A.
   Det goda är staten, och om du efter att ha vunnit skulle säga något i stil med: bekämpa rasismen, skänka alla pengar till expo för deras kamp, stödja nordkorea i deras kamp mot kapitalisterna, skänka pengarna till organisationer som kämpar för klimatet, som kämpar för fred och rättvisa, till greenpeace, till läkare utan gränser och till dem som kämpar för demokrati, speciellt de som värnar om hbt och kvinnor, om feminism, om bla bla bla bla (slå på valfri skattefinansierad- eller reklamfinnasierad kanal för att höra/läsa/se mer den aldrig sinande KAMPEN)

   Radera
  5. Nationalistiskt, kapitalistiskt och rasistiskt att stödja företag som finansierar svenska arbetares liv, och i förlängningen också bidragssystemen för dem som inte arbetar? De argumenten vill jag höra. Eller inte.

   Men i ärlighetens namn ska sägas att jag investerar för att berika mig själv. Det står dock inte någon motsättning till att vilja värna om världens och samhällets svaga.

   Radera
 2. Cool snubbe som vann i videon längst ner. Den var kul att se, lite feelgood feeling:) Om jag vann stort hade jag kanske investerat och för utdelningen bjudit familjen på en finare resa samt återinestera. Tror inte jag skulle våga säga det i TV kanske, jag menar om utdelningar och investeringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt cool!

   Jag spelade Bingolotto någon gång på Lokets tid, då jag fortfarande hade en anställning, och sa att om jag får komma dit och snurra på hjulet där man kunde vinna några miljoner tänkte jag inte säga att jag skulle resa lite utan istället i direktsändning be chefen dra åt helvete. "Jag kommer in på måndag, hämtar mina grejer och skvätter champagne på er!"

   Radera
  2. Hehe modigt, hade blivit ett legendariskt klipp som fortfarande hade fått många views på youtube och kanske fler skulle våga säga annat än resa:)

   Radera
  3. Tveksamt. Det här var innan internet. Det gick att komma undan med ett och annat då.

   Radera
  4. Jo jag minns är inte heller uppväxt med internet, men en del gamla roliga klipp verkar på nått sätt ändå hamnat på nätet i efterskott... Men visst gick det komma undan på ett annat sått då. Det var iaf en rolig ide’ du hade och synd att du inte vann på Bingolotto...men med utdelningar kan man nå målet ändå:)

   Radera
  5. Jadå, en del av Lokets härjningar har hittat till internet. En jag minns direkt är han som skrek "Och vem fan är du då?!" när Loket ville prata med hans kärring. När Loket presenterat sig blev han genast mer road.

   Radera
 3. Att resa är väl ok? Det förutsätter ju att en inte ska jobba... och det är väl nått vi spargalningar kan respektera?

  Här aldrig hört eller kännt att det inte är PK att spara. Däremot att det gått inflation i användandet av det ordet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt att tro att det är politisk korrekthet som hindrar folk från att spara eller säga att de ska spara.

   Radera
 4. OT: Vart har Mrs Doubtfire som hängde bland kommentarerna på ekonomibloggarna tagit vägen? Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var väl lite sugen på att starta egen blogg? Med skrivfrekvensen hon hade lär det väl vara en bok som presenteras snart

   Radera
 5. Jag skulle skrika: ULLA! Nu har jag råd att köpa ostkrokar igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tills hon inför en förmögenhetsskatt så att alla ostkrokar tillfaller riksdag och regering.

   Radera
  2. Jag skulle veta i samma ögonblick jag skrek det att jag kommer få ångra det. Jag får lägga mig på stupstocken, skrika FREEDOM!! och invänta döden.

   Radera
 6. Spelvinster är väl de enda politiskt korrekta sätten att bli rik i Sverige? Heja.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kanske okänslig för politisk korrekthet för jag har inga som helst problem med rikedomar så länge de inte tillskansats med våld. Erkänner utan omsvep att jag imponeras av entreprenörer som skapar företag hemma i garaget som sedan omsätter hundratals miljoner.

   Radera
 7. Hehe, jag känner personligen en professionell pokerspelare, han säger också till folk som inte känner honom väl att han ska skänka bort till släkt/div välgörenhet etc men... Vi diskuterar alltid hur avkastningen gått ;) han är mycket nära fire

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte utan att jag blir nyfiken på hur samtalet hamnar där med "folk som inte känner honom väl". De ska väl ge fullständigt f-n i vad han gör med sin pengar.

   Radera
 8. Anledningen till att han inte är nöjd är att han gick in med det värsta av de två händerna, gick ut floppade big time och hade tur på tur. Det är poker, men jag är stora turneringar som den här du vill inte vinna eftersom du suger på den andra killen, du vill ha det för att du spelade bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är höga blinds, han är stor chipleader och KQo är en helt okej hand, om än en underdog mot A4. Ingen kan klandra honom för synen och Negreanu gör det definitivt inte. Jag fattar att han inte vill gallskrika "Hell yeah, I'm the greatest poker player ever!" på Tony G-manér, men nu ser han ju ut som att hans hund precis blivit överkörd.

   Radera